Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 липня 2024, питання №116696 340₴

Чи можу я зараз подати позов на виплату аліментів за останні 3 роки?

Добрий день.
Така ситуація. Колишній чоловік загинув на війні, особу поки що не можуть установити і він вважається безвісти зниклим. У нас є спільний син, народжений у шлюбі. Я написала заяву в ТЦК на виплату, яка належить на нашу дитину. У мене зажадали виконавчий лист на аліменти. Оскільки колишній чоловік аліментів не платив, мені відмовили у виплаті. Порадили подати до суду.
Чи можу я це зробити? Чи доб'юся я так чогось?
І ще таке питання. Чи можу я зараз подати позов на виплату аліментів за останні 3 роки, якщо колишній чоловік вважається безвісти зниклим? Він безвісти зник. Але його заробітну плату (100000грн) продовжують перераховувати його дружині. Тобто дохід у нього є. А аліменти ж платяться з доходів.

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    ТЦК надали письмову відповідь? Треба аналізувати документи, що Ви маєте. Питання не просте і тісно пов'язане з виконавчим провадженням. Якщо дружині виплачують заробітну плату, то на дитину повинні виплачувати заборгованість з аліментів, як мінімум.

    • Юстина Клієнт місяць тому

      Не було позову на аліменти. Він їх не платив дитині. Можу я зараз подати на аліменти?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Юстина!

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх":

    "7. Виплата грошового забезпечення здійснюється таким членам сімей військовослужбовців:

    дружині (чоловіку),

    а в разі її (його) відсутності - повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним),

    або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства - незалежно від їх віку),

    а також особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців,

    або батькам рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей".

    Отже, дійсно, для підтвердження факту того, що дитина знаходилась на утриманні батька потрібен виконавчий лист. Саме останній свідчить про призначення аліментів на дитину.

    Для того, аби подати позов на аліменти за останні три роки Вам прийдеться довести, що Ви намагалися одержати кошти на утримання дитини, але батько ухилявся від їх сплати.

    Згідно статті 191 СКУ. Час, з якого присуджуються аліменти на дитину:

    "1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

    2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Юстина Клієнт місяць тому

      Можу я зараз подати на аліменти?

    Юстина Клієнт місяць тому

    Дякую вам за інформацію.

    Богун Сергій Павлович
    30%

    Доброго дня.

    Відповідно до вимог частини 1, 4 ст. 194 Сімейного кодексу України аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання. Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому статтею 199 Сімейного кодексу України, — до досягнення нею двадцяти трьох років.

    Зі змісту вказаної вище статті вбачається, що від погашення заборгованості за аліментами боржника не може звільнити жодна обставина. Саме припинення обов’язку по сплаті аліментів зовсім не означає анулювання боргу по аліментам, який утворився за життя такого платника аліментів. Наявна на момент смерті спадкодавця заборгованість зі сплати аліментів на дитину входить до складу спадщини, а спадкоємці такого платника зобов'язані погасити заборгованість за рахунок наявних активів спадкової маси.

    Зазначене узгоджується із правовими висновками Верховного Суду, викладеними у постановах від 21.03.2018 у справі № 161/11682/15-ц, від 12.08.2020 у справі № 199/5826/16-ц, від 11.11.2020 у справі № 161/11682/15-ц та від 16.06.2021 у справі № 754/17704/18.

    Згідно ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо:

    настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред’явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

    Якщо існує спір про розмір заборгованості за аліментами, і особа подає позов про стягнення заборгованості за аліментами з відповідача або до цієї особи пред’явлено позов про стягнення заборгованості за аліментами, і така особа помирає, то, вбачається, що у цьому випадку допускається правонаступництво, оскільки борги спадкодавця входять до складу спадщини.

    Можете спробувати звернутися з позовом до спадкоємців Вашого колишнього чоловіка в порядку правонаступництва.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю,

    Ваша ситуація дуже складна, і тут важливо врахувати всі юридичні аспекти, щоб захистити права вашої дитини. Ось відповіді на ваші питання:

    1. Виплата допомоги дитині загиблого військовослужбовця:

    Оскільки ваш колишній чоловік вважається безвісти зниклим, а не загиблим, вам можуть відмовити у виплатах, поки його статус офіційно не змінено. Однак ви можете звернутися до суду, щоб встановити факт зникнення безвісти або отримати рішення про надання допомоги вашій дитині.

    2. Позов до суду про стягнення аліментів:

    Ви маєте право подати позов до суду на стягнення аліментів на вашу дитину навіть зараз, коли колишній чоловік вважається безвісти зниклим. Якщо суд винесе рішення про стягнення аліментів, це може допомогти вам отримати виплати, на які має право ваша дитина.

    3. Позов про стягнення аліментів за останні три роки:

    Так, ви можете подати позов на стягнення аліментів за останні три роки, якщо до цього моменту не було рішення суду про аліменти. Оскільки він вважається безвісти зниклим, і у нього є дохід (який продовжують виплачувати його теперішній дружині), суд може винести рішення про стягнення аліментів із цього доходу на користь вашої дитини.

    4. Подальші дії:
    1. Звернення до суду: Подача позову про стягнення аліментів. Якщо суд винесе рішення на вашу користь, ви зможете вимагати аліментів, які будуть вираховуватися із доходів вашого колишнього чоловіка.
    2. Судове рішення про допомогу дитині: Ви можете звернутися до суду із позовом про визнання вашої дитини спадкоємцем і вимагати виплат на дитину, якщо батько вважається безвісти зниклим, але заробітну плату продовжують виплачувати.
    5. Консультація з адвокатом:

    Раджу вам звернутися до адвоката, який спеціалізується на питаннях сімейного права. Він допоможе вам правильно скласти позовні заяви та підготувати всі необхідні документи для суду.

    Отже, ви маєте законні підстави для подання позову про стягнення аліментів, навіть якщо ваш колишній чоловік вважається безвісти зниклим. Суд може винести рішення на вашу користь, що дозволить вам отримати виплати на дитину.

    Юстина Клієнт місяць тому

    Дякую за відповідь

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня. так ви маєте на це право.

    Відповідно до статті 191 Сімейного кодексу України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу – з дня подання такої заяви.

    При цьому, аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач надасть суду докази того, що він вживав заходи щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    Отже, відповідно до чинного законодавства суд може присудити аліменти за минулий час (не більш як за десять років) виключно за умови, що:

    • позивач вживав заходи щодо одержання аліментів з відповідача;
    • відповідач ухилявся від сплати аліментів.

    Нерідко незвернення до суду пояснюється небажанням вирішувати аліментні питання в судовому порядку та сподіванням, що інший із батьків почне самостійно перераховувати кошти. У подальшому така позиція призводить до неможливості стягнення аліментів за минулий період та фактично розцінюється судом як відмова від отримання аліментів.

    На даний час судова практика спрямована на уникнення ризику подвійного стягнення коштів на утримання дитини. Оскільки в разі невирішення питання по сплаті аліментів (в добровільному чи судовому порядку), може виникнути ситуація, коли особа добровільно сплачує аліменти, але одного дня отримує рішення суду про стягнення цих же коштів в судовому порядку.

    Однак уникнення ризику подвійного стягнення коштів на утримання дитини та пасивна позиція одного із батьків щодо незаявлення вимоги про стягнення аліментів не повинно суперечити інтересам дитини.

    Відповідно до правової позиції Верховного Суду, сформованої в постанові від 18.05.2020 по справі № 215/5867/17, аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач надасть суду докази того, що він вживав заходи щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років. Аналіз наведеної норми закону дає підстави для висновку, що для стягнення аліментів за минулий час позивач повинен довести такі обставини як вжиття заходів щодо одержання аліментів з відповідача та ухилення відповідача від надання утримання дитині.

    З рішенням суду можна ознайомитись за цим посиланням: http://tinyurl.com/mpjxxx8

    У переважній більшості випадків суди все ж відмовляють в задоволенні вимог про стягнення аліментів за минулий період.

    Так, суди здебільшого не враховують листування щодо необхідності перерахування коштів утримання дитини, які містяться в переписці в месенджерах. На думку суду, такі докази мають бути підтверджені офіційними зверненнями, для прикладу шляхом направлення листів, проєкту договору на поштову адресу, однак і в цьому випадку суд їх врахує лише за умови, що відповідач ухилявся від підписання договору, ігнорував листи, приховував інформацію щодо свого місця перебування.

    Постановою від 25.11.2019 року по справі № 636/3004/17 Верховний Суд залишив в силі рішення Апеляційного суду Харківської області, яким стягнуто аліменти за минулий період (з 01 липня 2015 року по 06 вересня 2017 року) в твердій грошовій сумі в розмірі 2 000 грн. щомісяця.

    В обґрунтування заявлених вимог було зазначено, що відповідач знаходиться за межами України, конкретної інформації про його місце перебування не відомо, а згідно висновку Харківської районної державної адміністрації від 30.11.2017 року відповідач з моменту розірвання шлюбу участі у вихованні та догляді за дитиною не бере, розвитком дитини не цікавиться.

    З рішенням суду можна ознайомитись за цим посиланням: http://tinyurl.com/3du8ydrj

    Труднощі щодо стягнення аліментів за минулий період не виникають лише у випадку визнання позову. Для прикладу,

    Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська рішенням від 15.09.2023 року по справі № 932/7013/23 стягнув аліменти за минулий період (за 15 місяців). На підтвердження вжиття заходів щодо одержання аліментів з відповідача і доказів ухилення відповідача від надання коштів на утримання дитині, представником позивача були надані скріншоти листування між позивачем та відповідачем, згідно яких вбачається, що позивач неодноразово просив відповідача перерахувати гроші на утримання спільної дитини.

    Водночас в даному випадку відповідач визнав позовні вимоги, з текстом рішення можна ознайомитись за цим посиланням: http://tinyurl.com/486fvh99

    Враховуючи визнання відповідачем позову, Оболонський районний суд м. Києва від 10.01.2024 року по справі № 756/13408/23 присудив до стягнення аліменти за минулий період в сумі 550 000 грн., посилання на повний текст рішення: http://tinyurl.com/2exprx3e

    Враховуючи наявну практику щодо стягнення аліментів за минулий період, рекомендую не відкладати питання щодо стягнення аліментів, а вирішувати його одночасно з розірванням шлюбу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA