Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 вересня 2024, питання №119128 340₴

Працевлаштування тимчасово непридатного

Я отримав тимчасову непридатність на 6 місяців. Став на облік у ТЦК. Отримав досвіду про непридатність. Відновився на посаді вчителя у школі, де працював до мобілізації. Чи повинна адміністрація школи надати інформацію уТЦК, що я знову працюю вчителем?

Відповіді юристів (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Звичайно, повинна.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    • перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів. В умовах правового режиму воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на тимчасово окупованій території або вибули з тимчасово окупованої території та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік і оформлення військово-облікових документів у семиденний строк з дати припинення чи скасування правового режиму воєнного стану;
    • доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);
    • надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Ігоре!

    Я отримав тимчасову непридатність на 6 місяців. Став на облік у ТЦК. Отримав досвіду про непридатність. Відновився на посаді вчителя у школі, де працював до мобілізації. Чи повинна адміністрація школи надати інформацію уТЦК, що я знову працюю вчителем?

    Радий, що Вам вдалося влаштуватися на роботу, здається Ви завадали подібне питання.

    Так, заклад освіти в обов'язковому порядку інформує ТЦК та СП за місцем розташування про працевлаштування Вас на посаду педагогічного працівника. Це передбачено постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів. В умовах правового режиму воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на тимчасово окупованій території або вибули з тимчасово окупованої території та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік і оформлення військово-облікових документів у семиденний строк з дати припинення чи скасування правового режиму воєнного стану;

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4).

    Але Вас це не повинно хвилювати, адже Ви офіційно маєте право на відстрочку терміном на 6 місяців.

    З повагою!

    • Ігор Клієнт 8 днів тому

      Значить, від школи нічого надсилати не треба, бо я вже друку про непридатність отримав?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Ні, я мав на увазі, що Вам особисто нічого направляти не треба, школа повинна проінформувати ТЦК про Ваше призначення на посаду.

        • Ігор Клієнт 8 днів тому

          Як проінформувати ТЦК? Яка форма повідомлення?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Так, Ваш роботодавець повинен надати відповідну інформацію до ТЦК, проте і Ви маєте такий обов'язок згідно законодавства. Крім того у Вас оформлена відстрочка не у зв'язку із працевлаштуванням у заклад освіти, а на підставі тимчасової непридатності.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    "надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4).

    23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних.

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Стаття 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.

    .Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста:

    1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:

    1) прізвище, відомості про зміну прізвища;

    2) власне ім’я (усі власні імена), відомості про зміну власного імені;

    3) по батькові (за наявності);

    4) дата народження;

    5) місце народження;

    6) стать;

    7) місце проживання та місце перебування;

    7-1) номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти;

    8) відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників, а також дітей (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження) - виключно за згодою призовника, військовозобов’язаного, резервіста;

    8-1) відомості про сімейний стан особи та відомості про членів її сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження) - виключно за згодою призовника, військовозобов’язаного, резервіста;

    9) реквізити паспорта громадянина України та документів, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії);

    9-1) відомості про громадянство (зміну громадянства);

    10) відомості про смерть особи або оголошення особи померлою чи визнання її безвісно відсутньою;

    11) відомості щодо обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною (поновлення дієздатності);

    12) відомості про зайнятість (код ЄДРПОУ та місцезнаходження підприємства, установи, організації, місце роботи, посада, стаж роботи);

    ...".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    РОБОТОДАВЕЦЬ В ОБОВ'ЯЗКОВОМУ ПОРЯДКУ ІНФОРМУЄ ТЦКСП ПРО ПРИЙНЯТТЯ ВАС НА РОБОТУ.

    Всі роботодавці в Україні зобовʼязані забезпечувати ведення військового обліку своїх військовозобов’язаних працівників та сприяти здійсненню мобілізаційних заходів. Ці правила існували давно, але з моменту запровадження воєнного стану в Україні, ці обов’язки зазнали суттєвих змін. Зокрема, змінами до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” обовʼязки роботодавця було деталізовано ще більше.

    Щодо осіб, із якими укладено трудовий договір (за основним місцем роботи чи за сумісництвом), юридичні особи в Україні мають:

    1. Перевіряти військово-облікові документи, їх актуальність — під час прийняття на роботу військовозобовʼязаних. Як саме перевіряється актуальність:

    • наявність військово-облікового документу (для чоловіків віком до 25 років — приписне, для чоловіків 25-60 років — військовий квиток;
    • дані у військовому квитку та наданих документах збігаються (в першу чергу, місце проживання та перебування на обліку збігаються).

    Також Порядок передбачає, що роботодавець хоча б раз на рік має робити звірку даних із ТЦК, де працівники перебувають на обліку.

    2. Якщо на роботу прийняті працівники віком до 18 років, щодо таких осіб щороку, до 1 грудня подається окремий звіт. Роботодавець подає звіт про прийняття працівника на роботу до ТЦК за місцем обліку — протягом 7 днів від дати прийняття наказу (про прийняття на роботу, про звільнення з роботи) ТЦК.

    3. Під підпис повідомляти про правила військового обліку.

    4. Здійснювати оповіщення працівників про їх виклик до відповідних ТЦК.

    5. Надавати на вимогу ТЦК інформацію про військовозобов’язаних працівників.

    6. Щороку, до 1 грудня подавати до ТЦК список призовників, які підлягають приписці до призовник дільниць.

    7. Проводити роз’яснювальну роботу про виконання правил військового обліку.

    Реалізація цих кроків має фіксуватись роботодавцем для підтвердження виконання таких обов’язків.

    Пункту 34 постанови КМУ 1487:

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    • перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів. В умовах правового режиму воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на тимчасово окупованій території або вибули з тимчасово окупованої території та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік і оформлення військово-облікових документів у семиденний строк з дати припинення чи скасування правового режиму воєнного стану;
    • доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);
    • надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4)
    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    При прийнятті на роботу відповідно до ст. 24 КЗпП при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

    Порядок ведення військового обліку затвердив Кабінет Міністрів України в Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів № 1487 від 30.12.2022 р.

    Отже, у разі прийняття на роботу (навчання) призовників, військовозобов’язаних або резервістів інформація про них у п’ятиденний строк вноситься до списків персонального військового обліку та відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Під час прийняття на роботу громадянина України роботодавець притримується такого алгоритму:

    1. Обов’язково в першу чергу перевіряє у нового працівника наявність військово-облікового документа або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу, взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.
    2. Доводить до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правила військового обліку під особистий підпис.
    3. Надсилає у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки Повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до Додатку №4 Порядку № 1487.

    В повідомленні про зміну облікових даних міститься така інформація:

    - ПІБ працівника;

    - ІПН;

    - реєстраційний номер облікового запису Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    - серія, номер та дата видачі військово-облікового документу;

    - номер військово-облікової спеціальності;

    - військове звання;

    - дата народження;

    - зміна облікових даних і їх підстава (найменування, номер та дата документу);

    найменування ТЦК та СП, де перебуває на військовому обліку;

    - адреса місця проживання;

    - найменування посади керівника державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації з підписом і ініціалами.

    Отже, роботодавець під час прийняття на роботу працівника, зобов’язаний подати відповідну звітність до ТЦК та СП шляхом повідомлення про зміну облікових даних.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024