Задайте питання юристу

854 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 26 липня 2024, питання №116464 800₴

Виїзд за кордон студенту іноземного ВНЗ

Планую вступ до польського ВНЗ та маю бажання виїхати за кордон на цій підставі. Чи надасть мені ТЦК відстрочку для виїзду?

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НАЖАЛЬ, НАВЧАННЯ В ІНОЗЕМНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ НЕ НАДАЄ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    АЛЕ Є ВИНЯТОК:

    Кабінет Міністрів України 2 квітня 2024 року ухвалив постановуПро внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Зміни дозволяють студентам-чоловікам віком від 18 до 22 років брати участь у програмах освітньої академічної мобільності. Водночас строк має бути не довше одного семестру. Йдеться про студентів, які навчаються на бакалавраті за денною формою (або ж на магістратурі медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування).

    Академічна мобільність – це можливість учасників освітнього процесу (викладачів, студентів тощо) виїжджати за кордон на стажування, навчання, провадження наукової діяльності в інших закладах освіти як на території України, так і поза її межами.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    На жаль, Ви не зможете виїхати за кордон на навчання.

    Перша причина полягає у тому, що студенти не мають права на виїзд, окрім ктегорії у віці від 18 до 22 років, які за денною формою здобуття освіти здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування) в закладах вищої освіти України державної або комунальної форми власності та які згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2015 р. № 579 (Офіційний вісник України, 2015 р., № 66, ст. 2183; 2022 р., № 42, ст. 2290), є учасниками програм освітньої академічної мобільності і прямують на навчання в іноземні заклади освіти,

    Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Друга причина - навіть за умови права на виїзд, Ви би не змогли оформити відстрочку в ТЦК, оскільки польський ВНЗ не зможе сформувати довідку з ЄДЕБО, яка є обов'язковим документом при поданні заяви на відстрочку. Все, що Вас чекає після подачі заяви без довідки - це оскарження відмови ТЦК у наданні відстрочки в судовому порядку.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Отже, не раджу вступати до польського ВНЗ, якщо мета такого вступу стосується оформлення відстрочки та виїзду за кордон. Наразі Вам краще зусередитись на іншій підставі для відстрочки, які передбачені статтею 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Чи вивчали Ви останню? Можливо у Вас є близьки родичі які потребують догляду або мають інвалідність?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович місяць тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю, у вашій ситуації важливо розуміти, чи надається відстрочка від мобілізації для громадян, які планують навчання за кордоном, зокрема у польських вищих навчальних закладах (ВНЗ).

    Відстрочка від мобілізації для студентів

    Згідно з чинним законодавством України, право на відстрочку від мобілізації надається студентам, які навчаються на денній формі у вищих навчальних закладах України. Відстрочка на підставі навчання за кордоном не передбачена законодавством. Таким чином, офіційно ТЦК не зобов'язаний надавати відстрочку для навчання в іноземних ВНЗ.

    Виїзд за кордон на підставі навчання

    З квітня 2022 року діє заборона на виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років з України, якщо вони не підпадають під категорії, які мають право на відстрочку від мобілізації або звільнення від служби. Ваша ситуація з плануванням навчання за кордоном не є підставою для отримання офіційного дозволу на виїзд з України.

    Що можна зробити в цій ситуації
    1. Консультація з юристом: Порадьтеся з юристом, який спеціалізується на військовому праві та мобілізації. Він може надати вам більш конкретні рекомендації з урахуванням усіх нюансів вашої ситуації.
    2. Інші підстави для відстрочки: Розгляньте можливість отримання відстрочки на підставі інших обставин, наприклад, стан здоров'я або інших причин, передбачених законом.
    3. Офіційний запит до ТЦК: Ви можете звернутися до місцевого ТЦК з офіційним запитом на отримання відстрочки або дозволу на виїзд за кордон. Відповідь на такий запит допоможе вам визначити офіційну позицію ТЦК у вашому конкретному випадку.
    Підсумок

    На даний момент законодавство не передбачає надання відстрочки від мобілізації або дозволу на виїзд за кордон на підставі навчання в іноземному ВНЗ

    Карпенко Андрій Володимирович

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ПО НАВЧАННЮ НЕОБХІДНО НАДАТИ В ТЦКСП ДОВІДКУ ЄДЕБО (ПОСТАНОВА КМУ 560).

    ІНФОРМАЦІЇ ПРО НАВЧАННЯ В ІНОЗЕМНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ НЕ ВІДОБРАЖАЄТЬСЯ.

    Закон України

    "Про освіту "

    Стаття 74. Єдина державна електронна база з питань освіти

    5. Держателем Електронної бази та публічних електронних реєстрів у сфері освіти (далі - держатель Електронної бази) є центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, що здійснює організаційні заходи, пов’язані із забезпеченням функціонування Електронної бази та її складових.

    Власником Електронної бази є держава в особі центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Адміністратором Електронної бази та публічних електронних реєстрів у сфері освіти (далі - адміністратор Електронної бази) є визначена Кабінетом Міністрів України юридична особа, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    ххх

    У системі освіти діє Єдина державна електронна база з питань освіти (далі – ЄДЕБО) - автоматизована система, функціями якої є збір, верифікація, оброблення, зберігання та захист інформації про систему освіти.

    Власником ЄДЕБО та виключних майнових прав на її програмне забезпечення є держава. Розпорядником ЄДЕБО є Міністерство освіти і науки України,а технічним адміністратором - державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

    Обробка і захист інформації здійснюються в ЄДЕБО відповідно до вимог законодавства у сфері захисту інформації, що перебуває у власності держави.

    Головним призначенням ЄДЕБО є забезпечення фізичних та юридичних осіб інформацією в галузі освіти.

    Лист МОН № 1/9758 від 03.06.24 року "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти" :

    https://ru.osvita.ua/legislation/other/92239/

    Цим Листом визначено алгоритм формування Довідки.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО РАНКУ, ОЛЕКСАНДР! Навчання в іноземному закладі не є підставою ні для відстрочки від мобілізації в Україні для осіб старше 25 років, ні для виїзду з України. Вибачте, але це остаточно. Крапку у цьому питанні ще взимку поставив Верховний Суд. Це стосується як призовників, так і військовозобов"язаних.

    Ніяку відстрочку Вам ніхто не дасть в ТЦК після останніх рішень лютого - квітня 2024 року Верхоного Суду, якою визнано законним обмеження права виїзду за межі України студентів іноземних навчальних закладів, незважаючи на оформлення відстрочки в ТЦК за правилами, які діяли до 18 травня 2024 року та наявність документів про освіту в іноземному закладі освіти.

    На думку, суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, в умовах воєнного стану, якщо в Конституції України записано, що права людини можуть бути обмежені, то це обмеження може встановити не тільки Верховна Рада чи Президент України у своїх актах, з подальшим затвердженням Радою... і постанова КМУ, яка затверджує такий порядок перетинання кордону, на їх думку, є законною і підлягає застосуванню.

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/118305730

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/116993630

    Цитувати не буду. Якщо буде бажання - прочитаєте самі.

    Рішення Верховного Суду є обов"язковими для врахування іншими судами в Україні при застосуванні відповідних норм права, тому суди нижчих інстанцій позбавлені можливості щось зробити інакше.

    В Конституційний Суд України з цим питанням поки що ніхто не ходив. Хоча маю сумнів, що діючий склад матиме сміливість прийняти щось всупереч лінії виконавчої влади.

    На кордоні Вас звісно не випустять з такою підставою, навіть за наявності оновленого військово-облікового документу з Резерв+ чи з ТЦК.

    Навчання, як я уже зазначав, не є підставою для виїзду за межі України.

    Тому Вам треба шукати іншу підставу, якщо хочете виїхати. Звісно якщо немає проблем по лінії ТЦК та є актуальний документ про військовий облік.

    Якщо Вам за гроші продали документи про навчання в іноземному закладі, то пишіть заяву в поліцію про шахрайство, бо Вас ошукали.

    Вибачте.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України