Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 30 липня 2024, питання №116695 340₴

Перетину кордону чоловіка та дитини,через сімейні обставини

Доброго дня, у мене склалася така ситуація.Мене з сином евакуювали після обстрілу Охматдиту до Німеччини ,в Україні залишилася менша донька, та чоловік.Чоловік має відстрочку від мобілізації, але лікування мого сина триватиме приблизно 2-3 роки.Мій чоловік не є рідним батьком моєму сину.Чи є якійсь законні підстави для перетину кордону мого чоловіка з нашою спільною донькою?Так як я не з власної волі покинула країну, у мене на це були підстави,чи можна якось надати відповідні документи про лікування сина? У сина є складні вади розвитку і я просто фізично не зможу без допомоги рідних.І чи за таких обставин мій чоловік може рахуватися,таким що виховує доньку самостійно?

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо Ваш чоловік має відстрочку - він може перетнути кордон.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.
    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВАШ ЧОЛОВІК НЕ МАЄ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА НАВЕДЕНИМИ ВАМИ ОБСТАВИНАМИ.

    СПРОБУЙТЕ ЗДІЙСНИТИ НАСТУПНІ КРОКИ:

    1. ЗБЕРІТЬ ВСІ МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ І ДОКУМЕНТИ НА ДИТИНУ ТА ЗВЕРНІТЬСЯ В ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ З ПРОХАННЯМ ЗАСВІДЧИТИ ВАШУ СИТУАЦІЮ.

    2. З ДОКУМЕНТАМИ ВІД ПОСОЛЬСТВА ЗВЕРНІТЬСЯ ДО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ З ПРОХАННЯМ ЗВЕРНУТИСЯ ВІД ІМЕНІ МІНІСТЕРСТВА ДО ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ЗА ДОЗВОЛОМ ПРО ПЕРЕТИН КОРДОНУ ВАШОМУ ЧОЛОВІКУ.

    3. В РАЗІ ПОГОДЖЕННЯ ДОЗВОЛУ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ВАШ ЧОЛОВІК ПЕРЕТНЕ КОРДОН.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Інна!

    На якій підставі Ваш чоловік має право на відстрочку? Без даної інформації буде сккладно відповісти на Ваше питання.

    Відповідно до правил перетину кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text:

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    У сина є складні вади розвитку і я просто фізично не зможу без допомоги рідних.І чи за таких обставин мій чоловік може рахуватися,таким що виховує доньку самостійно?

    На жаль, ні, за даних обставин чоловік не зможе рахуватись таким, що виховує дитину самостійно. Аби визнати Вашого чоловіка таким, що виховує доньку самостійно потрібно:

    якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер,

    позбавлений батьківських прав,

    визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім,

    оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі,

    а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня, у мене склалася така ситуація.Мене з сином евакуювали після обстрілу Охматдиту до Німеччини ,в Україні залишилася менша донька, та чоловік.Чоловік має відстрочку від мобілізації, але лікування мого сина триватиме приблизно 2-3 роки.Мій чоловік не є рідним батьком моєму сину.Чи є якійсь законні підстави для перетину кордону мого чоловіка з нашою спільною донькою?Так як я не з власної волі покинула країну, у мене на це були підстави,чи можна якось надати відповідні документи про лікування сина? У сина є складні вади розвитку і я просто фізично не зможу без допомоги рідних.І чи за таких обставин мій чоловік може рахуватися,таким що виховує доньку самостійно?

    Складна ситуація, яка може бути вирішена (наскільки це можливо) виключно у форматі тісного спілкування. Зокрема треба з'ясувати, на якій підставі Ваш чоловік має право на відстрочку. З першого погляду видається, що права на виїзд у нього немає. Але не хочу робити поверхових висновків.

    З повагою!

    • Інна Клієнт місяць тому

      Відстрочку має на підставі бронювання по роботі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    За таких умов може виїхати за кордон у службове відрядження, як варіант. Просто виїхати при супроводі пасинка - не вийде, на жаль.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, пані Інно!

    Ситуація досить складна, адже щоб чоловік мав змогу вільно перетинати кордон він повинен мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Чи є якійсь законні підстави для перетину кордону мого чоловіка з нашою спільною донькою?

    Згідно пункту 2-3 Правил виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів.

    Згідно пункту 2-14 Правил перетинання державного кордону громадянами України У разі введення в Україні воєнного стану працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    Отже, для перетину кордону чоловіку необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт;

    2) Витяг про бронювання або довідку про надання відстрочки (додаток 6)

    3) Рішення про службове відрядження

    4) військово-обліковий документ з вклеїним штрикодом

    5) паспорт або свідоцтво про народження дитини

    Якщо чоловіку не дозволяють перетнути кордон він повинен вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити йому можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається чоловіку під особистий підпис.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    І чи за таких обставин мій чоловік може рахуватися,таким що виховує доньку самостійно?

    На жаль, ні.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA