Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 19 жовтня 2024, питання №121428 700₴

Что можно працівнику виїхати у відрядження, якщо він має діючу відстрочку від мобілізації за п.1 ч.3 ст 23 (студент денної форми)?

Добрий день!
Існує необхідність у виїзді працівника організації у відрядження, яке визнано критично важливим та має право бронювати своїх працівників. Проте в цього працівника є діюча відстрочка як студента денної форми (за сприянню навчання цієї організації), у зв’язку з чим, працівник не може бути поданий на бронювання. Наразі постало питання відрядження цього працівника до головного офісу закордоном з відповідним оформлення усіх документів для відрядження. Чи пропустять такого працівника у відрядження, з відстрочкою, а не бронюванням?

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ні. На цій підставі за кордон працівник не виїде.

    Така можливість не передбачена Правилами перетинання державного кордону громадянами України.

    Зазначені Правила містять вичерпний перелік підстав та суб'єктів, які мають право на виїзд.

    Згідно п. 2-6 Правил у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (студенти, викладачі), а також пункті 2-14 цих Правил.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    На жаль, прикордонники можуть не пропустити його за кордон, адже як студент чоловік не має права на виїзд з України. У Вас єдиний вихід це зачекати поки закінчиться термін дії відстрочки 09.11.2024 року та якщо вона не буде продовжена автоматично - подати працівника на бронювання. Через ДІЮ бронювання можна оформити за декілька днів.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Згідно пункту 2-14 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    У разі введення в Україні воєнного стану працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    Отже, для перетину кордону працінику необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт;

    2) Витяг про бронювання

    3) Наказ про службове відрядження

    4) військово-обліковий документ з вклеїним штрикодом або е-ВОД з Резерв+

    Працівник може оформити та роздрукувати електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ та надати його прикордонникам, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Якщо чоловіку не дозволяють перетнути кордон він повинен вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити йому можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається чоловіку під особистий підпис.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    На жаль, працівник не зможе виїхати за кордон, оскільки виїзд студентам за межі України недозволений.

    Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Інша справа була б у разі оформленої відстрочки саме на підставі бронювання. У такому випадку виїзд був би можливий за наявності наступних документів:

    1. Паперовий або електронний військово-обліковий документ.
    2. Витяг з наказу Міністерства економіки про бронювання або витяг з порталу Дія про бронювання.
    3. Підтвердження отримання відстрочки на підставі абз.2 п.1 ч.1 ст.23 закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.
    4. Підтвердження перебування на спеціальному військовому обліку заброньованих осіб.
    5. Наказ керівника підприємства про відпустку.
    6. Інші документи, які підтверджують мету виїзду.

    Отже, якщо відстрочка Вашого працівника дійсна до 9 листопада та у подальшому не буде продовжена, Ви зможете подати останнього у списках на бронювання, після чого працівник зможе виїхати у службове відрядження, маючи при тому всі необхідні підтверджувальні документи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НАЖАЛЬ, ОСОБА КОТРА МАЄ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ПО НАВЧАННЮ, НЕ МАЄ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ххх

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 17.07.2024 Р.:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-obl...

    "Наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова умова для всіх чоловіків громадян України у віці від 18 до 60"

    Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

    У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

    Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. В таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

    Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися.

    ххх

    ТАКОЖ ВИ МОЖЕТЕ ЗВЕРНУТИСЯ З МОТИВОВАНИМ ЗАПИТОМ ПРО ДОЗВІЛ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ДО ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ВІДПРАВИТИ ОСОБУ У СЛУЖБОВЕ ВІДРЯДЖЕННЯ.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Наталія!

    Існує необхідність у виїзді працівника організації у відрядження, яке визнано критично важливим та має право бронювати своїх працівників. Проте в цього працівника є діюча відстрочка як студента денної форми (за сприянню навчання цієї організації), у зв’язку з чим, працівник не може бути поданий на бронювання. Наразі постало питання відрядження цього працівника до головного офісу закордоном з відповідним оформлення усіх документів для відрядження. Чи пропустять такого працівника у відрядження, з відстрочкою, а не бронюванням?

    На мій погляд - не пропустять. Спробувати можливо, до речі, якщо не стоїть питання про дорогу через всю Україну. Можна оформити на працівника документи для виїзду (наказ про службове відрядження за кордон, до прикладу, проєкт певного договору, який треба заключити тощо), підготувати всі документи по відстрочці, та після цього спробувати перетнути кордон. Так, вірогідність, що працівники ДПСУ не помітять деталей - низька, але принаймні працівник нічим не ризикує, адже має оформлену відстрочку.

    Інший варіант - чекати закінчення відстрочки від мобілізації як здобувачу освіти (пункту 1 частини третьої статті 23), потім подаватися на бронювання і пробувати виїздити. Загалом даний варіант, як мені вбачається, надає значно більше шансів на виїзд, але я б намагався виїхати вже зараз.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю!Ситуація з виїздом за кордон працівника, який має діючу відстрочку як студент денної форми, але не підлягає бронюванню, потребує чіткого розуміння чинного законодавства. Тому ось кілька важливих аспектів, які можуть бути корисними для Вас:

    Відстрочка як студент

    Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", студенти, які навчаються на денній формі у закладах вищої освіти, мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Проте ця відстрочка не надає автоматично права на виїзд за кордон.

    Виїзд за кордон під час воєнного стану

    На період дії воєнного стану в Україні введені обмеження щодо виїзду чоловіків віком від 18 до 60 років за межі країни, з деякими винятками. Однак, студентська відстрочка не є однією з підстав для виїзду за кордон, оскільки вона лише звільняє від мобілізації, але не надає права на виїзд за кордон.

    Виїзд у відрядження

    Згідно з постановами КМУ, працівники, які заброньовані як важливі для функціонування підприємств, можуть виїжджати за кордон у відрядження. Для цього працівник повинен бути офіційно заброньований, а також мати оформлені документи на відрядження, включаючи відповідні підтвердження від роботодавця і державних органів.

    Чи пропустять за кордон працівника з відстрочкою, але без бронювання?

    На превеликий жаль, Ваша студентська відстрочка не є підставою для виїзду за кордон на період воєнного стану. Для того, щоб працівника пропустили через кордон у відрядження, він має бути офіційно заброньований як важливий для підприємства. Тобто без бронювання та з відстрочкою працівника не пропустять через кордон, навіть якщо відрядження є необхідним для підприємства.

    Можливі для Вас рішення:

    Якщо студентська відстрочка більше не є необхідною або важливою для працівника, можна розглянути питання про її скасування і подання на бронювання. Це дозволить йому виїхати у відрядження. Якщо працівник дійсно є критично важливим для організації, підприємство може ініціювати процес бронювання цього працівника для його виїзду у відрядження за кордон.

    Що стосується заброньованих, то ту все досить просто. Відповідно до Правил, особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у зв'язку з їх бронюванням (крім тих, що підпадають під обмеження, встановлені пунктом 2-14 Правил, див. нижче), мають право на виїзд з України за наявності паспорту (або іншого документу із переліку, зазначеного у статті 2 Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»), а також: документу, що підтверджують службове відрядження; витягу з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного (згідно з вимогами Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого Постановою № 76 від 27.01.2023 року).

    Висновок:

    На основі чинного законодавства України, працівник з відстрочкою від мобілізації як студент не має права на виїзд за кордон без додаткових підстав, таких як бронювання. Якщо організація вважає його критично важливим, варто розглянути можливість скасування відстрочки і подання на бронювання, що дозволить оформити документи для відрядження.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA