Задайте питання юристу

860 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 01 жовтня 2024, питання №120430 500₴

Виплата ОГД 15 млн після нової постанови КМУ

Вийшла нова постанова кабінету міністрів України про ОГД сімʼям загиблих - це 2,2 млн. Чи отримають ОГД сімʼї у розмірі 15 млн, якшо вони почали її отримувати ще у 2023 році. Виплата не скасовується відповідно до постанови 168 від 2022 року ?

Відповіді юристів (3)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    24.09.2024 року прийнято нову Постанову Кабінету Міністрів №1090 відповідно до якої просто змінено порядок отримання ОГД. Рішення щодо виплат які були прийняті до цього не змінюються.

    Крім того, мова йде про виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до пунктів 1-6 статті 10-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а для Вас нічого не змінюється.

    Згідно пункту 6 Постанови Кабінету Міністрів №1090 Одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті) осіб, зазначених у пунктах 1-6 частини першої статті 10-1 Закону, призначається та виплачується членам сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, зазначеним в частині четвертій статті 10-1 Закону, у розмірі 750 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому загинули (померли) особи, зазначені у пунктах 1-6 частини першої статті 10-1 Закону, рівними частинами.

    Якщо один із членів сім’ї відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частина розподіляється між іншими членами сім’ї, які мають право на її отримання, рівними частинами.

    У такому випадку подається заява про відмову від отримання одноразової грошової допомоги, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально.

    ОГД згідно Постанови КМУ 168 як була 15 млн грн, так і залишається.

    Згідно пункту 2 Постанови КМУ 168 Особам, які мають право на виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі осіб, зазначених у пунктах 1-1-2 цієї постанови, а також їх смерті внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого у період воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення (контузії, травми, каліцтва), виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн. гривень.

    Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період воєнного стану під час виконання ним обов’язків військової служби не може становити менше 15 млн. гривень.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Виплата в 15 млн. зберігається.

    ПКМУ "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану" від 28 лютого 2022 р. № 168 чинна.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Євгене!

    Не хвилюйтесь! Сім'ї отримають 15 млн., оскільки Постанова КМУ № 1090 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо спрощення порядку призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”" не має жодного відношення до виплат у 15 млн.

    Виплата за загибель військовослужбовця під час дії воєнного стану так і залишається, її ніхто не скасовував та не змінював. В даному випадку діє постанова КМУ №168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану" за якою "розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період воєнного стану під час виконання ним обов’язків військової служби не може становити менше 15 млн гривень".

    Постанова КМУ від 24.09.2024 №1090 регулює питання виплати за загибель членів добровольчих формувань, правоохоронних органів тощо, які не виконувати бойові завдання у складі бойових підрозділів в зоні бойових дій і не обов’язково під час воєнного стану.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України