Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 02 вересня 2024, питання №118717

Розлучення, якщо один із подружжя закордоном

Я в Німеччині. Чоловік в Україні. Дітей нема. Зустріла іншого і хочу розлучитися з українським чоловіком. Підкажіть, чи можу я подати на розлучення до Суду через свого довіренного адвоката? Тобто я роблю довіренність і адвокат вже подає заяву до суду. Це я розумію. Питання:

Хто має сплачувати мого адвоката? Для мене це дорого. Я можу перекласти сплату за послугі адвоката на свого чоловіка?

Він купляв квартиру в новобудові, сам все сплатив і оформив первинний договір на себе, але ми ще не були офіційно одружені, проживали цивільним шлюбом. Потім ми одружилися, будинок добудували і уклали договір купівлі-продажу вже в шлюбі.
- я не працювала ніде, доходів не мала, гроші не давала ніякі.
- в мене нема квитанцій про сплату оренди житла, в якому ми з ним проживали цивільно. Є лише спільні фото та показі моїх батьків, може ще пари подруг. Спільних кредитів чи будь яких чеків я не маю.

Я можу претендувати на половину квартири? Якщо так: то як її поділять потім? Він повинен буде сплатити мені 50% вартості?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    1. Ви не можете перекласти сплату за послуги адвоката на чоловіка, проте, можете стягнути з останнього судові витрати, які Ви понесли по справі.

    2. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

    Подружжя має право розділити майно за взаємною згодою. Якщо це стосується нерухомого майна, то укладається договір про поділ цього нерухомого майна. Можливим є також укладення договору про виділ в натурі нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя. Обов’язковою умовою укладення вищезгаданих договорів є нотаріальне посвідчення.

    У випадках недосягнення згоди між подружжям шляхом переговорів, питання поділу майна можливо вирішити у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 13 днів тому

    Юрист, м. Суми, 31 рік досвіду

    Вітаю ! Саме зараз займаюся розлученням двох українців, які мешкають за кордоном. Усе просто простішого. Вам по інтернету надсилається пакет документів про розлучення, який Ви розпечатуєте і відправляєте в суд (в Україні перед цим сплачується судовий збір за розлучення).

    Що стосується поділу квартири, то давайте опустим ньюанси купівлі і будемо старатися все таки її поділити порівну). Алгоритм дій по максимуму такий же. Просто для розлучення потрібний менший пакет документів. Але для поділу квартири він не на сильно і більший. Квартира буде ділитися 50 на 50. І в тій і іншій справі я не бачу необхідності залучати представника, але це як Ви вирішите. Хочете через представника - платіть на порядок більше, укладайте договір або надавайте довіреність, яку оформите у посольстві або консульстві України.

    Отримати компенсацію за половину квартири Вам не вдасться - Вам же чоловік не заважає користуватися цією власністю ? Ви будете двома співвласниками, які згодом по загальній згоді продадуть це майно. При незгоді - можливий варіент продажу 50 %, якщо знайдете покупця.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024