Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 08 серпня 2024, питання №117291 350₴

Як розлучитись онлайн

вітаю
я перебуваю в Україні не по місцю прописки, дружина в іншій країні Європи (з початку повномасштабної). нещодавно вона виписалася зі своєї квартири, наразі прописки не має
є дитина від її першого шлюбу. на мене дитина не записана, не всиновлена. дитина також без прописки наразі

я не маю ані військового, ані інших військових документів окрім старого простроченого приписного
які варіанти нам розлучитись?
знаю що треба по місцю прописки одного з нас, але це не варіант: по-перше самі знаєте хто можуть забрати, по-друге дружина не приїде в Україну

спільного майна чи чогось що треба ділити в суді немає, все обоюдно

в області де я перебуваю, я не зареєстрован. думав, можливо зробити собі впо в тут, а від неї доверена особа?

можна якось через довірених осіб це зробити?

готов оплатити консультацію бо дуже треба по різним причинам для обох)

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Ви можете розірвати шлюб:

    • через ДРАЦС/ЦНАП
    • в судовому порядку за допомогою адвоката/ самостійно подавши заяву до суду
    • онлайн через систему Електронний суд https://id.court.gov.ua/
    У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника

    Отже, Ви можете звернутись із заявою до будь-якого ДРАЦС/ЦНАП. З Порядком реєстрації розірвання шлюбу можете ознайомитись за посиланням https://guide.diia.gov.ua/view/derzhavna-reiestrat...

    Якщо дружина не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу то вона може її нотаріально засвідчити (в консульстві) та передати її Вам, а Ви в свою чергу самостійно подасте до ДРАЦС/ЦНАП.

    Для державної реєстрації розірвання шлюбу подаються паспорт громадянина України, заява про розірвання шлюбу подружжя, квитанція про сплату встановленої судом суми державного мита. До заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей має бути додане свідоцтво про шлюб.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артуре!

    Оскільки Ви не маєте дітей від даного шлюбу, то розлучення у такому випадку передбачене через ДРАЦС. Для того Ви можете звернутись до будь якого ДРАЦС незалежно від місця реєстрації.

    Підстави для отримання адміністративної послуги:

    спільна заява подружжя, яке не має дітей, подана ними або одним із них до органу державної реєстрації актів цивільного стану або до центру надання адміністративних послуг (стаття 106 Сімейного кодексу України);

    Спосіб подання документів, необхідних для отримання адміністративної послуги:

    1. Заява та документи подаються подружжям особисто.
    2. Якщо один з подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, таку заяву нотаріально засвідчену або прирівняну до нотаріально засвідченої, від його імені до відділу державної реєстрації актів цивільного стану або до центру надання адміністративних послуг може подати другий з подружжя.
    У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

    Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

    • Заява про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, що формується та реєструється за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
    • Нотаріально засвідчена заява про розірвання шлюбу або прирівняна до неї, у разі представництва інтересів одного з подружжя другим з подружжя.
    • Паспорт громадянина України (паспортний документ іноземця, особи без громадянства)
    • Документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України
    • Свідоцтво про шлюб (у разі його наявності)
    • Документ, що підтверджує сплату державного мита за державну реєстрацію розірвання шлюбу, або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита
    • Переклад документів на українську мову, вірність яких засвідчується в установленому порядку, якщо документи складені іноземною мовою
    • Заява про державну реєстрацію розірвання шлюбу на підставі рішення суду, постановленого до 27 липня 2010 року, що формується та реєструється за допомогою програмних засобів ведення Реєстру
    • Для отримання послуги подаються документи, зазначені у пунктах 3, 4, 5, 6, 7, 8
    • Рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"
    • Заява про розірвання шлюбу одного з подружжя про визнання за рішенням суду другого з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України, що формується та реєструється за допомогою програмних засобів ведення Реєстру
    • Для отримання послуги подаються документи, зазначені у пунктах 3-8
    • Копія рішення суду про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним або реквізити такого рішення суду

    Отже, як бачите. для розлучення через ДРАЦС все одно потрібна присутність одного із подружжя. Довірена особа не зможе це зробити замість Вас.

    Якщо мова йде про розлучення без присутності жодного із Вас, то це буде можливим лише у судовому порядку за "незгоди" одного з подружжя.

    Розірвати шлюб у судовому порядку Ви можете дистанційно, подавши заяву через підсистему Електроний суд або за допомогою адвоката.

    https://wiki-ccs.court.gov.ua/w/Як_створити_та_подати_заяву_через_Електронний_суд

    Позови до відповідача, який не має в Україні місця проживання чи перебування, можуть пред'являтися за місцезнаходженням його майна або за останнім відомим зареєстрованим місцем його проживання чи перебування в Україні (частина десята статті 28 ЦПК України).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю!

    Розлучення в умовах вашої ситуації, де ви та ваша дружина перебуваєте в різних країнах, а також у зв'язку з військовою мобілізацією та відсутністю прописки, дійсно може бути складним, але є кілька варіантів, як це можна зробити.

    1. Розлучення через український суд за місцем проживання або реєстрації одного з подружжя
    • Місце подачі заяви: Зазвичай заява про розірвання шлюбу подається до суду за місцем проживання або реєстрації відповідача. Однак, якщо відповідач проживає за кордоном або його місцезнаходження невідоме, ви можете подати заяву до суду за своїм місцем проживання.
    • Залучення довірених осіб: Ваша дружина може оформити довіреність на свого представника в Україні (наприклад, юриста), який від її імені подасть заяву про розлучення та буде представляти її інтереси в суді. Така довіреність має бути належним чином оформлена та апостильована в країні, де вона перебуває, а потім перекладена на українську мову та засвідчена нотаріально.
    • Ви як ВПО (внутрішньо переміщена особа): Якщо ви офіційно зареєструєтесь як ВПО в області, де наразі перебуваєте, це може бути підставою для подачі заяви про розлучення за вашим місцем перебування. Це додасть вам офіційний статус у цій області, що може бути корисно для інших юридичних дій.
    2. Розлучення через консульство або посольство
    • Якщо ваша дружина перебуває в іншій країні Європи, вона може звернутися до українського консульства чи посольства, де також можна оформити документи на розлучення. В деяких випадках це можливо, якщо обоє згодні на розлучення та немає спорів щодо дітей чи майна.
    3. Розлучення за спрощеною процедурою через РАЦС
    • Якщо обоє згодні на розлучення і не маєте спільного майна, ви можете розлучитися через РАЦС (український відділ реєстрації актів цивільного стану). Для цього також можна використати довіреність від вашої дружини. Але зазвичай це можливо лише якщо обидва з подружжя можуть бути присутні особисто або мають довірених осіб.
    4. Онлайн-розлучення
    • В умовах, коли обидва з подружжя перебувають у різних країнах, деякі юридичні фірми можуть запропонувати вам послуги з онлайн-розлучення через електронний документообіг. Це може бути особливо корисним, якщо ви хочете уникнути поїздок та особистого з'явлення до суду.
    Що можна зробити зараз?
    1. Консультація з юристом: Найкращим варіантом у вашій ситуації буде звернутися до кваліфікованого юриста, який спеціалізується на сімейному праві та має досвід у вирішенні подібних ситуацій. Він допоможе підготувати всі необхідні документи та провести процедуру розлучення з урахуванням ваших обставин.
    2. Оформлення довіреності: Якщо ви та ваша дружина згодні на розлучення, вона може оформити довіреність на свого представника в Україні, що дозволить їй брати участь у процесі дистанційно.
    3. Оформлення ВПО (якщо це необхідно): Якщо ви вирішите оформити статус ВПО, це може допомогти вам подати заяву на розлучення за місцем вашого тимчасового перебування.
    Контакти для консультації

    Зважаючи на важливість питання, краще звернутися до юриста для персоналізованої консультації.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Насправді великих проблем з розлученням у Вашій ситуації бути не повинно. Так, теоретично Ви можете розлучитися навіть через РАЦС, але дружина не збирається повертатися, а робити від її імені довіреність - трошки складнувати та по часу довго.

