Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 18 липня 2024, питання №115836

Законність дій поліції

Ситуація. Дві дівчинки по 9 рочків грали разом і зіштовхнулися головами. В результаті в однієї з них тріснула скоба, яка вирівнювала зуби. Поліція відкрила КРИМІНАЛЬНЕ провадження. Спочатку внесли по 214 КПК а потім кваліфікація по ч1 ст125 УК України, хоча на експертизи ще не було. Наскільки законні дії поліції?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайле!

    У разі подання заяви про злочин слідчий зобов'язаний внести відомості про це до ЄРДР. В нього немає іншого виходу.

    Вам просто треба дочекатись результатів досудового розслідування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Барицький Павло Володимирович
    Барицький Павло Володимирович 2 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 13 років досвіду

    Доброго дня, ст. 214 КПК регулює, що орган досудового слідства зобов'язан внести відомості в ЄРДР на протязі 24 годин з моменту, як надійшла заява про вчинення злочину.

    Тобто, особа звернулась, вони внесли, це не тягне жодних правових наслідків для сторін.

    Стосовно ст. 125 КК України, це попередня кваліфікація, коли вносяться відомості в реєстр, слідчий або інша посадова особа повинна зазначити кваліфікацію, вони і зазначили.

    В подальшому буде йти досудове слідство і в результаті або провадження буде закрито, або буде оголошено повідомлення про підозру.

    У разі, якщо оголошується підозра тільки тоді особа набуває статусу підозрюваного і для неї настають відповідно наслідки.

    У Вашому випадку, цього не відбувається, а само по собі внесення відомостей в ЄРДР (ст. 214 КПК), не тягне для Вас жодних наслідків.

    P.S.

    Якщо дівчинці 9 років, вона не підпадає під кримінальну відповідальність.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024