Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 серпня 2024, питання №117228 350₴

Не маю військових облікових документів, чи зможу отримати бронь?

Доброго дня мені зараз 34 роки, в мене питания таке - я у 17 років не отримав приписне і взагалі на руках не маю жодного військового облікового документу. Зараз підприємство хоче мені надати бронь через ДІЮ, в резерв+ я оновив дані в необхідний термін( якщо це має значення) і там вказано що я не знаходжусь на обліку. Які мають бути мої дії для отримання броні, чи зможу я її отримати без походу в ТЦК? Якщо треба йти в ТЦК які этапи я маю пройти і який документ отримати щоб отримати бронь. Чи треба брати якийсь лист з підприємства про те що я підлягаю бронюванню?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    16.6%

    Вітаю Вас!

    На жаль, якщо Ви не перебуваєте на військовому обліку - Вас не зможуть забронювати.

    Вам потрібно не лише оновити дані, а оформити електронний військово-обліковий документ через Резерв+ або через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...

    Згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Проте, через ДІЮ (https://diia.gov.ua/services/bronyuvannya-pracivni...) не зможе бути заброньований працівник, який:
    • виключений / не перебуває / знятий з військового обліку,
    • має відстрочку, вже має бронювання;
    • молодший або старший за 18-60 років;
    • не працевлаштований в цій компанії;
    • не має даних у Реєстрі військовозобовʼязаних.

    Згідно пункту 12 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану лише Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Лист сприяння або інші документи, які надає підприємство - не підтверджує надання відстрочки, тому ТЦК може не взяти його до уваги.

    На жаль, поки Ви не маєте права на відстрочку з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. - похід до ТЦК можете закінчитись направлення на ВЛК та повісткою на відправку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    16.6%

    Доброго дня.

    Бронювання потребує проходження перевірок, включаючи перевірку Міністерства оборони, і може мати серйозні наслідки для роботодавця та громадянина.

    Тому, у Вашому випадку про подачу бронювання без відвідування ТЦКСП говорити не можна.

    Роботодавець не візьме на себе таку відповідальність, тому що потім при виявленні порушень під час бронювання, він просто буде підданий дуже великим стягненням, штрафам. І, скоріше за все, у цій ситуації Вам не вдасться навіть сформувати військово-обліковий документ в Резерв+ чи порталі "Дія".

    Процес бронювання передбачає низку перевірок, серед яких й перевірку Міністерства оборони України, тому Ви або не пройдете такої перевірки, або ж підприємство буде піддано відповідним стягненням.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.6%

    Доброго дня, Володимире!

    На жаль, потрапити у списки на бронювання без чинного військово-обліковогу документу буде практично неможливо.

    Відповідь на згадане Вами питання є у Постанові Кабінету міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 про "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час".

    Зокрема у згаданій постанові зазначається:

    "2. Бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі - список), погодженими Міноборони (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органі Міноборони, - за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони), в паперовій та/або електронній формі або в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650 “Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану” (далі - Порядок бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу).

    Заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації (далі - відстрочка)...

    ...9. Підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, банки та інші установи, державне регулювання діяльності яких здійснюється Національним банком, подають список центральному органу виконавчої влади або Національному банку, або відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації (військовій адміністрації у разі її утворення), який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ та організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період...

    ...Список подається в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    Центральні органи виконавчої влади, інші державні органи, відповідальні за виконання зобов’язань, що випливають із членства України в міжнародних організаціях, подають списки працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України в електронній формі засобами Порталу Дія відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням.

    В обґрунтуванні зазначається:

    дата прийняття і номер рішення центрального органу виконавчої влади, обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації (військової адміністрацій у разі її утворення) про визначення підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, наявність зобов’язань, що випливають із членства України в міжнародних організаціях, або рішення МЗС, Мінреінтеграції, Секретаріату Кабінету Міністрів України чи органів, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність відповідно Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, про затвердження переліку таких підприємств;

    інформація про відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам, а також проведення уточнення ними даних щодо перебування на військовому обліку відповідно до пункту 2 розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

    У разі наявності сумніву щодо інформації, поданої підприємством, установою та організацією у додатках 1 і 2, або відповідності облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам орган, що прийняв рішення про визнання його критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, може запросити документальне підтвердження відповідної інформації.".

    Крім того, Вам треба знати, що у відповідності з Порядком оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) Ви маєте право представити замість паперового ВОД єлекторонний, який має однакову юридичну силу з паперовим.

    Втім, через ДІЮ не зможе бути заброньована особа, яка:
    • виключена / не перебуває / знята з військового обліку,
    • має відстрочку, вже має бронювання;
    • молодша або старша за 18-60 років;
    • не працевлаштована;
    • не має персональних даних у Реєстрі військовозобовʼязаних.

    Згідно пункту 12 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану лише Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Подання підприємством критичної інфраструктури будь якого листа так званого забезпечення включення у списки на бронювання чи інших подібних документів не гарантує Вам надання відстрочки.

    Отже наявність військово-облікового документу та перебування на обліку в ТЦК є одними з основних умов отримання броні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.6%

    Вітаю Вас.

    На жаль, але це патова ситуація. Аби хоча б Ви змогли оновитися через РЕЗЕРВ +, тоді шанси на успішне бронювання були б.

    Для бронювання Ви повинні мати паперовий військово-обліковий документ, дані якого (номер, серія, дата видачі) подаються до органу бронювання. ЦНАП може надати Вам електронний ВОД, але за ними наразі не бронюють, на жаль. Крім того, Вам мають присвоїти звання, що є обов'язковим для бронювання. Цього зробити без ТЦК Ви ніяким чином не зможете.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    "...3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам та з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони, в яких вони перебувають на військовому обліку, здійснюється в установленому законодавством порядку.

    8. ... Список подається в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    В обґрунтуванні зазначається інформація про:

    дату прийняття і номер рішення центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ, Мінстратегпрому про визначення підприємства, установи та організації критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період.

    відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам..."

    На жаль, але у такій ситуації доволі складно знайти більш-менш безпечний варіант для отримання ВОД, а потім - бронювання. Дійсно, з гарантійними листами також бувають негативні моменти, особисто знаю не про один такий. Радив би зосередити увагу на інших підставах для відстрочки, які не залежать від ТЦК.

    Хоча, відверто кажучи, Закон надає Вам певні безпечні сценарії:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    68. У мирний час під час визначення призначення резервіста або військовозобов’язаного на особливий період та включення його до складу військових команд для комплектування військових частин (установ) вони проходять медичний огляд, за результатами якого таким особам оформляється довідка з висновком щодо придатності до військової служби. Строк дії такої довідки становить п’ять років. Придатним до військової служби резервістам та військовозобов’язаним вручається мобілізаційне розпорядження.

    69. Резервісти та військовозобов’язані, які в мирний час були призначені на комплектування військових частин (установ) з врученням мобілізаційних розпоряджень під час мобілізаційного розгортання Збройних Сил та інших військових формувань, призиваються на військову службу під час мобілізації, на особливий період за результатами раніше пройдених медичних оглядів та їх опитування про наявність або відсутність скарг на стан здоров’я. Резервісти або військовозобов’язані, у яких відсутні скарги на стан здоров’я, на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду не направляються.

    Особи, які не проходили медичний огляд або в яких закінчився строк дії рішення (постанови) про придатність до військової служби, направляються на військово-лікарську комісію.

    Громадяни України, які перебувають на військовому обліку та з набранням чинності Указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, прибули до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення своїх облікових даних (адреси місця проживання, номерів засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності) та інших персональних даних), на медичний огляд не направляються. На медичний огляд громадяни, які уточнили свої облікові дані, викликаються повісткою.

    У разі проходження резервістами та військовозобов’язаними медичного огляду під час мобілізації та/або воєнного стану строк дії довідки з висновком щодо придатності до військової служби становить один рік.

    Процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович
    16.6%

    Доброго дня! Щоб отримати бронь від призову, вам необхідно пройти кілька етапів, і в вашій ситуації особливо важливо правильно оформити військовий облік. Ось детальна інструкція:

    1. Встановлення на військовий облік:

    Оскільки ви ніколи не отримували приписне і не маєте жодних військових облікових документів, вам потрібно стати на військовий облік у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК, раніше військкомат).

    Кроки:

    • Зверніться до ТЦК: Вам потрібно звернутися до ТЦК за місцем проживання. Там вам необхідно буде пройти медичне обстеження та отримати приписне свідоцтво або військовий квиток, залежно від вашого віку та стану здоров'я.
    • Медичне обстеження: Ймовірно, вас направлять на медичну комісію для визначення придатності до військової служби.
    • Отримання військового квитка: Після проходження медичної комісії вам видадуть військовий квиток, де буде вказано ваш статус щодо призову.
    2. Отримання броні від призову:

    Бронювання від призову здійснюється на основі списків працівників, які подаються підприємствами, та затверджується відповідними державними органами.

