Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 15 вересня 2024, питання №119428 900₴

Які обмеження на повернення в Україну накладає тимчасовий прихисток в Нідерландах?

Добрий день! В мене спливає за 6 днів 90 днів безвізового режиму в Європі. Є можливість отримати тимчасовий прихисток в Нідерландах. Консультація потрібна з приводу ризиків та обмежень щодо кількості повернень в Україну та часу проведеного в Україні за умови діючого прихистку Нідерландів. А також податкове питання - я офіційно процевлаштована в Україні і отримую зарплату в Україні. Чи маю я щось змінювати в разі користування прихистком Нідерландів?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Консультація потрібна з приводу ризиків та обмежень щодо кількості повернень в Україну та часу проведеного в Україні за умови діючого прихистку Нідерландів

    Після отримання тимчасового захисту Ви зможете виїхати в Україну і повернутись в Нідерланди для невідкладних справ - як то забрати родичів, чи перевезти свої персональні речі, через медичні проблеми тощо на декілька днів або тижнів. Важливо розуміти, що у разі затримання в Україні (або у разі виїзду в іншу країну) на довший термін, є ризик того, що IND буде розглядати вашу персональну ситуацію з точки зору того, чи потрібен вам цей тимчасовий захист. Вам не обовʼязково буде відмовлено у статусі, але вам буде важливо доводити, що в вас були дійсно серйозні підстави для того, щоб знаходитись за межами Нідерландів на той довгий термін (наприклад, через медичні обставини, тощо).

    А також податкове питання - я офіційно процевлаштована в Україні і отримую зарплату в Україні. Чи маю я щось змінювати в разі користування прихистком Нідерландів?

    Якщо Ви маєте зареєстроване місце проживання в Україні та не оформляли ПМП за кордоном - Ви вважаєтесь резидентом України.

    Проте, перебуваючи в Нідерландах понад 183 дні іноземний податковий орган може визначити Вас податковим резидентом своєї країни.

    Інформацію щодо доходу (заробітня плата), який Ви отримуєте на рахунок у вітчизняних банках для іноземних податкових органів поки що не доступна. Щоб нарахувати на ці доходи свої податки їм потрібно отримати таку інформацію з України. Проте на цьому напрямку нещодавно відбулися важливі зміни.

    20 березня 2023 р. Україна ухвалила Закон про автоматичний обмін податковою інформацією. Автоматичний обмін податковою інформацією передбачає, що фінансові установи країн-учасниць CRS збирають інформацію щодо особистих рахунків фізосіб та корпоративних рахунків компаній (КІК), і передають цю інформацію до податкової служби своєї країни.

    Коли виникає необхідність платити податки?

    Так чи інакше, а податки сплачують всі. За офіційно працевлаштованих, податки платить роботодавець (податковий агент).

    Але цей обов’язок стосується не лише українців. Податки в Україні сплачують й іноземці, які тут працевлаштовані або постійно проживають. Цей обов’язок поширюється також на тих іноземців, які отримують доходи не в Україні від своїх роботодавців, проте які проживають тут тривалий час.

    Аналогічно це правило поширюється й на українців, які виїхали за кордон: обов’язок платити податки у приймаючій державі виникає навіть без зміни громадянства чи отримання будь-якого іншого статусу у новій країні проживання.

    У цьому контексті існує два незалежних один від одного поняття: громадянство та податкове резидентство. Якщо Ви отримаєте тимчасовий захист у Нідерландах - то Ви можете стати податковим резидентом цієї країни і у Вас може виникнути обов’язок сплачувати там податки навіть з отриманих в Україні доходів, з яких вже сплатили податки до українського бюджету.

    Що таке податкове резидентство?

    Простими словами, податкове резидентство – це статус особи, яка проживає у певній країні, що передбачає обов’язок саме у цій країні сплачувати податки з усіх доходів.

    Загальний принцип податкового резидентства передбачає, що всі резиденти країни підлягають у ній оподаткуванню стосовно абсолютно всіх своїх доходів – як тих, що отримуються на території цієї країни, так і за її межами.

    Отже, отримавши статус податкового резидента, українські біженці за кордоном повинні сплачувати податки до бюджету приймаючої сторони навіть зі своїх зарплат, навіть якщо, з них вже сплачено податки в Україні.

    Як уникнути подвійного оподаткування своїх доходів за кордоном?

    Аби двічі не сплачувати податки Вам потрібно спочатку визначитися для себе, де Ви плануєте надалі жити. Виходячи з цього й потрібно буде відстоювати своє податкове резидентство у тій чи іншій країні.

    Якщо вибір впаде на приймаючу країну, то найпростішим способом не сплачувати податки в Україні є працевлаштування на новому місці роботи у новій країні чи переоформлення там свого бізнесу.

    Якщо Ви плануєте і надалі працювати на українського роботодавця, то Ваша зарплата у нідерладської податкової буде ввжатися іноземним доходом.

    Проте, між Україною і Королівством Нідерландів укладена Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно.

    І якщо до Вас будуть питання зі сторони податкової в Нідерландах - Вам потрібно оформити в Україні довідку про сплату податків в Україні, проставити на ній апостиль, перекласти на іноземну мову та надати контролюючим органам Нідерландів.

    Аналогічна ситуація стосується і української податкової, адже поки Ви є резидентом України, то отриманий дохід в Нідерландах, вітчизняні податківці вважають іноземним доходом, тому у Вас виникає обов'язок кожен рік подавати річну декларацію про майно і доходи.

    За дохід отриманий в Нідерландах Ви повинні сплачувати податки 18% ПДФО та 1,5 % військовий збір.

    Проте, якщо Ви вже сплатили податки в Нідерландах, то потрібно повідомити про це українську податкову.

    Згідно до п. 13.5 ПКУ: Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

    Оскільки між Україною та Нідерландами немає угоди про правову допомогу, яка б визнавала документи видані в обох державах без додаткової легалізації, то Вам цю довідку треба отримати з апостилем або необхідно легалізувати в посольстві або консульстві України в Нідерландах.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Анастасія!

    Щодо обмежень з приводу повернення в Україну.

    Українці, які не отримують у Нідерландах соціальну допомогу, зокрема житло та фінансову підтримку, мають право виїжджати з території країни та повертатись без повторної реєстрації впродовж усього періоду дії тимчасового захисту. Дата закінчення захисту вказана на стікері, який вклеєний у паспорт українця.

    Виїзд українців, які отримують соціальну допомогу не може перевищувати 28 днів. Якщо особа відсутня більше ніж 28 днів, муніципалітет може припинити надання допомоги.

    Також перед подорожжю необхідно обовʼязково попередити муніципалітет про свій тимчасовий від'їзд і його тривалість. Якщо Ви вирішили поїхати без попередження, муніципалітет має право забрати всі надані Вам соціальні гарантії (місце у приймальному центрі, допомогу на проживання тощо). Це відбувається з дати, коли буде встановлено, що ви виїхали без попередження.

    Якщо Ви заздалегідь повідомили про свій тимчасовий від’їзд муніципалітет, де ви проживаєте, це не матиме наслідків для вашого житла чи грошової допомоги.

    Якщо ж Ви перевищили допустимий термін виїзду та втратили соціальну допомогу – у Вас залишається право знайти інше місце прийому та оформити виплати заново.

    Також раджу Вам проконсультуватись з даного питання у посольстві України в Нідерландах https://netherlands.mfa.gov.ua.

    Щодо подвійного опадаткування.

    Податкове резидентство — це ознака, що вказує на максимально тісний контакт людини з країною, якій вона сплачує податки.

    Податковий резидент — особа, яка за законодавством певної держави підлягає оподаткуванню в ній на підставі місця проживання, постійного місця перебування, місця реєстрації або іншого аналогічного критерію.

    Фактори, які є ключовими для визначення податкового резидентства:

    • - Проживання в країні понад 183 дні впродовж календарного року
    • - Місце знаходження центру життєвих інтересів

    У випадку, коли громадянин України отримав тимчасовий захист за кордоном, визначним для податкового резидентства є центр життєвих інтересів.

    Так, для визначення місця знаходження центру життєвих інтересів можуть враховуватись:

    • - місце постійного проживання членів сім’ї;
    • - факт реєстрації як самозайнятої особи.

    Громадянин України, який виїхав за кордон, але продовжує працювати на українського роботодавця віддалено. Може вважатися податковим резидентом України та іншої держави (такі випадки врегульовуються нормами Конвенції про уникнення подвійного оподаткування).

    Український роботодавець, як податковий агент, сплачує податок за такого працівника в Україні. Разом з тим, податкова країни перебування може визначити різницю податків на доходи фізичних осіб, обов'язкову для сплати в країні перебування.

    Кожна країна розглядає питання податкового резидентства особи з точки зору власного внутрішнього законодавства. Особа має самостійно довести до компетентних органів держави факт існування випадку подвійного оподаткування та необхідності застосування відповідних положень двосторонньої Конвенції про уникнення подвійного оподаткування.

    Як підтвердити податкове резидентство.

    • Отримати довідку або підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами (такі форми подаються з перекладом).
    • Надати довідку про податкове резидентство України (засвідчені документи за спеціальними формами, див. п. 1) до податкових органів країни перебування.
    • Отримати від податкових органів країни перебування підтвердження (або відмову) про зарахування сплачених в Україні податків.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ОСЬ ТУТ ВСЕ ПРО ПОЇЗДКИ ДО УКРАЇНИ З ТИМЧАСОВИМ ЗАХИСТОМ В НІДЕРЛАНДАХ:

    https://help-ukraine.nl/refugee/travelling

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 3 дні тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, АНАСТАСІЄ! Виходжу з того, що Ви маєте на увазі тимчасовий захист від війни, а не політичний притулок у Нідерландах від переслідувань з боку України. Тому відповідь буду надавати саме про тимчасовий захист, за яким в ЄС знаходяться мільйони українців. В голандській мові використовується загальний термін "біженці" (vluchtelingen - "флюхтелінгєн") для всіх.

    ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ ТИМЧАСОВОГО ЗАХИСТУ.

    Статус тимчасового захисту для українців у ЄС діятиме до моменту завершення війни в Україні. На відміну від біженців, особи під тимчасовим захистом в країнах-членах Євросоюзу можуть вільно їздити до України і повертатися назад.

    Кожна країна має свої особливості та правила надання статусів тимчасового захисту та біженця, а також їх закриття для остаточного повернення до України. В голандській мові використовується загальний термін "біженці" (vluchtelingen - "флюхтелінгєн") для всіх.

    За правилами перебування осіб, які отримали тимчасовий захист в Німеччині (для прикладу), українці мають право 1 раз на рік покинути місце свого проживання на 21 календарний день. В іншому випадку, якщо вони без поважної причини будуть відсутні більше зазначеного терміну, з них знімаються виплати, право на проживання в наданому житлі.

    Якщо людина зі статусом тимчасового захисту хоче на певний час повернутися до України і не втратити право на матеріальну допомогу, вона може поїхати не більше ніж на 30 днів.

    Якщо Ви повернулися до України та вирішили знову поїхати за кордон – Ви можете, як правило, повторно отримати статус тимчасового захисту в країнах ЄС.

    Отримати статус особи, що перебуває під тимчасовим захистом від війни в Україні в країнах ЄС може будь-яка особа, яка покинула Україну після 24 лютого 2022 року, або особа, яка проживала там, але має громадянство іншої країни.

    Однак, людина втрачає цей статус, якщо повертається до своєї країни (на постійній основі) чи отримує нове громадянство. Тобто якщо людина зі статусом тимчасового захисту повертається з країни ЄС до України більше ніж на 30 днів – вона автоматично його втрачає.

    При отриманні статусу біженця також існують деякі обмеження:

    • не можна залишати країну ЄС до моменту отримання статусу;
    • не можна повертатися в Україну після отримання статусу;
    • не можна працевлаштуватися до моменту отриман­ня статусу;
    • документи, які посвідчують особу, вилучаються на термін оформлення статусу.

    Якщо особа зі статусом біженця планує виїхати з країни, у якій вона перебуває менше, ніж на 30 днів і повернутися, то повідомляти про це орган, що займається наданням допомоги (наприклад, у Польщі це Заклад соціального страхування, у Франції — Служба еміграції та інтеграції), немає потреби.

    Також немає необхідності повідомляти будь-які органи про свій виїзд із країни тим українським громадянам, які не оформлювали фінансову підтримку.

    ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ В КОРОЛІВСТВІ НІДЕРЛАНДИ.

    Українці з тимчасовим захистом із підтвердженням місця проживання від Служби імміграції та натуралізації (IND) можуть залишатися в Нідерландах щонайменше до 4 березня 2025 року.

    Тимчасовий захист у Нідерландах надає українцям право на працевлаштування, безкоштовне проживання, фінансову допомогу, медичне страхування.

    У українів під тимчасовим захистом Королівства є можливість тимчасово виїхати з Нідерландів. Наприклад, поїхати у відпустку. Якщо ви хочете тимчасово залишити Нідерланди, Ви повинні заздалегідь повідомити про це муніципалітет, у якому ви перебуваєте.

    Для подорожі після закінчення "вільного періоду" (перші 90 днів у Нідерландах) вам потрібен український біометричний паспорт та доказ проживання в Нідерландах. Небіометричний (український) паспорт не вважається проїзним документом. Якщо у вас є дійсний біометричний паспорт з підтвердженням місця проживання, ви можете подорожувати як українець в межах Європейського Союзу. Ви також можете подорожувати до України та назад.

    Ваш вільний період закінчився, і ви ще не маєте підтвердження місця проживання? Тоді ви все ще можете подорожувати та повертатися до Нідерландів, але це на власний ризик.

    Служба імміграції та натуралізації (IND) не надасть Вам візу для повернення. Ви не втрачаєте своє право на тимчасовий захист, якщо подорожуєте без доказів, якщо ви не подаєте заяву про захист в іншій країні або не підписуєте форму для відкликання своєї заяви про надання притулку. Не скасовуйте реєстрацію в базі даних персональних записів (BRP).

    IND відправить лист з інформацією про продовження терміну дії Вашої наклейки. Цей лист разом з наклейкою є доказом того, що Ваше перебування було продовжено. Цей лист від IND буде надісланий на адресу, за якою Ви зареєстровані в муніципалітеті (BRP). Лист від IND про продовження терміну перебування та стара наклейка разом є доказом того, що Вам дозволено залишитися в країні. Ви не одержите нової наклейки, а тільки лист.

    Якщо Ви живете в муніципальному притулку (GOO), то Ви маєте повідомити, що виїжджаєте тимчасово та як довго вас не буде. Ви можете перебувати поза притулком максимум 28 днів на рік. Якщо Ви не повідомляєте про свій від'їзд або повертаєтеся пізніше ніж через 28 днів, тоді муніципалітет, у якому Ви проживаєте, може вирішити надати вам меншу допомогу на проживання. Якщо Ви відсутні більше ніж 14 днів, не повідомивши про це, ви можете втратити місце в муніципальному притулку. Тоді муніципалітет віддасть Ваше місце комусь іншому. Зверніть увагу, що в кожному муніципалітеті діють різні правила. Завжди запитуйте у своєму муніципалітеті, які там правила.

    Якщо Ви збираєтесь подорожувати за кордон, то можете попросити дозвіл щодо Директиви про медичне обслуговування українців (RMO). Це важливо, якщо у Вас виникнуть несподівані витрати на медичне обслуговування за кордоном, оскільки RMO зазвичай не відшкодовує витрати на медичне обслуговування, які ви понесли там. Бувають винятки, наприклад, коли ви отримали попередній дозвіл на виїзд за кордон або коли йдеться про невідкладну допомогу.

    Якщо Ви зареєстровані в базі даних особистих записів (BRP) і маєте нідерландську медичну страховку, Ви зазвичай можете оформити туристичну страховку. Зверніть увагу, що умови оформлення туристичного страхування можуть відрізнятися залежно від страхової компанії.Щоб дізнатися конкретні умови, зверніться до обраної вами страхової компанії.

    Повернення до Нідерландів

    Якщо ви повертаєтесь до Нідерландів, ви повинні повідомити про це муніципалітет або пункт прийому, де Ви зупинилися. Якщо Ви не повідомили про свій від’їзд або були відсутні більше 28 днів Ви цілком ймовірно втратили притулок і кошти на проживання. Спочатку необхідно перевірити, чи дотримуєтесь Ви застосовних правил під час повернення. Якщо це так, Ви знову маєте право на притулок та інші "зручності", наприклад, допомогу на проживання.

    Якщо Вас зняли з реєстрації в BRP, Ви повинні зареєструватися повторно. Можливо, Ваш муніципалітет припинив надання Вам послуг. У цьому випадку у Вашому старому муніципалітеті більше не буде місця, і Вас перенаправлять до іншого муніципалітету. Вам не потрібно отримувати нову наклейку з IND, якщо у Вас все ще є стара наклейка.

    Ви повертаєтесь до Нідерландів через аеропорт чи порт? Тоді Вас можуть тимчасово помістити в закритий притулок у Схіпголі.

    Більше актуальної інформації Ви можете дізнатися на відповідних сторінках присвячених Українцям - на сайті Уряду Нідерландів.

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vl...

    Ось що з Вашого питання пишуть на офіційній сторінці Уряду Нідерландів.

    1. Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk naar het buitenland reizen?

    Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen met een geldig reisdocument vanuit Nederland naar Oekraïne of landen in de EU reizen. Zij kunnen Nederland tijdelijk verlaten, bijvoorbeeld voor belangrijk familiebezoek. Als ze hun tijdelijke vertrek van tevoren aangeven bij de gemeente waar ze verblijven, dan heeft dat niet meteen gevolgen voor hun opvangplek of leefgeld in Nederland.

    De gemeente kan een opvangplek aan een andere vluchteling geven als iemand langer dan 14 dagen is vertrokken. Keert de vluchteling later terug naar Nederland, dan kan hij of zij een andere opvangplek krijgen. De gemeente kan het leefgeld vanuit de Regeling opvang ontheemden uit Oekraïne stopzetten als de vluchteling langer dan 28 dagen is vertrokken. De gemeente kan deze voorzieningen direct stopzetten als iemand onaangekondigd vertrekt. Keert de vluchteling later terug naar Nederland? En voldoet hij of zij dan nog steeds aan de regels? Dan kan de vluchteling weer leefgeld krijgen.

    Перекладу з голандської мови на українську:

    1. Чи можуть біженці з України тимчасово виїхати за кордон?

    Біженці з України можуть подорожувати з Нідерландів в Україну або країни ЄС за дійсним проїзним документом. Вони можуть тимчасово залишити Нідерланди, наприклад, для важливого сімейного візиту. Якщо вони повідомлять про свій тимчасовий від’їзд заздалегідь до муніципалітету, де вони проживають, це не відразу вплине на їхній притулок або допомогу на проживання в Нідерландах.

    Муніципалітет може надати притулок іншому біженцю, якщо хтось виїхав більше ніж на 14 днів. Якщо біженець повертається до Нідерландів пізніше, йому або їй можуть надати інший притулок. Муніципалітет може припинити виплату допомоги на проживання згідно з Положенням про прийом переміщених осіб з України, якщо біженець виїхав більше ніж на 28 днів. Муніципалітет може негайно зупинити право на житло, якщо хтось залишить його без попередження. Чи повернеться біженець до Нідерландів пізніше? І чи дотримується він чи вона правил? Тоді біженець може знову отримувати допомогу на проживання.

    2. Hoe lang mag een vluchteling wegblijven uit de opvang?

    Een vluchteling mag de opvang 14 dagen verlaten met behoud van de opvangplek en 28 dagen met behoud van leefgeld. Bijvoorbeeld voor vakantie, familiebezoek of een begrafenis.

    De vluchteling moet zijn of haar vertrek altijd melden bij een medewerker van de opvang. Als de vluchteling het vertrek niet meldt, kan de vluchteling de opvangplek direct kwijtraken en kan de gemeente het leefgeld direct stopzetten.

    Як довго біженець може знаходитись поза місцем надання притулку?

    Біженець може залишити притулок на 14 днів із збереженням притулку та на 28 днів із збереженням житла. Наприклад, на свята, відвідування родини чи участі у похованні рідних.

    Біженець повинен завжди повідомляти про свій від'їзд працівнику притулку. Якщо біженець не повідомляє про свій від’їзд, біженець може негайно втратити притулок, а муніципалітет може негайно припинити виплату допомоги на проживання.

    ОТЖЕ, якщо Ви проживаєте у безкоштовно наданому житлі, то Ви маєте право виїхати з певною метою до України на строк до 28 днів, повідомивши компетентні органи муніципалітету про це. Якщо виїдете без повідомлення або на строк більше 28 днів, то Вас можуть позбавити житла. Повірте, повідомити про Ваш виїзд компетентні органи буде кому. Наприклад місцеві сусіди або мігранти з Близького Сходу, які не проти, щоб це житло дісталося їх єдиновірцям.

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день! В мене спливає за 6 днів 90 днів безвізового режиму в Європі. Є можливість отримати тимчасовий прихисток в Нідерландах. Консультація потрібна з приводу ризиків та обмежень щодо кількості повернень в Україну та часу проведеного в Україні за умови діючого прихистку Нідерландів. А також податкове питання - я офіційно процевлаштована в Україні і отримую зарплату в Україні. Чи маю я щось змінювати в разі користування прихистком Нідерландів?

    По-перше, хотів би зазначити, що українці, які не отримували жодних документів та підтримки в ЄС, повинні повернутися, коли минуло 90 днів протягом 180 денного періоду. Ті, хто отримав статус біженства, не можуть покидати країну, у якій перебувають. Не можна працевлаштуватися та подорожувати зі статусом біженця. У разі повернення в Україну людина втрачає право на захист у іншій країні.

    Тимчасовий захист ЄС не обмежує людину у виборі місця проживання. Тож переселенці можуть повертатися в Україну у будь-який час.

    Громадяни України, які хочуть повернутися додому або їхати далі (в третю країну), можуть отримати допомогу (здебільшого, інформаційну) від Служби повернення та виїзду (DT&V, Dienst Terugkeer & Vertrek). Ця підтримка стосується інформації та порад, підтримки з оформленням (заміною) проїзних документів та допомоги з транспортом в Україну (чи навіть іншу країну) від DT&V. Допомога стосується всіх переміщених осіб з України, як тих, що живуть у муніципальних притулках, так і в сім’ях.

    Переміщені особи з України з іншою національністю можуть повернутися в Україну та, ймовірно, отримають таку саму допомогу. Якщо вони хочуть повернутися у країну свого походження, вони також можуть отримати базову підтримку при виїзді та підтримку реінтеграції (допомогу на перший час у країні повернення) від Міжнародної організації з міграції (IOM, Internationale Organisatie voor Migratie).

    Коли ви хочете переїхати до іншої країни за межами ЄС, ви також можете отримати рекомендації від IOM.

    Переміщення між країнами в межах ЄС можна здійснювати самостійно.

    Контакти Служби повернення та виїзду (DT&V): https://www.dienstterugkeerenvertrek.nl/

    Контакти Міжнародної організації з міграції (IOM): https://iom-nederland.nl/en/

    Для повернення Вам потрібен або дійсний закордонний паспорт (строк дії паспорту можна продовжити на 5 років у консульстві України в Нідерландах) або посвідчення особи на повернення в Україну (можна отримати у консульстві України в Нідерландах).

    Також у роз’ясненні від прикордонної служби йде мова про те, що громадянина України в принципі не можуть не впустити до України, тому повернутися в Україну можна і по внутрішньому паспорту. Але для того, щоб пройти всі процедури на кордоні швидше, краще все ж мати принаймні посвідчення особи на повернення в Україну.

    Як дістатися до України з Нідерландів?

    Є кілька варіантів:

    • Спробуйте лишити заявку на сайті http://www.fastlaneukraine.eu/passengers. Зауважте, що пріоритет надається доставці гуманітарних вантажів та допомоги з території Нідерландів до польсько-українського кордону. У зворотньому напрямку перевага надається пасажирам. Але з вами звʼяжуться у разі виникнення можливості допомогти вам із переміщенням.
    • Можете пошукати й інших волонтерів, але всі волонтери зараз концентруються на доставці в Україну гуманітарних вантажів, а не пасажирів, тож шанс знайти таких волонтерів невеликий.
    • Можна дістатися напряму до України автобусом компанії FlixBus - https://www.flixbus.ua (прямих рейсів з Нідерландів немає, всі з пересадкою, але квиток буде від однієї компанії)
    • Ви можете дістатися до Польщі потягом, автобусом (наприклад, FlixBus), літаком (наприклад, WizzAir), а звідти до України - також потягом або автобусом
    • Є можливість поїхати з одним з числених приватних перевізників (зазвичай, мікроавтобусом), що відновили поїздки між Нідерландами та Україною. Шукайте таких перевізників у соціальних мережах.

    Повідомте ваш муніципалітет, що ви виїзджаєте з Нідерландів. Це потрібно для того, щоб вас зняли з реєстрації (але ідентифікаційний номер - BSN - у вас лишиться) та для припинення виплат соціальної допомоги, якщо ви їх отримуєте. Якщо ви отримуєте й інші виплати, то потрібно повідомити й ту установу. що вам їх надає.

    Вам буде потрібно або записатися на прийом, або зробити це онлайн за допомогою DigiD. БІльш детально про те, як записатися на прийом або знятися з реєстарції через інтернет, дивіться на сайті вашого муніципалітету. Але в будь-якому випадку просто надіслати листа або зателефонувати буде недостатньо.

    За законом ви зобов’язані повідомити муніципалітет про зміну місця проживання. Ви маєте повідомити про свій переїзд максимум за 5 днів до дати переїзду. Якщо ви вчасно не повідомите про свій переїзд, вас можуть оштрафувати. Якщо ви не оплатите цей штраф, у вас можуть бути проблеми у майбутньому, коли ви захочете відвідати Нідерланди або інші країни ЄС. Ви отримаєте підтвердження про зняття з реєстрації.

    Також не забудьте закрити банківський рахунок (якщо він є), інакше кожного місяця з нього буде списуватися плата за користування (якщо не зараз. то потім. коли скінчиться безкоштовний період).

    Ви можете знятися з реєстрації в Нідерландах, повернутися в Україну, зрозуміти, що не почуваєтеся там безпечно і поїхати знову до Нідерландів. Юридично це не заборонено, ви все ще матимите право на тимчасовий захист. Тут вам знову знайдуть житло зареєструють у муніципалітеті тощо.

    Якщо мова йде про тимчасовий виїзд, тоді ви маєте повідомити, що виїжджаєте тимчасово та як довго вас не буде. Ви можете перебувати поза притулком максимум 28 днів на рік. Якщо ви не повідомляєте про свій від'їзд або повертаєтеся пізніше ніж через 28 днів, тоді муніципалітет, у якому ви проживаєте, може вирішити надати вам меншу допомогу на проживання. Якщо ви відсутні більше ніж 14 днів, не повідомивши про це, ви можете втратити місце в муніципальному притулку. Тоді муніципалітет віддасть ваше місце комусь іншому. Зверніть увагу, що в кожному муніципалітеті діють різні правила. Завжди запитуйте у своєму муніципалітеті, які там правила.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    З 1 грудня 2022 року в Нідерландах вступили в дію правила, які регулюють питання тимчасового виїзду біженців.

    https://www.refugeehelp.nl/uk/ukrainian-refugee/ar...

    Виїзд біженців, які отримують соціальну допомогу не може перевищувати 28 днів. Якщо ви відсутні більше ніж 28 днів, муніципалітет може припинити надання допомоги.

    Також перед подорожжю необхідно обовʼязково попередити муніципалітет про свій тимчасовий від'їзд і його тривалість. Якщо Ви вирішили поїхати без попередження, муніципалітет має право забрати всі надані Вам соціальні гарантії (місце у приймальному центрі, допомогу на проживання тощо). Це відбувається з дати, коли буде встановлено, що ви виїхали без попередження.

    Ознайомтеся з корисним посиланням:

    https://visitukraine.today/uk/blog/1661/how-not-to...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024