Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 11 липня 2024, питання №115025 800₴

Чи потрібно оновлювати дані в ТЦК виключеному з військового обліку?

Доброго дня, проконсультуйте, будь ласка, чи потрібно ставати на облік у ТЦК, якщо чоловік (зараз 55 років) був ВИКЛЮЧЕНИЙ з військового обліку у 2009 році за віком. У військовому квитку наявна відмітка про виключення з військового обліку.
Працює в Державній митній службі.
Згідно прикінцевих положень https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#top громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за своїм місцем проживання.
Дякую.

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.5%

    Вітаю Вас!.

    Працює в Державній митній службі.Згідно прикінцевих положень https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#top громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за своїм місцем проживання.

    Наразі такої підстави для виключення з військового обліку немає. До того ж, граничний вік перебування в запасі складає 60 років. Ті позови, предметом яких є оскарження поновлення на обліку осіб, виключених з нього у зв'язку із досягненням граничного віку, нічим не закінчуються, суди приймають сторону ТЦК та СП. Тому розраховувати на цю підставу не варто.

    До того ж, дійсно працівники Державної митної служби, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу, повинні стати на військовий облік.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    30%

    Вітаю Вас!

    Питання досить неоднозначне, адже якщо чоловіка виключили з військового обліку він вже є невійськовозобов'язаним та оновлювати дані йому не потрібно, адже такий обов'язок мають лише громадяни, які перебувають на військовому обліку.

    Поновити чоловіка на військовому обліку та направити на ВЛК не повинні, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а чоловік є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього повинна бути відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Але, на жаль, трапляються випадки, коли осіб, які були виключені по досягненню граничного віку - заочно поновлювали на військовому обліку і суди не завжди ставали на сторону громадян.

    На всяк випадок, чоловіку краще потурбуватись про наявність права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    22.5%

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Виходячи з цієї норми - не потрібно.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, Надаю відповідь на ваше запитання:

    чи потрібно ставати на облік у ТЦК, якщо чоловік (зараз 55 років) був ВИКЛЮЧЕНИЙ з військового обліку у 2009 році за віком. У військовому квитку наявна відмітка про виключення з військового обліку.Працює в Державній митній службі.Згідно прикінцевих положень https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#top громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за своїм місцем проживання.

    Відповідно до пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    Враховуючи, що ви виключені з військового обліку у вас такого обов'язку не виникає, і взагалі, якщо ви виключені з військового обліку, ви вже не військовозабов язаний і взагалі не підпорядковуєтесь ТЦк, ви маєте право відмовлятись від отримання повістки, у такому разі буде слкадено акт відмови в якому ви можете зазначити причину своєї відмови, у вашому випадку, це що ви виключені з обліку. Будь яка відповідальність відстуня.

    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день!

    Чи потрібно оновлювати дані в ТЦК виключеному з військового обліку? - ні. Оскільки оновити дані повинні були громадяни України, які перебувають на військовому обліку. Зробити це потрібно було до 16.07.2024 включно, що передбачено пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text).

    Відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 2 до Порядку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності;

    3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату, притягуються до адміністративної відповідальності згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    У Рішенні від 09 лютого 1999 року №1-рп/99 (справа №1-7/99 про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) Конституційний Суд України дійшов висновку про те, що дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

    Як зазначає Верховний Суд в Постанові № 820/3113/17: "З часу набрання чинності змін до вказаного Закону він поширює свою дію на всій території України і розповсюджується на всіх осіб, що не досягли граничного віку перебування у запасі.".

    ВИСНОВКИ: враховуючи, що Ви не досягли граничного віку перебування в запасі (60 років), то рахуєтесь військовозобов'язаним та повинні перебувати на військовому обліку, навіть не дивлячись на те, що раніше були виключені з нього. Однак, самостійно (без повістки) йти до ТЦК та особисто про себе нагадувати точно не варто. Оскільки на військовий облік Вас 100% візьмуть, так ще й штраф попросять заплатити за те, що Ви "своєчасно" не стали на військовий облік. Ну і звичайно направлять проходити ВЛК, за результатами якої можуть вручити "бойову" повістку.

    У разі зупинки для перевірки документів показуєте ваш паспорт та ВОД, в якому стоїть відмітка про виключення з військового обліку. Затримувати Вас точно не будуть, максимум вручать повістку на уточнення даних.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024