Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 вересня 2024, питання №119103

Оновлення закордонного паспорта за кордоном при статусі "Знято"

Доброго дня, мені 26 років, знаходжусь закордоном з 2017 року, маю лише приписне, яке видали при проходженні медкомісії ще до 18-річного віку, не служив, майже увесь цей час знаходився закордоном. Коли оновлював дані через Резерв+, випадково підтвердив адресу, яка була вже вказана, тобто українську. Після цього маю доступ до додатку, але не можу змінити адресу. Статус обліку "Знято", причина - "Інше", не до кінця зрозуміло, що це означає. Зараз маю потребу оновити закордонний паспорт, який був виданий в 2016 році, так як вже закінчується. Підкажіть, чи зможу оформити новий закордонний паспорт при таких обставинах? Чи обов‘язково оновити адресу на закордонну і чи може статус змінитись на щось інше з подальшою вимогою кудись звертатись особисто, і що взагалі означає статус "Знято"?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    Статус "знято" означає, що Ви зняті з обліку в ТЦК. Це може свідчати про те, що Ви були зняті з обліку призовників (якщо не знімались у зв'язку із виїздом на ПМП), а для того, аби стати на облік військовозобов'язаних, Вам необхідно особисто звернутись до ТЦК. Або ж, можливо, ВЛК визнала Вас непридатним до проходження служби у призовному віці? Мені складно сказати, бо я не бачу Ваш ВОД.

    Ви не зможете оформити закордоний паспорт без чинного військово-облікового документу.

    Адресу бажано б було оновити, оскільки Вам будуть приходити повістки за місцем реєстрації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Клієнт 9 днів тому

      Дякую за відповідь, підкажіть будь-ласка

      якщо не знімались у зв'язку із виїздом на ПМП

      Я самостійно не знімався, просто виїхав і все. До служби придатний але повістку ніколи не отримував і виїхав за кордон майже зразу після того як закінчив навчання

      Мені складно сказати, бо я не бачу Ваш ВОД.

      Прикріпляю скріншот

      Ви не зможете оформити закордоний паспорт без чинного військово-облікового документу.

      Статус "Знято" означає, що у мене немає чинного ВОД?

      Адресу бажано б було оновити, оскільки Вам будуть приходити повістки за місцем реєстрації.

      Про які повістки йде мова, якщо я знаходжусь за кордоном?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Я самостійно не знімався, просто виїхав і все. До служби придатний але повістку ніколи не отримував і виїхав за кордон майже зразу після того як закінчив навчання

        Тоді, скорше за все, це пов'язано із зняттям Вас з обліку призовників.

        Прикріпляю скріншот

        Не прікрипився.

        Статус "Знято" означає, що у мене немає чинного ВОД?

        Статус "знято" означає, що Ви не перебуваєте на обліку в ТЦК.

        Про які повістки йде мова, якщо я знаходжусь за кордоном?

        Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

        • Артем Клієнт 9 днів тому

          Спробую ще раз прикріпити скріншот

        • Артем Клієнт 9 днів тому
          це пов'язано із зняттям Вас з обліку призовників.

          Досі не зрозуміло, що це означає

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Дивиться, Артеме,

            Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

            допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

            призовники - особи, які взяті на військовий облік;

            військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

            військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

            резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

            Отже, до 25 років Ви знаходились у статусі призовника та перебували на обліку призовників.

            Після того, як Вам виповнилось 25 років, Ви втратили статус призовника, оскільки за віком вже є військовозобов'язаним.

            Процедура "переведення" Вас у статус "військовозобов'язаного" передбачає зняття з обліку призовників в ТЦК та взяття на облік військовозобов'язаних.

            • Артем Клієнт 9 днів тому

              Зрозумів, дякую, тобто мені треба встати на облік тут, де я знаходжусь, так? Як це можна зробити, якщо знаходжусь закордоном?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            В тому то і питання, що Ви не зможете стати на облік, знаходячись за кордоном. Це можливо тільки для тих (через дипломатичну установу), хто був знятий з обліку в ТЦК у зв'язку із виїздом на ПМП.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024