Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

19 вересня 2024, питання №119681 500₴

Выезд за границу на работу

Я исключен с военного учёта. Так записано в Резерв+. Была судимость, очень давно. Предполагаю, что из-за этого я снят с учёта.Могу ли я выехать за границу на работу?
В погранслужбе утверждают, что не могу. Однако, в мирное время, я выезжал за границу. Имею загранпаспорт

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович
    75%

    Доброго дня.

    Питання неоднозначне. Як правило таку категорію осіб поновлюють на військовому обліку.

    Виходячи з опису Вами Вашої ситуації Ви не маєте статусу військовозобов’язаного.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку;

    відсутності місця для внесення змін;

    невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

    втрати (зіпсування);

    виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Військово-обліковий документ на бланку видається особі під особистий підпис, крім випадків, визначених в абзаці другому пункту 17 цього Порядку, у відомості видачі військово-облікових документів на бланку за формою згідно з додатком 2 з одночасним доведенням правил військового обліку.

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами: Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка; Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    Військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код військово-облікового документа, придатний для зчитування.

    Формування військово-облікового документа в електронній формі для друку може здійснюватися особисто засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або адміністратором центру надання адміністративних послуг засобами Порталу Дія (у разі особистого звернення) за умови уточнення облікових даних.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Таким чином Ви маєте право на виїзд враховуючи відмітку в Резерв+.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам 100 % відмовлять у перетині кордону на підставі виключення з військового обліку у зв'язку із судимістю. Проте, Ви можете спробувати оскаржити дане рішення у судовому порядку.

    На даний час є позитивне рішення суду першої інстанції https://reyestr.court.gov.ua/Review/119908368, де суд визнав протиправним та скасував рішення про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину, який був виключений з військового обліку на підставі п. 6 ч. 6 ст. 37 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» як раніше засуджений до позбавлення волі.

    Проте, дане рішення не набрало законної сили, адже прикордонники подали апеляцію https://reyestr.court.gov.ua/Review/120579754

    Якщо громадянин виграє справу і в апеляції, а прикордонники не подадуть до касації - то цілком ймовірно, що йому дозволять перетніти кордон.

    Якщо Ви не хочете судитися з прикордонниками, то Вам для виїзду з Украни потрібно мати відповідну підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 за загальним правилом на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам - громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". П.6 ч.6 ст.37 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» передбачає виключення з військового обліку військовозобов'язаних, які раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину. Тож на пункті пропуску просто можуть не пропустити, у зв'язку з наявністю такої прогалини в законодавсті.

    Зняття з військового обліку у зв'язку з судимістю не є підставою, яка б дозволяла виїхати закордон.

    ЗАБОРОНУ НА ВИЇЗД ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ, АЛЕ НА МОЮ ДУМКУ ЦЕ БЕЗПЕРСПЕКТИВНО - РІШЕННЯ СУДІВ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ В АПЕЛЯЦІЇ СКАСОВУЮТЬСЯ (ЦЕ РІШЕННЯ НА РІВНІ КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    На жаль, але Ви не зможете виїхати за межі України, як виключений з військового обліку за скоєний раніше тяжкий (особливо тяжкий) злочин.

    Навіть у разі Вашого звернення до суду, Ви отримаєте або відмову у задоволенні позову, або рішення суду "про визнання відмови у перетині кордону протиправною". Проте, таке рішення все одно не надасть Вам права на перетин кордону, оскільки НЕ ЗОБОВ'ЯЗУЄ прикордонників надати Вам дозвіл на виїзд.

    Справа № 600/2520/22-а) Верховний Суд України:

    "Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року декларує, що обмеження громадян у праві виїзду за кордон, певною мірою, є втручанням у приватне життя особи.

    Однак таке втручання під час дії воєнного або надзвичайного стану передбачене Конституцією та відповідними законами й має абсолютно легітимну мету.

    Відповідно до п. 2, п. 2-1 Постанови № 57 у випадках, визначених законодавством, зокрема у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану для проходження пункту контролю громадяни, крім паспортних документів, повинні мати також додаткові документи, які підтверджують право на перетин державного кордону під час дії воєнного або надзвичайного стану.

    Системний аналіз норм законодавства, які регламентують порядок здійснення військового обліку, свідчить, що документами, які посвідчують факт зняття особи з військового обліку, є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного зі спеціальною відміткою. Водночас суди зазначають, що військовий квиток з відміткою про зняття з обліку засвідчує лише питання щодо військового обліку особи та не є документом, що дозволяє позивачеві перетинати державний кордон під час дії воєнного стану".

    Справа № 380/26659/23:

    "Водночас суд відмовляє в задоволенні позовних вимог про зобов`язання відповідача не чинити перешкод ОСОБА_1 в перетині державного кордону України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон та документів, що підтверджують виключення його з військового обліку, крім випадків передбачених статтею 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України». Суд враховує, що прийняття рішення про надання чи відмову в наданні дозволу на перетин державного кордону належить до компетенції органів Державної прикордонної служби України та приймається в кожному конкретному випадку за наслідками вивчення наданих особою до перевірки документів з урахуванням нормативно-правового регулювання, чинного на момент прийняття такого рішення".

    Справа № 560/20158/23:

    "Позивач не є особою, яка має право перетинати державний кордон у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану, і не надав доказів подання ним відповідачу документів, що дають право громадянину України на виїзд з України, які визначені ст.2 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" та п.2 Правил №57.

    Цей висновок суду не спростовується виключенням позивача з військового обліку військовозобов`язаних територіального центу комплектування та соціальної підтримки у зв`язку із засудженням до позбавлення волі за вчинення тяжкого злочину, що, своєю чергою, є правомірним, однак вказане не стосується права перетину кордону у порядку визначеному Законом України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" та Правил №57, про що описано вище. Тобто, наявність судимості за тяжкий злочин, і відповідно зняття з військового обліку, не є законною підставою для перетину кордону".

    Справа № 400/2726/22:

    "Позивач не є особою, яка має право перетинати державний кордон у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану, і не надав доказів подання ним відповідачу документів, що дають право громадянину України на виїзд з України, які визначені ст.2 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" та п.2 Правил №57.

    Цей висновок суду не спростовується виключенням позивача з військового обліку військовозобов`язаних територіального центу комплектування та соціальної підтримки у зв`язку із засудженням до позбавлення волі за вчинення тяжкого злочину, що, своєю чергою, є правомірним, однак вказане не стосується права перетину кордону у порядку визначеному Законом України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" та Правил №57, про що зазначено вище. Тобто, наявність судимості за тяжкий злочин, і відповідно зняття з військового обліку, не є законною підставою для перетину кордону".

    Отже, вирішувати Вам. Ви можете спробувати перетинути кордон і у разі відмови оскаржити дії прикордонної служби. Проте, у Вас піде на це багато часу та коштів, й результат такого оскарження не надасть Вам права на перетин кордону, оскільки при наступному виїзді Вам відмовлять так само, як і при попередньому, на жаль.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Романе!

    Я исключен с военного учёта. Так записано в Резерв+. Была судимость, очень давно. Предполагаю, что из-за этого я снят с учёта.Могу ли я выехать за границу на работу?В погранслужбе утверждают, что не могу. Однако, в мирное время, я выезжал за границу. Имею загранпаспорт

    На жаль, але Вас дійсно не пропустять за кордон. Оскаржувати це в судовому порядку сенсу немає, адже вся судова практика з цього питання є негативною.

    Пропускають лише виключених з військового обліку за станом здоров'я. Виключені за судимістю права на виїзд не мають, при чому такою є ситуація з самого 2022 року, жодних змін не було.

    Тому Вам потрібно зосередити свою увагу на інших підставах для виїзду. Можливо є інші варіанти.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    25%
    Турчин Ярослав 7 днів тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, РОМАН!

    Если у Вас на руках есть электронный Военно-учётный документ (еВОД) в котором есть запись об исключении с учёта, то Вас ОБЯЗАНЫ выпустить из Украины, т.к. Вы не являетесь военнообязанным.

    Не знаю, что Вы имеете в виду под "в погранслужбе утверждают, что нет", но невоеннообязанные пользуются свободным правом выезда.

    Вы обращались за официальным разъяснением в Администрацию Государственной пограничной службы Украины и получили такой официальный ответ?

    Или это просто устные рассказы пограничников? - Ну так для них и Резерв+ и вообще никто не указ, кроме денег, которые можно получить с граждан Украины в виде взяток за право выезда из Украины.

    Было куча случаев, когда заявляли прямо людям - "Не треба нам ваші Резерви+ і військові квитки, гроші давай і проїзжай собі". Вот так и живём.

    Потому Важно кто и используя какие исходные данные Вам говорил о том, что Вы не можете выехать?

    Тут как на допросе. Любая лишняя информация, сказанная без предварительного согласования с адвокатом, может быть использована против Вас.

    Рекомендую, если есть время, подать официальный запрос в Администрацию Госпогранслужбы Украины, чтоб иметь на руках при пересечении границы официальное разъяснение с Вашими персональными данными. Это очень часто и значительно осаждает пограничников с манией величия и словами "Шо, самий розумний?".

    https://dpsu.gov.ua/ua/handling/

    Можно конечно получить устную консультацию, но сами знаете, что в нашей стране - бомажка с подписью начхальника есть бумажка. А устные разъяснения колл-центра к делу не приклеишь.

    https://dpsu.gov.ua/ua/konsultacii-shchodo-peretin...

    telefon_(1).png 1598 - багатоканальний номер (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв'язку та абонентів операторів мобільного зв'язку на території України).

    telefon_(1).png +38 (044) 527-63-63 - міський номер (для дзвінків із України та із за кордону згідно з тарифами відповідного оператора зв'язку).

    poshta.png dovira@dpsu.gov.ua - для отримання консультацій з використанням електронної пошти в режимі online (протягом трьох робочих діб).

    bot.png Чат-бот

    В любом случае, Вы сейчас имеете законное право пересечения государственной границы как невоеннообязанный и его ограничить никто на законных основаниях не может.

    Если отказывают на одном пункте пропуска – это не мешает попытаться выехать через другой, ведь на поле отсутствия четкого правового регулирования – важное значение имеет личностный фактор лица, осуществляющего пропуск.

    Конечно, теоретически могут отказать по каким-либо надуманным основаниям или вообще без оснований. Ситуация по границе неоднозначна и каждым пограничным законом толкуется по-своему. в зависимости от мнения руководителя такого пограничного отряда или даже наличия негласных указаний из Киева не выпускать даже детей 16-17 годовых... К сожалению, это факт, что подтверждается и судебной практикой. Одни пограничники выпускают человека с одним пакетом документов, он возвращается потом в Украину, пытается выехать с теми же документами уже через другой пункт пропуска и его не выпускают. В то же время, суды, как правило, демонстрируют адекватность восприятия ситуации и становятся на сторону людей, чьи права нарушают пограничники.

    Поэтому, в случае отказа Вам необходимо получить письменное Решение об отказе в пересечении государственной границы Украины по форме, утвержденной Приказом МВД Украины от 05.06.2023 № 457. Это обязательное условие. Не выдать такое решение пограничники не могут, хотя, судя по практике некоторых людей, могут быть попытки ввести в заблуждение, что такое решение не выдается. Или с царского позволения разрешают сделать фото... Так не пойдёт. Должен быть выдан оригинальный документ с оригинальными подписями. В случае отказа в предоставлении решения можно обжаловать такие действия должностного лица путем требования проинформировать непосредственного руководителя пункта пропуска. Так же можно фиксировать противоправные действия на диктофон телефона и/или на видео.

    Кроме этого, эффективен звонок на горячую линию Администрации ГНС Украины - +38(044) 527-63-63 (городской номер для звонков из Украины и из-за рубежа) или на многоканальный номер 1598 (для бесплатных звонков из сети фиксированной связи) или мобильных операторов связи на территории Украины). Телефоны круглосуточные.

    Также можно обратиться через Телеграмм бот службы "Доверие" ГПСУ. https://t.me/DPSUkr

    Вы должны знать, что решение об отказе составляется в 2-х экземплярах, а потому вариант, когда вам просто дают сфотографировать оригинал недопустимый. У вас должен быть 1 экземпляр в подлиннике!!!

    Обязательно нужно проверить на правильность всех сведений, указанных в Решении об отказе. В частности, Ваши данные, данные пункта пропуска и должностного лица, которое его приняло. В формулировку оснований отказа желательно не лезть, потому что чем кривее оно сформулировано пограничниками, тем лучше для Вас и Вашего юриста.

    Часто возникает вопрос граждан нужно ли подписывать Решение. Это не обязательно, но если вы получаете свой экземпляр, то подписать надо и в этом нет ничего страшного. Единственное, что с момента получения решения начнется отсчет сроков на обжалование этого решения и жалобу можно будет подать в течение 30 дней. С другой стороны, даже если решение Вы не получаете и соответственно не расписываетесь на месте, то в дальнейшем, когда Вы получите решение и захотите подать жалобу, могут возникнуть проблемы со сроками.

    Администрация ГНСУ, скорее всего, займет позицию относительно пропуска Вами срока на обжалование. С этим, конечно, можно бороться, но это дополнительная проблема, которая потребует много времени для ее решения.

    После получения Решения нужно безотлагательно писать и подавать Жалобу на Решение об отказе в пересечении государственной границы Украины. Жалоба подается на имя Начальника органа охраны государственной границы. Мое мнение таково, что жалобу лучше писать и подавать при поддержке юриста, потому что здесь важно очень хорошо обосновать позицию гражданина, который намерен выехать за границу и убедить ГПСУ, что такая позиция верна .

    Хотя, как правило, конечно никого Вы не убедите, потому что у них на все одна позиция - "Они Боги, они правы, а все остальные граждане - дураки и погулять вышли".

    В случае неудовлетворения Жалобы начальником нужно обжаловать такое решение в судебном порядке.

    Всегда советую идти параллельно и не ждать ответа из Государственной погранслужбы, а идти в суд. Если жалоба будет удовлетворена, это может быть основанием для суда признать факт примирения сторон. С другой стороны, Вы точно не упустите срок обжалования, ведь очень часто в административных судах сокращают срок исковой давности после досудебного обжалования – с 6 до 1 месяца и затем оставляют исковые заявления без рассмотрения – в связи с пропущенным сроком обращения.

    Конечно мной описаны крайние случаи, которые все же иногда случаются. Так что лучше быть осведомленным и предварительно готовым, чем когда противоправное поведение военнослужащего АДПСУ застанет неожиданно.

    Удачи Вам в осуществлении выезда за границу!

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA