Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 жовтня 2024, питання №121604 340₴

Бронювання та відстрочки

На початку вересня був заброньований і отримав відстрочку від мобілізації терміном на 1 рік, про що є наявний витяг із наказу Мінекономіки про бронювання. Також відразу після позитивного рішення усі дані про бронювання та відстрочку було відображено через Резерв+ та в Дії, однак 21.10.2024 при формуванні електронного ВОД через Дію інформація про бронювання та відстрочку була відсутня.
що робити в такому випадку? Зрозуміло що проводяться певні перевірки (судячи із інформації в ЗМІ) але безпідставно і без відповідних попереджень напевно ніхто не міг би скасувати наказ мінекономіки про бронювання.
яким чином діяти? чи має юридичну силу витяг із наказу мінекономіки про бронювання якщо дані про це ж бронювання відсутні в Дії, резерві?

Відповіді юристів (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На початку вересня був заброньований і отримав відстрочку від мобілізації терміном на 1 рік, про що є наявний витяг із наказу Мінекономіки про бронювання. Також відразу після позитивного рішення усі дані про бронювання та відстрочку було відображено через Резерв+ та в Дії, однак 21.10.2024 при формуванні електронного ВОД через Дію інформація про бронювання та відстрочку була відсутня.що робити в такому випадку? Зрозуміло що проводяться певні перевірки (судячи із інформації в ЗМІ) але безпідставно і без відповідних попереджень напевно ніхто не міг би скасувати наказ мінекономіки про бронювання.яким чином діяти? чи має юридичну силу витяг із наказу мінекономіки про бронювання якщо дані про це ж бронювання відсутні в Дії, резерві?

    Так, витяг має юридичну силу. Загалом, це доволі дивно, адже наразі відбувається у більшій мірі аудит випадків бронювання через портал "Дія". З Ваших же слів Ви були заброньовані саме через Мінекономіки.

    Чому зникла інформація про бронювання - питання цікаве і незрозуміле. Можливо, збій системи, а можливо - інформація була видалена співробітниками ТЦК з реєстру "Оберіг" умисно. Залишається лише гадати, або нехай працівник Вашого відділу кадрів спробує уточнити дану інформацію в ТЦК.

    Витяг, ще раз повторюся, має законну силу.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    12. ...

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З повагою!

    • Олександр Клієнт 5 днів тому

      ну бронювали то якраз через Дію. але витяг про бронювання виданий із наказу Мінекономіки

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Бронювання через Дію також мало і має юридичну силу. Інша справа, що наразі таке бронювання було призупинено, але на Вас це не поширюється.

        КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

        від 5 червня 2024 р. № 650 Київ

        Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану

        19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки здійснюється автоматично у разі, коли військовозобов’язаний:

        перебуває на військовому обліку та має військово-обліковий документ (у паперовій або електронній формі);

        уточнив дані щодо перебування на військовому обліку відповідно до пункту 2 розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”;

        не перебуває у розшуку.

        20. Військовозобов’язаний не підлягає бронюванню, про що керівнику державного органу, підприємства, установи повідомляється засобами Порталу Дія, у разі:

        відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про військовозобов’язаного;

        відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про перебування військовозобов’язаного у трудових відносинах з державним органом, підприємством, установою.

        21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

        22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

        23. Витяг формується в електронній формі засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту. Витяг надсилається засобами Порталу Дія в електронний кабінет користувача.

        13. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

        1) закінчення строку її дії;

        2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

        3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

        4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;

        5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);

        6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;

        7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

        8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

        9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;

        10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    що робити в такому випадку?

    Можливо, це просто некоректне відображення даних у Резерв+ та Дії, й варто спробувати направити до ТЦК письмову заяву Укрпоштою, рекомендованим листом щодо виправлення даних у Єдиному реєстрі.

    Зрозуміло що проводяться певні перевірки (судячи із інформації в ЗМІ) але безпідставно і без відповідних попереджень напевно ніхто не міг би скасувати наказ мінекономіки про бронювання.

    Так, проводяться перевірки й навіть зупинено бронювання через Дію у зв'язку із останніми. Перевіряють надання статусу критично важливого підприємствам.

    Якщо б Ваше бронювання було анульоване, то Вам би повідомили про це. Ви запитували в свого керівництва інформацію щодо перевірки? Чи не був відмінений статус "критично важливого підприємства"? Така проблема тільки у Вас чи також присутня й у інших працівників?

    Відповідно до Постанови КМУ №76:

    13. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    • 1) закінчення строку її дії;
    • 2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
    • 3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
    • 4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;
    • 5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);
    • 6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;
    • 7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;
    • 8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;
    • 9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;
    • 10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

    У випадках, зазначених у підпунктах 2-9 цього пункту, анулювання відстрочки здійснюється за рішенням Мінекономіки на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації. Відповідно до зазначеного рішення органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня його прийняття вилучають у військовозобов’язаного витяг, виданий відповідно до пункту 12 цього Порядку, та надсилають його територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), з відміткою у відомості видачі бланків спеціального військового обліку (додаток 4).

    яким чином діяти? чи має юридичну силу витяг із наказу мінекономіки про бронювання якщо дані про це ж бронювання відсутні в Дії, резерві?

    Так, витяг з Наказу Мінекономіки має юридичну силу. Цей документ підтверджує Ваше право на відстрочку. Проте, я би радив Вам вирішити питання щодо відображення коректних даних у Єдиному реєстрі, якщо це пов'язано із технічною помилкою.

    Згідно із вищезгаданою Постановою:

    "12. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт 5 днів тому

      ні, критичність підприємства не анульована.

      по інших працівниках не маю інформації поки що

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді, це дуже дивно. Спробуйте направити заяву до ТЦК про внесення даних до Єдиного реєстру. Якщо ж це щось ситематичне, та у інших працівників такі ж самі записи, то питання прийдеться вирішувати вже Вашому підприємству.

        Анулювати бронь точно не могли та й ТЦК немає на те відповідних повноважень. Що ж саме сталося - потрібно розбиратися. Запитайте, як справи у інших працівників. Якщо все добре, то направляйте заяву до ТЦК, скорше за все, це просто технічна помилка.

        • Олександр Клієнт 5 днів тому

          хіба є сенс після особистого походу надсилати ще і поштою?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ви збираєтесь йти до ТЦК особисто задля вирішення цієї проблеми? Моя порада стосується тільки заяви щодо виправлення даних. Резерв+ доволі часто, вибачте, "глючить" та у багатьох злітають дані. Можливо й у Вашому випадку так відбулося.

            • Олександр Клієнт 5 днів тому

              ні, я повідомляю що я вже був в ТЦК після бронювання.. і всі документи надав.

              тому і питаю чи є сенс після того як я їх подав особисто ще вдруге подавати через Укрпошту?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            10%

            Дивіться, Олександре, є сенс, якщо це технічна помилка. Наприклад, дані просто "злетіли", тож ТЦК самостійно не внесе іх знову до Єдиного реєстру, оскільки навіть незнає, що таке відбулося. Тому і потрібна заява із проханням внести дані до Єдиного реєстру.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Можете використати цей

            • Олександр Клієнт 5 днів тому

              дякую, а в додатках сам витяг докласти:? копію завірену я так розумію?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, в додатках вкажіть копію витягу. Також можна додати е-ВОД, у якому відсутня інформація щодо бронювання.

    • Олександр Клієнт 5 днів тому

      в ТЦК вже був орієнтовно через 2 тижні після отримання документів про бронювання (по повістці) надав усі документи по бронюванню.. Після того пройшло орієнтовно три тижні - і ці всі дані із системи зникли...Нездорова якась ситуація вийшла

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        32.9%

        Згоден, що нездорова. Тому, спочатку поспілкуйтесь із іншими працівниками та керівництвом підприємства, а далі вже вирішуйте проблему, виходячи із отриманної інформації.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Зрозуміло що проводяться певні перевірки (судячи із інформації в ЗМІ) але безпідставно і без відповідних попереджень напевно ніхто не міг би скасувати наказ мінекономіки про бронювання. яким чином діяти?

    Поки що нічого не робіть. На даний час до 15 листопада проводиться аудит всіх заброньованих. В більшості це стосується заброньованих через ДІЮ.

    Скасувати вже надану відстрочку не повинні, адже згідно пункту 13 постанови КМУ 76 Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;

    5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);

    6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;

    7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;

    10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

    Проте протоколом КМУ 103 хочуть передбачити анулювання військовозобов’язаним відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації у разі виявлення фактів необґрунтованого бронювання. https://sud.ua/uk/news/publication/312613-kabmin-g...

    Як це все буде працювати на практиці побачимо після 15 листопада, адже згідно постанови КМУ 76 - необгрунтоване бронювання не є підставою для анулювання відстрочки.

    В разі незаконного скасування відстрочки Вам необхідно буде звертатись до суду.

    чи має юридичну силу витяг із наказу мінекономіки про бронювання якщо дані про це ж бронювання відсутні в Дії, резерві?

    Так, має юридичну силу.

    Згідно пункту 12 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA