Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 липня 2024, питання №114631 340₴

Степень годности и прохождение ВЛК?

Добрый день....
МРТ, врач подтвердил
Висновок: ПРАВИЙ КОЛІННИЙ СУГЛОБ: Стан після пластики передньої хрестоподібної
зв'язки (трансплантант натягнутий), парціальної резекції медіального меніска. Остеоартроз 2ст.
Хондромаляція 3ст. у патело-феморальному з'єднанні, хондромаляція 2ст. на латеральних і медіальних
суглобових поверхнях. Розрив заднього рогу медіального меніска в паракапсулярній зоні.
ЛІВИЙ КОЛІННИЙ СУГЛОБ: Разрыв крестообразной свзяки. Остеоартроз 1ст. МР-ознаки застарілого пошкодження 2-3ст. (неповний розрив)
передньої хрестоподібної зв'язки. Хондромаляці 2ст. у пателло-феморальному
з'єднанні, хондромаляція 1-2ст. на медіальних суглобових поверхнях.

после ренгена, выводы
Гонартроз 3 степени. синьовит,

хромаю 15 лет, что разоврана вторая связка узнал пару дней назад.... но колено несколько раз выскакывало, признан годным, в службу обеспечения. хотя был частково придатным 15 лет

есть отсрочка, как отца усыновителя сыроты, но если ее отменят то получу боевую повестку

Вячеслав, Днепр

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

    8) усиновлювачі, на утриманні яких перебуває дитина (діти), яка (які) до моменту усиновлення була (були) дитиною-сиротою (дітьми-сиротами) або дитиною (дітьми), позбавленою (позбавленими) батьківського піклування, віком до 18 років, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебуває дитина-сирота (діти-сироти) або дитина (діти), позбавлена (позбавлені) батьківського піклування, віком до 18 років;

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення

    56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ПУНКТОМ п.8 ст.23):

    для підтвердження статусу дитини - витяг із рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної в місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної рад об’єднаної територіальної громади про надання дитині (дітям) статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;для патронатних вихователів - рішення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради про влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя та свідоцтво про народження дитини;для опікунів, піклувальників - рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або рішення суду про встановлення опіки, піклування та свідоцтво про народження дитини;для усиновлювачів - рішення суду про усиновлення та свідоцтво про народження дитини;для прийомних батьків - рішення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради про влаштування дитини до прийомної сім’ї або договір про влаштування дітей на спільне проживання та виховання у прийомній сім’ї за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 р. № 565 (Офіційний вісник України, 2002 р., № 18, ст. 826), свідоцтво про народження дитини;для батьків-вихователів - рішення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або договір про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 р. № 564 (Офіційний вісник України, 2002 р., № 18, ст. 825), свідоцтво про народження дитини

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, В'чеславе!

    Чому Ви вирішили, що можуть відмінити відстрочку для усиновлювачів? Таких розмов я не чув і навряд чи це може статися.

    Щодо Вашого захворювання, то якщо Ви маєте наступний перебіг хвороби деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки, то цілком йімовірно визнання Вас непридатним з виключенням з обліку. Звичайно, за умови того, що Ви в наявності є всі необхідні підтверджувальні медичні документи (висновки профільних лікарів), результати обстежень тощо. Крім того ВЛК враховує схильність захворювання до рецидивів або прогресування та стійкість ремісії.

    Стаття 61 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 включає: артрози та інші ураження суглобів М15-М19, М22-М25 (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів); хвороби м’яких тканин М60-М79 (хвороби та ураження м’язів, синовіальної оболонки та сухожилків, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча); остеопатії і хондропатії М80-М94 (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета, юнацькі остеохондрози кісток (крім хребта), інші остеохондропатії та ураження хряща).

    Згідно із Додатком 2 до вищезгаданої статті:

    Постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається після стаціонарного обстеження та лікування. При цьому слід враховувати схильність захворювання до рецидивів або прогресування, стійкість ремісії та особливості військової служби. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами «а», «б» чи «в» залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду.

    1) до пункту «а» належать:

    кістковий або фіброзний анкілоз великого суглоба в хибному положенні;

    патологічна рухливість або стійка контрактура суглоба зі значним обмеженням обсягу рухів;

    асептичний некроз головки стегнової кістки або інших кісток, що утворюють великі суглоби;

    стани після ендопротезування великих суглобів (особи, що оглядаються за графою III Розкладу хвороб, при задовільних результатах протезування оглядаються за пунктом «б»);

    деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

    дефект кісток більше 1 см з нестабільністю кінцівки при незадовільних результатах лікування;

    псевдоартроз стегнової та великогомілкової кістки;

    остеомієліт за наявності секвестрів, секвестральних порожнин, свищів, які довго не загоюються або часто (2 та більше разів на рік) відкриваються.

    При анкілозах великих суглобів у функціонально вигідному положенні або за належної компенсації придатність до військової служби осіб, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, визначається за пунктом «б».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Якщо Ви явитесь до ВЛК без медичних документів, то існує ризик, що лікарі ВЛК автоматично запишуть Вас в категорію придатних. Якщо Ви натрапите на відповідального лікаря, то Вас направлять на додаткові обстеження в заклад охорони здоров'я.

    Згідно пункту 3.11. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України у разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Вказані Вами діагнози зазначені у статті 61 Розкладі хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1)

    Згідно Пояснень щодо застосування статті 61 Розкладу хвороб (додаток 2) Постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається після стаціонарного обстеження та лікування. При цьому слід враховувати схильність захворювання до рецидивів або прогресування, стійкість ремісії та особливості військової служби. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами «а», «б» чи «в» залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду.

    Якщо після стаціонарного обстеження у Вас будуть

    а) значні та помірні порушення функцій організму - Вас повинні визнати непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій Ви будете визнані придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Якщо не згодні з рішенням ВЛК - Ви можете спробувати його оскаржити до обласної ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Вячеслав Клієнт 2 місяці тому

      добрий ранок, так не записали як

      б) з помірними порушеннями функцій Ви будете визнані придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    Можливо мій прогноз для Вас буде негативним, але, дивлячись реально на "картину", на мою суб'єктивну точку зору, по цьому висновку МРТ (що не є заключенням профільного лікаря), Ви будете визнані або придатним до військової служби, або тимчасово непридатним (якщо для цього будуть відповідні показання).

    Зараз Вам потрібно отримувати заключенням травматолога-ортопеда. Якщо у ньому Вам не зазначать про порушення функцій ходи (бажано - помірні або значні) або про ФНС (функціональна недостатність суглобів), особливо на щось розраховувати на ВЛК не варто, навіть на обмежену придатність.

    А враховуючи, що як такої обмеженої придатності немає, тут взагалі цілком реальним буде висновок про придатність. Чому я так стрверджую?

    У практиці зустрічав випадки хондромаляції 3-4 ступенів, по результатам якої людям ставили обмежено придатного. Але там супутніми виступали артрози колінних суглобів, ФНС 1-2 стадій, і так далі. І це тільки обмежено придатний. Про непридатність з виключенням з військового обліку мова взагалі не може йти.

    Я думаю Ви зрозуміли, у якому напрямку зараз потрібно рухатися.

    Щодо усиновлення, то не думаю, що дана підстава для відстрочки буде скасована.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    8) усиновлювачі, на утриманні яких перебуває дитина (діти), яка (які) до моменту усиновлення була (були) дитиною-сиротою (дітьми-сиротами) або дитиною (дітьми), позбавленою (позбавленими) батьківського піклування, віком до 18 років, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебуває дитина-сирота (діти-сироти) або дитина (діти), позбавлена (позбавлені) батьківського піклування, віком до 18 років.

    З повагою!


Схожі питання

Исключение с учёта при наличии сдвг и панических атаках

Добрый день, у меня псориаз и сдвг, коррекцию поведения прохожу в https://evolution.org.ua/ - повестки небыло но возможно ли исключение из облика? тоесть стать непригод...

05 жовтня 2024 Андрей, м. Київ

2 відповідi

Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України