Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

12 жовтня 2024, питання №121007

Тлумачення статті 46 ЦК

Добрий вечір! З'явилося запитання стосовно тлумачення статті 46 Цивільного кодексу, з огляду на нещодавний розгляд справи. Її зміст полягав у тому, що особа (громадянин України), що займала посаду моряка на судні, переміщуючись з Індії до Кенії, зникла з борту судна у відкритому морі при нез'ясованих обставинах. Матір особи через рік звернулася до суду з проханням визнати свого сина померлим, з огляду на необхідність відшкодування їй шкоди, завданої його смертю. Відповідно до статті 46 ЦК, Фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Питання полягає у тому, чи складає факт використання особою джерела підвищеної небезпеки(судна) і перебування у відкритому морі "обставини, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку" або необхідні більш серйозні підстави, накшталт шторму?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Такі питання вирішуються судом. Суддя, який розглядає справу, за певних обставин може визнати і судно джерелом підвищеної небезпеки. Все залежить від ситуації, яка складалася на момент зникнення особи.

    Для більш детальної віідповіді на Ваше питання треба бачити матеріали розслідування капітана судна, інші документи, які дотичні до цієї справи.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України