Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 13 вересня 2024, питання №119340 2000₴

Газова мафія погрожує за спрощеною процедурою пограбувати мене.

Я не користуюся газом, що тече по трубам. Справжньої заборгованості за газ у мене немає. Ніяких договорів із сучасними газово-мафіозними організаціями я не укладав, ні до яких договорів з ними не приєднувався, ніякої потужності не замовляв.
ТОВ "газорозподільні мережі України", одержавши проти моєї волі від попередньої газконтори мої персональні дані, систематично підробляє платіжні документи, погрожує мені зіпсуванням моїх газових труб, засудженням мене за вигадану "заборгованість" за "доставку" не доставленого, не розподіленого на мою користь і не використаного мною газу.
Як мені засадити цих мафіозі за грати? Як захиститися від судового та виконавчого переслідування за зфальшованими звинуваченнями у заборгованості? Що мені робити у такій ситуації?

Відповіді юристів (11)

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 5 днів тому

    Юрист, м. Суми, 31 рік досвіду

    Вітаю ! Коли у Вас з*явиться Акт про відключення від газових мереж, можете спати спокійно. Відключайтеся і буде Вам щастя. А до відключення будете платити абон плату.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Перш за все хочу зазначити, що Ви отримали лише досудову вимогу сплатити кошти. Якщо Ви їх не сплатите, то Київська філія ТОВ "Газмережі" звернеться до суду і спробує стягнути кошти в примусовому порядку, але якщо Ви не користувалися газом, то можете довести суду, що їх вимоги безпідставні. З прикладом успішної судової справи можете ознайомитись за посиланням - https://reyestr.court.gov.ua/Review/114319647

    У Вашому випадку засадити мафіозі за грати навряд чи вийде, а от відстоїти свої права та не платити за фіктивну заборгованість - цілком можливо.

    Перш за все Ви можете надіслати лист-відповідь Київській філії ТОВ "Газмережі" де вкажете, що борг Вам нарахували безпідставно, адже за період, за який Ви начебто заборгували кошти, Ви взагалі не користувалися газом.

    По-друге, відправте їм запит про звіряння інформації.

    По-третє, відправте вимогу оператору ГРМ розірвати договір на розподіл газу.

    Час від часу можете заходити на сайт судової влади та перевіряти чи не подали на Вас позов до суду - https://court.gov.ua/fair/, щоб у випадку відкриття справи вчасно відреагувати, адже поширеною є практика коли суд розглядає справи без належного повідомлення учасників.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 5 днів тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, пане АНДРІЙ! Співчуваю Вам, що Ви стали предметом уваги тарифної ЖКП-мафії під дахом держави.

    Маю сумніви, що за 600 гривень хтось буде з Вами судитися чи навіть подавати на судовий наказ до суду.

    "Вимога" не направлена належним чином - тобто рекомендованим листом з описом вкладення, повідомленням про вручення та ін. є юридично нікчемною та не породжує жодних правових наслідків. Це лякалки для державобоязненних співгромадян, яких радянський союз привчив, що в газетах пишуть правду, що листи якогось комунального боса треба виконувати. Бо як же я не виконаю, не піду ж я проти держави. Але ж більше 30 років пройшло як Ми - народ України - джерело влади, а не гвинтики системи КПРС... А у багатьох співгромадян досі уявлення, що треба схилити голову і виконувати будь-які незаконні забаганки невідомо кого.

    Подібні "Вимоги" використовують як правило банківські колектори, залякуючи людей і вказуючи там повні нісенітниці й лякалки.

    Сума боргу незначна.

    Можливо Вам допоможе даний матеріал.

    https://gazpravda.com.ua/novyny/chy-spravdi-dostav...

    Але відзначу, що на рівні апеляційних судів у ЖКП-мафії повний консенсус з владою. Тому такі сміливі рішення одразу зносяться в апеляції, де корумповані судді приймають потрібні СИЛЬНІЙ СТОРОНІ рішення. При цьому Верховний Суд - як правило ухиляєтсья від касаційного розгляду справ, відмовляючи в касації.

    Рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області на користь громадянина України.

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/115618016

    Постанова Волинського апеляційного суду на користь ЖКП-мафії

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/116608594

    Ухвала КЦС Верховного Суду (без України)

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/117686050

    Водночас, Ви маєте розуміти в якій країні живете і що на відміну від класичної ОПГ та мафії, ці люди знаходяться під дахом влади, правоохоронних органів, кишенькових судів та ін.

    Вони собі так вигадали, прийняли про це закони і "фількіні грамоти" незаконних та неконституційних організацій, які присвоюють собі владно-розпорядні та регуляторні функції як то НКРЕКП, яку Конституційний Суд України визнав нелегальною, створеною в порушення норм Конституції України.

    Свого часу мав честь належати до ініціативи "Тарифний Майдан". Боролись як могли з цими мафіями в судах, поки ще були порядні судді, не відсіяні фейковими кваліфікаційними оцінюваннями та перезавантаженнями, після яких судді втратили не тільки недоторканість, але й право голосу та ухвалення рішень, які неподобаються виконавчій чи законодавчій владі. Але зараз не ті часи... повна диктатура. Хоча з наукової точки зору це називається "демократура". Тобто вивіска демократії, а по факту монополісти та бізнесмени на державному майні - творять що хочуть, маючи кишенькові органи влади, які забезпечують буцімто легальний примус до відвертого рекету громадян такими структурами під приводом прийнятих на їх користь законів та підзаконних актів, виконання яких забезпечує державна машина примусу - від правоохоронців і судів, до виконавчої служби.

    Якщо Газмережі звернуться до суду щодо видачі судового наказу - оскаржіть його в суді. Це безкоштовно.

    На оскарження відведено 15 днів з моменту вручення боржнику копії судового наказу. Процедура оскарження пояснюється в статті 170-171 ЦПК України (Цивільного процесуального кодексу України). Боржник може подати до суду заяву про скасування в простій письмовій формі.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Звернутися до суду можна через особистий кабінет системи "Електронний суд" з використанням електронного цифрового підпису, не виходячи з оселі. Цифровий підпис безкоштовно може отримати кожен клієнт Приватбанк. Також для ідентифікації та підписання документів можна використовувати ДІЯ.Підпис.

    https://cabinet.court.gov.ua/

    Через цей же кабінет можна налаштувати повідомлення на електронну пошту у разі ініціювання справ в судах щодо Вас. Це може бути будь-яка справа, про яку Вам слід знати. Ви з моменту подачі позову чи заяви про видачу судового наказу - одразу ж будете обізнані про нього (в день реєстрації відповідної заяви чи справи в суді).

    Знаємо і розуміємо, що не усі рішення відправляються судом чи доставляються Укрпоштою. Тож слідкувати за цим процесом краще самостійно. Не розраховуючи, що якись орган влади в цій країні цікавить робити це замість Вас.

    Практика наразі судова неоднозначна. Але я не пригадую ще випадків, щоб без доказів наявності правовідносин між Вами та цією структурою, яка формально є державною, бо її засновник державне підприємство - НАК "Нафтогаз України", суди визнавали боржником людину.

    Труби Ваші, як Ви слушно зазначили, відрізати вони так само не мають права. Але не мають права і не будуть так робити - дві різні речі. Відповідно до ст. 36 Кримінального кодексу України Ви маєте право захищати своє майно від протиправних посягань.

    З 2014 року оператор газорозподільних мереж був зобов"язаний укласти з власниками домогосподарств Акт розмежування сфер відповідальності в якому визначити, де - Ваші труби (Ваша власність), а де - державні (державна власність). Звісно цього ніхто не зробив з боку цих шахраїв під дахом держави. Бо ж за це гроші не виручиш. Тому собі вони можуть дозволювати невиконувати приписи законодавства.

    Усі газорозподільні мережі (труби) аж до Вашої присадибної ділянки мають статус державної власності. І їх ніхто не має права пошкоджувати... ніякі оператори, ТОВ, Держпідприємства та таке інше.

    Мало того, труби ці лежать в муніципальній землі. І на проведення земельних робіт у будь-якої організації має бути ДОЗВІЛ від органу місцевого самоврядування.

    Тож можна сміливо викликати поліцію. Хай і в цьому випадку поліція заявить Газмережам своє фірмове - ідіть до суду. Чи ця опція у них лише у випадках, коли громадян треба відсилати?!

    Якщо і вони проявлять свідому "правозахисну імпотенцію-бездіяльність" та кришування режиму ЖКП-мафії, а не захист прав і свобод громадян, як це передбачено Законом про національну поліцію, то можна сміливо реалізовувати право на захист, гарантоване не тільки ст. 36 Кримінального кодексу України, а й частиною шостою статті 55 Конституції України, Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

    Ст. 36 КК України роз"яснює:

    1. Необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

    2. Кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

    3. Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Перевищення меж необхідної оборони тягне кримінальну відповідальність лише у випадках, спеціально передбачених у статтях 118 та 124 цього Кодексу.

    4. Особа не підлягає кримінальній відповідальності, якщо через сильне душевне хвилювання, викликане суспільно небезпечним посяганням, вона не могла оцінити відповідність заподіяної нею шкоди небезпечності посягання чи обстановці захисту.

    5. Не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.

    Якщо Газмережі мають якісь претензії - то хай ідуть до суду, а не влаштовують розривання та пошкодження державних або ж Ваших приватних мереж. При цьому, вони не мають Акта розподілу сфер відповідальності, щоб довести де Ваші труби, а де державні, які передані їм у користування.

    Якщо в суді потрапиться порядний суддя, то Ви зможете захистити свої права, свободи та інтереси. Якщо ні - то на жаль ні. Гарантій в таких умовах Вам ніхто дати не може.

    В іншому випадку можу лише порадити реалізовувати майно та змінювати країну проживання, як це зробили вже мільйони співгромадян. Може хоч коли тут залишуться одні ЖКП-мафіозі та їх обслуга, правоохоронці, судді та держслужбовці - держава почне про щось задумуватись і хоч трохи поважати свого роботодавця - простого громадянина України, якого чомусь перетворили на кріпака, зловмисно використавши для цього правовий режим воєнного стану.

    Щасти Вам!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НАЖАЛЬ, ВИ НЕ ПРАВІ.

    Договір постачання природного газу побутовим споживачам укладається з урахуванням статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України шляхом заявочного приєднання побутового споживача до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, за згодою постачальника відповідно до умов Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2500 (далі - Типовий договір), що розміщений на офіційному веб-сайті Регулятора та постачальника і не потребує двостороннього підписання письмової форми договору.

    На письмову вимогу побутового споживача постачальник зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дати отримання такого письмового звернення безкоштовно надати побутовому споживачу підписану уповноваженою особою постачальника письмову форму договору постачання природного газу побутовим споживачам.

    Обов’язковою умовою для постачання природного газу Споживачу є наявність у Споживача укладеного в установленому порядку з Оператором газорозподільної системи договору розподілу природного газу, на підставі якого Споживач набуває право правомірно відбирати газ із газорозподільної системи.

    Для забезпечення приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам усіх діючих побутових споживачів, об’єкти яких знаходяться в межах закріпленої території постачальника із спеціальними обов’язками, останній в установленому порядку надсилає кожному побутовому споживачу заяву-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам з персоніфікованими даними щодо споживача та його об’єкта за формою, встановленою додатком 1 до Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, разом із супровідним листом за формою, встановленою додатком 2 до Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам.

    Розподіл природного газу – переміщення природного газу газорозподільною системою з метою його доставки споживачам.

    При цьому оператором газорозподільної системи забезпечується цілодобовий доступ споживача до газорозподільної системи та здійснюється розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою для його доставки до об'єктів споживачів.

    Навіть у період часу, коли природний газ не використовується споживачем, газорозподільна система підтримується у робочому стані, завдяки постійному та безперервному обслуговуванню забезпечується необхідний тиск природного газу для можливості його споживання абонентом будь-якої миті.

    З січня 2020 року плата за послуги розподілу природного газу для споживачів визначається окремо від вартості газу. Розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу, що надається Оператором ГРМ за договором розподілу природного газу, здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об'єкта (об'єктів) споживача та оплачуються споживачем РІВНОМІРНИМИ частками протягом календарного року. Відокремлення вартості послуг розподілу природного газу від вартості природного газу як товару надає ряд переваг для кінцевого споживача. Оплата за послуги розподілу природного газу рівними частинами дозволяє уникнути великого фінансового навантаження на споживача в опалювальний період, коли споживання природного газу найбільше.

    Розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об’єкта споживача. Річна замовлена потужність об’єкта споживача на розрахунковий календарний рік визначається виходячи з ФАКТИЧНОГО обсягу споживання природного газу цим ОБ’ЄКТОМ за газовий рік (з 01 жовтня по 30 вересня), що передував розрахунковому календарному року, але не може бути меншою за обсяги, визначені Кодексом газорозподільних систем (плата за послуги розподілу природного газу при мінімальному споживанні (дивись тут).

    Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об’єкта (об’єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ.

    Оплата вартості послуги з розподілу природного газу здійснюється Споживачем, який є побутовим, до 20 числа (включно) місяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу, на підставі рахунка Оператора ГРМ. Датою оплати визначається дата, коли кошти були зараховані на рахунок Оператора ГРМ.

    Оператор газорозподільної системи зобов'язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов'язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу.

    Припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов'язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадку розірвання цього договору.

    Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об'єкта (об'єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ.

    Річна замовлена потужність об'єкта (об'єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем, але НЕ МОЖЕ БУТИ МЕНШОЮ за:

    • 39 куб. м – для об'єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;
    • 126 куб. м – для об'єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
    • 314 куб. м – для об'єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об'єкта споживача, що не є побутовим.

    Для побутових споживачів, яким газопостачання припинено повністю або частково для цілей визначення мінімального розміру річної замовленої потужності побутових споживачів Оператор ГРМ не враховує опломбоване газове обладнання. При цьому, якщо газопостачання на весь об’єкт побутового споживача припинено, мінімальний розмір річної замовленої потужності об’єкта побутового споживача визначається на рівні 39 куб. м.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Засадити цих мафіозі за грати, на жаль, не вийде. Проте, поборотись із останніми у суді цілком можливо.

    Якщо за несплату вищезгаданих послуг ТОВ "газорозподільні мережі України" все ж таки вірішить звернутись до суду щодо стягнення з Вас коштів, то Ви в свою чергу маєте таке ж право звернутись із заявою про скасування судового наказу.

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/110783070

    Стаття 171 ЦПК України. Розгляд заяви про скасування судового наказу.

    "1. Заява про скасування судового наказу не пізніше наступного дня передається судді, визначеному у порядку, встановленому статтею 33 цього Кодексу.

    2. Заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 170 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви.

    Суд повертає заяву про скасування судового наказу боржнику також встановивши, що заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

    3. У разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз’яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 444 цього Кодексу".

    Якщо після цього ТОВ "газорозподільні мережі України" звернеться до суду у порядку позовного провадження, Ви зможете подати відзив на позовну заяву, у якому зазначити всі підстави щодо неправомірності нарахування Вам заборгованності за розподіл газу: відсутність договору про розподіл природного газу, відсутність підписаної заяви про приєднання та того факту, що Ви не споживаєте природній газ.

    Відповідно до Постанови КМУ № 2498 "Про затвердження Типового договору розподілу природного газу":

    1.3. Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання Споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення Споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної Споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього Договору, яку в установленому порядку Оператор ГРМ направляє Споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього Договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу.

    Згідно із Постановою НАЦІОНАЛЬНОЇ КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ "Про затвердження Кодексу газорозподільних систем":

    3. Порядок укладання договору розподілу природного газу.

    3. Договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу.

    Оператор ГРМ зобов’язаний на головній сторінці свого вебсайту, а також в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, та власних центрах обслуговування споживачів розмістити редакцію договору розподілу природного газу та роз’яснення щодо укладення та приєднання споживача до договору розподілу природного газу.

    4. Договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному вебсайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

    На письмову вимогу споживача Оператор ГРМ зобов’язаний протягом десяти робочих днів з дати отримання такого письмового звернення надати споживачу підписану уповноваженою особою Оператора ГРМ письмову форму договору розподілу природного газу.

    5. Для забезпечення приєднання до договору розподілу природного газу всіх фактично підключених до/через ГРМ споживачів (у тому числі побутових споживачів) Оператор ГРМ в установленому цією главою порядку направляє кожному споживачу супровідним листом за формою додатка 3 до типового договору розподілу природного газу сформовану заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу з персоніфікованими даними споживача та його об’єкта, що складається за формою додатка 1 (для побутових споживачів) або додатка 2 (для споживачів, що не є побутовими) до типового договору розподілу природного газу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вам слід керуватися не емоціями.

    У разі звернення "мафії" до суду - в суді доводьте свою правоту.

    Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    Згідно з ч. 6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

    Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

    Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1 ст. 77 ЦПК України).

    Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи (ст. 79 ЦПК України).

    Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування (ч. 1 ст. 80 ЦПК України).

    Відповідно до ч. 1-3 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

    Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

    Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

    Отже, зберіть докази, обґрунтуйте свої заперечення і відстоюйте свої позицію в суді якщо до нього дійде.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Андрію!

    Як мені засадити цих мафіозі за грати? Як захиститися від судового та виконавчого переслідування за зфальшованими звинуваченнями у заборгованості? Що мені робити у такій ситуації?

    Перш за все - "засадити за грати" - точно ніяк не вийде, адже довести наявність у їх діях складу кримінального правопорушення у цій ситуації навряд чи вийде. Не вірю у такий сценарій. Подати звернення до правохоронних органів Ви звісно можете, але провадження навряд чи відкриють і це буде попросту втрата часу.

    По-друге, щодо посилання на ТИПОВИЙ ДОГОВІР постачання природного газу побутовим споживачам - ВОНИ НЕ ПРАВІ. Як мінімум, мала бути заява про приєднання від побутового споживача.

    "...1.3. Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України на невизначений строк у порядку, передбаченому Правилами постачання.

    Фактом укладення цього Договору є включення Постачальником Споживача до свого Реєстру споживачів постачальника на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи на підставі заяви-приєднання, поданої Споживачем в установленому законодавством порядку...".

    1.4. Терміни, що використовуються в цьому Договорі, мають такі значення:

    заява-приєднання - письмова заява-приєднання до умов Договору, складена Споживачем відповідно до вимог Договору за формою, наведеною в додатку до цього Договору, що містить персоніфіковані дані щодо Споживача та є невід’ємною частиною Договору;

    ЗРАЗОК ЗАЯВИ-ПРИЄДНАННЯ, яка мала бути подана побутовим споживачем.

    Якщо Ви такої заяви не подавали - які можуть бути взагалі претензії? Звісно, папір все стерпить, але в такому випадку направляти Вам на адресу такі безпідставні претензії - явно перебір. Але ж, на жаль, це не є злочином з їх сторони (це я у контексті "засадити за грати").

    При цьому я не виключаю, що можливо таку ЗАЯВУ-ПРИЄДАННЯ подав минулий власник? Як давно Ви володієте нерухомістю? І чому така невелика сума за такий період? Виходить, що все ж таки хтось сплачував за цю послугу. Знову ж таки припускаю, що Ви маєте у власності дану нерухомість не так давно.

    Згоден з колегами, що керуватися емоціями - НЕ ПОТРІБНО. Якщо трезво оцінити ситуацію, можу запропонувати такий алгоритм дій:

    1. Підготовка вмотивованої відповіді на дану претензію. Повідомте, що ЗАЯВУ-ПРИЄДАННЯ Ви не подавали, послуг від компанії не отримували, відповідно - вимоги безпідставні та такі, що не підлягають задоволенню. Сума дійсно не значна, а тому перше, що вони можуть зробити у такій ситуації - звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу. Суд задовольнить їх заяву, після чого Ви подаєте заяву про скасування судового наказу - його також задовольняють. Далі вони повинні (але чи будуть???) звертатися до суду вже в загальному порядку з позовною заявою. За таку суму такого робити просто нерентабельно, як мінімум.

    2. Направте вмотивовану відповідь на адресу ТОВ «ГА­ЗО­РОЗ­ПО­ДІЛЬ­НІ МЕРЕЖІ УКРАЇНИ» - 04116, Україна, місто Київ, вулиця Шолуденка, будинок, 1.

    3. Як варіант - можна піти на випередження та направити до ТОВ адвокатький запит про витребування всіх матеріалів, зокрема ЗАЯВИ-ПРИЄДНАННЯ.

    В кінці кінців - справа може бути вирішена тільки судом. Питання лише в тому, коли вони подадуть відповідний позов та чи взагалі це відбудеться. Збирайте докази, спробуйте витребувати ЗАЯВУ-ПРИЄДНАННЯ, подайте вмотивовану відповідь, складіть Акт про відсутність отримання послуги у присутності свідків та чекайте суду. На мою точку зору, справа виграшна.

    З повагою до Вас.

    • Андрій Клієнт 4 дні тому

      Дякую за відповідь. Я володію своїм помешканням більше 25 років. Ніхто сторонній не міг сплачувати їхні рахунки. Газом я не користуюся близько 4 років. Усі квитанції про сплату за газ за попередні роки, коли я ним користувався, я зберігаю. Договір на постачання я укладав із попередньою газконторою, він зберігся, в ньому окремої плати за розподіл та доставку не передбачено.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Дякую за зворотній зв'язок, Андрію!

        Загалом дивно, чому тоді ТОВ заявляє про заборгованість лише в розмірі 600 грн. Коли Ви перестали користуватися послугами?

        Попередня газорозподільча компанія, що стало з нею?

        • Андрій Клієнт 4 дні тому

          Я припинив користування газом на початку 2020. Попередня газконтора була чи перейменована, чи поглинута, чи перекуплена вони мені цих подробиць не повідомляли. Раптом з'являються якісь інші газові організації і безпідставно надсилають мені свої підробні рахунки та пишуть мені, що тепер я повинен платити за газ, за його розподіл і доставку їм.

          У жовтні 2023 року плату за розподіл газу вимагала інша організація -- АТ "Київоблгаз". Я гадаю, що 608 грн Київська філія ТОВ "газорозподільні мережі України" нарахувала приблизно за рік, що минув з того часу.

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Зрозуміло.

            Цікаво, припинення користування послугою Ви зафіксували відповідним Актом про відключення від системи (мережі), чи це було Ваше особисте рішення без укладення будь-яких документів?

            У будь-якому випадку, досудова претензія вже отримана Вами. Як себе з нею вести - практичні поради надам у своїй першій відповіді. Почати варто з вмотивованої відповіді на їх претензію. При цьому, до листа-відповіді можна додати Ваш запит на отримання будь-яких документів, що підтверджують заборгованість.

            Потрібно проводити повний аналіз газорозподільних компаній, які забезпечують (забезпечували) послугами Ваш будинок, аби з'ясовувати природу утворення заборгованості.

            Як показує практика, звертатися до суду із позовом про стягнення заборгованості у розмірі 600 грн точно ніхто не буде. Але мушу визнати, більшість справ, пов'язаних із стягнення коштів за спожитий газ, завершуються перемогами газорозподільчих компаній.

            З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024