Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 09 серпня 2024, питання №117318 650₴

Повторне бронювання військовозобов'язаних громадян на новому робочому місці

Вітаю! 21 рік, військовозобов'язаний через колишню обмежену придатність ще в школі.
Кілька тижнів тому отримав бронювання від мобілізації на роботі, всі дані підтягнутись в Резерв+, проблем з документами немає.

Ситуація наступна - зараз мені запропонували можливість набагато кращого працевлаштування, нова компанія також надає бронювання співробітникам, так як працює в оборонному секторі (компанія приватна). Звичайно у мене є велике бажання перейти працювати в цю компанію, проте які підводні камені можуть виникнути під час звільнення та оформлення на нове робоче місце?

Нова компанія пообіцяла одразу подати мене в списки на бронь, як тільки я виходжу на роботу після звільнення з поточного місця роботи. Чи можуть виникнути питання зі сторони МО та інших органів, що розглядають заявки на бронювання, адже я нещодавно був заброньований і ось знову мене подають вже від іншої компанії? Можливо існують певні неписані правила про обмежену к-ть разів, яку можна забронювати ту чи іншу людину, тощо.

Як краще вчинити в моїй ситуації та на що звертати увагу?

Відповіді юристів (13)

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю!

    Ваша ситуація є досить цікавою, і ось кілька важливих моментів, на які слід звернути увагу:

    1. Процедура звільнення та перехід на нову роботу
    • Звільнення з попередньої роботи: Перш за все, переконайтеся, що ваше звільнення оформлено правильно. Це включає оформлення наказу про звільнення та отримання трудової книжки або її електронного еквівалента.
    • Оформлення на нову роботу: Як тільки ви офіційно працевлаштуєтеся на новій роботі, ваш новий роботодавець зможе подати вас на бронювання. Важливо, щоб нова компанія не зволікала з цим процесом, щоб уникнути "вікна" між завершенням одного бронювання та початком нового.
    2. Можливі підводні камені
    • Часовий проміжок: Є певний ризик, що в період між звільненням з попереднього місця роботи та поданням на бронювання на новій роботі ви формально не будете під захистом. Тому важливо мінімізувати цей часовий проміжок.
    • Дублікація запитів на бронювання: Теоретично, якщо все оформлено правильно, проблем виникнути не повинно. Однак, слід враховувати, що МОУ та інші органи, які розглядають заявки на бронювання, можуть уважніше розглядати випадки частих змін роботодавця з подальшою подачею на бронювання. На даний момент немає офіційних правил, що обмежують кількість разів, які людину можуть забронювати, але повторна подача може викликати додаткові питання.
    • Специфіка нової компанії: Оскільки нова компанія працює в оборонному секторі, це може позитивно вплинути на ймовірність схвалення вашого бронювання. Проте важливо, щоб у компанії був чітко організований процес подання заявок на бронювання, і вони вчасно виконали всі необхідні дії.
    3. Рекомендації
    • Документальне оформлення: Звільняючись з попередньої роботи, переконайтеся, що всі документи, пов'язані з вашим бронюванням, належним чином оформлені. Збережіть всі документи та кореспонденцію, пов'язану з вашим бронюванням на поточному місці роботи.
    • Швидкий перехід: Постарайтеся, щоб перехід на нове місце роботи був максимально швидким і без часових прогалин. Ідеально, щоб процес оформлення нового бронювання розпочався одразу після вашого працевлаштування.
    • Залишайтеся на зв'язку з новим роботодавцем: Переконайтеся, що новий роботодавець чітко розуміє вашу ситуацію та готовий швидко подати документи на ваше бронювання. Ви також можете попросити їх надати вам копію поданої заявки для підтвердження того, що процес розпочато.
    • Консультація з юристом: Якщо є можливість, проконсультуйтеся з юристом, який спеціалізується на військовому праві. Це може допомогти вам уникнути несподіваних ситуацій.
    Підсумок

    Проблем виникнути не повинно, якщо ваш перехід буде організований належним чином і новий роботодавець оперативно подасть заявку на бронювання. Найважливіше — мінімізувати період, коли ви не будете під захистом бронювання.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ситуація наступна - зараз мені запропонували можливість набагато кращого працевлаштування, нова компанія також надає бронювання співробітникам, так як працює в оборонному секторі (компанія приватна). Звичайно у мене є велике бажання перейти працювати в цю компанію, проте які підводні камені можуть виникнути під час звільнення та оформлення на нове робоче місце?Нова компанія пообіцяла одразу подати мене в списки на бронь, як тільки я виходжу на роботу після звільнення з поточного місця роботи. Чи можуть виникнути питання зі сторони МО та інших органів, що розглядають заявки на бронювання, адже я нещодавно був заброньований і ось знову мене подають вже від іншої компанії? Можливо існують певні неписані правила про обмежену к-ть разів, яку можна забронювати ту чи іншу людину, тощо.Як краще вчинити в моїй ситуації та на що звертати увагу?

    При звільненні з Вашого підприємства відстрочка у зв'язку із бронюванням залишається дійсною. Подавати Вас на бронювання одразу на новому місці роботи не потрібно. Отримана відстрочка не підлянає анулюванню у даній ситуації, не хвилюйтеся.

    Але Ваш новий роботодавець повинен буде у у триденний строк направити територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому Ви перебуваєте на військовому обліку повідомлення про такі зміни.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    12. ...

    У разі переведення військовозобов’язаного або звільнення з подальшим призначенням з урахуванням частини п’ятої статті 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” на іншу посаду в тому самому органі державної влади, іншому державному органі, органі місцевого самоврядування, на підприємстві, в установі та організації надана йому відстрочка від призову залишається дійсною. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у разі зміни посади надсилають у триденний строк територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про такі зміни. Витяг, який виданий за попередньою посадою, вилучають у військовозобов’язаного та надсилають разом з повідомленням. Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг за новою посадою з відміткою у відомості видачі бланків спеціального військового обліку.

    13. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    ...

    5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації).

    З повагою!

    • Влад Клієнт місяць тому

      Не зовсім зрозумів. Я звільняюсь з компанії А, та хочу працевлаштуватись в компанію Б.Пункт 12 каже про звільнення з подальшим призначенням в ІНШОМУ підприємстві. Тобто моя ситуація має підходити.Пункт 13 частина 5 підлягає анулювання ОКРІМ випадків з подальшим призначенням в рамках ОДНОГО підприємства. Тобто бронювання буде анульовано.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Зверніть увагу, будь-ласка.

        13. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

        ...

        5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації).

        З повагою!

        • Влад Клієнт місяць тому

          Дякую! Можливо були подібні випадки на практиці? Судячи з інших відповідей бронь буде анулювана і основний ризик - часове вікно між звільненням та отриманням нового бронювання

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Відверто кажучи, на практиці з таким не стикався, адже це доволі рідкісна практика. Але не бачу проблем, адже законодавство чітко даний момент врегульовує, тут немає вікна можливостей для маніпуляцій чи ще чогось. Просто зробити все те, що визначає постанова, і ніяких проблем. Ніякого часового вікна немає по суті, адже при призначенні на посаду підприємство має одразу повідомити ТЦК про відповідні зміни і на цьому все.

            Не бачу підстав для анулювання бронювання.

            З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВАМ ПОТРІБНО БУТИ ВПЕВНЕНИМ НА 100%, ЩО ВИ БУДЕТЕ ЗАБРОНЬОВАНІ НА НОВОМУ МІСЦІ РОБОТИ, ТОМУ ЩО ПІСЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ВИ ВТРАТИТЕ БРОНЮВАННЯ.

    ПОПЕРЕДНІЙ РОБОТОДАВЕЦЬ ПРОІНФОРМУЄ ПРО ЦЕ ТЦКСП.

    ДО МОМЕНТУ БРОНЮВАННЯ ЗА НОВИМ МІСЦЕМ РОБОТИ, ВАС МОЖУТЬ НАПРАВИТИ НА ВКЛ ТА МОБІЛІЗУВАТИ.

    ЩОБ ПРИСКОРИТИ БРОНЮВАННЯ, НОВИЙ РОБОТОДАВЕЦЬ ПОВИНЕН ЦЕ ЗРОБИТИ ЧЕРЕЗ "ДІЮ".

    Алгоритм бронювання на порталі Дія наступний:

    1. Міністерства, ОВА вносять до Єдиного переліку установ (органів влади, підприємств, організацій) підприємства, установи та організації які, відповідно до законодавства, мають право бронювати працівників.
    2. Керівник компанії, що має право на бронювання своїх працівників, подає на порталі Дія списки на бронювання та засвідчує заяву електронним підписом.
    3. Система автоматично перевіряє, чи людина працевлаштована офіційно і чи є її дані в реєстрі Оберіг.
    4. Дія протягом доби надсилає сповіщення керівнику про результат розгляду.
    5. В разі позитивного рішення система автоматично переводить військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання. З цього моменту він вважається заброньованим, а інформація про бронювання зʼявляється в застосунку Резерв+.

    У середньому процедура бронювання займає до 15 хвилин..

    Богданов Микита
    Богданов Микита місяць тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня. На новому підприємстві ви не підлягатиме бронюванню, поки у вас буде бронювання за теперішнім підприємством. Вам треба звільнись, щоб підприємство припинило бронювання і воно зникло з Резерв +. Тоді нове підприємство може забронювати вас

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владе!

    Не бачу підводних каменів у Вашому випадку, окрім тих, що на деякий час Ви залишаєтесь без права на відстрочку. Тобто, спочатку потрібно анулювати Вашу попередню бронь, а вже після цього підприємство зможе подати Вас на бронювання.

    Як Вас будуть подавати на бронювання на новому підприємстві? Через Дію?

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час:

    13. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;

    5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);

    6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;

    7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;

    10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

    У випадках, зазначених у підпунктах 2-9 цього пункту, анулювання відстрочки здійснюється за рішенням Мінекономіки на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації. Відповідно до зазначеного рішення органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня його прийняття вилучають у військовозобов’язаного витяг, виданий відповідно до пункту 12 цього Порядку, та надсилають його територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), з відміткою у відомості видачі бланків спеціального військового обліку (додаток 4).

    Надана військовозобов’язаному рішенням Мінекономіки відстрочка, строк дії якої не закінчився, вважається анульованою з дня прийняття Мінекономіки іншого рішення про бронювання такого військовозобов’язаного.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Влад Клієнт місяць тому

      Вітаю! Так, бронювати на новому підприємстві будуть через Дію, так само бронювали і на поточній роботі.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді це не повинно зайняти багато часу, оскільки забронюють Вас за один день.

        • Влад Клієнт місяць тому

          Спілкувався з відділом кадрів на новому підриємстві і вони кажуть, що деякі заявки на бронювання в дії затягувались на тиждень чи трохи більше. По суті не критично, але чи воно насправді так може бути, адже заявлено про розгляд на протязі доби?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            100%

            Поки що з таким не стикався. На моїй практиці бронювання через Дію відбувається доволі швидко. Перший раз чую про такі строки. Проте, у будь якому разі це не 1-2 місяці, як у випадку із поданням списків до Міноборони.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA