Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 02 жовтня 2024, питання №120477

правомірність налогової україни

налогова всіх фопів і тов із кведом 61.10 хоче примусово перевести на загальну систему оподаткування. правомірність її дій?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Владе!

    Заборона перебування на спрощеній системі оподаткування стосується суб’єктів господарювання, які в рамках надання послуг у сфері електронних комунікацій здійснюють технічне обслуговування та експлуатацію відповідних мереж, у тому числі надають доступ до таких мереж.

    Відповідно до Закону України від 16 грудня 2020 року №1089-IX «Про електронні комунікації» (далі ‒ Закон № 1089), який набрав чинності з 1 січня 2022 року, оператор і є постачальником при постачанні електронних комунікаційних послуг. Постачальник електронних комунікаційних послуг ‒ суб’єкт господарювання, який надає та/або має право надавати електронні комунікаційні послуги на власних мережах та/або на мережах інших постачальників електронних комунікаційних послуг. Проте попередній Закон України від 18 листопада 2003 року №1280-IV «Про телекомунікації» (діяв до 01.01.2022) розділяв ці поняття та визначав окремо поняття «провайдер телекомунікацій» (суб’єкт господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій без права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку). На сьогодні норми Закону № 1089 не визначають окремого суб’єкта господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері електронних комунікаційних послуг без права на технічне обслуговування та експлуатацію мереж.

    Тобто відповідно до норм Закону № 1089 платники єдиного податку – фізичні особи – підприємці при постачанні електронних комунікаційних послуг не мають права обирати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

    Проте, абзац 4 підпункту 2 пункту 291.4 статті 291 ПКУ містить пряму норму відповідно до якої послуги з надання доступу до мережі Інтернет мають право надавати виключно платники єдиного податку 3 групи.

    При цьому, надання «послуг з надання доступу до мережі Інтернет», яка у відповідності до приписів абзацу 4 підпункту 2 пункту 291.4 статті 291 ПКУ дозволена для здійснення ФОП – платниками єдиного податку 3 групи, не входить до видів діяльності заборонених для платників єдиного податку у відповідності із приписами підпункт 8 підпункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 ПКУ.

    А згідно із приписами пункту 87 частини 1 статті 2 Закону №1089 визначено що:

    «постачальник електронних комунікаційних послуг - суб’єкт господарювання, який фактично надає… та/або на мережах інших постачальників електронних комунікаційних послуг».

    Отже, постачальник електронних комунікаційних послуг, який надає «послугу доступу до мережі Інтернет», може працювати на мережах інших постачальників електронних комунікаційних послуг.

    Відповідно постачальник електронних комунікаційних послуг який надає «послугу доступу до мережі Інтернет», та працює на мережах інших постачальників електронних комунікаційних послуг, жодним чином не здійснює види діяльності заборонені для платників єдиного податку у відповідності із приписами підпункт 8 підпункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 ПКУ.

    Разом з тим, ДПС України тримається іншої позиції.

    https://ibuhgalter.net/ru/news/24229

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України