    Кроки:

    • Отримайте підтвердження від підприємства: Ваше підприємство повинно видати лист, у якому зазначено, що ви підлягаєте бронюванню. Цей лист, разом із іншими документами, підприємство подає до відповідного органу для затвердження бронювання.
    • Бронювання через ДІЮ: Якщо підприємство подає списки працівників на бронювання через ДІЮ, воно повинно вказати, що ви перебуваєте на військовому обліку. Для цього важливо отримати військовий квиток і стати на облік.
    3. Подання документів:

    Після отримання військового квитка ваше підприємство має внести вас до списків працівників, які підлягають бронюванню, і подати ці списки до державного органу для затвердження.

    4. Чи можливо отримати бронь без походу в ТЦК:

    На жаль, отримати бронь без постановки на військовий облік у ТЦК неможливо. Відсутність військового квитка або приписного свідоцтва означає, що ви формально не перебуваєте на обліку, а це обов'язкова умова для бронювання.

    5. Рекомендація:

    Раджу якомога швидше звернутися до ТЦК для постановки на облік. Після цього ви зможете отримати всі необхідні документи, щоб підприємство могло подати вас на бронювання.

    Таким чином, ваші дії полягають у встановленні на військовий облік та отриманні військового квитка. Після цього підприємство зможе подати вас на бронювання, і ви отримаєте захист від призову.

    Корнійчук Євген Іванович
    17.1%

    Доброго дня, Надаю відповідб на ваше запитання:

    Доброго дня мені зараз 34 роки, в мене питания таке - я у 17 років не отримав приписне і взагалі на руках не маю жодного військового облікового документу. Зараз підприємство хоче мені надати бронь через ДІЮ, в резерв+ я оновив дані в необхідний термін( якщо це має значення) і там вказано що я не знаходжусь на обліку. Які мають бути мої дії для отримання броні, чи зможу я її отримати без походу в ТЦК? Якщо треба йти в ТЦК які этапи я маю пройти і який документ отримати щоб отримати бронь. Чи треба брати якийсь лист з підприємства про те що я підлягаю бронюванню?

    у вашому випадку ви не зможете отримати бронь.

    Отримання броні без військових облікових документів, таких як приписне свідоцтво чи військовий квиток, може бути проблематичним. Але це можливо вирішити за певних умов. Ось кроки, які вам потрібно здійснити:

    1. Встановлення на військовий облік

    Оскільки ви ніколи не отримували приписного свідоцтва або військового квитка, вам необхідно стати на військовий облік. Це перший крок, який потрібно зробити для подальшого отримання броні.

    Кроки для встановлення на облік:
    • Звернення до ТЦК: Вам потрібно звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК, колишній військкомат) за місцем вашого проживання.
    • Підготовка документів: Візьміть із собою паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, документи про освіту, а також, якщо є, інші документи, що підтверджують ваш стан здоров'я (медичні довідки, висновки лікарів тощо).
    • Проходження медичної комісії: Після звернення до ТЦК вас направлять на медичну комісію для визначення придатності до військової служби. Це стандартна процедура для встановлення на облік.
    • Отримання військово-облікового документа: Після проходження всіх процедур вам повинні видати військовий квиток або тимчасове посвідчення.
    2. Отримання броні

    Після встановлення на військовий облік ви зможете отримати броню.

    Кроки для отримання броні:
    • Звернення до роботодавця: Ваше підприємство повинно подати заявку на бронювання вас як працівника, що має стратегічне значення для функціонування підприємства. Зазвичай це робиться через портал "Дія" або безпосередньо через звернення до ТЦК.
    • Підготовка документів: Ваш роботодавець може попросити вас надати підтвердження встановлення на військовий облік, тобто ваш військовий квиток або тимчасове посвідчення. Може також знадобитися лист від підприємства з проханням про бронювання.
    • Оформлення броні: Після подачі заяви і документів через роботодавця відповідні органи розглянуть вашу заявку, і, якщо всі вимоги будуть виконані, вас внесуть до списку осіб, які підлягають бронюванню.
    3. Чи можна уникнути відвідування ТЦК?

    На жаль, уникнути відвідування ТЦК для встановлення на облік не вдасться, оскільки ви ніколи не перебували на обліку і не маєте жодного військового облікового документа. Це обов'язковий крок, щоб законно отримати бронь.

    4. Документи від підприємства

    Підприємство може надати вам лист-звернення, який підтверджує, що ви підлягаєте бронюванню. Однак цей документ не є обов’язковим для встановлення на військовий облік, але може стати у пригоді при вирішенні питань із бронюванням.

    Отже, спочатку потрібно стати на військовий облік, а потім ваш роботодавець зможе подати заявку на бронювання. Це стандартна процедура, яку варто пройти, щоб уникнути проблем у майбутньому.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA