Задайте питання юристу

827 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

ДТП, транспортне право, 19 лютого 2020, питання №11466 150₴

Дії потерпілої сторони в ДТП

Доброго дня, потрапила машина в ДПТ. За рулем був мій чоловік, за страхування- УБД, потерпіла сторона.
Викликали поліцію. Які подальші дії з страховою винуватця ДТП?
Аварія трапилась біля сто, оцінили робітники пошкодження в 38 000.
Які документи подати і в які строки в страхову?

Яка приблизна вартість послуги адвоката в даному випадку?

Відповіді юристів (8)

    Ковальчук Владимир
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Ковальчук Владимир 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Але, на жаль, швидке отримання від страховика виплати в разі ДТП - залишається мрією для будь-якого автовласника. Іноді страховики згодні відшкодовувати збитки без всякого суду, а іноді, навпаки, – затягують виплати до нескінченності, очікуючи судового рішення.

    Для того, щоб отримати страхове відшкодування потрібно дотриматися процедури, визначеної законом. Крім того, можуть виникнути ситуації, коли відшкодування не виплачується, або ж відбувається банкрутство страхових компаній.Згідно Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено обов’язкове страхування відповідальності власника транспортного засобу за збиток, заподіяний третім особам у результаті ДТП.

    Метою даного виду страхування є відшкодування збитку заподіяного життю, здоров’ю і майну тих, хто постраждав внаслідок ДТП, а також захист майнових інтересів страхувальників, оскільки збиток замість винного в ДТП відшкодовує страхова компанія.

    Якщо особа потрапила у ДТП для отримання страхового відшкодування необхідно подати пакет документів та протягом 30 днів подати заяву про відшкодування збитків, до страхової компанії.Згідно Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено обов’язкове страхування відповідальності власника транспортного засобу за збиток, заподіяний третім особам у результаті ДТП.

    Метою даного виду страхування є відшкодування збитку заподіяного життю, здоров’ю і майну тих, хто постраждав внаслідок ДТП, а також захист майнових інтересів страхувальників, оскільки збиток замість винного в ДТП відшкодовує страхова компанія.

    Якщо особа потрапила у ДТП для отримання страхового відшкодування необхідно подати пакет документів та протягом 30 днів подати заяву про відшкодування збитків, до страхової компанії.Бувають і такі випадки, що страховик може відтягувати з оглядом автомобіля. Згідно з законом представники страховика повинні самі організувати огляд пошкодженого автомобіля. Якщо протягом 7 днів страхова компанія не оглянула ваш автомобіль, краще звернутися до незалежного експерта. У залежності від результатів експертизи у страховій компанії отримайте довідку із зазначенням тих документів, які ви подавали працівникам страхової компанії після ДТП.

    Але згідно Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» статті 34 пункту 2 протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду страховик зобов’язаний направити свого представника працівника, аварійного комісара або експерта на місце настання страхового випадку або до місця знаходження пошкодженого майна для визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків.

    Ремонт автомобіля варто розпочинати тільки після оцінки експерта, а страхова компанія видала страховий акт (а саме письмовий акт), де зазначена точна сума належної виплати.Страховик, протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніше як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов’язаний: у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими — прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування та виплатити його. Якщо у зв’язку з відсутністю документів, що підтверджують розмір заявленої шкоди страховик не може оцінити її загальний розмір, то виплата страхового відшкодування здійснюється у розмірі заподіяної шкоди, оціненої страховиком. Страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи, якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна.

    Страховик зобов’язаний направити заявнику письмове повідомлення про прийняте рішення протягом 3 робочих днів з дня його прийняття.

    Подавайте позовну заяву якщо страховик не дав вам відповіді у встановленій формі після закінчення 15 денного терміну з дня подання останнього вами документу. У разі якщо страховик не бажає виконувати свої обов’язки у встановлений законодавством термін, ви маєте право отримати компенсацію з урахуванням індексу інфляції та 3% річних згідно Цивільного Кодексу України.

    Якщо у страховика незадовільне фінансове становище це не є підставою для відмови у виплаті страхового відшкодування. У разі відмови страховика у виплаті страхової допомоги, він зобов’язаний повідомити у письмовій формі страхувальнику, з обґрунтуванням причин цієї відмови.

    Костюк Любовь Тарасовна
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Костюк Любовь Тарасовна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Звертайтесь, проконсультую. Алгоритм дій весь пропишу, якщо буде необхідно можу взятися за справу.

    Для початку необхідно проаналізувати адмінматеріали. Вам як потерпілій стороні треба звернутися до страхової компанії винуватця ДТП в загальному порядку. Це якби винуватцем був ваш чоловік то тоді він повинен був звернутися МТСБУ щоб відшкодували витрати, оскільки ваш чоловік як учасник бойових дій має право не оформлювати поліс згідно ст.13 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" учасники бойових дій, які особисто керують належними їм транспортними засобами, звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України.

    Гончаренко Константин
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрый день!

    Ваши первые действия на месте ДТП важны для для последующего судебного разбирательства

    1.Полная остановка транспортного средства

    2. При наличии пострадавших вызовите скорую помощь , сотрудников полиции и оповестите страховую компанию .

    3.Запишите контакты очевидцев ,свидетелей, номер телефона ФИО, адрес. 4. Обязательно зафиксируйте на камеру телефону все последствия ДТП , фото желательно сделать со всех ракурсов , в дальнейшем это возможно использовать как доказательства в рамках дела .

    5. Если на месте по каким либо причинам не составлялся европротокол ,следите внимательно за действиями сотрудников полиции при составлении схемы ДТП , также обратите внимание что бы сотрудниками полиции были зафиксированы все данные которые могут касаться ДТП.

    6. Если сотрудники полиции предлогают пройти вам тест-набор алкоголь , то пройдите его , за отказ предусмотрена ответственность, также обязательно возьмите у сотрудников полиции копию теста на отсутсвие алкоголя . Если другие участники ДТП отказываются пройти тест на алкоголь проследите что бы этот факт был отражён в документах.

    7.На виновника ДТП будет составлен административный протокол. В некоторых случаях протоколы могут быть составлены на нескольких участников дорожного движения ,также инспектор имеет право изъять водительское удосторовение и выдать временный талон.

    8. Обязательно пишите письменное объяснение , желательно до этого проконсультируйтесь с адвокатом , важно указать все факты которые помогут в дальнейшем при рассмотрении дела .

    Сохраняйте все документы и доказательства в дальнейшем процессе , они помогут верно разобраться в ситуации ДТП.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костюк Любовь Тарасовна
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Костюк Любовь Тарасовна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Колега написав такі жахи, не згодна. Так, дійсно є випадки коли страхові банкрутять, в таких випадках відшкодування виплачує МТСБУ, звичайно це займе тривалий час в разі банкрутства. В даному випадку треба дуже оперативно діяти, бо відшкодування страхова поставить на виплату тільки після рішення суду, до цього часу треба проконтролювать щоб поліція передала справу до суду, відразу з'явитися в судове засідання, не затягувать. До суду провести експертизу аварійним інспектором страхової, і визначити кінцевий розмір пошкоджень. Другими словами руки в ноги, і бігом. Держіть з'вязок зі страховою.

    Токмач Галина Николаевна
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду подає страховику заяву про страхове відшкодування.

    До заяви додаються:

    а) паспорт громадянина, а в разі його відсутності інший документ, яким відповідно до законодавства України може посвідчуватися особа заявника, якщо заявником є фізична особа;

    б) документ, що посвідчує право заявника на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, свідоцтво про право на спадщину), у разі якщо заявник не є потерпілим або його законним представником;

    в) довідка про присвоєння одержувачу коштів ідентифікаційного номера платника податку (за умови його присвоєння), якщо заявником є фізична особа;

    г) документ, що підтверджує право власності на пошкоджене майно на день скоєння дорожньо-транспортної пригоди, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, заподіяної майну;

    ґ) свідоцтво про смерть потерпілого - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, пов'язаної із смертю потерпілого;

    д) документи, що підтверджують витрати на поховання потерпілого, - у разі вимоги заявника про відшкодування витрат на поховання потерпілого;

    е) документи, що підтверджують перебування на утриманні потерпілого, його доходи за попередній (до настання дорожньо-транспортної пригоди) календарний рік, розміри пенсій, надані утриманцям внаслідок втрати годувальника, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди у зв'язку із смертю годувальника;

    є) відомості про банківські реквізити заявника (за наявності).

    Документи, зазначені у підпунктах "а"-"ґ" цього пункту, надаються для огляду та зняття копії або в копіях, засвідчених заявником. Страховик та МТСБУ мають право вимагати для огляду оригінали зазначених документів. Решта документів надаються в оригіналі або належним чином оформленій копії. Належно оформленою копією документа є копія, посвідчена органом, установою чи організацією, що його видала, або нотаріально посвідчена або посвідчена особою, якій подається заява про страхове відшкодування.

    Страховик протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов'язаний:

    у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими - прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його.

    Жирний Олексій Сергійович
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Жирний Олексій Сергійович 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 20 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго дня. Вам необхідно обов'язково повідомити свою страхову компанію про факт дтп. Крім того, до неї також повинен звернутися потерпілий. В подальшому експерт страхової огляне пошкоджене авто потерпілого і підготує експертний висновок про вартість ремонту, що і буде підставою для виплати суми завданих збитків потерпілому. Крім того, виплата страховою буде здійснена лише після того, як суд розгляне адмінматеріали по факту дтп і визнає вашого чоловіка винним в скоєній дтп.

    Иваненко Мария Владимировна
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Иваненко Мария Владимировна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 27 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Вам нужно постановление суда о признании второй стороны виновной. Страховую компанию обязательно поставьте в известность. Услуги адвоката рассчитывают я в каждом случае индивидуально.

    Савченко Олександр
    6.7%
    Спілкуватися у чаті Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрий вечір.

    Ваше питання повністю врегульоване ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15).

    Відповідно до норм цього закону Вам потрібно невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання дорожньо-транспортної пригоди, письмово надати страховику, з яким укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу.

    Це необхідно зробити, щоб страховик розпочав розслідування страхового випадку, визначив розмір страхового відшкодування та наявність підстав для проведення відшкодування чи відмови у цьому.

    Якщо цього не зробити вчасно і це призведе до неможливості страховика (МТСБУ) встановити факт дорожньо-транспортної пригоди, причини та обставини її настання або розмір заподіяної шкоди; страховик може відмовити Вам у здійсненні страхового відшкодування. Тому покваптесь.

    А вже для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду подає страховику заяву про страхове відшкодування.

    Виплачувати Вам страхове відшкодування повинна саме ваша страхова організація, а вже потім, коли буде рішення суду, вона зможе подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду.

    Всього доброго.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України