Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 07 серпня 2024, питання №117175 350₴

Чи потрібна ліцензія?

У мене вже відкритий фоп 3-ї групи (74.30), спрощена система оподаткування. Хочу додати квед 85.59 (репетитор з англійської мови). Чи потрібна ліцензія для цієї послуги? Планую вести онлайн заняття індивідуально.
Чи потрібно буде вносити якісь зміни до мого фоп у питанні оподаткування?
Якщо розрахунок за послуги буде здійснюватися виключно на IBan, чи потрібно мати рро? Який договір у такому випадку оформляється з учнями?
Буду вдячна за відповідь із посиланням на чинні нормативно-правові акти.

Відповіді юристів (6)

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю,

    Додавання КВЕД 85.59 до ФОП 3 групи та особливості надання онлайн-репетиторства

    Відповідь:

    Чи потрібна ліцензія для надання послуг репетитора з англійської мови?

    Ні, для надання послуг репетитора з англійської мови, в тому числі і онлайн, ліцензія не потрібна. Це стосується і індивідуальних занять.

    Чи потрібно вносити зміни до ФОП в питанні оподаткування?

    Якщо ви вже зареєстровані як ФОП третьої групи єдиного податку, то додавання нового КВЕД 85.59 не потребує змін у системі оподаткування. Ви продовжуєте сплачувати єдиний податок за ставкою, яку ви обрали.

    Чи потрібно мати РРО при розрахунках на IBAN?

    Ні, при розрахунках за послуги репетиторства виключно на IBAN використання РРО не є обов'язковим. Це передбачено Законом України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

    1. bt.rozetka.com.ua

    bt.rozetka.com.ua

    Який договір оформляється з учнями?

    Для укладення договору з учнями найчастіше використовується цивільно-правовий договір. Він може бути укладений у простій письмовій формі і містити такі основні умови:

    • Предмет договору (надання послуг репетитора з англійської мови);
    • Сторони договору (ви – як виконавець, і учень або його батьки – як замовник);
    • Вартість послуг та порядок розрахунків;
    • Термін дії договору;
    • Відповідальність сторін;
    • Порядок вирішення спорів.

    Нормативно-правові акти:

    • Закон України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг": Регулює питання застосування РРО.
    • Цивільний кодекс України: Регулює договірні відносини, в тому числі і укладення цивільно-правових договорів.
    • Податковий кодекс України: Регулює питання оподаткування ФОП.

    Висновок:

    Ви можете додати КВЕД 85.59 до свого ФОП без додаткових складнощів. Для надання послуг репетитора онлайн не потрібна ліцензія і РРО. При розрахунках на IBAN достатньо укласти цивільно-правовий договір з учнем.

    Важливо:

    • Зберігайте копії договорів з клієнтами як підтвердження надання послуг.
    • Ведіть облік доходів і витрат для подання податкової декларації.
    • Слідкуйте за змінами в законодавстві, оскільки податкове законодавство може періодично оновлюватися.

    Рекомендація:

    Для більш детальної інформації та уникнення можливих ризиків рекомендується звернутися за консультацією до бухгалтера або юрист

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Вітаю Вас!

    Чи потрібна ліцензія для цієї послуги?

    Послуги репетитора можна надавати без ліцензії, адже його немає в переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню згідно статті 7 ЗУ "Про ліцензування видів господарської діяльності"

    Вам достатньо лише додати КВЕД 85.59 до свого ФОП https://diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop

    Чи потрібно буде вносити якісь зміни до мого фоп у питанні оподаткування?

    Вам лише потрібно внести зміни до переліку КВЕД

    Якщо розрахунок за послуги буде здійснюватися виключно на IBan, чи потрібно мати рро?

    Не потрібно.

    Згідно пункту 14 статті 9 ЗУ "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    Щоб уникнути обов’язку використовувати РРО Ви повинні приймати оплату за послуги в безготівковому виді:

    • банківським переказом за реквізитами IBAN
    • за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN
    • через Інтернет-банкінг, якщо оплата здійснюється виключно за реквізитами його рахунку у форматі ІВАN
    Який договір у такому випадку оформляється з учнями?

    Умови надання послуг, права та обов’язки сторін Ви можете передбачити в:

    • Договорі про надання освітніх послуг (підписувати необхідно з кожним Замовником )
    • Договорі публічної оферти (умови договору єдині для всіх, підписувати нічого не потрібно, замовник акцептує договір здійнюючи оплату).

    У Вашому випадку зручніше оформити договір публічної офоерти та розмістити його на своїй сторінці.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ДНЯ, пані АЛЛО!

    Ні. Ліцензування послуг з репетиторства не передбачено чинним законодавством. Це вид підприємницької діяльності, який здійснюється педагогом чи іншою особою самостійно та на власний ризик, за особисто розробленими програмами та методичними напрацюваннями, вимог до яких також не встановлено.

    Але вибачаюсь Ви, на жаль, помилково визначили КВЕД. Вам потрібен 85.60 "Допоміжна діяльність у сфері освіти".

    Якщо сумніваєтесь, можете додати обидва. І 85.60 і 85.59.

    Зміну КВЕД Ви можете провести через портал ДІЯ, не витрачаючи час на походи в ЦНАП.

    https://diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop

    Зміни у ФОП щодо оподаткування вносити не потрібно. Ви маєте право надавати послуги з підготовки та навчання учнів англійській мові онлайн в рамках спрощеної системи оподаткування. У Вашому випадку - 3 група (5 %).

    Також зверніть увагу, що у разі здійснення певних видів діяльності, у щоквартальній Податковій декларації платника єдиного податку - ФОП (форма F0103308) в графі 10 "Види підприємницької діяльності у звітному періоді" треба буде зазначати лише ті КВЕДи, по яким здійснювалася діяльність та отримувався дохід, а не усі КВЕДи, які наявні у ФОП.

    Щодо оплати на ІBAN № підприємницького рахунку, то якщо Ви будете приймати оплату таким чином скоріш за все проблем не буде. РРО не потрібне. Але з досвіду можу зазначити, що для багатьох клієнтів це дуже складний тягар. Вписувати реквізити рахунку, назву ФОП, Призначення платежу. Деякі люди навіть досі платять комунільні послуги через касу банку, бо складно їм розібратися у всіх цих речах.

    Додатково морока також в тому, що Ви матимете обов"язок (на думку податкової) надавати клієнтам Договір (можна створити та розмістити публічний договір - оферту на доступних ресурсах - Інстаграм, Телеграм, Фейсбук, щоб не мати тягаря підписання кожному клієнту договору з Електронним цифровим підписом) та Рахунок на оплату. Щоб податкова точно не придралася до первинної фінансово-бухгалтерської документації.

    Тому розгляньте можливість приймання платежів через платіжну систему - посередника.

    На мій погляд найадекватнішим на ринку залишився сервіс WayForPay. https://wayforpay.com/uk Цей сервіс має ліцензію Національного банку України на таку діяльність та обслуговує дуже багато репетиторів, фрілансерів та бізнес, який надає послуги дистанційно.

    На жаль, у зв"язку з закриттям сервісу "Фонді", перепробував дуже багато сервісів. І зупинився саме на цьому вітчизняному сервісі. - З мотивів високого рівню технологічності, простоти відкриття облікового акаунту і його активації та приймання платежів і виводом коштів вже на наступний день після приймання платежу. Причому без обмежень суми коштів. Навіть якщо це 150, 300 чи 500 грн.

    З іншими сервісами можуть бути мороки з відкриттям та верифікацією акаунту, відшкодуванням оплачених коштів. Багато хто вимагає створення Телеграм / Вайбер-бота та таке інше. Це гроші і час.

    Приймання платежів через платіжні посилання - звільняє від потреби виписувати рахунки, давати квитанції та робити інші речі, які займають багато часу. В тому числі на платіжній кнопці (сторінці) можна розмістити посилання на публічний договір, згоду з яким клієнт надає фактом ознайомлення при оплаті.

    В такому разі РРО та пРРО також не потрібне, адже платежі приймає посередник і перераховує щодня на Ваш банківський рахунок, надаючи щомісяця Акт виконаних робіт по прийманню платежів - який є належним первинним бухгалтерським документом для податкової.

    Усі в такому випадку задоволені.

    До речі на сервісі WayForPay ще можна й безкоштовно створити сайт з роцінками своїх послуг.

    https://wayforpay.shop/uk

    На жаль свій сайт створений по цьому сервісу (для наочного прикладу) не можу показати, бо це може бути розцінено адміністрацією даної платформи як агітація клієнта до співпраці.

    Обидва способи приймання платежів можна суміщати. Головне - ні в якому разі не використовувати картку фізичної особи для приймання таких платежів. Це грубо заборонено законом.

    При правильних налаштуваннях, комісію за платіж 1.5 % можна покласти на платника, тобто клієнта. Певен, що кілька гривень додатково - це незначне навантаження. "Приватбанк" он наприклад за платежі навіть між своїми клієнтами бере комісії. Тобто у разі використання платіжної системи - для Вас це буде безкоштовно.

    У разі ж, якщо комісію 1.5 % за послуги платіжної системи Ви врахуєте при формуванні розцінок для клієнтів (замовників, учнів), то додатково доступна опція оформлення розстрочок на оплату послуг від Приват, Монобанк та ще кількох десятків банків України. При цьому - Ви одразу отримуєте усю суму, а клієнти вже розраховуються безвідсотково зі своїм банком.

    Наче усі критично важливі аспекти врахував та зазначив.

    Щасти Вам у наданні послуг, які дуже актуальні і важливі в сучасному суспільстві.

    I wish you good luck!

    З повагою та розумінням, юрист і викладач Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Чи потрібна ліцензія для цієї послуги? Планую вести онлайн заняття індивідуально.

    Вам не потрібна ліцензія. Даний вид діяльності не передбачений у статті 7 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності".

    Чи потрібно буде вносити якісь зміни до мого фоп у питанні оподаткування?

    Вам лише необхідно додати новий КВЕД. Ви можете внести відповідні зміни за за допомогою порталу Дія.

    https://diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop

    Якщо розрахунок за послуги буде здійснюватися виключно на IBan, чи потрібно мати рро?

    З 1 січня 2022 року відповідно до норм Податкового кодексу України лише підприємці - платники єдиного податку 1-ої групи можуть не застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

    Таким чином, усі інші підприємці, тобто підприємці - платники єдиного податку 2-ої та 3-ої груп, повинні застосовувати РРО та/або ПРРО у разі проведення розрахункових операцій.

    розрахункова операція – це, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

    Тобто, при здійсненні розрахунків тільки у безготівковій формі через установи банку РРО та/або ПРРО не застосовується.

    Слід враховувати й той факт, що якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад надання дистанційної послуги або доступу до Інтернет-ресурсу (доступу до веб-порталу) з розміщення та використання інформації тощо, виключно в електронній формі із застосуванням Інтернету), у такому випадку застосування РРО та/або ПРРО є необов’язковим.

    Також, РРО та/або ПРРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (пункт 14 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

    Отже, ФОП на спрощеній системі оподаткування можуть не застосовувати РРО/ПРРО, якщо:

    1. здійснюються тільки безготівкові розрахунки, тобто на р/р (IBAN) ФОП кошти зараховуються з р/р (IBAN) клієнта, або через касу банку, або через банківський термінал самообслуговування;

    2. розрахунки за послуги здійснюються за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    Згідно з роз'ясненням Національного банку України законодавство України не містить термінів "сервіс переказу коштів" та "банківські системи дистанційного обслуговування".

    Водночас, законодавство містить термін "система дистанційного обслуговування", що охоплює системи типу "клієнт-банк", "клієнт-Інтернет-банк", "телефонний банкінг", "платіжний за стосунок" та інші системи дистанційного обслуговування, які на підставі дистанційних розпоряджень клієнта можуть виконувати функції надання інформаційних послуг згідно з переліком, що зазначений в договорі між банком та клієнтом, здійснення операцій за рахунком клієнта.

    До систем дистанційного обслуговування відносяться, зокрема, Приват24, Ощад24/7 тощо. До "сервісів переказу коштів", на думку Національного банку України, можна віднести сервіси банків (LiqPay тощо) та/або небанківських фінансових установ (Portmone, iPay, WayforPay, Easy Pay тощо), які мають ліцензію Національного банку України на переказ коштів без відкриття рахунків, що надають можливість споживачам здійснити оплату товарів (послуг), зокрема дистанційного.

