Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 03 жовтня 2024, питання №120531

Чи має право мати дитина

Чоловіка мати зробила дарунок квартири на неповнолітню дитину за згодою батьків чи має право мати дитини там жити якщо не приписана в квартирі?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Маряна!

    Якщо дитина проживає в житловому будинку (квартирі), що належить на праві приватної власності її батькам або одному з них, вона набуває право користування цим житлом. Такий сервітут встановлюється законом, тому для його виникнення не потрібне укладення батьками та дітьми спеціального договору про користування житлом.

    Аналогічне право належить і батькам, які проживають в житловому будинку (квартирі), власником якого є малолітня дитина. Така ситуація може виникнути, якщо дитина одержала житло у спадщину, за договором дарування, міни тощо. Батьки не набувають права власності щодо цього житлового приміщення, проте вони мають право на проживання в ньому.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович день тому

    Юрист, м. Суми, 31 рік досвіду

    Вітаю! Отже ми маємо дарунок дитині нерухомого майна одним з батьків (можливо і сторонньої особи), у наслідок чого дитина стає власником цього нерухомого майна. Відповідно до цивільного і сімейного законодавства України, нерухомим майном малолітньої або неповнолітньої дитини керують в інтересах дитини мати і батько цієї дитини за обопільною згодою, а при не досягненні такої згоди - спір вирішується судом з урахуванням також і висновку опікунської ради.

    Висновок - при недосягненні згоди батьками щодо порядку користування квартирою дитини - жоден з них не має права користування цим нерухомим майном до рішення суду, яке набере законної сили.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України