Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 18 вересня 2024, питання №119630 350₴

Хто має відшкодовувати збитки?

Доброго дня! В моїй квартирі стався прорив сушарника з гарячою водою. Півтори години їхала аварійна служба. Затоплено кілька поверхів нижче під нами. Перекриття всіх кранів у ванній де стався прорив нічого не дало. Після перекриття води аварійною службою, продовжувалась течія холодної води. Стояк від якого іде сушарник замуровано ще при будівництві дому, тобто труба з гарячою водою була в стіні і до неї не було доступу. Вода, яка топила сусідів текла з сушарника, але, як з'ясувалось, замурована труба стояка згнила там де переходить в сушарник (як і сам сушарник). Питання: хто в такому випадку має відшкодовувати збитки сусідам, я чи ЖЕК?

Відповіді юристів (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Складне питання, відверто кажучи. Багато в чому буде залежати від Акту, який буде складено під час даної події. Звісно, ЖЕК буде намагатися всю вину покласти на Вас, Ваш обов'язок, як мінімум, свої права відстоювати, якщо впевнені у правоті.

    Чи складено Акт ?

    • Максим Клієнт 23 години тому

      Ще не складено. У п'ятницю прийдуть складати.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Зрозуміло.

        Він Акту буде багато чого залежати. Спробуйте підняти всі документи, що підтверджують Ваші аргументи, заручіться підтримкою сусідів, знайомих тощо. Переконаний, що ЖЕК буде наполягати на Вашій відповідальності, а тому спробуйте заперечити проти цього.

        З повагою!

    • Максим Клієнт 23 години тому

      > якщо впевнені у правоті.

      У тому ж і діло, що не впевнений. Жек каже, що сушильник не в їх юресдикції, бо хтось його "модіфікував". Але ж він так з часу забудови і нихто його не чіпав ніколи. Ним і не користувались навіть. Під час потому щось з ним зробити я не зміг би, бо він ніяк не перекривався кранами що розташовані в ванній де він знаходиться.

      Але навіть якщо б я його замінив на новий, то гнила труба, куди він кріпіться, нікуди не дінеться.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Так, ситуація прикра. На мою точку зору, жодної Вашої вини у цьому немає. Як би ЖЕК не намагався покласти відповідальність на Вас, переконаний, що відстояти Ваші права буде можливо. Але не виключаю, що тільки в судовому порядку.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75.1%

    Доброго дня, Максиме!

    Відповідно до ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

    Власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом, є балансоутримувачем будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд.

    Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником (ч. 4 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

    Статтями 20,21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначені обов'язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг. Зокрема обов'язком споживача є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого виконавцем на основі житлового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом, а обов'язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладення зі споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з житловим договором.

    Частиною першою статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» саме на балансоутримувача покладено відповідальність за утримання та експлуатацію житлового будинку.

    Згідно п.13 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 01.06.2011 року №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» витрати на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізоване опалення входять до тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. При цьому внутрішньобудинковою системою гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення є система від зовнішньої стіни будинку першої запірної арматури на відгалужені від стояка або (у разі її відсутності) трійника (врізки) включно, що знаходиться у квартирі споживача.

    Отже, внутрішньобудинкова система гарячого і холодного водопостачання, обслуговування якої включно до тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, відноситься до відання балансоутримувача, якому і сплачуються вказані послуги споживача.

    Оскільки балансоутримувач не виконав обов'язки по своєчасному обстеженню технічного стану внутрішньобудинкових систем у будинку та не виявив аварійний стан стояка, то відповідно до вимог ст.1166 ЦК України останній несе відповідальність за завдану позивачу залиттям квартири майнову шкоду у визначеному спеціалістами розмірі.

    Можете ознайомитись із відповідним рішенням суду https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/court-documen...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Максим Клієнт 23 години тому

      Велике дякую за розгорнуту відповідь.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Максиме! Вдачі Вам! Сподіваюсь, що питання вдасться вирішити без суду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024