Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 11 березня 2020, питання №13190 150₴

Как аннулировать трудовой договор в цз

Меня не ставят на учет в центре занятости, так как у меня не закрыт трудовой договор. Я работала в 2005 году на ЧП, который впоследствии был через суд закрыт, в центре занятости есть об этом запись в компьютере. Но трудовой договор с учета не снят, сотрудники цз сами ничего сделать не могут, сказали, нужно или искать хозяина ЧП и уговаривать его приехать или идти в суд. У меня нет никаких контактов бывшего работодателя, с ним связаться не могу. Нужно ли идти в суд и что вообще в такой ситуации делать?

Відповіді юристів (9)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Вам необхідно звернутися до суду з позовом про встановлення факту звільнення у зв язку з ліквідацією підприємства(роботодавця).

    з внесенням відповідних відомостей до реєстрів.

    Отримати рішення суду та надати його до центру зайнятості.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Анна Клієнт 4 роки тому

      А если у меня нет на руках никаких документов, кроме копии трудового договора? Мне оформлять иск на лицо, указанное в договоре, просто фамилию и его данные? Не достаточно ли взять в суде выписку о ликвидации его ЧП, нужно обязательно иск подавать?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 4 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Так, достатньо договору , що у Вас є.

        Так, позов подавати за тими даними , що вказані у договорі, та зазначити, що саме те підприємство є відповідачем по справі(коректно вказати всі його дані , адресу з зазначенням індексу та міста знаходження - це важливо адже всі матеріали справи будуть направлятися на адресу реєстрації роботодавця.

        Ні, так довідку не видає суд , її можна замовити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань( можна навіть зробити безкоштовний запит про роботодавця вказавши його код https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

        Це інформаційна довідка , вона не встановить факту припинення трудового договору, але буде корисною суду.

        Так , позов до суду про встановлення факту припинення трудових відносин є обов язковим у Вашому випадку.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Вам для обращения в суд достаточно копии трудового договора. Предмет иска - установление факта прекращения трудовых отношений в связи с ликвидации ФОП.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Вам треба звертатися з адміністративним позовом до центру зайнятості про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії.

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Процедура реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, визначена Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 792 (далі – Порядок). Відповідно до підпункту 1 пункту 4 та пункту 17 Порядку для надання статусу безробітного особа, яка шукає роботу, подає заяву про надання статусу безробітного, форма якої затверджується Мінсоцполітики, та пред’являє:

    • - паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

    • - довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися відприйняттяреєстраційногономераобліковоїкарткиплатникаподатків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

    • - трудову книжку (цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує припинення останнього виду зайнятості). Особа, яка втратила трудову книжку, пред’являє дублікат трудової книжки чи довідку архівної установи про прийняття та звільнення з роботи;
    • - документ про освіту;

    • - військово-обліковий документ для осіб, які звільнилися із строкової військової служби.

    По-перше, необхідно дивитися ваш трудовий договір. Можливо у ньому вказано, що він припиняє свою дію у разі ліквідації ПП.

    По-друге, ПП вважається ліквідованим з моменту внесення відповідного запису до ЄДРПОУ.

    Такий запис юридично підтверджує, що ПП припинив своє існування. Тому відповідно трудові відносин з таким ПП у Вас точно не можуть наразі тривати і трудовий договір є закритим.

    Вважаю, що Вам необхідно взяти в державного реєстратора Виписку з Реєстру, в якій буде вказано, що ПП фактично ліквідоване з такої то дати. Даний документ буде підтвердженням припинення останнього виду зайнятості.

    Після цього подайте в центр зайнятості заяву про надання статусу безробітного разом з усіма документами. Заяву обов'язково подавайте в 2-х примірниках, на вашому примірнику попросіть, щоб поставили штамп з вхідним номером та датою отримання

    Рішення про надання статусу безробітного чи відмову у наданні такого статусу приймається центром зайнятості не пізніше сьомого календарного дня з дня подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного.

    У разі відмови зареєструвати Вас як безробітну Ви маєте право оскаржити незаконні дії центру зайнятості в судовому порядку.

    Позов необхідно подавати до адміністративного суду. За подачу такого позову судовий збір не сплачується.

    Всього Вам доброго.

    • Анна Клієнт 4 роки тому

      Трудовий договір в мене стандартний, в центрі зайнятості складався, нічого про припинення існування ПП там немає. А в держ. реєстрі я знайшла запис про зняття с обліку і припинення підприємницької діяльності. Мені потрібно зробити офіційний запрос в єдиний держ. реєстр і віднести його в центр зайнятості, так?

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Так, Ви можете створити запит самостійно та отримати відомості з ЄДР. Або ж можете звернутися до державного реєстратора.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Також раджу Вам подати електронний запит на отримання витягу з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування через Портал електронних послуг Пенсійного фонду України або звернутися особисто до відділення ПФУ з відповідною заявою про її отримання.

    Адже Витяг з реєстру застрахованих осіб містить і відомості про період трудових відносин.

    Більше того дана послуга є безкоштовною.

    Відповідно, Вам необхідно буде надати в центр зайнятості також і цей документ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України