    Який договір у такому випадку оформляється з учнями?

    Вам підійде публічний договір оферта. У такому випадку немає необхідності підписувати договір із кожним клієнтом.

    Публічний договір регулює правовідносини підприємця, який пропонує товари/послуги/роботи та клієнтів, які бажають скористатися пропозицією такого підприємця. Він розміщується на сайті компанії (інстаграм, месенджери) та дає можливість встановити права та обов’язки сторін, врегулювати аспекти відповідальності, описати умови та правила надання послуг, виконання робіт чи здійснення купівлі-продажу товарів тощо.

    Оферта — пропозиція певній стороні укласти договір з урахуванням викладених умов. Оферта вважається прийнятою після її акцепту.

    Прийняття (акцепт) оферти є юридично значущею дією, наслідком якої є виникнення між сторонами договору.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ПЕРЕПРОШУЮ ЗА ВІДПОВІДЬ НА РОСІЙСЬКІЙ МОВІ - ЦЕ ПОВ'ЯЗАНО З ТИМ, ЩО В МЕНЕ БУЛО ПОДІБНЕ ПИТАННЯ ВІД РОСІЙСЬКОМОВНОГО КЛІЄНТА, ТА З МЕТОЮ ПРИСКОРЕННЯ ВІДПОВІДІ, Я НЕ СТАВ ПЕРЕКЛАДАТИ ПОПЕРЕДНЮ ВІДПОВІДЬ.

    Для того, чтобы понять, в каких случаях нужна лицензия, стоит обратиться к Постановлению Кабинета Министров Украины № 1187, который был утвержден в декабре 2015 года.

    Этот документ содержит четкий перечень случаев, в которых образовательная деятельность поддается лицензированию. Это, например, деятельность в сфере дошкольного, среднего, высшего, профессионально-технического, последипломного образования, повышения квалификации, обучения иностранных граждан и т.д. Но, суть в том, что это касается учебных учреждений – юридических лиц, обучение в которых заканчивается получением соответствующего документа государственного образца.

    Беря во внимание то, что обычные семинары организовывает не юридическое, а физическое лицо, а сертификаты или дипломы, подтверждающие прохождение семинара либо вовсе не выдаются, либо не предусматривают государственного подтверждения, лицензия для них не нужна.

    Организация и проведение семинаров относится к виду экономической деятельности под кодом 82.30. КВЭД 82.30 – организация конференций и торговых выставок. Этот класс включает проведение и продвижение различных мероприятий и встреч. При этом использование персонала не обязательно.

    Инфопродукт — это информационно-консультационные услуги в какой-то области. Как минимум вам надо зарегистрировать КВЭД 63.99 «Предоставление прочих информационных услуг».

    Остальные КВЭДы должны указывать, чем конкретно будете заниматься.

    К примеру, если у вас программа по изучению языков, ораторского мастерства и пр., можно зарегистрировать КВЭД 85.59 «Прочие виды образования, н. о. д. г.»:

    Інші види освіти, н.в.і.у.

    Цей клас включає:

    • освіту, не обумовлену будь-якими рівнями
    • академічне навчання
    • діяльність навчальних центрів, які пропонують курси з корекції (додаткової підготовки з певної дисципліни)
    • діяльність курсів з підвищення професійної кваліфікації
    • навчання мовам і навичкам спілкування
    • навчання комп'ютерній грамоті
    • релігійне навчання

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Жодних змін до системи оподаткування Вам вносити не потрібно. Надаючи такі послуги Ви можете перебувати на ІІІ групі.

    Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню визначений в ст. 7 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності".

    Виходячи з її норм - вид діяльності яким Ви плануєте зайнятися ліцензуванню не підлягає.

    Приймаючи оплату на IBAN РРО/ПРРО Вам не потрібний.

    ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking можуть здійснювати діяльність без РРО/ПРРО. Це випливає зокрема з ст. 9 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

    Щодо договірних відносин - Ви можете використовува класичний договір про надання послуг.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA