Задайте питання юристу

860 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 вересня 2024, питання №120368 350₴

Чи можу я перетнути кордон у звʼязку з відрядженням, якщо маю відстрочку, а не бронювання?

Я вчусь на аспірантурі(денна форма) і маю їхати закордон у звʼязку з службовим відрядженням. Працюю на державному підприємстві (не службі!!). Чи пропустять мене закордон на підставі цих фактів? Та які документи мені потрібні для перетину кордону в такому випадку?

Відповіді юристів (11)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Не зможете. Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    "3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи пропустять мене закордон на підставі цих фактів? Та які документи мені потрібні для перетину кордону в такому випадку?

    На жаль, Вас не пропустять за кордон. Ви повинні бути заброньованим. Навчання в аспірантурі не дає право на перетин кордону.

    Згідно пункту 2-14 Правил перетинання державного кордону громадянами України У разі введення в Україні воєнного стану працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) Закордонний паспорт;

    2) Витяг про бронювання

    3) Рішення про службове відрядження

    4) військово-обліковий документ з вклеїним штрикодом або е-ВОД з Резерв+

    Ви можете оформити та роздрукувати електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ та надати його прикордонникам, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Оскільки Ви не є заброньованим працівником, то права на виїзд за межі України, на жаль, Ви не маєте.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Я вчусь на аспірантурі(денна форма) і маю їхати закордон у звʼязку з службовим відрядженням. Працюю на державному підприємстві (не службі!!). Чи пропустять мене закордон на підставі цих фактів? Та які документи мені потрібні для перетину кордону в такому випадку?

    На мій погляд - НІ, НЕ ПРОПУСТЯТЬ. Право виїзду за кордон у відрядження має категорія заброньованих від мобілізації, які виконують відповідні завдання та реалізовують свої критично важливі повноваження.

    Студенти, у тому числі аспіранти, права на виїзд, на жаль, не мають. На мою суб'єктивну точку зору, наявність відрядження за кордон у даній ситуації становище не покращить.

    З повагою!

    Олександр Клієнт день тому

    працюю у критичній інфраструктурі, бронювання нема через відстрочку саме

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Тоді як варіант - почекати завершення відстрочки у зв'язку з навчанням (09.11.), далі - отримати саме бронювання, по якому і спробувати виїхати за кордон. Такий сценарій мені виглядає доволі реалістичним.

    • Дерій Владислав Олегович

      Поки Ви маєте відстрочку по навчанню - Ви не зможете бути заброньованим, адже згідно пункту 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану не підлягають бронюванню військовозобов’язані, які згідно із законом не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

      Єдиний варіант, це якщо Вам автоматично не продовжать відстрочку по навчанню, тоді Ви оформите бронювання.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич день тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Якщо відстрочка не буде продовжена автоматично, Ви зможете оформити бронь на підприємстві та виїхати за кордон у службове відрядження. В іншому випадку, на жаль, це не можливо.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Виїзд за кордон встановлений Правилами перетинання державного кордону громадянам України, затверджених постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року, де перелічені категорії осіб, які мають право на перетин кордону (надалі — Правила). Новий закон про мобілізацію не змінив їх, проте тепер службовці Держприкордонслужби отримали право перевіряти військово-облікові документи військовозобов’язаних.

    Особи, котрі мають відстрочку від мобілізації по навчанню, не мають права на перетин кордону.

    Відрядження не є підставою для надання Вам дозволу на перетин кордону.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Вас пропустять тільки за умови оформленного бронювання. Як аспірант, який має право на відстрочку у зв'язку із навчанням, Ви не маєте права на перетин кордону.

    Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Військовозобовʼязані, які виїжджають за кордон на підставі бронювання повинні мати наступні документи:

    1. Актуальний військово-обліковий документ (письмовий або електронний).
    2. Витяг з наказу Міністерства економіки про бронювання.
    3. Підтвердження отримання відстрочки від мобілізації.
    4. Підтвердження перебування військовозобовʼязаного на спеціальному військовому обліку.
    5. Наказ керівника підприємства про відрядження військовозобовʼязаного за кордон зі службовою метою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт день тому

      дякую за обширну відповідь, отут і виникає питання, так як у мене підставою є п.1 ч.3 ст.23, тобто не 2 чи 3 її абзац, а

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Прошу, Олександре! Ваша підстава для відстрочки: пункт 1 частини 3 статті 23, або ж, якщо рахувати по абзацах, абзац другий частини 3 статті 23.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України