Задайте питання юристу

854 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 14 серпня 2024, питання №117589 340₴

Отсрочка от мобилизации

Добрый день, Ситуация такая,Имею бронирование на работе до 17 ноября.,которое есть и на бумаге и в Резерв +.Вос,воинское звание,штрихкод и все остальные данные обновлены,есть и в военном билете и в Резерв +.Обновился 18мая.В Резерв + есть запись данні обновлені вчасно. Проблема только в том ,что медкомиссия осталось В Резерв +2005 года,годен.В местном ТЦК не отправляют на комиссию,говорять у вас бронь, вам комиссию не надо проходить.Предстоит поездка в другую область .Могут ли на блокпосту или при встречи с патрулем быть проблемы со старой медкомиссией несмотря на бронь и что все остальные данные в порядке?и какие проблемы?

Відповіді юристів (7)

    Карпенко Андрій Володимирович
    5.9%

    Вітаю!

    НІЯКИХ ПРОБЛЕМ НЕ БУДЕ - ЇДЬТЕ У ВІДРЯДЖЕННЯ.

    ЧАС ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ТЦКСП.

    Богун Сергій Павлович
    6.2%

    Доброго дня.

    Жодних проблем у Вас не виникне.

    Можете спокійно їхати.

    Ваш ТЦКСП абсолютно правий і діє згідно законодавства України.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Добрый день!

    Ваш вопрос касается ситуации, когда у вас есть действующее бронирование от мобилизации, но данные о медицинской комиссии в системе Резерв+ устарели. Давайте разберёмся, какие проблемы могут возникнуть и как с ними справиться.

    1. Бронирование от мобилизации:

    У вас есть действующее бронирование до 17 ноября, которое обновлено и зафиксировано в системе Резерв+. Это ключевой фактор, который подтверждает, что вы временно освобождены от мобилизации. По закону, лица, имеющие бронирование, не подлежат мобилизации на срок действия бронирования, и их не могут призвать на службу.

    2. Медицинская комиссия:

    Хотя данные о вашей медицинской комиссии устарели, важнее, что у вас есть действующее бронирование. Тот факт, что ТЦК не направляет вас на комиссию, подтверждает, что они также считают ваше бронирование приоритетным.

    3. Проблемы на блокпостах или при встрече с патрулем:

    На блокпостах и в других ситуациях могут проверить документы, удостоверяющие личность, военный билет и бронь. Основные моменты, на которые будут обращать внимание:

    • Наличие действующего бронирования (что у вас есть).
    • Ваши данные в военном билете и Резерв+ обновлены.
    • Медицинская комиссия может быть вторичным фактором, особенно если есть действующая бронь.
    4. Возможные проблемы:
    • В редких случаях, если проверяющие не будут удовлетворены вашими документами или у них возникнут вопросы по старой медкомиссии, вас могут направить для уточнения данных или на дополнительную проверку. Однако это маловероятно, если у вас есть действующее бронирование.
    5. Рекомендации:
    • Всегда имейте при себе копию брони и документы, подтверждающие её наличие и действительность.
    • Если возникнет проблема, спокойно объясните, что у вас есть действующая бронь, и, по словам вашего ТЦК, проходить новую медкомиссию не нужно.
    • В случае задержки или направления на проверку, обратитесь в ваш ТЦК для подтверждения вашего статуса и решения вопроса.

    Ситуация с наличием бронирования существенно снижает риск возникновения проблем, так как это основное основание для вашего временного освобождения от мобилизации.

    Дерій Владислав Олегович
    20.3%

    Вітаю Вас!

    Так як у Вас є бронювання Вас не мають права мобілізувати або направляти на ВЛК.

    Представникам ТЦК іншого міста - надайте для ознайомлення Витяг про бронювання та інформацію з Резерв+. У випадку направлення на ВЛК - звертайтесь до поліції або ДБР із заявою про перевищення службових повноважень.

    Згідно пункту 12 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану

    Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Відповідно до пункту 54 постанови КМУ 560 - Під час перевірки військово-облікового документа:

    • уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком);
    • поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку, визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.
    ВИСНОВОК

    1. Так як Ви заброньований - Ви маєте відстрочку від призову під час моблізації і Вас не мають права направляти на ВЛК.

    2. При перевірці ВОД - вимагайте у представника ТЦК службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки

    3. Покажіть представникам ТЦК Витяг бро бронювання та ВОД/Резерв+ ( в руки не обов'язково передавати) та можете фіксувати їх дії на відеокамеру, адже поліція чи ТЦК стосовно Вас, коли вони вручають вам повістку або виконують інші дії, – це суб'єкти владних повноважень. Відповідно, на них положення про конфіденційність не поширюються.

    4. В разі вручення направлення на ВЛК звертайтесь до поліції або ДБР із заявою про перевищення службових повноважень.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    17.6%

    Доброго дня, Олександре!

    Не передбачаю у Вашому випадку проблем.

    У Вас оформлене бронювання, а отже Ви маєте право на відстрочку. Дані оновлені вчасно, вся необхідна інформація присутня у реєстрі.

    Правила військового обліку Ви не порушуєте, мобілізаційне законодавство також. Крім того, особисто відвідували ТЦК.

    Згідно із Постановою КМУ №76 "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час":

    12. Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Ваш ТЦК є доволі адекватним, адже розуміє та виконує вимоги чинного законодавства. Те, що вони Вам відповіли, чітко закріплено на рівні нормативно-правових актів.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Тим не менше, будьте максимально готові: візьміть із собою всі документи (документи про бронювання, електронний ВОД, згенерований через Резевр +, документи про відрядження, якщо це поїздка по роботі). Не думаю, що у Вас можуть виникнути певні проблеми, але говорити однозначно про їх відсутність також не приходиться. Такий час в країні.

    У будь-якому випадку, з військовим обліком у Вас все в порядку. Але Ви праві, інколи ТЦК умисно користуються такими моментами (з ВЛК від 2005 року), аби змусити "проїхати" з ними. Втім, Ви повинні розуміти, що все має відбуватися виключно в рамках адміністративного затримання, підстав для чого у них точно не буде.

    ЗАТРИМУВАТИ ОСОБУ МАЄ ПРАВО ЛИШЕ ПРАЦІВНИК ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ В ПОРЯДКУ СТАТТІ 261 КУПАП.

    Стаття 261. Адміністративне затримання

    Про адміністративне затримання складається протокол, в якому зазначаються: дата і місце його складення; посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу затриманого; час і мотиви затримання. Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. У разі відмовлення затриманого від підписання протоколу в ньому робиться запис про це.

    Про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.

    Органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністративне затримання, про кожний випадок адміністративного затримання осіб інформують у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, крім випадків, якщо особа захищає себе особисто чи запросила захисника.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, надаю відповідь на ваше запитання:

    Добрый день, Ситуация такая,Имею бронирование на работе до 17 ноября.,которое есть и на бумаге и в Резерв +.Вос,воинское звание,штрихкод и все остальные данные обновлены,есть и в военном билете и в Резерв +.Обновился 18мая.В Резерв + есть запись данні обновлені вчасно. Проблема только в том ,что медкомиссия осталось В Резерв +2005 года,годен.В местном ТЦК не отправляют на комиссию,говорять у вас бронь, вам комиссию не надо проходить.Предстоит поездка в другую область .Могут ли на блокпосту или при встречи с патрулем быть проблемы со старой медкомиссией несмотря на бронь и что все остальные данные в порядке?и какие проблемы?

    Ні яких проблем не буде, з той причини , що ви маєте бронь.

    Відповідно пункту 63 Постанови 560

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 3 0 7 вер. 2024
P2P
Закони 110 0 27 серп. 2024