Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 серпня 2024, питання №118040 350₴

Статус «не військовозобовязанний»

Чи втрачає чоловік статус не військовозобовʼязаного після оформлення відстрочки?
В контексті: я подаю заяву по 13 пункту, є брат 36 років, який оформив відстрочку по наявності 3х дітей. Чи залишається в нього статус військовозобовʼязаного?

Відповіді юристів (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Романе!

    Так, звичайно, у Вашого брата залишається статус військовозобов'язаного. Саме для цього він і оформлює відстрочку, оскільки в іншому випадку вона б була йому не потрібна. Статус невійськовозобов'язаний можливий лише у випадку виключення особи з військового обліку за наступних обставин:

    Стаття 37 Закону україни "Про військовий обов'язок та військову службу":

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Отже, при оформленні відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК заяву (Додаток 15) в якому один з Ваших батьків з інвалідністю повинен зазначити, що обирає саме Вас для свого утримання з двох військовозобов'язаних синів.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    «13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю».

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    «Військовозобов’язані, які відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві (додаток 4) про відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а за умови наявності кількох військовозобов’язаних —додають заяву особи з інвалідністю І або ІІ групи за формою згідно з додатком 15, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, яку особа з інвалідністю обирає для здійснення свого утримання».

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для батьків військовозобов’язаного з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи або батьків дружини (чоловіка) військовозобов’язаного з числа осіб з інвалідністю I чи II групи — один із таких документів, що підтверджує інвалідність:

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,
    • або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
    • або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

    заява за формою згідно з додатком 15 (у разі потреби) із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові (за наявності) особи, яку вона обирає для здійснення свого утримання;

    для військовозобов’язаного, який має одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження);

    для військовозобов’язаного, який має одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження дружини (чоловіка) та свідоцтво про шлюб);

    для військовозобов’язаного, який має одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, — один із таких документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи:

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,
    • або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді за формою, затвердженою МОЗ,
    • або документ, що підтверджує перебування під арештом (крім домашнього арешту),
    • або відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі».
    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Строк дії відстрочки:

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Проходження ВЛК при оформленні відстрочки:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Роман Клієнт 28 днів тому

    як показала практика ТЦК зараз в стані шоку, трактують все на розсуд голови юридичного відділу, тому сьогодні сперечався і намагався довести, що брат з відстрочкою залишається все одно військовозобовʼязаним. Навіть більше, комісія для встановлення факту постійного догляду після постанови 930 все одно буде завтра приходити, на запитання навіщо - бо так треба) І в ТЦК на сьогоднішній день все одно вимагали після 930 постанови додаток 8 для 13 пункту

    Ось такі справи (реальний досвід спілкуванням сьогодні з ТцК і соц захистом

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Це точно стан шоку, оскільки оформлення відстрочки 100% не позбавляє Вашого брата статусу "військовозобов'язаний".

      Щодо акту, то все залежить від того, коли саме Ви подали заяву на відстрочку. оскільки на момент подання заяви до набрання чинності Постановою 930, законодавство містило інші норми.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Чим саме голова юр.выдділу підтверджує той факт, що Ваш брат є невійськовозобов'язаним? Якою нормою законодавства?

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.7%

    Вітаю Вас.

    Статус військовозобов'язаного у випадку оформлення відстрочки нікуди не зникає. Особа може бути виключена з військового обліку лише за наступних підстав:

    З 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядає наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ НЕ СКАСОВУЄ СТАТУС ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО.

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.3%

    Виключений з військового обліку втрачає статус призовника чи військовозобов’язаного. Ця опція постійна, і ставати на військовий облік після виключення не потрібно.

    Виключенню з військового обліку підлягають громадяни України, які:

    • померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;
    • припинили громадянство України;
    • визнані непридатними до військової служби;
    • досягли граничного віку перебування в запасі.

    ТЦКСП ПОРУШУЄ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ.

    ОСОБА ЯКА МАЄ ВІДСТРОЧКУ, НЕ ВТРАЧАЄ СТАТУС ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Чи втрачає чоловік статус не військовозобовʼязаного після оформлення відстрочки?

    Не втрачає.

    Людина стає невійськовозобов'язаною лише якщо її виключили з військового обліку.

    Згідно частина 6 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    В контексті: я подаю заяву по 13 пункту, є брат 36 років, який оформив відстрочку по наявності 3х дітей. Чи залишається в нього статус військовозобовʼязаного?

    Так, статус залишається.

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період Вам для оформлення відстрочки за пунктом 13 потрібно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку )

    2. Паспорт, ІПН, Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт, ІПН та довідка МСЕК особи з інвалідністю

    4. Паспорт, свідоцтво про народження та копія ВОД Вашого брата

    5. Письмова заява особи з інвалідністю з заява за формою згідно з додатком 15 , де він обирає Вас для здійснення свого утримання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 28 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю, Чоловік, який отримав відстрочку від призову на військову службу, не втрачає статус військовозобов'язаного. Відстрочка лише тимчасово звільняє його від мобілізації або призову на військову службу, але він залишається на військовому обліку.

    У вашому випадку, якщо ваш брат отримав відстрочку за наявність трьох дітей, він все одно залишається військовозобов'язаним, оскільки відстрочка не змінює цього статусу. Відповідно, якщо ви подаєте заяву по 13 пункту, враховуючи наявність такого брата, він буде вважатися військовозобов'язаним, навіть з наявною відстрочкою.

    Богун Сергій Павлович
    19.7%

    Доброго дня.

    Згідно ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України:

    які звільнені з військової служби в запас та не зараховані до військового оперативного резерву;

    призовники, які пройшли базову загальновійськову підготовку з додержанням умов, передбачених частиною одинадцятою статті 1 цього Закону;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" та підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних;

    військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянство України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов’язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби;

    які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені із служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;

    які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку;

    які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань.

    Зняттю з військового обліку військовозобов’язаних у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

    які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    які зараховані до військового оперативного резерву;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    На військову службу під час мобілізації, на особливий період призиваються резервісти та військовозобов’язані, які придатні до військової служби за станом здоров’я та не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, для комплектування (доукомплектування) з’єднань, військових частин, установ, організацій, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, навчальних частин (центрів) (далі - військові частини) Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

    Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Як наслідок, при оформленні відстрочки, Ви залишаєтесь в статусі військовозобов'язаного.

    У разі втрати підстав щодо надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період - Ви можете бути мобілізовані.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, надаю відповідь на ваше запитання:

    Чи втрачає чоловік статус не військовозобовʼязаного після оформлення відстрочки?В контексті: я подаю заяву по 13 пункту, є брат 36 років, який оформив відстрочку по наявності 3х дітей. Чи залишається в нього статус військовозобовʼязаного?

    У вашому випадку, ви загалі не повинні нічого оформлювати, для оформлення відстрочки ви повинні стати на облік. Що позбавить вас тсатусу не військовозабовязаний.

    Якщо ви не військовозабовязаний, то ви не підлягаєте мобілізації, взагалі не підпорядковуєтесь ТЦК. Ви маєте право відмовлятись від повістки і т.д будья ка відповідальність буде відсутня. Але для обгрунтованої відповіді, треба знати підстави за яких вас було виключено.

    Що стосується відстрочки, якщо ви підете таким шляхом.То краще її робити за пунктом 9. а якщо 13 треба робити нотаріальну заяву кого ви обираєте для догляду.

    Пункт 9 ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію ".

    Звучить так: зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Даний пункт по факту складається з двох частин:

    1. Перша частина: Це догляд за своїми батьками, дружиною, дитиною. "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком)" У такому випадку, чоловік буде мати право на відстрочку, якщо здійснює постійний догляд за зазначеними особами. Головне, тут не береться до уваги присутність інших членів сім'ї.
    2. Друга частина: зайняті постійним доглядом за хворим батьком чи матір'ю дружини, тут вже отримати відстрочку на багато складніше, тут вже йде до уваги присутність інших осіб (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд) тобто, для отримання відстрочки за доглядом батьків дружини, треба щоб по перше дружина сама потребувала постійного догляду абодружина визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою а також щоб у батьків дружини відсутні інші працездатні члени сім’ї, які зобов’язані ( діти, батьки батьків) та можуть здійснювати за ними догляд. По друге, якщо є ще діти, які не мають інвалідності або не перебувають на пенсії, чоловік у такому випадку не буде мати право на відстрочку. І Навпаки , якщо дружина сама потребує догляду та її рідний брат або сестра (діти батьків) бабуся, дідусь (батьки батьків) мають будь яку групу інвалідності або перебувають не пенсії вони вважаються не працездатними і чоловік буде мати право на відстрочку, відповідно ст.1 ЗУ "про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

    І далі: непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Пункт 13 ст.23 Закону України "про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

    Отож: які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    Чоловік буде мати право на відстрочку, у разі наявності інвалідності у когось з батьків першої другої групи інвалідності за умови, якщо в нього відсутні рідні брати , сестри або якщо вони самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі).

    У разі наявності брата, який є військовозобов'язаним, особа з інвалідністю може самостійно обрати кому буде належати право на відстрочку ( для того вибору треба зробити нотаріально завірену заяву від особи з інвалідністю де вона вкаже кого воно обирає для надання права на відстрочку від мобілізації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024