Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 17 вересня 2024, питання №119543 340₴

Оскарження порушення ПДД

Дружина отримала вперше посвідчення водія. Чоловік через Дію оформив шерінг тавто на дружину, порушував правила ПДД, самостійно через онлайн-банкінг їх сплачував, дружина в час порушення знаходилась в іншому місці. Після звернення в сервісний центр МВС для заміни тимчасового посвідчення водія на постійне через Дію, отримано відмову в зв'язку з перевищенням кількості вчинених правопорушень. Як це оскаржити, щоб не перездавати іспити?

Відповіді юристів (4)

    Прокопець Олександр Васильович

    Добрий день!

    Якщо я правильно зрозумів, то авто оформлене на чоловіка, ПДД порушував чоловік, він же і сплачував штрафи, а відмова в видачі постійного посвідчення на дружину?..

    Дивна історія.

    Потрібно детально розбиратись, дивитись які штрафи були і на кого, далі звертатись до МВС за роз'ясненням, краще з адвокатським запитом. А далі, по ситуації.

    За бажанням, звертайтесь.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На жаль, але складна ситуація. Послуга шерингу авто, у першу чергу, спрямована на те, аби за порушення ПДР відповідав не власник транспортного засобу, а той, хто був за кермом. Це своєрідна гарантія того, що при скоєнні порушення правил дорожнього руху, повідомлення про штрафи приходитимуть тому, хто перебував за кермом. Тож відповідати буде не власник, а призначений належний користувач.

    На жаль, але чомусь послуга запрацювала таким чином, що до відповідальності притягають не власника авто, а належного користувача, який користується ТЗ під час дії послуги "Шеринг авто". А потім спробуй довести, що ти не верблюд.

    У будь-якому випадку, потрібно спочатку спробувати звернутися до сервісного центру МВС із заявою від імені власника ТЗ щодо пояснення ситуації, що саме він перебував за кермом авто у ситуаціях порушення ПДР, що саме він самостійно оплачував відповідні штрафи та загалом ніс відповідальність як власник та водій.

    Не виключаю, що сервісний центр МВС не прийме ці пояснення, і Вам потрібно буде подавати позов до суду. Але спробуйте із письмової заяви.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Дружина під час дії воєнного стану та один рік після його припинення може спокійно керувати авто на підставі просроченого тимчасового водійського посвідчення, адже згідно пункту 1 Постанови КМУ № 184 від 3 березня 2022 р. "Деякі питання допуску водіїв до керування транспортними засобами" у період дії воєнного стану та протягом року з дня припинення або скасування дії воєнного стану громадяни мають право керувати транспортним засобом за наявності у них національного посвідчення водія України, виданого їм вперше на право керування транспортними засобами відповідної категорії, строк дії якого закінчився.

    Згідно частини 1 статті 14-2 КУпАП

    Адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі (за допомогою технічних засобів - приладів контролю за дотриманням правил дорожнього руху з функціями фото-, відеофіксації, які функціонують згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах), або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису) (за допомогою технічних засобів з функціями запису, зберігання, відтворення і передачі фото-, відеоінформації), несе відповідальна особа - фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, - належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи.

    Відповідальна особа, зазначена у частині першій цієї статті, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), у випадках, передбачених статтею 279-3 цього Кодексу.

    Згідно статті 279-3 КУпАП

    Відповідальна особа, зазначена у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), якщо протягом 20 календарних днів з дня вчинення відповідного правопорушення або з дня набрання постановою по справі про адміністративне правопорушення законної сили:

    • ця особа надала документ, який підтверджує, що до моменту вчинення правопорушення транспортний засіб вибув з її володіння внаслідок протиправних дій інших осіб, або щодо протиправного використання іншими особами номерних знаків, що належать її транспортному засобу;
    • особа, яка керувала транспортним засобом на момент вчинення зазначеного правопорушення, звернулася особисто до органу (посадової особи), уповноваженого розглядати справи про адміністративні правопорушення, із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надання згоди на притягнення до адміністративної відповідальності, а також надала документ (квитанцію) про сплату відповідного штрафу.

    У випадках звільнення відповідальної особи, зазначеної у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або особи, яка ввезла транспортний засіб на територію України, від адміністративної відповідальності на підставі:

    • абзацу другого частини першої цієї статті - винесена стосовно відповідальної особи, зазначеної у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або особи, яка ввезла транспортний засіб на територію України, постанова про притягнення до адміністративної відповідальності скасовується тим органом (посадовою особою), який її виніс;
    • абзацу третього частини першої цієї статті - до винесеної постанови стосовно відповідальної особи, зазначеної у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або особи, яка ввезла транспортний засіб на територію України, вносяться зміни щодо визначення суб’єктом правопорушення особи, яка фактично керувала транспортним засобом у момент вчинення правопорушення, зафіксованого в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису).

    Тобто, Ваш чоловік повинен звернутися із заявою та квитанціями про сплату штрафу до поліції та повідомити, що це він був порушником правил дорожнього руху зафіксованих в автоматичному режимі. Поліцейські повинні внести зміни до постанови про адмінправопорушення і замінити дані порушника. Проте якщо вже пройшло 20 ДНІВ з дня вчинення правопорушення або з дня набрання постановою по справі про адміністративне правопорушення законної сили - то чоловіку можуть відмовити у цьому. В такому випадку питання потрібно вирішувати вже в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Отримати нове посвідчення водія у зв’язку з обміном виданого вперше посвідчення водія, на 2 роки, можливо виключно після закінчення строку його дії, а не раніше. Тобто, починаючи з дня, наступного після дати, вказаної як кінцева у наявному документі.

    Важливо зазначити, що відповідно до пункту 25¹ Постанови КМУ від 8 травня 1993 року № 340 обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, проводиться без складання іспитів за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та не вчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України.

    У разі, якщо такі порушення були, громадянин обмінює своє посвідчення водія на постійне лише після складення теоретичного та практичного іспитів у сервісному центрі МВС.

    Повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається. Поновлення права керування транспортними засобами в такому випадку здійснюється після підготовки у навчальному закладі та після успішного складання теоретичного і практичного іспитів у сервісному центрі МВС. Таке посвідчення знову видається на 2 роки.

    Обмін посвідчення водія у зв’язку зі зміною особистих даних (прізвище, ім’я та по батькові) проводиться на підставі документа, що підтверджує таку зміну.

    https://hsc.gov.ua/index/poslugi/faq/yaki-dokument...

    Належний користувач — це фізична особа, яка на законних підставах керує транспортним засобом, який їй не належить. І несе відповідальність зокрема за порушення ПДР.

    Стаття 14-1 КУпАП передбачає, що до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобами фото- і кінозйомки, відеозапису притягаються власники (співвласники) транспортних засобів.

    Крім того, згідно з нормами КУпАП, власник (співвласник) транспортного засобу може протягом десяти днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу повідомити уповноваженому органу інформацію про те, що транспортний засіб знаходився у володінні / користуванні іншої особи або вибуло з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб тощо.

    Чинне рішення Конституційного суду України від 22 грудня 2010 року говорить про те, що до адміністративної відповідальності за вчинене правопорушення може залучатися тільки особа, винна в його вчиненні, зокрема водій транспортного засобу. При цьому власники (співвласники) транспортних засобів можуть притягуватися до адміністративної відповідальності виключно за наявності в їхніх діях складу певного адміністративного порушення. Таким чином, у чинному законодавстві України існує правова невизначеність у встановленні суб'єкта, яка притягається до відповідальності в цій сфері.

    Виходячи з цього, юридична відповідальність за вчинене правопорушення повинна бути прив'язана не до майна і його власника, а до конкретної фізичної особи, яка керувала транспортним засобом під час здійснення конкретного правопорушення.

    За таких обставин, якщо постанову винесено щодо власника автомобіля, а не конкретної особи, яка керувала транспортним засобом, особа яка вважає, що її права порушені має право оскаржити постанову у встановленому законом порядку.

    Скарга на постанову про адміністративне правопорушення може бути подана протягом десяти днів з дня набрання нею законної сили до вищестоячого органу (вищій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд.

    Зазначений десятиденний термін на оскарження починає обчислюватися з моменту вручення правопорушнику такої постанови або отримання уповноваженим органом поліції повідомлення з відміткою про невручення в зв'язку з відмовою в отриманні або повернення поштового відправлення із зазначенням інших причин невручення.

    У постанові Верховного Суду в справі № 500/1912/22 від 29.09.2022 зазначено, що «причина пропуску строку може вважатися поважною, якщо вона відповідає одночасно усім таким умовам:

    1) це обставина або кілька обставин, що безпосередньо унеможливлюють або ускладнюють можливість вчинення процесуальних дій у визначений законом строк;

    2) це обставина, яка виникла об`єктивно, незалежно від волі особи, яка пропустила строк;

    3) ця причина виникла протягом строку, який пропущено;

    4) ця обставина підтверджується належними і допустимими засобами доказування».

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024