Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 05 квітня 2020, питання №15555

Отправление работников на карантин без оплаты труда добровольно принудительном порядке

Я работник ПАО Арселор Миталл Кривой Рог на данный момент сотрудников не основного цеха ЦВС заставляют добровольно принудительном порядке идти на карантин : в отпуск тарифный или в отпуск без сохранения заработной платы. Так как работы на дому по поручению предприятия для профессии подсобного рабочего (лицо с инвалидностью) не нашлось, чтобы хоть получить какую то зарплату связи своим затруднительным положением. Вопрос : 1. Может ли предприятие принудительно отправить меня : В тарифный отпуск или в отпуск без сохранения заработной платы, без моего согласия?2. Что может предложить предприятие связи с карантином (в рамках закона) или определенных положений связи с карантином?

Відповіді юристів (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20) (Закон вступил в силу 02.04.2020г.):

    "6. У Кодексі законів про працю України ...

    4) статтю 113 викласти у такій редакції:

    "Стаття 113. Порядок оплати часу простою, а також при освоєнні нового виробництва (продукції)

    Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)....".

    Таким образом, Законом, КЗоТ(ом) Украины прямо предусмотрено оплата простоя в период карантина в размере не меньше 2/3 тарифной ставки работника. Подайте на имя руководителя ПАО заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о действующем порядке оплаты простоя в период карантина, необходимости администрации объявить в приказном порядке простой работникам, которые отстраняются от работы на время карантина с оплатой не меньше 2/3 его тарифной ставки; изложить ходатайство оформить Вам отпуск в связи с простоем с оплатой в приведенном выше размере.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України