Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 09 жовтня 2024, питання №120780 350₴

ТЦК не розглянув заявку на відстрочку, оскільки я в них не на обліку

Добрий день!

Маю право на відстрочку за п.9, постійний догляд за батьком оформлений, отримую компенсацію.
У липні змінив місце проживання, переїхав до Львова і там же оформив статус ВПО.
Подав через адвоката поштою весь набір документів із заявкою на відстрочку в ТЦК за місцем реєстрації ВПО. Заявку зареєстрували, але конкретної відповіді по ній я не отримав. Після адвокатського запиту надіслали лист, що я не стою на обліку в цьому ТЦК. Як розцінювати цю відповідь? Ні відмови, ні схвалення відстрочки я не отримав. Наразі стою на обліку в ТЦК і СП за старим місцем проживання, за пропискою. Туди ж одночасно направляв заявку на відстрочку. Її так само зареєстрували, але відповіді немає.

У Резерв + військово-обліковий документ з qr-кодом сформований, дані оновив вчасно.

Як правильніше вчинити далі, щоб отримати відстрочку? Як розцінювати відповідь ТЦК, як відмову або ж це просто інформаційний лист?

Відповіді юристів (14)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відстрочка розглядається за місцем Вашого військового обліку.

    Саме там приймається рішення.

    Звертайтесь до ТЦКСП за місцем Вашого військового обліку з відповідним запитом.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Згідно частини 4 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    У період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії воєнного стану призовники, військовозобов’язані та резервісти, які залишили або покинули своє місце проживання, зобов’язані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

    Тобто, зареєструвавши ВПО Ви повинні були протягом 7 днів стати на військовий облік у ТЦК Львова.

    Згідно пункту 58-1 Постанови КМУ 560

    Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відділ за місцем перебування на військовому обліку військовозобов’язаного, який відповідно до закону зобов’язаний утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, або здійснює постійний догляд за особами, зазначеними у пунктах 9 і 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, під час прийняття рішення про надання відстрочки від призову на військову службу за призовом під час мобілізації перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаного та особи, яку відповідно до законодавства зобов’язаний утримувати військовозобов’язаний або за якою здійснює постійний догляд, наявність інших осіб, місце проживання яких задекларовано/зареєстровано за адресою задекларованого/ зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного або особи, яка перебуває на утриманні або потребує постійного догляду, з використанням відомостей Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, Державного реєстру актів цивільного стану громадян, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну.

    Отже, оформити відстрочку Вам повинен ТЦК, де Ви перебуваєте на військовому обліку.

    Після адвокатського запиту надіслали лист, що я не стою на обліку в цьому ТЦК. Як розцінювати цю відповідь?

    Це означає, що вони не оформлять Вам відстрочку, поки Ви не будете перебувати в них на військовому обліку.

    Як правильніше вчинити далі, щоб отримати відстрочку?

    У Вас є такі варіанти:

    1. Ви можете чекати на відповідь з ТЦК за місцем прописки.

    2. Якщо пройшло 30 днів, а ТЦК за місцем прописки не дало відповідь - можете оскаржити їх бездіяльність у судовому порядку.

    3. Можете стати на військовий облік за місцем реєстрації ВПО та оформити в них відстрочку.

    Якщо Ви зареєстрували ВПО та не стали на військовий облік - можливий штраф за статтею 210 КУпАП.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Ігоре!

    У Вашому випадку відповідь ТЦК у місті Львові потрібно розцінювати, як інформаційний лист, оскільки відмова у наданні відстрочки має встановлений зразок (Додаток 7 до Постанови КМУ №560).

    Відстрочку ж Ви повинні оформлювати саме у тому ТЦК, в якому перебуваєте на обліку. Тобто, якщо Ви бажали оформити відстрочку в ТЦК міста Львова, то спочатку Вам потрібно було з'явитись до останнього із паспортом і військово-обліковим документом та стати на облік. До цього моменту, Ви не маєте жодного відношення до ТЦК в який надіслали заяву на відстрочку.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    10-1) у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:

    у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти СБУ - в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідним підрозділам розвідувальних органів)".

    Як правильніше вчинити далі, щоб отримати відстрочку?

    Відстрочку в ТЦК міста Львова Ви не отримаєте до тих пір, допоки не станете у останньому на військовий облік, що повинні були зробити упродовж тижня після постановки на облік, як ВПО.

    Що стосується надсилання заяви до ТЦК, у якому станом на зараз Ви перебуваєте на обліку, то коли саме Ви направили заяву до останнього?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Игорь Клієнт 5 днів тому
      Що стосується надсилання заяви до ТЦК, у якому станом на зараз Ви перебуваєте на обліку, то коли саме Ви направили заяву до останнього?
      Відправляв заявку в липні. На практиці у ТЦК де я на обліку не розглядають заявки направленні поштою. Тож скоріше за все я не отримаю відповіді від них. Мій адвокат запропонував направити туди документи паралельно з метою тільки інформування, що я змінив місце реєстрації та оформлюю відстрочку у Львові.
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді, пройшло вже дуже багато часу.

        Варіанти:

        1. Направити запит до ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку з приводу надання інформації щодо стану розгляду Вашої заяви на відстрочку.

        2. Звернутись до суду з позовом про визнання дій ТЦК протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, тобто, розглянути Вашу заяву на відстрочку.

        3. Ставати на облік в ТЦК м. Львова та оформлювати відстрочку у останньому. При тому, будьте готові до можливого штрафу за порушення правил військового обліку.

    Карпенко Андрій Володимирович
    25.1%

    Вітаю!

    НАДАТИ ВАМ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ МОЖЕ ТІЛЬКИ ТОЙ ТЦКСП, В ЯКОМУ ВИ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ.

    РЕЄСТРАЦІЯ ВПО, АВТОМАТИЧНО НЕ ЗМІНЮЄ МІСЦЕ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ - ВИ ПОВИННІ БУЛИ ЗВЕРНУТИСЯ ОСОБИСТО ДО ТЦКСП ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ ВПО, ДЛЯ ВЗЯТТЯ ВАС НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК.

    У ВАС (ТА У ВАШОГО АДВОКАТА) ПОВИННІ БУТИ ПИТАННЯ ДО ТОГО ТЦКСП В ЯКОМУ ВИ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ.

    ВИ МАЛИ ПРАВО ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ПОШТОЮ.

    Карпенко Андрій Володимирович

    ВАМ ТРЕБА СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ ВПО.

    ТЦКСП ЛЬВОВА САМІ ЗМІНЯТЬ МІСЦЕ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ВАМ НЕ ПОТРІБНО НІКОГО ІНФОРМУВАТИ ПРО ЦЕ.

    Игорь Клієнт 5 днів тому

    Дякую за відповіді! Чи можлива одночасна подача заявки на постановку на військовий облік та подача заявки на відстрочку? Бо переймаюся, що після становлення на облік мені вручать мобілізаційне розпорядження.

    • Дерій Владислав Олегович

      Можлива. Проте, якщо заяву не реєструють - ще раз відправте звичайні копії документів про відстрочку поштою (на кожній копії пишіть «Згідно з оригіналом», дата, підпис, Ваші ініціали). Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. При неправомірному врученні мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку після медогляду - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Ігоре!

      Так, Ви маєте право подати одночасно дві заяви. Документи, які Ви направляли Вам повернули разом із відповіддю чи останні залишились у ТЦК?

      • Игорь Клієнт 5 днів тому

        Ні, документи залишились в ТЦК

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Тоді, Ви вже маєте доказ того, що попередили ТЦК про своє право на відстрочку: ТЦК отримав Вашу заяву та документи, а також надав відповідь, що для розгляду останньої Ви повинні стати на облік.

          Тож, йдіть до ТЦК та намагайтесь подати одразу дві заяви. У випадку неправомірних дій ТЦК Вам потрібно відмовитись від отримання мобілізаційного розпорядження та вказати у акті відмови, що Ви маєте право на відстрочку й в ТЦК наявні всі неохідні документи з цього приводу.

    • Карпенко Андрій Володимирович

      КРАЩЕ ПЕРЕД ВІДВІДУВАННЯМ ТЦКСП ВІДПРАВИТИ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ПОШТОЮ - ЩОБ ЗАСТРАХУВАТИ СЕБЕ ВІД ПРОТИПРАВНИХ ДІЙ ТЦКСП.

      НАМАГАЙТЕСЯ В ТЦКСП ПОДАТИ ЗРАЗУ ДВІ ЗАЯВИ.

      ПОЧИНАЙТЕ ПРОХОДИТИ ВЛК ТІЛЬКІ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК ВАША ЗАЯВА (ПОШТОЮ АБО В ТЦКСП) БУДЕ ЗАРЕЄСТРОВАНА.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.6%

    Вітаю Вас

    Маю право на відстрочку за п.9, постійний догляд за батьком оформлений, отримую компенсацію.У липні змінив місце проживання, переїхав до Львова і там же оформив статус ВПО.Подав через адвоката поштою весь набір документів із заявкою на відстрочку в ТЦК за місцем реєстрації ВПО. Заявку зареєстрували, але конкретної відповіді по ній я не отримав. Після адвокатського запиту надіслали лист, що я не стою на обліку в цьому ТЦК. Як розцінювати цю відповідь? Ні відмови, ні схвалення відстрочки я не отримав. Наразі стою на обліку в ТЦК і СП за старим місцем проживання, за пропискою. Туди ж одночасно направляв заявку на відстрочку. Її так само зареєстрували, але відповіді немає.

    Загалом - ТЦК Львова відповів вірно - Ви не перебуваєте у них на обліку, а звертатися потрібно саме до ТЦК, де військовозобов'язаний перебуває на обліку. Тому нічого страшного не сталося, Вам просто потрібно піти до ТЦК особисто, стати на військовий облік та подати документи про відстрочку. При цьому, Ви вже подали документи поштою, відповідно маєте докази такого направлення, що робить Вашу ситуацію більш безпечною.

    Як правильніше вчинити далі, щоб отримати відстрочку? Як розцінювати відповідь ТЦК, як відмову або ж це просто інформаційний лист?

    Це просто інформаційний лист. Вони перевірили Вас по "Оберіг", з'ясували, що Ви перебуваєте на обліку зовсім в іншому ТЦК, і зробили відповідні висновки. По своєму їх можна зрозуміти, адже у них і так вистачає військовозобов'язаних. Не розумію, як адвокат санціонував такий порядок дій з Вашої сторони.

    Ви мали протягом 7 днів з дня постановки на облік як ВПО з'явитися до ТЦК, але цього так і не зробили. На жаль, але ТЦК може тлумачити це як порушення правил військового обліку.

    Все, що потрібно, зібрати аналогічний пакет документів, та піти до ТЦК особисто. Звертаю увагу, що запис наразі відбувається через електронну чергу.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України