Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 11 липня 2024, питання №115090 350₴

Бронювання/відстрочка для навчання

Добрий день шановні юристи.
В мене мабуть буде дуже обширне питання, бо сам собі вже зламав голову.
Я колишній військовослужбовець. 2016-2020 роки. Проходив строкову службу і після неї закінчив службу за контрактом. Після звільнення (я вже не пам'ятаю всіх нюансів) став на облік до військомату. Зараз хочу поступити до вищого навчального закладу для здобуття освіти (так як після школи не мав змоги, а потім армія і не склалось). Зараз з'явилась можливість. Вже ознайомився з багатьма нюансами щодо відстрочки через навчання на денній формі. Але сьогодні випадково знайшов інформацію що військовозобов'язані та резервісти (ор-1) це не одне й те саме. Перші мають право на відстрочку, а відповідно резервісти ор1 ні. І я задаюсь питанням, а хто я?) У військовому білеті вказано що я звільнений в запас, і більше ні на одній сторінці не знайшов інформації про те, що я відношусь до резервістів (хоча я не відкидаю того, що запас і може відноситися і до того і до того). Але ще, я знайшов інформацію в інтернеті що всі, хто проходив службу в АТО/ООС обов'язково зараховуюються до оперативного резерву) тепер я заплутався і взагалі нічого не розумію. Як дізнатись в резерві я чи військовозобов'язаний? І якщо ор1, а для них відстрочка неможлива, то як здобути освіту? Чи відстрочка не можлива тільки для робочих місць, а для навчання можлива? Буду дуже вдячний за роз'яснення!

Відповіді юристів (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВАША СИТУАЦІЯ НЕ МАЄ ОДНОЗНАЧНОЇ ВІДПОВІДІ.

    ДУЖЕ БАГАТО ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВАШОЇ ВОС ТА ВІД МІСЦЯ РОБОТИ, А ТАКОЖ ПІДПИСАЛИ ВИ КОНТРАКТ НА СЛУЖБУ В ВІЙСЬКОВОМУ РЕЗЕРВІ. ЯКЩО Є КОНТРАКТ - ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ БУТИ ЗАБРОНЬОВАНИМ АБО ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ПО НАВЧАННЯ.

    ЯКЩО ВАС ЗАРАХУВАЛИ ДО ОПЕРАТИВНОГО РЕЗЕРВУ В ОБОВ'ЯЗКОВОМУ ПОРЯДКУ, ТО Є ВІРОГІДНІСТЬ БУТИ ЗАБРОНЬОВАНИМ АБО ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. АЛЕ, СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ВАМ НЕ ПОГОДЯТЬ БРОНЮВАННЯ АБО ВІДСТРОЧКУ, ТОМУ ВІДСТОЮВАТИ СВОЄ ПРАВО НА БРОНЮВАННЯ ТРЕБА БУДЕ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    ЯКІ АРГУМЕНТИ:

    ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ У ВІЙСЬКОВОМУ РЕЗЕРВІ РЕГЛАМЕНТУЄТЬСЯ

    "Положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/618/2012#top

    Особливості проходження служби у військовому резерві під час особливого періоду

    120-1. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам її проходження, в обов’язковому порядку зараховуються до військового оперативного резерву.

    120-2. Призов резервістів військового оперативного резерву на військову службу здійснюється у випадках та порядку, визначених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    ЯК БАЧИМО, ПРИЗОВ РЕЗЕРВІСТІВ РЕГЛАМЕНТУЄТЬСЯ ЗАКОНОМ УКРАЇНИ України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". ОТЖЕ ВСІ ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ ПОШИРЮЮТЬСЯ І НА РЕЗЕРВІСТІВ.

    ТАКОЖ, ДУЖЕ ВЛУЧНА АРГУМЕНТАЦІЯ Є В РІШЕННІ СУДУ, ЩО НАВЕДЕНО НИЖЧІ:

    https://opendatabot.ua/court/116111929-ca18209c4bf...

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Ви є військовозобов'язаним.

    Згідно пункту 120-4 Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, зараховуються до військового оперативного резерву наказами командирів (начальників) військових частин (установ). У наказі вказуються посада, на яку призначений резервіст, та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, у якому він буде перебувати на військовому обліку. Зазначений наказ доводиться до резервіста під особистий підпис у день звільнення.

    Дані про зарахування військовослужбовця до військового оперативного резерву заносяться до його військово-облікових документів.

    Особливості ведення військового обліку резервістів, зарахованих до військового оперативного резерву, визначаються Генеральним штабом Збройних Сил України.

    120-5. Резервіст військового оперативного резерву зобов’язаний:

    • ознайомитися з наказом командира (начальника) військової частини (установи) про зарахування до військового оперативного резерву під особистий підпис;
    • прибути у п’ятиденний строк після звільнення в запас до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік;
    • під час вибуття з військової частини (установи) та під час взяття на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки уточнити порядок своїх дій на випадок призову на військову службу;
    • зберігати після звільнення і до кінця особливого періоду військову форму одягу, якою він був забезпечений Міністерством оборони України, та в разі призову на військову службу мати її із собою під час прибуття до військової частини (установи);
    • у разі зміни місця проживання, порядку оповіщення, сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти, місця роботи, посади або номера телефону повідомити про це відповідному командиру (начальнику) військової частини (установи) та керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки в семиденний строк;
    • з’явитися у разі оповіщення командиром (начальником) військової частини (установи) або керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки про його призов на військову службу до військової частини або на збірний пункт територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманій повістці (повідомленні).

    Згідно частини 9 статті 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;
    • призовники - особи, які взяті на військовий облік;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Отже, якщо Ви не підписували контракт про службу в оперативному резерві та немає відповідних відміток у військовому квитку Ви є військовозобов'язаним.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На мою точку зору, не треба нічого вигадувати, а за наявності підстави оформляти відстрочку як ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ. ТЦК може і має докази перебування Вас на обліку як резервіста, але я дуже в цьому сумніваюся. Раджу дане питання взагалі не піднімати та не афішувати.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Вона передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Сергію!

    Так, Ви праві. Військовозобов'язані та резервісти це не одне й те саме.

    Частина 1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу":

    9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Оскільки Ви були звільнені у 2020 році то дивимось Указ Президента "Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України" у редакції за 2015 рік,оскільки наступна редакція відбулась вже після Вашого звільнення, у 2022 році:

    120-1. Під час особливого періоду військовослужбовці, які були звільнені із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, в обов'язковому порядку зараховуються до військового оперативного резерву першої черги.

    Ви не відносились до жодного виду служби із вищезазначаеного переліку, оскільки проходили службу за контрактом. Тому Ваше зарахування до ОР - 1 було не обов'язковим.

    120-4. Зарахування військовослужбовців до військового оперативного резерву першої черги здійснюється під час звільнення військовослужбовців із строкової служби або з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період за наказами командирів (начальників) військових частин (установ). У наказі вказуються: посада, на яку призначений резервіст; військовий комісаріат, у якому він буде перебувати на військовому обліку; адреса проживання та порядок оповіщення резервіста. Зазначений наказ доводиться до резервіста під особистий підпис у день звільнення.
    Дані про зарахування військовослужбовця до військового оперативного резерву першої черги заносяться до його військово-облікових документів.

    Як бачити і в даному випадку Вас також навряд чи зарахували до ОР-1. Крім того, у Вас би ознайомили з наказом про зарахування до ОР-1 та у Вашому ВК була б відповідна відмітка.

    Загальна частина.

    2. Службу у військовому резерві проходять громадяни, придатні до неї за станом здоров'я.

    3. Громадяни проходять службу у військовому резерві у добровільному порядку, а в особливий період військовослужбовці, які звільнені із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, - в обов'язковому порядку.
    4. Громадяни, які виконують військовий обов'язок шляхом проходження служби у військовому резерві, є резервістами.

    9. Резервісти вважаються такими, що виконують обов'язки служби у військовому резерві:

    1) на території військової частини, в якій вони проходять службу у військовому резерві, або в іншому місці її проходження протягом службового (навчального) часу, включаючи заняття, перерви, встановлені розпорядком (розкладом занять);

    2) на шляху прямування до місця виконання обов'язків служби у військовому резерві або зі служби, під час службових поїздок;

    3) поза військовою частиною, якщо перебування там передбачено обов'язками резервіста або наказом відповідного командира (начальника) військової частини (установи).

    10. Проходження резервістом служби у військовому резерві відображається в його військово-облікових документах, форма та порядок ведення яких установлюються Генеральним штабом Збройних Сил України.

    То ж у підсумку можу порадити вступати до ВНЗ та отримувати відстрочку у зв'язку із навчанням, як військовозобов'язаному.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України