Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 липня 2024, питання №115528 350₴

нотаріальне доручення на представлення інтересів мобілізуємого у ТЦК та ВЛК

Чи зможу я потрапити у ТЦК та на ВЛК з моїм сином, який був умовно-придатним, вік 22 роки і потребує перекомісії, через що йому може знадобитись найближчим часом прийти за повісткою в ТЦК, щоб пройти ВЛК? Чи може допомогти в цьому оформлення ним на мене нотаріального доручення на представлення його інтересів в ТЦК та ВЛК? Як правильно назвати ці організації при оформленні подібного доручення? Можливо, є сенс включити ще якісь подібного роду організації в це доручення, які можуть знадобитись при мобілізації?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Якщо Вашого сина визнали обмежено придатним - він є військовозобов'язаним. На жаль, те що Ви будете супроводжувати сина до ТЦК не достатньо для того щоб йому не вручили повістку на відправку. Якщо Ви не бажаєте, щоб син сам йшов до ТЦК тоді вже краще укласти угоду з адвокатом.

    Щоб сина не мобілізували він повинен мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” або якщо ВЛК визнає його непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як сина визнали обмежно придатним - він підлягає переогляду, проте у нього є обов'язок це зробити протягом 9 місяців (до лютого 2025 року).

    Самостійно йти до ТЦК не рекомендується, потрібно чекати повістку. Чи має син підстави для відстрочки (наприклад, навчання)?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олена!

    На жаль, але Ваш син є військовозобов'язаним та повнолітнім. Яким саме чином Ви бажаєте представляти його інтереси при проходженні ВЛК? Пройти за нього останнє Ви не зможете.

    Якщо сина визнають придатним до служби або придатним до служби в ТЦК він подлягатиме мобілізації незалежно від того чи буде оформлена на Вас довіреність, чи ні. Звичайно, якщо син не має права на відстрочку.

    Вплинути якимось чином на рішення лікарів Ви не зможете так само, як і не зможе Ваш син.

    Отже, наразі Вашому сину постібно мати "свіжі" медичні документи з висновками державних профільних лікарів щодо стану його здоров'я.

    Якщо Ви будете незгодні з рішенням ВЛК, то зможете його оскаржити.

    Відповідно до глави 3 розділу І Наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яка регулює порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК:

    «3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд».

    Яке захворювання має Ваш син? Чи має він право на відстрочку? Можливо, навчається?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Лена Щур Клієнт 3 місяці тому

      Дякую Вам. Тут питання в тому, що я повністю розумію, що його при бажанні можуть мобілізувати, але я хотіла б сама говорити з лікарями і надавати документи, щоб при проходженні ВЛК виключно усі нюанси були враховані. В сина є неврологічне захворювання епілепся в стані стійкої реміссії , але з енцефалограмою, яка фіксує судомну активність. До того ж є на одній нозі друга ступінь плоскоступості, без одного градусу третя, тож при переробленні рентгену, можливо буде третя, бо з ногами дійсно велика проблема, є зафіксована гіпермобільность суглобів, я знаю, що можна, при необхідності, настоювати на дообстеженні з приводу синдрому Елерса-Данлоса, одним з симптомів якого є ця гіпермобільність, але є і інші симптоми, що наявні в сина. З цим захворюванням точно повністю списують, але це має сенс лише у тому випадку, якщо інших варіантів не буде, тут грає роль момент того, щоб саме лікарі ВЛК відправили на дообстеження, бо аналіз двічі зробити не вийде, він баснословно дорогий, моваа про десятки тисяч. Тому хай направляють самі, щоб прийняли результати потім.До того ж хочу застрахуватись від моменту, що його, хоча він і оновив дані, піймають десь на вулиці, людина з іншим рівнем збудження психіки і на неї тиснути не можна, про свої хвороби він теж детально не розкаже, щоб дойшло, ми це вже проходили при отриманні військового посвідчення в його 17 років.Саме тому мені і потрібний доступ до ТЦК та можливості з ним проходити ВЛК. Впевнена, якщо він пройде ВЛК і навіть буде придатним до служби в ТЦК, частинах забезпечення і інше, то навряд чи його з букетом захочуть мобілізувати, хоча, розумію, що виключати цього не можна. Просто хочу проконтролювати відсутність порушень з боку ТЦК та лікарів.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Наразі Ваш син має статус військовозобов'язаного.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    В контексті Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 30 грудня 2022 р. № 1487, Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період від затвердженого ПКМУ від 16 травня 2024 р. №560 та Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 таке "представлення Вами його інтересів в ТЦК та ВЛК" не можливе.

    Звернуть увагу:

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти Вашому синові комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, проаналізуйте свою придатність з вашим профільним лікарем.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    Стаття 22: передбачає епілепсію як хронічне захворювання головного мозку з генералізованими або парціальними нападами, психічними еквівалентами або специфічними змінами особистості. Симптоматична епілепсія до цієї статті не належить. У таких випадках медичний огляд проводиться щодо захворювань, які призвели до розвитку судомного синдрому.

    1) до пункту «а» належать епілепсія з частими судомними нападами (4 і більше на рік) або з вираженими психічними розладами, епілептичний статус, міоклонус-епілепсія, катаплексія та нарколепсія.

    2) до пункту «б» належить епілепсія без психічних розладів з нечастими нападами (менше 3 разів на рік);

    3) до пункту «в» належать розлади сну внаслідок органічної патології ЦНС, пароксизмальні розлади, що суттєво не впливають на функції органів та систем, а також різні форми мігрені з частими (2 та більше на місяць) і довготривалими (доба та більше) нападами.

    Наявність нападу повинна бути підтверджена лікарськими спостереженнями. В окремих випадках беруться до уваги акти, підписані офіційними особами немедичного складу, результати опитування очевидців лікуючим лікарем, якщо зазначений напад та післянападний стан можна вважати епілептичним. У сумнівних випадках слід запитувати дані з місця проживання, навчання, роботи, служби. У тих випадках, коли єдиним помітним проявом хвороби є слабо виражені та рідко виникаючі малі напади або специфічні настрої, питання про придатність до військової служби тих, хто оглядається, вирішується після стаціонарного обстеження. Особи з епілептичною хворобою без психічних розладів, яка розвинулася внаслідок перенесеного органічного захворювання, оглядаються за пунктом «а» або «б» цієї статті залежно від частоти нападів. Якщо документами закладу охорони здоров’я (установи) підтверджуються епілептичні напади в анамнезі та під час обстеження в стаціонарі в період призову на строкову службу за даними ЕЕГ виявлено патологічні зміни, то призовники оглядаються за пунктом «б». Діагноз епілепсії обов’язково повинен бути підтверджений результатами ЕЕГ.

    Діагноз апное сну встановлюється на підставі скарг хворого на підвищену денну сонливість, яка не може бути пояснена іншими факторами, або наявністю двох з наступних симптомів, які також не можуть бути пояснені іншими факторами: епізоди зупинки дихання (ядухи) у сні, періодичні пробудження, відсутність відчуття відпочинку після сну, денна втома, порушення концентрації уваги.

    Діагноз апное сну обов’язково підтверджується об’єктивними дослідженнями: кардіо-респіраторний моніторинг (запис каналів пульсоксиметрії, повітряного потоку з носу чи/та роту та інші показники) або полісомнографія (бажано, золотий стандарт).

    Епізод апное/гіпопное діагностується при зниженні амплітуди потоку повітря при моніторуванні нижче 50 % протягом більше ніж 10 с., яке супроводжуєтья десатурацією на 3 % та більше. Відповідно до частоти виникнення епізодів апное/гіпопное підраховується індекс апное/гіпопное (АНІ): кількість апное/гіпопное, що виникають протягом години. Наявність апное сну підтверджується при АНІ 5/год. За значеннями індексу апное/гіпопное (АНІ) встановлюють також тяжкість обструктивного апное сну (важкого ступеня - АНІ 30/год; апное сну середнього ступеня важкості - АНІ 15-29/год; апное сну легкого ступеня важкості АНІ=5-14/год).

    Ступінь придатності визначається за пунктами «а», «б» або «в» в залежності від тяжкості нічної гіпоксемії, яка оцінюється за відсотком часу проведеного з сатурацією кисню <90 % (SIT90 %) протягом періоду сну.

    4) до пункту «а» належить нічна гіпоксемія важкого ступеня (SIT90 % >25 %), підтверджена як мінімум двома послідовними дослідженнями.

    5) до пункту «б» належить нічна гіпоксемія середнього ступеня важкості (SIT90 % =15-25 %).

    6) до пункту «в» належить нічна гіпоксемія легкого ступеня важкості (SIT90 % = 5-14 %).

    Стаття 22

    Включено: епізодичні та пароксизмальні розлади G40-G47 (епілепсія та епілептичні синдроми, епілептичний статус, мігрень, розлади сну, в тому числі апное сну).Виключено: транзиторні церебральні ішемічні напади G45 (включено до статті 41)

    а) епілепсія за наявності частих епілептичних нападів або виражених психічних розладів

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) епілепсія з поодинокими і рідкими (судомними і безсудомними) епілептичними нападами без психічних порушень

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) інші епізодичні та пароксизмальні розлади з незначними порушеннями функцій органів і систем

    Придатні

    Турчин Ярослав Олександрович
    20%

    ДОБРОГО ДНЯ, пані ЛЕНА!

    Я Вас як людина прекрасно розумію. Але з юридичної точки зору не можу говорити, що це спрацює, якщо і практика, і закон кажуть про зворотнє.

    Ваш син з 18 років, якщо не визнаний недієздатним чи обмежено дієздатним, самостійно відповідає за свої рішення і діє як повністю дієздатна фізична особа та громадянин.

    Представництво та захист інтересів по довіреності чи по батьківському статусу не передбачений після досягнення 18-річного віку.

    Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки - у зв"язку з належністю до органів військового управління, а саме прямого підпорядкування оперативним командуванням та Командуванню Сухопутних військ ЗСУ, вважають себе військовим об"єктом на рівні з військовою частиною, а тому впроваджують заходи режимності та секретності.

    Одним із елементів режимності є контрольно-пропускна система.

    Тобто без перепустки або повістки про виклик до ТЦК - ніхто не пропустить жодну особу.

    Навіть адвокатів не завжди пускають, незважаючи на статус і повноваження адвоката про наданню професійної правничої допомоги, гарантовані Конституцією України.

    ОТЖЕ, охорона ТЦК без наявності на те бажання їх керівництва - не пропустить в будівлю нікого окрім осіб, які вписані у повістках.

    Проте, я переконаний, що Ваше там перебування нічого не дасть. Зараз не ті часи, коли "взявши на арапа" чи криком можна когось з чиновників переконати в своїй правоті. І не думайте. що якщо Ви жінка, то до Вас в ТЦК не зможуть застосувати усі ті методи, які застосовують до військовозобов"язаних, які відмовляються бути добровольцями.

    Зважаючи на наведене - значення на ВЛК матиме не Ваша присутність, а належним чином оформлені, проведені через сімейного лікаря та Електронну систему охорони здоров"я (ЕСОЗ - Helsi) медичні документи та діагнози.

    Тому, зосередьтеся саме на медичній документації та оцінці перспектив отримання відстрочки зважаючи на існуючий Розклад хвороб, який останній раз був відредагований 04.05.2024 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    В той же час, якщо навіть у мирні часи Вашого сина визнали лише обмежено придатним, то зараз він в кращому випадку буде визнаний Придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    І повірте, в ТЦК такі мобілізовані не потрапляють. Переважно - це частини забезпечення (в т.ч. де можуть змусити тягати важкі речі), підрозділи логістики, зв"язку, оперативного забезпечення, охорони в залежності від наявних навичок, знаь, умінь та освіти - відповдіних якійсь Військово-обліковій спеціальності.

    Тож якщо не впевнені, краще не розугруйте надмірну законослухняність. Бо після походів по ТЦК і ВЛК, врятувати від кримінальної справи або мобілізації - буде дуже складно.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України