    На мою точку зору, найбільш доцільним є такий варіант: дружина подає позов про розірвання шлюбу в суд за Вашим місцем реєстрації. Подати позов можливо:

    - через адвоката (потрібно укласти договір про надання правової (правничої) допомоги, загалом не проблема).

    - самостійно через Електронний суд https://id.court.gov.ua/

    Після подачі позову, Ви подаєте до суду клопотання про те, що не заперечуєте проти розірвання шлюбу та просите суд задовольнити позов. За потреби відвідуєте судове засідання.

    Для розірвання шлюбу в такому форматі не потрібна подача Ваших військово-облікових документів та загалом будь-яких документів, пов'язаних з військовим обліком. По часу - 2-4 місяці.

    Чому я на позиції позову саме від жінки? Справа в тому, що за загальним правилом відповідно до частини першої статті 27 Цивільного процесуального кодексу України позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її перебування.

    Оскільки вона не має в Україні зареєстрованого місця проживання, з цим можуть бути проблеми, а тому краще одразу йти по вірному шляху.

    З повагою!

    Богданов Микита
    Богданов Микита місяць тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня. Краще за все, це розірвати шлюб в судовому порядку. Ви подасте позов до суду і все, а ваша дружина потім направить заяву про розгляд за відсутності. Тоді справу розглянуть швидко і на першому засіданні.

    Богун Сергій Павлович
    100%

    Доброго дня.

    Сімейним кодексом України встановлено, що шлюб може бути припинено шляхом його розірвання органом державної реєстрації актів цивільного стану за спільною заявою подружжя, або ж на підставі рішення суду.

    Сімейний кодекс України врегулював випадок, коли один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу РАЦС, наприклад, у зв’язку із тривалим перебуванням за кордоном. У такому випадку, особа, що перебуває за межами України повинна скласти відповідну заяву та нотаріально її завірити, після чого направити оригінальний документ тому з подружжя, хто знаходиться в Україні. Останній, в свою чергу, також готує заяву від свого імені і, разом із нотаріально завіреною заявою отриманою із-за кордону, подає її до органу РАЦС за місцем реєстрації одного з подружжя.

    Якщо один з подружжя через поважну причину не може з'явитися до органу РАЦС для державної реєстрації розірвання шлюбу, наприклад, у зв’язку із тривалим перебуванням за кордоном, така особа, разом з поданням заяви про розірвання шлюбу або впродовж місяця може також письмово повідомити орган РАЦС про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності. Підпис такої особи на письмовому повідомленні повинен бути нотаріально засвідчений.

    Таким чином, доцільно буде скласти одразу два документи: заяву про розірвання шлюбу та повідомлення про згоду реєстрації розірвання шлюбу за вашої відсутності, які необхідно нотаріально засвідчити та направити в Україну другому з подружжя для звернення до органу РАЦС. Якщо вказані документи викладені іноземною мовою, вони підлягають обов’язковому перекладу на українську мову.

    За умови, що жоден з подружжя не відкличе свою заяву про розірвання шлюбу протягом одного місяця від дня її подання, орган РАЦС в подальшому здійснює державну реєстрацію розірвання шлюбу та видає свідоцтво про розірвання шлюбу.

    Інший варіант - розлучення через суд.

    Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 109 Сімейного кодексу України.

    Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 Сімейного кодексу України.

    Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо судом буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

    Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

    Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (стаття 115 Сімейного кодексу України).

    Це можливо за допомогою підсистеми «Електронний суд».


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA