Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 16 жовтня 2024, питання №121288 340₴

Чи йти на Укрпошту по повістку якщо виключений з обліку?

Хотіли вручити повістку. Прийшли по місцю проживанню та вручили батькам рекомендоване повідомлення Укрпошта в якій написано: Повістка Т.Ц.К.
Передали батькам, що потрібно забрати протягом 3 днів.

1. Чи дійсно в мене є 3 дні на те, щоб забрати? Чи можу не реагувати на це і не йти по повістку на Укрпошту?
2. Якщо я піду, заберу повістку, але не піду в ТЦК. Тому що згідно документи я виключений з обліку. Чи всеодно змушений явитись? Ще одна річ. В Резерві на титульній стороні вказано що дані уточнено вчасно + пише Військовозобовязаний - якщо відкрити повністю документ, то там рішення ВЛК - непридатний з виключенням з військового обліку

Відповіді юристів (21)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    У ВАС Є РОЗБІЖНОСТІ МІЖ ПАПЕРОВИМ ВОД ТА РЕЄСТРОМ.

    ЩОБ ЦЕ ВИРІШИТИ, ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП В ЯКОМУ ВИ ПЕРЕБУВАЛИ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ, ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ВНЕСЕННЯ КОРЕКТНИХ ДАНИХ В РЕЄСТР.

    Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».

    У разі коли відомості, зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Реєстрі «Оберіг», він вважається недійсним. Про це йдеться у постанові Кабміну від 16 травня №559, яка набула чинності 18 травня, і якою затверджено нову форму ВОД.

    Відповідність відомостей, зазначених у військово-обліковому документі на бланку, відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг», перевіряється через:

    • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
    • районний (міський) ТЦК або його відділ (орган СБУ, розвідувальний орган).

    Про які саме відомості, невідповідність яких з Реєстром «Оберіг», буде означати недійсність військового квитка, йде мова?

    Відповідно до додатку до постанови 559, у графі 1 зазначається належність до військового обов’язку (призовник, військовозобов’язаний, резервіст). У разі коли громадянин України виключений з військового обліку, зазначається категорія військового обліку, з якої він був виключений.

    У графі 2 зазначається номер картки платника податків, у разі його відсутності – серія та номер паспорта.

    У графі 3 для військовозобов’язаних та резервістів зазначається склад відповідно до положень статті 5 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (рядовий, сержантський і старшинський, офіцерський), для призовників – не заповнюється.

    У графі 4 для військовозобов’язаних та резервістів зазначається військове звання (для громадян, виключених з військового обліку, зазначається військове звання на дату виключення з військового обліку), для призовників – не заповнюється.

    У графі 5 цифрами зазначається військово-облікова спеціальність, визначена громадянину відповідно до переліків, які затверджені Міноборони (для військовозобов’язаних та резервістів СБУ зазначається профіль відповідно до переліку, затвердженого СБУ).

    У графі 13 зазначаються дата взяття на військовий облік, найменування районного, міського ТЦК або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку. У разі зняття або виключення громадянина з військового обліку зазначаються дата і причина зняття (виключення) з військового обліку відповідно до положень статті 37 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу».

    Графа 14 заповнюється відповідно до положень статті 37 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» у разі: зняття з військового обліку з таких причин, як призов, направлення чи прийняття на військову службу або вступ на навчання у заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти; направлення на альтернативну (невійськову) службу; направлення для відбування покарання до установ виконання покарань; виключення з військового обліку з таких причин, як визнання непридатним до військової служби або досягнення граничного віку перебування у запасі.

    Слід зазначити, військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, тобто, до 18 травня, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

    Однак, якщо в ході перевірки документів, до прикладу, на вулиці, буде встановлено невідповідність даним «старого» військово-облікового документа і Реєстру «Оберіг», то особу можуть навіть затримати.

    Так, відповідно до постанови Кабміну №560, у ході перевірки документів громадян зокрема звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники ТЦК, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Реєстру «Оберіг».

    У разі виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Реєстру «Оберіг» старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) ТЦК для уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Реєстру «Оберіг».

    Як вказано у постанові №560, із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) ТЦК для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

    У разі відмови прослідувати до ТЦК поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 КУПАП.

    Таким чином, хоча й військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом про посилення мобілізації, і є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа, однак, якщо у Реєстрі «Оберіг» будуть мати місце розбіжності з «паперовою» версією ВОД, то особу можуть покликати до ТЦК для уточнення даних – і навіть затримати.

    Крім того, невідповідності відомостям, що містяться в Реєстрі «Оберіг» є підставою для видачі (заміни) ВОД за заявою особи.

    ххх

    ВАМ ТРЕБА З'ЯВИТИСЯ ДО ТЦКСП ЗА ПОВІСТКОЮ.

    ВИ ЗАБОВЯЗАНІ ОТРИМАТИ ПОВІСТКУ НА ПОШТІ ТА ПРИБУТИ ДО ТЦКСП У ВИЗНАЧЕНИЙ ЧАС - ЯКЩО ВИ ЦЬОГО НЕ ЗРОБИТЕ, ТО ВАС ВНЕСУТЬ В БАЗУ РОЗШУКУ ТА ЗАТРИМАЮТЬ ПРИ ПЕРЕВІРЦІ ДОКУМЕНТІВ.

    ТАКОЖ ВАС ПРИТЯГНУТЬ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ, ЯКЩО ВИЯВИТЬСЯ, ЩО ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ. (ШТРАФ - 17 000 ГРН.).

    Якщо протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку чоловік не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до ТЦК.

    Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку, прирівнявши час зберігання повісток від ТЦК до судових повісток. Так, на те, щоб забрати рекомендований лист, який надіслав ТЦК, з пошти у чоловіків буде три дні. В іншому випадку на них чекає постанова ТЦК про штраф від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн.

    Відповідно до Порядку призову належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку є:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

    Отже, змінами, внесеними постановою уряду від 8 жовтня 2024 р. №1147 передбачено, що рекомендовані листи з позначкою «Повістка ТЦК» під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). Кабмін уточнив, що рекомендовані листи з позначками «Повістка ТЦК», «Вручити особисто» підлягають врученню особисто адресатам.

    Втім, у разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК».

    Якщо ж протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до відправника.

    По суті, це і буде «належним повідомленням», після чого ТЦК може винести постанову про штраф.

    У разі коли адресат (одержувач) відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «Адресат відмовився» і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його відправнику.

    У разі невручення рекомендованого листа з позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК» такі відправлення разом з бланком повідомлення про вручення повертаються за зворотною адресою у порядку, визначеному цими Правилами, із зазначенням причини невручення.

    День явки за викликом резервіста або військовозобов'язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв'язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    ТОБТО У ВАС 7 ДНІВ ВІД ДНЯ НАДСИЛАННЯ ПОВІСТКИ(про це свідчить постанова № 1134).

    • Віталій Клієнт день тому

      Чи мають законне право в ТЦК мене відправити на повторне проходження ВЛК із звязку, що є розбіжності між паперовим та електронним документом?

      • Карпенко Андрій Володимирович

        НІ, ТОМУ ЩО ВИ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ.

        Стаття 34 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" :

        "1. Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей (біографічні дані, стан здоров’я, результати співбесід тощо) щодо призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних. Ведення персонально-якісного обліку покладається на районні (міські) військові комісаріати".

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

        Стаття 13. Формування Реєстру

        2. Відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, знищуються суб’єктами Реєстру відповідно до Порядку ведення Реєстру, затвердженого володільцем Реєстру.

        ЯК БАЧИМО ВИ НЕ ПОВИННІ ЗНАХОДИТИСЯ В РЕЄСТРІ.

        «Оберіг» — це державний електронний реєстр військовозобов'язаних України. Він містить інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років.

        ххх

        Громадянин, який виключений з військового обліку за станом здоров’я, не є військовозобов’язаним. Повторну ВЛК та медогляд взагалі можуть проходити виключно військовозобов’язані громадяни, які перебувають на військовому обліку. До випадків, що не передбачають повторної постановки на військовий облік відносяться:

        особи, визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

        особи, які досягли граничного віку перебування в запасі.

        Особу не можуть повторно відправити на ВЛК, оскільки він не перебуває на військовому обліку, так як виключений з нього, та не підлягає повторному взяттю на військовий облік. Рішення про визнання непридатним може бути скасоване регіональною ВЛК (а не недійсне) з обгрунтуванням скасування, про що Вас повинні повідомити завчасно, надати рішення про скасування з наведенням підстав. Вам необхідно вимагати надання рішення про скасування Вашого рішення ВЛК і якщо його не нададуть, Ви маєте право відмовитись від проходження повторного ВЛК.

        Ще раз наголошую, що рішення ВЛК може бути скасовано тільки на конкретних підставах. Перевірка ВЛК не тягне автоматично скасування всіх їх рішень.

        Карна справа - доведеність підробки рішення ВЛК - скасування рішення ВЛК.

        Тільки Так!!!

        Рішенням РНБО постанови ВЛК НЕ СКАСОВУЮТЬСЯ. ТІЛЬКИ ЯКЩО БУДЕ ДОВЕДЕНО, ЩО КОНКРЕТНЕ РІШЕННЯ ВЛК ПІДРОБЛЕНЕ, ТІЛЬКИ ТОДІ ЙОГО СКАСУЮТЬ. БЕЗПІДСТАВНЕ СКАСУВАННЯ ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Віталію!

    1. Чи дійсно в мене є 3 дні на те, щоб забрати?

    Так. На те, аби забрати повістку після повідомлення Укрпошти у Вас є три дні. Після того, повістка буде повернута до ТЦК.

    Відповідно до Постанови КМУ №1147 "ЗМІНИ, що вносяться до Правил надання послуг поштового зв’язку":

    “Рекомендовані листи з позначкою “Повістка ТЦК” під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). У разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК.

    Якщо протягом трьох робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК”, працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку “адресат відсутній за зазначеною адресою”, яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до відправника.”

    Чи можу не реагувати на це і не йти по повістку на Укрпошту?

    Неявка за повісткою без поважної причини може потягнути за собою притягнення до адмінистративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП.

    Дивно, чому Вам була надіслана повістка, якщо, як Ви зазначаєте, Ви є невійськовозобов'язаним та виключеним з обліку в ТЦК.

    2. Якщо я піду, заберу повістку, але не піду в ТЦК. Тому що згідно документи я виключений з обліку. Чи всеодно змушений явитись? Ще одна річ. В Резерві на титульній стороні вказано що дані уточнено вчасно + пише Військовозобовязаний - якщо відкрити повністю документ, то там рішення ВЛК - непридатний з виключенням з військового обліку.

    Потрібно бачити Ваш паперовий військово-обліковий документ, аби зрозуміти чи дійсно Вас виключили з обліку. У якому році це сталося? На якій підставі? Який Наказ МОУ та стаття? Коли Ви останній раз були в ТЦК?

    Якщо це просто некоректно внесені дані, то цю проблему можна виправити шляхом внесення достовірних даних до Єдиного реєстру.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Віталій Клієнт день тому

      Придатність до проходження військової служби за станом здоровʼя:

      23 грудня 2022 року військово-лікарською комісією при 7 відділі

      Хмельницького РТЦК та СПІ Хмельницької області на підставі статті

      61а графи II наказу МОУ Nº 402-2008 визнаний непридатним до

      військової служби із виключенням з військового обліку.

      Останній раз тоді і був, коли отримував тимчасове посвідчення

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Зрозумів. Тоді Вам дійсно потрібно направити до ТЦК заяву щодо внесення коректних даних до Єдиного реєстру, оскільки при такій постанові ВЛК Ви є невійськовозобов'язаним. Направити заяву Ви можете Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення.

        Не зовсім зрозуміло, все ж таки, звідки взявся статус "військовозобов'язаний", якщо є постанова ВЛК про непридатність з виключенням... Ви до цього часу не отримували повісток?

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ДНЯ, пане ВІТАЛІЙ!

    Якщо Ви дійсно виключені з військового обліку, то Вам лише слід привести дані в Реєстрі у відповідність з паперовими документами у Вас на руках.

    Які у Вас є документи? Військово-обліковий документ на бланку? Чи є в наявності довідка ВЛК про виключення?

    Оскільки дуже часто ТЦК зловживає, бажано це робити дистанційно, без походів по ТЦК. Бо оригінал документів заберуть, знищать і скажуть, що нічого не було.

    Формально Вам не мали права відправляти повістку, однак, Ви самі допустили помилку, оскільки НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНІ - не оновлюють дані. Ви це зробили, тобто оновили дані і потрапили у списки на розсилку повісток. Бо для цього цю порочну процедуру і розробляли. Тепер ті, хто не оновив - радіють, а ті, хто довірився державі - не розібравшись у питанні, отримують повістки і ризикують отримати штрафи на рівному місці.

    Правові наслідки щодо отримання Вами / неотримання повістки - однакові. Всеодно вона буде вважатися врученою.

    На отримання дійсно 3 -дні. Це алгоритми роботи Укрпошти, яка відправляє назад повістки ТЦК, так само як і судові. Іноді через неналежну роботу листонош люди не отримували повістку з суду, бо приходили вже запізно.

    Щодо повістки.

    Оскільки Ви виключені з обліку, то повістка - незаконна. Проте, її оскаржити неможливо.

    Верховний Суд у своїй постанові від 8 вересня 2022 року зазначив, що повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов'язок. Тому повістка до суду не оскаржується.

    Повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов’язок відповідно до закону.

    Постанова Верховного Суду від 8 вересня 2022 року у справі № 300/1263/22 (провадження № К/990/15867/22) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/106141195.

    ОТЖЕ, Вам слід направити до ТЦК поштою заяву на усунення неточностей в Реєстрі, щоб там з"явився нормальний статус - Невійськовозобов"язаний.

    На жаль, по при передбачену можливість комунікації з ТЦК через Резерв+, електронний функціонал листування з ТЦК та СП в Резерв+, який є імітацією Єдиного державного реєстру, досі не створено. Тому залишається лише поштовий варіант звернення, якому можуть передувати спроби звернутися через Службу підтримки Резерв+, та на електронну пошту ТЦК.

    Окремим моїм клієнтам, які за кордоном, вдавалося достукатися до столичних РТЦК та СП та Київського міського ТЦК та СП.

    Якщо не відреагують - то треба використовувати традиційні консервативні методи (ні, не поштових голубів, а національного поштового оператора - УДППЗ "Укрпошта")

    Такий лист направляється до ТЦК через УДППЗ "Укрпошта" з описом вкладення та паперовим бланковим повідомленням про вручення адресатом.

    Примірну ЗАЯВУ на виправлення відомостей в Реєстрі додаю до своєї відповіді.

    У заяві можна послатися на пункт 2 частини першої статті 9 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" та Постанову КМУ № 559 від 16.05.2024 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    • звертатися в порядку, встановленому адміністратором Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    Але Ви не військовозобов"язаний, а як діяти військовозобов"язаним у такому випадку законом не визначено. Проте, визначено підзаконним актом.

    Згідно з пунктами 1 - 5 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 “Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа”.

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    • в електронній формі - засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
    • у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі коли відомості, зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.

    ...

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    • у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
    • в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі - військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    При цьому, згідно з пунктом 12 частини 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text

    військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    Чи усунуть неточності теж гарантувати не можна. Бо ж у законі йде посилання про порядок, встановлений адміністратором Реєстру. Адміністратором є Генеральний штаб ЗСУ. У публічному просторі відсутній такий порядок. Може його знову зробили для службового користування і засекретили. Звісно є Постанова КМУ № 559 і окремі адекватні ТЦК нею послуговуються. А інші досі живуть у 90-2000х роках і нічого не хочуть чути про новації.

    Тому може існувати варіант в якому без звернення до суду внести зміни не вдасться.

    Хоча у більшості випадків клієнтів - вони зверталися із листами до ТЦК і протягом місяця дані виправляли. Навіть електронною поштою. Але це був м. Київ.

    Якщо ТЦК буде проявляти бездіяльність. Можна оскаржити дії РТЦК та СП спочатку до обласного ТЦК (для областей) або до ТЦК м. Києва (для РТЦК районів м. Києва).

    Строк звернення до суду - 6 місяців з дати порушення прав. Проте бажано подавати трохи раніше, щоб справу не залишили без розгляду по строкам, обліковуючи не з дати коли мали б відповісти протягом місяця, а наприклад відповідно до постанови КМУ № 559, протягом 5 днів з дня отримання заяви.

    НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ПЕРЕДАВАЙТЕ ОРИГІНАЛ КВИТКА РОБОТОДАВЦЮ, ТЦК. Не рятує навіть розписка. У клієнтів з Нацполіції та ДСНС - які віддали квиток кадровику для бронювання та оформлення відстрочки в ТЦК - вийшла ситуація, коли працівники ТЦК загубили їх військовий квиток і тепер замість дисциплінарної справи на них, вони розводять руками і кажуть - йдіть на нову ВЛК за новим військовим квитком. Можливо це навіть і схема обману громадян в цілях мобілізації.

    Пам"ятайте, що відповідно до пункту 24 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ № 559 від 16.05.2024 р. Громадянин України може передавати військово-обліковий документ на бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3. Військово-обліковий документ на бланку повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки.

    Щасти Вам!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Віталій Клієнт день тому

      вже побачив в заяві які документи прикладаються

    Віталій Клієнт день тому

    Дякую за розяснення.

    Якщо коротко. Мої дії. Я йду на пошту та беру повістку. Далі, пишу ЗАЯВУ на виправлення відомостей в Реєстрі та направляю Укрпоштою на адресу ТЦК. Все вірно?

    Дата відправлення мого листа(заяви) зафіксованої на укрпошті буде являтись офіційною датою що я ніби то зявився в ТЦК та не порушив закон?

    До заяви прикладати копії документів мого тимчасового посвідчення та рішення ВЛК?

    • Турчин Ярослав Олександрович

      Так. Бажано відправити листа з описом вкладення та повідомленням про вручення, щоб потім ТЦК не заявив, що нічого не отримував і не заспівав свою традиційну пісню про - "А як Ви докажете..."

      Заява надсилається через відділення УДППЗ "Укрпошта" рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення (паперовим бланком за формою Укрпошти, а не СМСкою).

      Бланк опису вкладення Укрпошти за посиланням:

      https://www.ukrposhta.ua/doc/samples/Blank_opysu_v...

      Бланк рекомендованого повідомлення про вручення за посиланням:

      https://www.ukrposhta.ua/doc/samples/Blank_rekomen...

      Щасти Вам!

    Віталій Клієнт день тому

    Дякую! Надіюсь просто непорозуміння, але краще дійсно через пошту це робити. Дякую

    • Турчин Ярослав Олександрович

      Прошу. На жаль такі "непорозуміння" зараз носять масовий характер, тому краще дійсно не ризикувати.

    Карпенко Андрій Володимирович

    НАПРАВЛЕННЯ ЛИСТА ТЦКСП ПОШТОЮ, НЕ БУДЕ РАХУВАТИСЯ, ЩО ВИ ПРИБУДИ ПО ПОВІСТЦІ.

    • Віталій Клієнт день тому

      Не бачу підстав для походу в ТЦК. Реаліїї такі, що є людський фактор, і я не можу ручатись за людину,яка працює в ТЦК, що вона добросовісна і не знищить мої документи. Я вже надивився різних ситуацій. Листа буде достатньо у моєму випадку. Дякую

    Карпенко Андрій Володимирович

    ТО ВАШЕ РІШЕННЯ, АЛЕ НАВРЯД ВИ ТАК ВИРІШИТИ СВОЄ ПИТАННЯ.

    А ОТ ВАС ВІРОГІДНО ПОДАДУТЬ У РОЗШУК.

    • Віталій Клієнт день тому

      Так, звісно. Розумію. Проблем взагалі немає, нехай виправляють і надають вірні данні в оберіг, ось і все.

    Віталій Клієнт день тому

    Дякую за консультацію, в будь-якому разі

    • Карпенко Андрій Володимирович

      Згідно Закону Вас взагалі не повинно бути в Оберігу.

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

      Стаття 13. Формування Реєстру

      2. Відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, знищуються суб’єктами Реєстру відповідно до Порядку ведення Реєстру, затвердженого володільцем Реєстру.

      ЯК БАЧИМО ВИ НЕ ПОВИННІ ЗНАХОДИТИСЯ В РЕЄСТРІ.

      • Віталій Клієнт день тому

        Так, ото ж. Людський фактор призвів до цієї розбіжності між паперовим та електронним документами. Гарного вечора, ще раз дякую!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Віталій!

    1. Чи дійсно в мене є 3 дні на те, щоб забрати? Чи можу не реагувати на це і не йти по повістку на Укрпошту?

    Так, дійсно, у Вас є тільки 3 робочі дні.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 5 березня 2009 р. № 270 Київ

    Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку

    81. Рекомендовані поштові відправлення (крім рекомендованих листів з позначками “Судова повістка”, “Повістка ТЦК”), повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою або під час видачі в об’єкті поштового зв’язку вручаються адресату (одержувачу), а в разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів сім’ї, який проживає разом з ним.

    У разі відсутності адресата (одержувача) або повнолітніх членів його сім’ї про надходження поштового відправлення, поштового переказу адресат (одержувач) інформується у спосіб, визначений оператором поштового зв’язку.

    82. Рекомендовані листи з позначкою “Судова повістка”, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу), а в разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів його сім’ї, який проживає разом з адресатом (одержувачем). У разі відсутності адресата (одержувача), будь-кого з повнолітніх членів його сім’ї за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Судова повістка”.

    Рекомендовані листи з позначкою “Повістка ТЦК” під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). У разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК”.

    Якщо протягом трьох робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого (реєстрованого) листа з позначкою “Судова повістка”, працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку “адресат відсутній за зазначеною адресою”, яка засвідчується підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до суду.

    Загалом - неявка по такій повістці може розцінюватися ТЦК та СП як порушення законодавства у сфері мобілізації - статті 210-1 КУпАП та штраф 17-25,5 тис грн.

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Водночас потрібно розуміти, що наявність одного адміністративного стягнення ні в якому разі не позбавляє ТЦК можливості направити нову повістку про явку. Короткий ланцюжок можливий дій уповноважених органів у даній ситуації виглядає +- наступним чином:

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Штраф до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Ось коротко такий алгоритм дій. Особа не може бути притягнути до відповідальності двічі за одне і те ж правопорушення. Тому не оновили - понесли відповідальність і по суті все. Обмеження у праві керування ТЗ - це інше, але також не критичне, як на мою точку зору. Найгірший сценарій розвитку подій за новим законодавством - обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    2. Якщо я піду, заберу повістку, але не піду в ТЦК. Тому що згідно документи я виключений з обліку. Чи всеодно змушений явитись? Ще одна річ. В Резерві на титульній стороні вказано що дані уточнено вчасно + пише Військовозобовязаний - якщо відкрити повністю документ, то там рішення ВЛК - непридатний з виключенням з військового обліку

    У Вас доволі типова ситуація для сьогодення: Ви маєте висновок ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, але в Резерв + дана інформація відсутня.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Я б порадив Вам спробувати подати на адресу ТЦК та СП листа щодо внесення інформації про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку до реєстру "Оберіг". І поки нікуди не ходити і нічого не оновлювати. Подайте заяву та чекайте відповіді від ТЦК та СП. У заяві вкажіть свій статус "невійськовозобов'язаний"!!!

    Щодо спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але у Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. Подайте письмову заяву, далі - направте адвокатський запит, за потреби - подавайте позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії - внести інформацію про Вашу непридатність з виключенням з військового обліку до системи "Оберіг".

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1. Чи дійсно в мене є 3 дні на те, щоб забрати?

    Так, як правило, це 3 дні.

    Чи можу не реагувати на це і не йти по повістку на Укрпошту?

    Можете не реагувати.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 560 Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    Отже, повістка повинна присилатись резервісту або військовозобов'заному, а Ви є виключеним з військового обліку.

    Якщо за неявку до ТЦК Вас притягнуть до адміністративної відповідальності - штраф Ви зможете оскаржити у судовому порядку.

    2. Якщо я піду, заберу повістку, але не піду в ТЦК. Тому що згідно документи я виключений з обліку. Чи всеодно змушений явитись?

    Згідно пункту 41 постанови КМУ 560 Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки - особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територ

    Тому, якщо отримаєте і забере лист з укрпошти - Ви не стаєте автоматично військовозобов'язаним.

    Ще одна річ. В Резерві на титульній стороні вказано що дані уточнено вчасно + пише Військовозобовязаний - якщо відкрити повністю документ, то там рішення ВЛК - непридатний з виключенням з військового обліку

    Вам потрібно укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладеного або через адвоката направити до ТЦК заяву з вимогою про внесення змін до Реєстру військовозобов'язаних. До заяви потрібно прикріпити нотаріальну копію тимчасового посвідчення військовозобов'язаного.

    Згідно пункту 4 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    • у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
    • в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Якщо протягом цього терміну ТЦК не внесе зміни до Реєстру, то Ви можете у судовому порядку оскаржити бездіяльність ТЦК та зобов'язати їх вчинити певні дії.

    Вже є судове рішення, де суд став на сторону громадянина та зобов'язав ТЦК розглянути заяву про внесення до Єдиного реєстру даних про його непридатність до військової служби. https://reyestr.court.gov.ua/Review/121032746

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України