Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 березня 2020, питання №12756 200₴

Відмова у наданні безоплатної відпустки (по догляду за дитиною)

Навчаюся у аспірантурі на стаціонарі (3 рік). Оформила відпустку по догляду за дитиною до 6 років. Дитині 3 роки 11 місяців. Медична довідка видана терміном на 6 місяців з 3 березня до 3 вересня. Сьогодні мені вчений секретар відмовив у наданні такої відпустки. Мотивуючи це тим, що аспірантам такі види відпусток не передбачені впринципі. Чи маю я законне право піти у таку відпустку? Чи може дирекція змінювати терміни відпустки, а не ті, які вказані у довідці? Чи може дирекція відкликати мене із такої відпустки? Чи може дирекція змушувати відвідувати конференції, екзамени, у період на який видана довідка?

Відповіді юристів (6)

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора.

    ПОРЯДОК підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. № 261 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2016-%D0%BF)

    Права та обов’язки аспірантів (ад’юнктів) і докторантів

    14. Аспіранти (ад’юнкти) і докторанти користуються правами здобувачів вищої освіти, визначеними Законом України “Про вищу освіту”. З метою належного проведення наукових досліджень аспіранти (ад’юнкти) і докторанти також мають право на:

    вільний доступ до всіх видів відкритої наукової інформації, наявної у закладах вищої освіти (наукових установах), бібліотеках і державних архівах України;

    отримання методичного і змістовного наукового консультування щодо власного дослідження від наукового керівника (консультанта), для аспірантів (ад’юнктів) - на чіткий розподіл обов’язків між науковими керівниками у разі призначення вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) двох керівників;

    безпечні та нешкідливі умови для проведення наукових досліджень, забезпечення належно обладнаним місцем для наукової роботи;

    академічну мобільність, що реалізується відповідно до Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2015 р. № 579 (Офіційний вісник України, 2015 р., № 66, ст. 2183);

    академічну та соціальну відпустку відповідно до законодавства;

    трудову діяльність у позанавчальний час відповідно до законодавства.

    Стаття 179. Відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною (КЗпПУ)

    На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

    Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

    За бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

    Підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні, крім прийомних дітей у прийомних сім’ях та дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

    У разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

    Відпустки для догляду за дитиною, передбачені частинами третьою, четвертою та шостою цієї статті, можуть бути використані повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

    За бажанням жінки або осіб, зазначених у частині сьомій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

    ВИСНОВОК: відмова у наданні Вам відпустки для догляду за дитиною на підставі наданої Вами медичної довідки є незаконною.

    Звертайтесь зі скаргою до керівника закладу вищої освіти.

    Чи може дирекція змінювати терміни відпустки, а не ті, які вказані у довідці? - ні, не має права.

    Чи може дирекція відкликати мене із такої відпустки? - ні, не має права.

    Чи може дирекція змушувати відвідувати конференції, екзамени, у період на який видана довідка?- ні, не має права.

    Всього доброго. Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Надія Клієнт 4 роки тому

    дякуємо за оперативну відповідь. можливо ще до вас звернуся за додатковою консультацією.

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 4 роки тому

      Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

      Будь ласка.

      Покажіть їм наведені норми закону.

      Якщо знову відмовлятимуть у наданні відпустки , подавайте на ім'я ректора скаргу, оформлену відповідно до ЗУ "Про звернення громадян".

      А краще сходіть до нього на особистий прийом.

      Всього доброго.

    Сергеев Артем
    25%
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Відпустку надає керівник закладу. Звернітьмя з письмовою заявою на ім'я керівника, вказавши в заяві відповідні положення нормативних актів. Заяву зареєструйте в канцелярії, на копії поставлять штамп. Якщо будуть відмовлятися брати - направляють рекомендованим листом.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    25%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    По-перше, згідно з ст. 179 Кодексу законів про працю, па підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.За бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.Підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні, крім прийомних дітей у прийомних сім’ях та дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

    По-друге, у загальному випадку студентки вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації, а також учні професійно-технічних навчальних закладів, аспірантки, докторантки, клінічні ординатори є незастрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тобто вони не мають права на допомогу по вагітності та пологах за рахунок коштів соцстраху.

    Однак за «декретний» період вказаним незастрахованим особам гарантоване здійснення інших виплат. Одразу відзначe особливість, передбачену для цих категорій осіб п.п. 4 п. 7 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751: жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за її вибором.

    Тобто вагітна студентка (учень, аспірантка, докторантка, клінічний ординатор) має зробити вибір, яку виплату вона бажає отримувати за «декретний» період — стипендію або державну допомогу по вагітності та пологах.

    Є сенс відмовитися від стипендії на користь допомоги по вагітності та пологах, якщо Db не впевнені в тому, що успішно «закриєте» сесію та будете отримувати стипендію протягом періоду до та після пологів. Студенткам, які навчаються «за контрактом», безумовно, корисно оформити виплату по вагітності та пологах, оскільки такі студентки взагалі не мають права на отримання стипендії за рахунок бюджету ( п. 1 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882, далі — Порядок № 882).

    Якщо Ви прийняли рішення про отримання стипендії протягом «декретного» періоду, то для реалізації свого права на таку виплату звертайтеся до навчального закладу.

    У разі прийняття ґ рішення про отримання допомоги по вагітності та пологах, Ви маєте звернутися до органу соцзахисту населення.

    Отже, яке вирішення питання.

    1. У вас повина бути письмова відмова пацівників закладу. Отже, звертаєтесь письмово, у порядку ЗУ "Про звернення громдян", додаєте документи. У тому випдаку, якщо буде відмова або не буде відповіді, Ви можете для початку звернутися із скаргою до ДержПраці, для захисту Ваших прав. ТАкож, можна буде написати скаргу на керівника закладу та повідомити про наміри звернення до ДержПраці та суду.

    2. Або, інший варіант, звертатися до суду із позовом.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. ДЯкую!

    Малик Олександр Володимирович
    20%
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Щодо відмови у наданні Вам відпустки для догляду за дитиною на підставі наданої Вами медичної довідки зазначаю, що вона є незаконною.

    Напишіть скаргу та подайте її керівнику закладу вищої освіти.

    Дирекція не має права змінювати терміни відпустки, та не має права відкликати Вас із відпустки або ж змушувати відвідувати конференції, екзамени у той той період, що зазначений у довідці.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України