Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 11 серпня 2024, питання №117402 350₴

Перетин кордону з ВНЖ 2024

Доброго дня! Підкажіть чи є якісь нюанси при перетину кордону для Росіян з посвідкою на постійне проживання в Україні? Маю на увазі перетин кордону України ( заїзд-виїзд )
Може щось змінилось у законодавстві чи зміниться ?!
Дякую за відповідь !

Відповіді юристів (10)

    Турчин Ярослав
    25.1%
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, ДМИТРО!

    Що Ви маєте на увазі під поняттям "росіян"? Громадян РФ?

    Все індивідуально. Якщо Ви не є відомим ліберальним діячем - опозиціонером, журналістом та таке інше, чия позиція відома - можуть бути дуже довгі розмови з СБУ та дослідження Вашого закордонного паспорта на предмет - де були до цього.

    Якщо вже в"їздили в Україну і Вас перевіряли - проблем може не бути, чи бути значно менше. Але постійні перетини кордону також іноді привертають увагу органів контррозвідки. І це правомірно.

    Також можуть попсувати Ваш документ, написавши якісь нецензурні слова в ньому. Наче в 2024 році такого не було, але в 2022-2023 рр. були подібні ситуації.

    Слід зазначити, що важливе значення має КОЛИ видана посвідка. Якщо вже після 24.02.2022 р., то проблем може не бути взагалі, або значно менше.

    Додатково можуть перевірити підстави для в"їзду в Україну - Дружина, робота, інші підстави.

    Загалом же Ви маєте розуміти, що у країні діє воєнний стан і йде війна. Тому окремі громадські права - обмежені. Багато у кого з прикордонників є загиблі родичі. Тому толерантності особливо чекати не слід. Може бути різне.

    З юридичної точки зору проблем немає. З практичної - бували різні кейси.

    Також якщо у Вас місце народження зазначено - Україна в паспорті, то можуть бути при спробі виїзду проблеми накшталт - "А як Ви докажете, що не є громадянином України?". Посвідки має вистачити в принципі, адже міграційна б точно не видала посвідку при наявності громадянства України.

    З лютого 2024 року ситуація в юридичному плані не змінилася.

    https://tsn.ua/ukrayina/rosiyanam-v-ukrayini-budut...

    Підставами для подовження перебування в Україні і видавання посвідки на проживання можуть бути:

    • шлюб;
    • возз’єднання сім’ї;
    • працевлаштування;
    • волонтерство;
    • навчання.

    В іншому, проблем виникнути не має.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дмитро Клієнт місяць тому

    Маю на увазі - «Громодянин РФ»Проживаю в Україні з малих літ , закінчив школу , інститут , посвідку отримав ще у 2009 році , у 2019 змінив на пластик , маю жінку ( Українку ) та маленького сина , народився в Україні ( Одесі ) має українське громадянство ! Я подавався на громадянства до війни , але після початку повномасштабної війни РФ проти Україні , мені відмовили, без коментарів на якої підставі! Я працюю моряком , маю всі українськи - морські документи , вже декілька разів виїжджав та заїжджав в Україну , проблем не було ! Але не завжди є можливість стежити за новинами, тому в питаю - «Чи є зараз якійсь проблеми з перетином кордону для громадян РФ та чи можуть мобілізувати ?»

    Дякую за відповідь

    • Турчин Ярослав
      Турчин Ярослав місяць тому

      Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Тоді проблем бути не має.

      Лише можуть поцікавитись, чому досі не отримали громадянство України? - Відповідь зрозуміла. Прийняли емоційне політичне рішення. Або можливо проблема у тому, що Ви не можете вийти з громадянства РФ внаслідок війни. https://biz.ligazakon.net/analitycs/211214_yak-gro...

      Якщо покажете додатково документи моряка та свідоцтво про шлюб - то питань буде ще менше.

      Мобілізувати не можуть формально. Бо Ви не є громадянином і не маєте військового обов"язку по Конституції. З такою ж логікою можуть мобілізувати відловивши на вулиці співробітника Посольства США в Україні.

      Хоча у Львові кажуть була одна конфлікта ситуація, коли намагались бусифікувати працівника Консульства, бо патрулю оповіщення здалося, що у нього обличчя українця )))

      Хіба що взагалі шляхом викрадення і відправки до військової частини без будь-яких документів.

      Але це вже напівфантастичний варіант.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    В’їзд в Україну іноземців та осіб без громадянства здійснюється відповідно до статті 9 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (далі – Закон) за наявності документів, визначених статтею 15 Закону та виконанням умов, встановлених частиною першою статті 8 Закону України «Про прикордонний контроль».

    Відповідно до абзацу третього частини першої статті 15 Закону в'їзд в Україну та виїзд з України іноземців, які постійно проживають на території України, здійснюється – за паспортним документом та посвідкою на постійне проживання.

    Іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, відповідно до статті 22 Закону, мають право у встановленому порядку вільно залишити територію України, крім випадків, встановлених законом.

    Законодавство України не покладає на Державну прикордонну службу України обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону України.

    Згідно з вимогами Закону України «Про прикордонний контроль» повноваження стосовно надання громадянам дозволу на перетинання державного кордону надані службовим особам Державної прикордонної служби України, які безпосередньо здійснюють прикордонний контроль в пунктах пропуску через державний кордон.

    Перевірка дотримання іноземцем умов для перетинання державного кордону України відбувається встановленим порядком під час проведення прикордонного контролю осіб безпосередньо в пункті пропуску через державний кордон.

    Отримати актуальну інформацію з питань перетинання державного кордону України можна за телефоном (044) 527-63-63 (цілодобово) або на офіційному сайті Державної прикордонної служби України, за адресою: https://www.dpsu.gov.ua/

    При в'їзді Ви пройдите процедуру фільтрації - Українська сторона ретельно перевіряє документи та телефони, просить заповнити спеціальні анкети, бере відбитки пальців та робить фото.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Дмитре!

    Формально в правилах в'їзду в Україну іноземців або осіб без громадянства, які мають посвідку на проживання в нашій країні, істотних змін не відбулося. Тобто, згідно статті 9 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» в’їзд в Україну іноземців та осіб без громадянства здійснюється відповідно до за наявності документів, визначених статтею 15 цього Закону та виконанням умов, встановлених частиною першою статті 8 Закону України «Про прикордонний контроль».Відповідно ж до абзацу 3 частини першої статті 15 згаданого Закону в'їзд в Україну та виїзд з України іноземців, які постійно проживають на території України, здійснюється – за паспортним документом та посвідкою на постійне проживання. Крім того, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, відповідно до статті 22 Закону, мають право у встановленому порядку вільно залишити територію України.

    Але це лише формально, бо на практиці проблем вистачає, особливо, якщо це стосується в'їзду цієї категорії осіб в Україну, якщо вони є при тому громадянами РФ чи Беларусі.

    Тож, маючи чинну посвідку на тимчасове або постійне проживання в Україні, Ви можете знаходитись тут скільки завгодно без будь яких проблем. Так само без проблем Ви можете виїжджати звідси за кордон (якщо, звичайно, Ви не маєте водночас і українське, тобто подвійне громадянство). Проте у разі Вашего бажання повернутись до України після виїзду можуть виникнути складнощі різного характеру - без огляду на наявність у Вас документу, який надає законне право на в'їзд - посвідки на проживання.

    Даю коротку юридичну довідку про деякі з них.

    По-перше, згідно Розпорядження КМУ від 26 лютого 2022 р. № 188-р "Про тимчасове закриття деяких пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю" у зв’язку із військовою агресією з боку Російської Федерації та введенням воєнного стану на території України тимчасово закриті всі пункти пропуску на кордоні між Україною та РФ. При тому Міністерству закордонних справ дана вказівка довести до відома дипломатичних представництв іноземних держав в Україні, а також дипломатичних представництв і консульських установ України інформацію про тимчасове закриття пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю, які зазначені у додатку до цього розпорядження, а Голові Державної прикордонної служби забезпечити можливість пропуску на цих пунктах лише громадян України, які в’їжджають на територію України.

    По-друге, очевидно Вам відомо про існування Постанови КМУ від 30 січня 2015 р. N 23 "Про зупинення дії окремих положень Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації". В ній, зокрема, зазначено, що:

    "1. Відповідно до статті 6 Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації (далі - Угода), вчиненої 16 січня 1997 р. у м. Москві, зупинити з 1 березня 2015 р. дію пунктів 1 і 5 переліку документів громадян Російської Федерації для в'їзду, виїзду, перебування і пересування територією України, визначеного додатком 1 до Угоди, у частині можливості громадян Російської Федерації в'їжджати, прямувати транзитом, перебувати і пересуватися територією України на підставі паспорта громадянина Російської Федерації або свідоцтва про народження (для дітей віком до 14 років) із зазначенням належності до громадянства Російської Федерації.

    2. Міністерству закордонних справ поінформувати Уряд Російської Федерації про зупинення дії наведених у пункті 1 цієї постанови положень Угоди.

    3. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та залишається чинною до прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про припинення існування умов, передбачених статтею 6 Угоди.".

    По-третє, згідно роз'яснень уповноважених осіб ДПСУ:

    "Рішення про перетин українського кордону громадянином росії чи Білорусі може ухвалювати голова ДПСУ. Це стосується кожного громадянина рф чи Білорусі, що в’їжджають в Україну. Більшість з позитивних рішень приймається по відношенню до тих громадян РФ чи Беларусі, які мають посвідку на постійне проживання в Україні. В таких випадках обов'язковим є проведення співбесід та інших фільтраційних заходів до громадян рф чи Білорусі. До роботи з такими особами також залучають співробітників СБУ".

    Отже після співбесіди Вас можуть пропустити через український кордон, а можуть і не пропустити. Критерії такого рішення прикордонників, на жаль, законом не визначені. Оскаржити відмову у в'їзді в Україну Вам буде дуже складно, якщо взагалі можливо.

    Тобто у разі виникнення у Вас нагальної необхідности або просто бажання тимчасово виїхати з України з подальшим поверненням, я рекомендую Вам дуже добре подумати, чи варто це робити саме зараз, коли йде війна. Повернення може і не відбутись по незалежним від Вас причинам.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Якщо Ви не маєте українського громадянства - мобілізувати Вас не мають права, адже згідно частини 6 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    Військовий обов’язок не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні.

    У випадках, передбачених законом, іноземці та особи без громадянства (у тому числі звільнені з полону до завершення бойових дій у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України), які на законних підставах перебувають на території України (далі - іноземці та особи без громадянства), можуть у добровільному порядку (за контрактом) проходити військову службу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

    Щодо перетину кордону, то поки що нічого не змінилось для громадян РФ, які мають посвідку на постійне проживання в Україні

    Якщо Ви покинете Україну, то в'їзд можливий за наявності закордонного паспорта, посвідки на постійне проживання в Україні, строк дії якої не закінчився (стаття 15 ЗУ "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства") та відсутності рішення уповноваженого державного органу України про заборону в'їзду в Україну (стаття 8 ЗУ "Про прикордонний контроль")

    Адміністрація Державної прикордонної служби наголошує, що згідно з вимогами Закону України «Про прикордонний контроль», рішення про надання дозволу на перетинання державного кордону приймається уповноваженими службовими особами Державної прикордонної служби України, які несуть службу в пунктах пропуску через державний кордон України.

    Тому, згідно законодавства Ви маєте право на безперешкодне перетинання українського кордону, але в реаліях сьогодення до громадян РФ існує посилена увага зі сторони прикордонників та СБУ.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня!

    Для громадян Російської Федерації з посвідкою на постійне проживання в Україні дійсно є кілька важливих нюансів, які варто врахувати при перетині кордону. Ось основні моменти:

    1. В'їзд в Україну:
      • Громадяни Росії з посвідкою на постійне проживання в Україні можуть в'їжджати в Україну без візи. Посвідка на постійне проживання надає право перебувати в Україні без додаткових дозволів.
    2. Виїзд з України:
      • Виїзд з України громадянами Росії з посвідкою на постійне проживання також не потребує спеціальних дозволів. Проте важливо мати з собою дійсний паспорт та посвідку на постійне проживання.
    3. Можливі зміни у законодавстві:
      • Станом на зараз (серпень 2024 року) немає офіційної інформації про зміну правил перетину кордону для громадян Росії з посвідкою на постійне проживання в Україні. Однак ситуація може змінюватися, тому рекомендується перевіряти актуальні новини та консультуватися з прикордонною службою або юристом перед поїздкою.
    4. Додаткові перевірки:
      • Через поточні політичні та безпекові обставини, громадяни Росії можуть стикатися з додатковими перевірками під час перетину кордону. Це може включати перевірку документів, запитання щодо мети поїздки, місця проживання та іншої інформації.

    Завжди корисно мати при собі всі необхідні документи та бути готовим відповісти на питання прикордонників. Якщо у вас є конкретні запитання або ситуація, краще проконсультуватися з компетентними органами або правозахисниками для отримання детальнішої інформації.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.6%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня! Підкажіть чи є якісь нюанси при перетину кордону для Росіян з посвідкою на постійне проживання в Україні? Маю на увазі перетин кордону України ( заїзд-виїзд )Може щось змінилось у законодавстві чи зміниться ?!

    Ваша посвідка є дійсною? Коли закінчується її строк?

    В Україні оновили правила отримання документів на проживання для громадян російської федерації. Йдеться про тих росіян, які фактично довгий час живуть і мають стійкі зв’язки в Україні та не підтримують стосунків з державою-агресором.

    Тепер росіяни можуть обміняти посвідку на проживання, якщо мають на це законні підстави.

    Підставами для подовження перебування в Україні і видачі посвідки на проживання можуть бути:

    • шлюб;
    • возз’єднання сім’ї;
    • працевлаштування;
    • волонтерство;
    • навчання.

    Загалом якщо Ви маєте дійсну посвідку, проблем з в'їздом-виїздом не повинно бути. Майте із собою також свідоцтво про шлюб та народження дітей. Це свідчитиме про сталі зв'язки з Україною.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, У зв'язку з окупацією значної частини східної та південної території України російськими військами, тисячі українців залишаються заблокованими на непідконтрольній території. І повернутися до України завдання не з простих, адже єдиним відносно безпечним шляхом є виїзд у Європейські країни через рф та Білорусь. Однак вартість, тривалість та складність такої поїздки унеможливлюють її для значної частини українців.

    Водночас у мережі побільшало інформації про те, що громадяни України повертаються додому, перетинаючи безпосередньо українсько-російський кордон. Але за офіційною інформацією усі пропускні пункти з рф та Білоруссю закриті з початку повномасштабного вторгнення. Тож як українці повертаються додому та з якими труднощами стикаються?

    Що говорить українська влада про перетин українсько-російського кордону?

    За словами речника ДПСУ Андрія Демченко усі пропускні пункти дійсно закриті, проте для українців роблять винятки, й пропускають через кордон. Зокрема, мова йде про примусово депортованих громадян України (як дорослих, так і дітей) та тих, хто виїздив самостійно з окупованих російськими військами територій до рф задля повернення в Україну.

    Які пункти перетину на кордоні з росією та Білоруссю “працюють” для українців та що потрібно для повернення в Україну читайте тут.

    Проте основна складність полягає не в безпосередньому перетині кордону, адже нагальними є питання безпеки та провокацій з боку рф.

    Чи випускають українців з росії?

    Найбільшою проблемою для громадян України перед перетином кордону є перевірка російською стороною. Адже неможливо передбачити, чи випустять прикордонники рф українців з території росії.

    Найчастіше з проблемами на пропускних пунктах зі сторони країни-агресора стикаються громадяни, які втратили українські документи. Адже російська сторона часто сприймає їх за громадян росії, які намагаються “перейти на бік України”.

    Крім цього, з особливою прискіпливістю прикордонники рф відносяться до людей, у яких народились діти в окупованих регіонах України, адже фактично вони вважають ці території своїми, й не дають вивезти дітей з росії.

    Також, українці мають бути готові до ретельних допитів та провокативних питань. Відповідати потрібно спокійно й чітко, не наражаючи себе на небезпеку. Не варто сперечатися чи щось доводити прикордонникам російської сторони, адже ймовірніше, це тільки спровокує їх та унеможливить перетин кордону.

    Чи безпечно перетинати українсько-російський кордон?

    На жаль, українська сторона не може гарантувати повної безпеки для українців. Адже російські війська щодня обстрілюють прикордонні території України, включаючи пропускні пункти.

    Тож планувати цей шлях потрібно з урахуванням актуальної ситуації на державному кордоні. Простіше, з безпекової точки зору, перетнути кордон зі сторони Білорусі, проте для цього потрібно проїхати довший шлях з території рф.


    Чи перевіряють українців після перетину кордону з росією?

    Перетинаючи українсько-російський чи білоруський кордон громадяни України зобов’язані пройти фільтрацію. Адже разом з українцями на територію держави намагаються потрапити сотні колаборантів та диверсійних груп.

    Українська сторона ретельно перевіряє документи та телефони, просить заповнити спеціальні анкети, бере відбитки пальців та робить фото. За коментарями людей, які проходили цю процедуру, літнім людям допомагають у заповненні анкет та проходженні контролю.

    У окремих випадках, коли виникають питання щодо статусу людини чи її намірів, Національна поліція України та працівники Служби безпеки проводять особисту бесіду. У такому випадку принциповими є відповіді на питання щодо статусу Криму й Донбасу та співпраці з країною-агресором. Також важливу роль відіграють обставини, за яких людина потрапила на територію рф та наявність російських документів. Це необхідно для встановлення фактів можливої причетності громадян до колабораційної діяльності або співпраці зі спецслужбами інших країн.

    У тих випадках, коли фіксуються порушення законодавства України, людину відправляють на більш ретельний контроль, або затримують та направляють до правоохоронних органів для подальшого розгляду справи.

    Чи можуть громадяни росії потрапити в Україну через білоруський чи російський кордон?

    Пункти пропуску працюють тільки для українців, а тому громадяни інших країн не можуть скористатися цим шляхом. Крім цього, від початку повномасштабного вторгнення між Україною та росією введено візовий режим, а тому для перетину кордону необхідно подавати документи на візу та підтверджувати мету поїздки. Водночас наявність візи не гарантує громадянам росії в’їзд на територію України.

    Чи можуть українці перетнути кордон без паспорта чи інших відповідних документів?

    Громадяни України, які частково або повністю втратили свої документи також можуть повернутися на територію держави через кордон з Білоруссю та росією. Проте для цього необхідно буде пройти спеціальне опитування та перевірку для встановлення особистості поліцією та міграційною службою. Без проходження цієї процедури рішення щодо пропуску громадянина не може бути ухвалене.

    Важливо зазначити, що депортовані українці, які втратили документи, можуть оформити спеціальне посвідчення особи для повернення в Україну. Читайте, як це зробити, та що для цього потрібно тут.

    В умовах повномасштабного вторгнення ретельний контроль з української сторони цілком виправданий, адже рф може намагатися інфільтрувати своїх шпигунів чи членів ДРГ для дестабілізації ситуації на території України.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    В’їзд в Україну іноземців та осіб без громадянства здійснюється відповідно до статті 9 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» за наявності документів, визначених статтею 15 Закону та виконанням умов, встановлених частиною першою статті 8 Закону України «Про прикордонний контроль».

    Відповідно до абзацу третього частини першої статті 15 Закону в'їзд в Україну та виїзд з України іноземців, які постійно проживають на території України, здійснюється – за паспортним документом та посвідкою на постійне проживання. Крім того, під час в’їзду в Україну іноземці повинні дотримуватись вимог, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами).

    Іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, відповідно до статті 22 Закону, мають право у встановленому порядку вільно залишити територію України, крім випадків, встановлених законом. Законодавство України не покладає на Державну прикордонну службу України обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону України.

    Згідно з вимогами Закону України «Про прикордонний контроль» повноваження стосовно надання громадянам дозволу на перетинання державного кордону надані службовим особам Державної прикордонної служби України, які безпосередньо здійснюють прикордонний контроль в пунктах пропуску через державний кордон. Звертаємо Вашу увагу, що перевірка дотримання іноземцем умов для перетинання державного кордону України відбувається встановленим порядком під час проведення прикордонного контролю осіб безпосередньо в пункті пропуску через державний кордон.

    Отримати актуальну інформацію з питань перетинання державного кордону України можна за телефоном (044) 527-63-63 (цілодобово) або на офіційному сайті Державної прикордонної служби України, за адресою: www.dpsu.gov.ua.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA