Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 жовтня 2024, питання №120579 650₴

Купівля-продаж транспортного засобу

Авто було пригнано з Америки юридичною особою. Згодом було оформлено договір купівлі-продажу авто між юридичною особою та фізичною особою 1 у 2022 році. Фізична особа 1 протягом двох років їздила на транзитних номерах. Зараз фізична особа 1 продає дане авто. Але говорить, що потрібно переписати договір з юридичною особою на нового власника (фізичну особу 2), а не робити договір купівлі продажу між фізичною особою 1 та фізичною особою 2. Прошу надати правову консультацію (ризики, правомірність і тд) по даній ситуації для фізичної особи 2. Та надати консультацію як вірно оформити договір купівлі-продажу між фізичними особами.

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович
    30.8%

    Доброго дня!

    Прошу надати правову консультацію (ризики, правомірність і тд) по даній ситуації для фізичної особи 2.

    Фізособа 1 є власником даного авто з 5 квітня 2022 року. Юридична особа вже до авто не маєте ніякого відношення. Фізособа 1 просто не хоче сплачувати додаткові платежі при переоформленні авто на себе та можливі податки з продажу авто.

    Якщо юридична особа змінить договір купівлі-продажу ТЗ №3679 та перепродасть авто фізичній особі 2, то теоретично юрособу можуть звинуватити у підробці документів, а фізособа 1 може звернутись до суду та витребувати авто назад.

    Загалом не рекомендую бути учасником даної авантюри.

    Всі питання щодо переоформлення авто фізособа 1 повинна вирішувати в сервісному центрі МВС.

    Ризик для фізособа 2 в першу чергу полягає в тому, що їй можливо доведеться сплачувати додаткові платежі та отримати висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу, що вносяться до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС.

    Ознайомтесь з переліком документів , які необхідні для реєстрації ТЗ ввезеного з-за кордону https://hsc.gov.ua/index/poslugi/faq/reyestratsiya...

    За те, що фізособа 1 не перереєструвала авто на себе - штрафу не буде, адже згідно пункту 7 Порядку державної реєстрації (перереєстрації),автомобілів власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.

    Та надати консультацію як вірно оформити договір купівлі-продажу між фізичними особами.

    Фізособа 1, як власник авто, повинен спочатку зареєструвати авто в сервісному центрі МВС https://hsc.gov.ua/index/poslugi/faq/reyestratsiya.... Потім він може продати дане авто фізособі 2, шляхом укладення договору купівлі-продажу авто одним із способів:

    1. Звернувшись до сервісного центру МВС https://hsc.gov.ua/2023/09/11/kupuyu-vzhivane-avto...

    2. Оформивши договір у нотаріуса

    3. Онлайн через ДІЮ https://diia.gov.ua/news/zminyuyemo-pidhid-do-kupi...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30.8%
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Лілія!

    Але говорить, що потрібно переписати договір з юридичною особою на нового власника (фізичну особу 2), а не робити договір купівлі продажу між фізичною особою 1 та фізичною особою 2.

    Категорично не раджу йти запропанованим шляхом фізичною особою 1. Дана особа просто має наміри всі проблеми із постановкою на облік ТЗ та сплатою податків перекласти на фізичну особу 2.

    По-перше, авто не було поставлено у СЦ МВС на облік на фізичну особу 1. Тобто, для того аби фізична особа 2 надалі мала змогу перереєстрували авто на себе після укладання угоди купівлі-продажу з фізичною особою 1, остання повинна спочатку поставити авто на облік у СЦ МВС.

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів":

    "7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.

    {Абзац перший пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 190 від 04.03.2022, № 1019 від 10.09.2022}".

    Проте, врахуйте, що зміни до Постанови були внесені у вересні 2022 року, а отже, у квітні 2022 року фізична особа мала 10 днів на те, аби поставити авто на облік в СЦ МВС.

    Реєстрація ТЗ ввезеного з-за кордону.

    Перелік документів, необхідних для отримання послуги, а також вимоги до них:

    • заява встановленого зразка (заповнюється в ТСЦ);
    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або:
      • тимчасове посвідчення громадянина України;
      • посвідка на постійне проживання;
      • посвідки на тимчасове проживання;
      • посвідчення біженця;
      • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
      • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • документ, що посвідчує особу уповноваженого представника (для фізичних осіб — нотаріальне посвідчена довіреність);
    • документ, що підтверджує правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортного засобу;
    • документ, де зазначена вартість транспортного засобу (для первинної реєстрації транспортного засобу);
    • документ, щодо відповідності конструкції транспортного засобу установленим вимогам безпеки дорожнього руху;
    • висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу, що вносяться до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС (не є обов’язковим, крім випадків першої реєстрації вживаного ввезеного з-за кордону транспортного засобу);
    • платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та плату за бланкову і спеціальну продукцію.

    Порядок проведення експертного дослідження транспортних засобів.

    Послідовність дій одержувача послуги:

    Суб’єкт звернення особисто або через уповноважену ним особу подає до суб’єкта надання адміністративної послуги повний пакет документів у паперовому вигляді, необхідних для отримання адміністративної послуги.

    Орієнтовна вартість послуги:

    • для транспортних засобів усіх категорій або окремих агрегатів (із видачею номерного знака) — 1186 грн.

    У 2024 році збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при першій державній реєстрації легкового транспортного засобу становить :

    • не перевищує або дорівнює 499 620 грн – сплачується 3%;
    • більше ніж 499 620 грн, але не перевищує або дорівнює 878 120 грн – сплачується 4%;
    • більше ніж 878 120 грн – сплачується 5%.

    По-друге, незрозуміла пропозиція щодо "переписати договір". Фізична особа 1 стала власником даного авто з моменту укладання договіру купівлі продажу, а отже, юридична особа з 5 квітня 2022 року не волідіє даним ТЗ, що унеможливлює його продаж фізичній особі 2.

    Та надати консультацію як вірно оформити договір купівлі-продажу між фізичними особами.

    Якщо Ви не хочете мати проблем у майбутньому з даним авто, то фізична особа 1 спочатку повинна вирішити питання із постановкою авто на облік в СЦ МВС, а вже потім укласти з Вами від свого імені угоду купівлі-продажу. Тільки у такий спосіб Ви будете мати 100% гарантію законності придбання даного ТЗ та подальшої відсутності проблем.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    7.7%

    Вітаю!

    1.

    ДОГОВІР НАДАНИЙ ВАМИ НЕ ВІДПОВІДАЄ ЗАКОНОДАВСТВУ УКРАЇНИ.

    Якщо продавцем виступає організація або підприємство, в цьому випадку вартість транспортного засобу визначається безпосередньо ним. При цьому необхідно надати такі документи, як техпаспорт на машину, оригінал довіреності від юрособи на свого співробітника, який уповноважений займатися продажем, цивільний паспорт уповноваженого співробітника, реквізити юридичної особи. Покупець також надає паспорт та ІПН.

    При продажу автомобіля юридичною особою приймається рішення про продаж транспортного засобу, яке оформляється наказом директора або протоколом зборів власників підприємства. Продаж автомобіля оформляється договором купівлі-продажу, який складається в письмовій формі і завіряється нотаріально або укладається безпосередньо в сервісному центрі МВС у присутності адміністратора ТСЦ. Продаж авто фізичній особі-неплатнику ПДВ розглядають, як операцію з постачання товарів, а значить, продавець транспортного засобу буде зобов'язаний заплатити ПДВ в загальному порядку за ставкою 20%.

    Під час укладання договорів купівлі-продажу автомобіля підприємства керуються загальними нормами гл. 54 ЦКУ.

    Продаж автомобіля оформлюють договором купівлі-продажу. Такий договір складають у письмовій формі (ст. 208 Цивільного кодексу України, далі – ЦКУ) і має бути нотаріально посвідчений, або оформлення такого договору безпосередньо у сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів такого центру (абзаци 4, 5 п. 8 Порядку № 1388).

    ___* Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженийпостановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 р. № 1388.

    Вибуття автомобіля найчастіше оформлюють Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма № ОЗ-1). Його складають у 3 примірниках: перші два – для підприємства, що передає основний засіб (перший примірник додають до звіту, а другий – до повідомлення на передання та для акцепта), третій – особі, що приймає основні засоби. .

    Нові власники транспортних засобів зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (ст. 34 Закону про дорожній рух). Згідно з п. 33 Порядку реєстрації транспортних засобів, у разі зміни власників транспортних засобів зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться, а здійснюється лише перереєстрація.

    Відповідно, крім документів, потрібних новому власникові під час оформлення купівлі-продажу для взяття транспортного засобу на облік, новий власник також повинен мати необхідні документи для реєстрації (перереєстрації) автомобіля у територіальних органах з надання сервісних послуг МВС.

    2.

    Згідно з статтею 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

    При придбанні вживаного автомобіля, надійним способом є укладення договору купівлі-продажу у нотаріуса. Нотаріус перевіряє достовірність наданих документів і відсутність обтяжень (арешту, заборони, наявність кредиту) на транспортний засіб. Перед підписанням договору купівлі-продажу необхідно уважно ознайомитися з його змістом.

    В даний час все більшою популярністю починає користуватися спосіб купівлі-продажу автомобіля по, так званій, «генеральній довіреності». Все більша кількість людей намагається уникнути довгої процедури виснажливого складання договору купівлі-продажу, сплати податків по ньому, і декларування доходу, отриманого в результаті даної угоди.

    Слід звернути увагу на той факт, що чинне цивільне законодавство визначає поняття довіреності тільки як письмового документа, що видається однією особою іншій особі для представництва інтересів довірителя перед третіми особами.

    Продавець повинен правильно розуміти, що передаючи автомобіль за дорученням він не передає своє право власності і де-юре залишається його власником. У зв'язку з цим його можуть надалі переслідувати такі неприємності як звернення страхової компанії до власника з регресною вимогою про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ДТП третій особі, так само, продавець не може знати чи в законних цілях використовуватимуть відчужене їм авто.

    Зверніть увагу! З грудня 2023 року продати чи придбати автівку можна завдяки Єдиному державному вебпорталу електронних послуг (далі – Дія).

    Відповідно до частини першої статті 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    Стаття 317 Цивільного кодексу України, встановлює, що власнику належать права володіння, користування і розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

    Правом володіння є право фактичного, фізичного та господарського впливу на річ (майно). Право володіння притаманне тим речам, які знаходяться у власності.

    Правом користування є можливість власника та / або інших осіб вилучати з речі її корисні властивості, привласнення плодів і доходів, принесених річчю для задоволення своїх потреб.

    Правом розпорядження є можливість власника визначати юридичну і фактичну долю майна, а саме: відчуження (продаж, дарування, рента і т.д.), передача іншим особам у володіння та / або користування (оренда, застава, позика тощо) , знищення або фізична відмови від майна.

    Єдиний спосіб придбання права власності на автомобіль - це оформлення договору купівлі-продажу.

    У бланку угоди повинні бути такі положення:

    • дата і місце оформлення договору купівлі-продажу автомобіля, потрібні відомості про обидві сторони відповідно підтверджуючих особи документів;
    • інформація про транспортний засіб як предмет угоди на підставі технічної документації;
    • деталі вартості та варіантів оплати;
    • підписи, що підтверджують згоду сторін і приводять договір в дію.

    ПЕРЕОФОРМЛЕННЯ ЧЕРЕЗ СЕРВІСНИЙ ЦЕНТР МВС:

    У Міністерстві внутрішніх справ надали, яким є алгоритм дій при купівлі-продажу автомобіля.

    Він передбачає два наступні кроки:

    Крок 1. Звернення до Експертної служби МВС на дослідження транспортного засобу. Це можна зробити самому або з покупцем. Висновок про авто, який надає Експертна служба МВС, є чинним 10 днів.

    Крок 2. Звернення до будь-якого зручного сервісного центру МВС. Адміністратор проводить перереєстрацію протягом 30 хв.

    У продавця мають бути такі документи: свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу; паспорт; довідка платника податків; висновок експертної служби МВС про транспортний засіб.

    Покупець повинен надати паспорт та довідку платника податків.

    Договір купівлі-продажу оформляється безпосередньо в Сервісному центрі МВС.

    Після перереєстрації транспортного засобу новий власник отримує нове свідоцтво про реєстрацію авто та номерні знаки уже на своє ім'я.

    НЕ РАДЖУ ПОГОДЖУВАТИСЬ НА ЗАПРОПОНОВАНІ ВАМ СПОСОБИ ПРИДБАННЯ АВТО.

    ЩОБ СТАТИ ВЛАСНИКОМ ДОГОВІР ТРЕБА УКЛАСТИ ОФІЦІЙНО ТА ПЕРЕРЕЄСТРУВАТИ ЙОГО НА СЕБЕ.

    Турчин Ярослав
    30.8%
    Турчин Ярослав день тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ДНЯ, пані ЛІЛІЯ! Щиро не рекомендую зв"язуватись з цим. Існує ризик ніколи не поставити авто на облік.

    Це неправомірні дії і фактична фальсифікація договору. Я вже промовчу про те, що ВМД (вантажна митна декларація) не є документом на підставі якого дана фірма має право володіти транспортним засобом і розпоряджатися ним на території України.

    Хай фізична особа оформлює авто на себе у ТСЦ МВС, якщо це не було зроблено. А це не було зроблено судячи з усього. Бо перш за все ця фірмочка мала зареєструвати авто на себе. А це їм ніхто не дасть зробити в умовах війни без взаємодії з ТЦК та мобілізаційного обліку авто.

    Це він не робиться мабуть тому, що дізналися, що авто не може бути зареєстроване, адже існують проблеми по лінії обліку авто в ТЦК та СП, або є інші перешкоди.

    Тому це все хочуть перекинути на Вас. При цьому якщо Вам не вдасться поставити авто на облік в ТСЦ МВС (колишні МРЕВ ДАІ) на себе - гроші Ви скоріш за все назад не повернете навіть по суду.

    Я б не ризикував так і не перераховував їм ніякі гроші до моменту того, як авто стане на облік в ТСЦ МВС,

    Також мені не подобається, що фірма ТОВ "ФЛОРЕО" бігає по судам та судиться з органами податкової служби на Волині. І якщо вони працюють по яким схемам, це не значить, що Вам вдасться так само успішно судитися з державою.

    Можливо у них не було проведене належне розмитнення та таке інше.

    Рекомендував би мати справу виключно з фізичними особами при купівлі-продажу авто. Інакше Ви можете витратити гроші і як наслідок отримати авто без можливості її поставити на облік.

    Перш за все ця фірма зобов"язана на підставі ВМД поставити авто на реєстрацію в Україні - НА СЕБЕ. А вже потім підписувати якісь договори. Митна декларація не підтверджує право власності на авто і не є підставою його продажу.

    Статтею 34 Закону України «Про дорожній рух», зокрема, передбачено, що власники транспортних засобів та особи, які використовують їх на законних підставах, зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання, митного оформлення, одержання транспортних засобів або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів.

    Державна реєстрація транспортних засобів здійснюється на підставі пунктів 6-32 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388 (далі – Порядок):

    Транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в сервісних центрах МВС.

    Транспортні засоби, що належать фізичним особам-підприємцям, реєструються за ними як за фізичними особами.

    Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі – власники) зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини).

    Експлуатація транспортних засобів, що не зареєстровані (не перереєстровані) в уповноважених органах МВС та без номерних знаків, що відповідають державним стандартам, а також ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах або знищені чи підроблені, забороняється.

    Транспортні засоби, тимчасово ввезені на митну територію України для власного користування більш як на два місяці, підлягають державній реєстрації в сервісних центрах МВС на строк, визначений Держмитслужбою. Тимчасово ввезені транспортні засоби не можуть бути розкомплектовані на запасні частини, передані у володіння або користування іншим особам.

    Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб – нотаріально посвідчена довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі – правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортних засобів, які були зареєстровані в підрозділах Державтоінспекції до набрання чинності Законом України «Про дорожній рух»).

    Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:

    • договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;
    • укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;
    • нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;
    • договори купівлі-продажу транспортних засобів, що підлягають першій державній реєстрації в сервісних центрах МВС, за якими продавцями виступають суб’єкти господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, і які підписані від імені таких суб’єктів уповноваженою особою і скріплені печаткою;
    • свідоцтва про право на спадщину, видані нотаріусом або консульською установою, чи їх дублікати;
    • рішення про закріплення транспортних засобів на праві оперативного управління чи господарського відання, прийняті власниками транспортних засобів чи особами, уповноваженими управляти таким майном;
    • рішення власників майна, уповноважених ними органів про передачу транспортних засобів з державної в комунальну власність чи з комунальної власності в державну власність;
    • копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин;
    • довідка органу соціального захисту населення або управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що виділили автомобіль або мотоколяску;
    • акт приймання-передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком, виданий підприємством-виробником або підприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортний засіб спеціальний пристрій згідно із свідоцтвом про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, із зазначенням ідентифікаційних номерів такого транспортного засобу та конкретного одержувача;
    • митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії або електронна митна декларація, або видане митним органом посвідчення про реєстрацію в уповноважених органах МВС транспортних засобів чи їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;
    • договір фінансового лізингу;
    • акт про проведений аукціон або постанова та акт про передачу майна стягувачу в рахунок погашення боргу, видані органом державної виконавчої служби;
    • інші засвідчені та оформлені в установленому порядку документи, що підтверджують набуття, перехід та припинення права власності на транспортний засіб відповідно до закону.

    У разі митного оформлення транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, які ввозяться на митну територію України, за електронною митною декларацією така декларація, засвідчена електронним цифровим підписом відповідальної посадової особи митного органу, передається за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем органам МВС.

    Для державної реєстрації транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зняті з обліку в уповноважених органах МВС, крім зазначених у цьому пункті документів, що підтверджують правомірність їх придбання, подається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) та копія реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на пластиковій основі, з відміткою уповноваженого органу МВС про зняття транспортного засобу з обліку. Переобладнання (крім переобладнання для роботи на газових паливах), відчуження, передача права користування і (або) розпорядження придбаних транспортних засобів, не зареєстрованих у уповноважених органах МВС, не допускається.

    Державна реєстрація транспортних засобів проводиться за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податків і зборів (обов’язкових платежів), а також внесення в установленому порядку платежів за проведення огляду транспортних засобів, державну реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку, відшкодування вартості бланків реєстраційних документів та номерних знаків.

    Державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку розукомплектованих транспортних засобів, крім випадків вибракування їх у цілому, не допускається. Розукомплектованими вважаються транспортні засоби, в яких відсутня одна або більше складових частин, що мають ідентифікаційний номер (кузов, шасі, рама, двигун).

    Державна реєстрація транспортних засобів, що перебували в експлуатації та ввезені на митну територію України, проводиться за умови відповідності конструкції і технічного стану даної марки (моделі) транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, обов’язковим вимогам правил, нормативів і стандартів України, що підтверджується сертифікатом відповідності або свідоцтвом про визнання іноземного сертифіката, копію яких власники подають до сервісного центру МВС.

    Державна реєстрація конфіскованих транспортних засобів або транспортних засобів, право власності на які встановлено за рішенням суду, проводиться на підставі відповідного рішення суду із зазначенням марки, моделі, ідентифікаційних номерів складових частин таких засобів, а також реєстраційних документів, зокрема свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (далі — свідоцтво про реєстрацію) або технічного паспорта (у разі їх наявності). До реєстраційних документів додається договір купівлі-продажу, інший документ, що встановлює право власності, або рішення Кабінету Міністрів України чи комісії, утвореної відповідно до Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. № 985, про передачу цих транспортних засобів у разі конфіскації у власність держави.

    https://ter.hsc.gov.ua/index/poslugi/pitannya-ta-v...

    Щасти Вам!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України