Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 14 вересня 2024, питання №119399

Заборгованість по аліментам

В мене заборгованість по аліментам,вона виникла в зв'язку з моїм перебування в слідчому ізоляторі 3.7 роки.Я не засуджений,вироку не має,йдуть суди, я зараз на свободі,я мою намір себе виправдати.Колишня жінка подає в суд про стягнення пені,виконавча наклала штрафи за просрочку.обмежила в праві керування тз.Колишня пише в поліцію про відкриття кримінального провадження по аліментам.Тобто з затого що я незаконно перебував в сізо і зараз довожу свою невинуватості,на мене хочуть Відкрити кримінальної провадження по аліментам та знову закрити в сізо.
Виходит якийсь замкнутий круг та несправедливість.Допоможіть,що можно зробити на які норми послатись.

Відповіді юристів (3)

    Гретченко Павло  Євгенович
    Гретченко Павло Євгенович 4 дні тому

    Адвокат, м. Київ, 16 років досвіду

    якщо Вас викликатимуть в відділок поліції то при поясненнях слідчий буде натягувати що ви не хочте платити аліменти та вони вам присудженні незаконно не використовуйте ст. 63 Конституції України пишіть та настоюйте що буду платити та не можу влаштуватися на роботу бо нема відповідних військових документів які вимагають при праці влаштуванні. Також найдіть 1000 -5000 гривень та перерахуйте на карточку колишній при переводі вкажіть аліменти і все у вас буде добре.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 дні тому

    Юрист, м. Львів, 9 років досвіду

    Доброго вечора. Вам потрібно попросити Вашу колишню дружину не співпрацювати сумнівно з правоохоронцями, які пробують репресувати Вас. Можливо, що через це вона вимагає сплати аліментів від Вас в той час як у Вас, напевне, немає роботи через перебування в СІЗО.

    В той же час Ви зобов'язані дбати про Вашу дитину, зокрема матеріально утримувати її. Якщо у Вас тепер є мало грошей, то Ви можете обережно продати частину Вашого майна і з частини вирученої суми погасити заборгованість за аліментами. При продажі майна Вам потрібно остерігатись обману та чіпляння сумнівних правоохоронців. Ви зробили помилку, не плативши аліментів на дитину, тому у Вас виникли неприємності тоді, коли Ви перебуваєте в небезпечному становищі.

    Вам зараз дуже потрібно уникнути відкриття другої кримінальної справи проти Вас. Тому Вам, напевне, неважко буде примиритись з Вашою колишньою дружиною в питанні сплати аліментів, щоб вона заявила в поліції, що більше не має претензій до Вас з приводу сплати аліментів для того, щоб кримінальну справу проти Вас не відкривали. Якщо Ви примиритесь з питання сплати аліментів з екс-дружиною після відкриття кримінального провадження проти Вас, то для примирення потрібно буде укласти угоду про примирення винного з потерпілим, яка має бути затверджена судом. Тому Вам краще швидко примиритись в питанні сплати аліментів та уникнути відкриття кримінальної справи. Згідно із Кримінальним процесуальним кодексом України, укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

    Кожен, хто понад строк, передбачений цим Кодексом, тримається під вартою або позбавлений свободи в інший спосіб, має бути негайно звільнений (стаття 12 КПК-кримінального процесуального кодексу).

    Стаття 197 (КПК). Строк дії ухвали про тримання під вартою, продовження строку тримання під вартою

    1. Строк дії ухвали слідчого судді, суду про тримання під вартою або продовження строку тримання під вартою не може перевищувати шістдесяти днів.

    2. Строк тримання під вартою обчислюється з моменту взяття під варту, а якщо взяттю під варту передувало затримання підозрюваного, обвинуваченого, - з моменту затримання. У строк тримання під вартою включається час перебування особи в медичному закладі під час проведення стаціонарної психіатричної експертизи. У разі повторного взяття під варту особи в тому ж самому кримінальному провадженні строк тримання під вартою обчислюється з урахуванням часу тримання під вартою раніше.

    3. Строк тримання під вартою може бути продовжений слідчим суддею в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому цим Кодексом. Сукупний строк тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого під час досудового розслідування не повинен перевищувати:

    1) шести місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

    {Пункт 1 частини третьої статті 197 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2617-VIII від 22.11.2018}

    2) дванадцяти місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжких або особливо тяжких злочинів.

    4. У разі постановлення слідчим суддею, судом ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, обвинуваченого на підставі частини шостої статті 193 цього Кодексу строк дії такої ухвали не зазначається.

    Під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про: ... 2) застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або відмову в його застосуванні... Апеляційна скарга подається:...

    2) на ухвали слідчого судді чи ухвалу суду про обрання запобіжного

    заходу у виді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу

    на запобіжний захід у виді тримання під вартою або про продовження

    строку тримання під вартою, постановлені під час судового провадження в

    суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті, -

    безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

    Апеляційна скарга, якщо інше не передбачено цим Кодексом, може бути подана: ... 1-1) на ухвалу суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на запобіжний захід у виді тримання під вартою або про продовження строку тримання під вартою, постановлену під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті, - протягом п’яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 дні тому

    Юрист, м. Львів, 9 років досвіду

    Слідчі органів державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівником правоохоронного органу. В Кримінальном кодексі України є стаття 371.

    Стаття 371. Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою

    1. Завідомо незаконне затримання або незаконний привід -

    карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на той самий строк.

    2. Завідомо незаконні домашній арешт або тримання під вартою -

    карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки або були вчинені з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах, -

    караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Ви можете обережно подавати письмові скарги на безпідставні ведення проти Вас кримінальної справи та поміщення в СІЗО до прокуратури та державного бюро розслідувань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024