Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 07 квітня 2020, питання №15785 300₴

Что делать если коллектор угрожает моей жизни?

Я взяла займ...по ситуации не получилось оплатить...и я не отказываюсь от оплаты займа....но они начали звонить родственникам....но ихние контактные данные я не давала...и потом звонит мужчина... сначала нормально говорил...пока я не задала вопрос о том какое они имели право взять персональные данные моих родственников...он начал не цензурно выражается и угрожать...а в конце разговора сказал если я не закрою сейчас рот и не оплачу кредит в течении 2х дней то меня вообще не будет на этом свете...

Відповіді юристів (14)

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутися до поліції із заявою про вчинення правопорушення.

    У самій заяві потрібно максимально детально описати ситуацію (необхідно також додати аудіозапис розмови з колектором) і вказати, що Ви просите зареєструвати кримінальне провадження та розпочати розслідування. Посилатися на статті Кримінального кодексу України не обов'язково. Слідчий повинен самостійно кваліфікувати протиправні дії при реєстрації вашої заяви в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

    Стаття 214. Початок досудового розслідування (КПК України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    1. Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

    Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Всього доброго.

    Александров Євгеній (Адвокат)
    10%
    Александров Євгеній (Адвокат) 4 роки тому

    Адвокат, м. Ужгород, 23 роки досвіду

    Добрый день!

    Ничего не бойтесь и не переживайте!

    Обязательно обратитесь с заявлением про угрозы в полицию! Обязательно! С предоставлением аудиозаписи! Добивайтесь, чтоб внесли до "Єдиного реєстру досудових розслідувань"!

    Кроме этого, желательно, составить заявление в НБУ, и описать ситуацию с предоставлением аудиозаписи, можно отправить электронной почтой. Реакция будет!

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    На указанные действия, в порядке ст.ст.60, 214 УПК Украины, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 УК Украины и от принуждении к выполнению гражданско-правовых обязательств по ст.355 УК Украины, а если имеет место угроза убийством, то и по ст.129 УК Украины.

    См. Уголовный процессуальный кодекс Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    См. Уголовный кодекс Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Также, Вы имеете право подать иск в суд о защите чести и достоинства, о возмещении морального ущерба.

    В период карантина, кредиторы не имеют право насчитывать пеню и штрафные санкции.

    По поводу долга, Вы имеете право просить реструктуризацию долга.

    Удачи Вам!
    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Илона, здравствуйте! Вам нужно обратиться с письменным заявление в полицию по месту Вашего жительства, в котором следует описать ситуацию про угрозы, и прочие незаконные действия со стороны коллекторов.

    Также нужно написать претензию на имя руководства компании, где кредит о поступление угроз. Претензию могу Вам составить, обращайтесь.

    Можете не брать от них трубку, но в последнее время коллектора начинают обзвон соседей.

    С уважением, Александр Малик

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    обратитесь в полицию и параллельно жалобы в НацКомФинУслуг, в НБУ, в НКЦБФР для проверки их деятельности .

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    1. Щодо ненарахування пені та штрафів у період дії карантина.

    Згідно з ЗУ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" - У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону

    На сьогодні прийнято закон про запобігання розповсюдження covid19 - де вказано, про не застосування до споживчів кредитів пені та штрафів за невиконання зобов'язання. Але, нажаль, це не стосується відсотків за користування. Але, розмір таких відсотків не може буде збільшено. Такі правила розповсюджуються на весь термін карантину.

    2. Що стосується погроз.

    Згідно з ст. 214 КПК - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Отже, Вам потрібно звернутися до поліції із заявою. Протягом 24 годин вони зобов'язанні відкрити кримінальне провадження та надати Вам витяг з ЄРДР. Якщо це не буде зроблено, то в порядку ст. 303-304 КПК Ви повинні звернутися до слідчого судді протягом 10 днів, що йдуть після 24 годин, які надані для відкриття кримінальної справи, та зобов'язати слідчого внести відомості до ЄРДР та надати Вам витяг. Також, бажано, надати докази погроз.

    3. Також, у випадках наявності заборгованності з МФО, Ви маєте право:

    1. Звернутися для реструктуризації боргу.

    2. Рефінансування боргу.

    3. Якщо є погрози - фіксуйте та звертайтеся до поліції із заявою.

    4. Звернутися до нац банку для перевірки наявності ліцензії в мфо.

    5. Перевірити через реєстр судових рішень, чи звертається таке мфо до суду.

    6. Також пам'ятайте, що продати квартиру, робити відрахування зі з/п можливо тільки після винесення рішення судом та відкриття виконавчого провадження.

    7. Визнавати договір недійсним, але, судова практика з цього питання, як правило, не на стороні боржників.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла та була корисною.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Ілона, відповідь на консультацію слід обрати тут, не потрібно повторно купувати заявку для зв'язку зі мною.

    З повагою, Олександр Малик

    ............................................................................................................................................................................................................

    Бобров Олександр Миколайович
    10%
    Бобров Олександр Миколайович 4 роки тому

    Юрист, м. Краматорськ, 15 років досвіду

    Доброго дня. За відсутності документального обгрунтування вимог в правоохоронні органи подається заява про здирство (ст. 189 КК України).

    Можливе також подання заяви про порушення недоторканості приватного життя (ст. 182 КК України). Загрози можуть бути кваліфіковані як примус до виконання цивільно-правових зобов’язань (ст. 355 КК України).

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    необхідно написати заяву до поліції, з долученням доказів таких погроз (скріншоти повідомлень , записи дзвінків, фото - фіксація). Керуватися ст. 214 КПК України - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Найчастішою ситуацією, коли людина бере багато кредитів, є кредитування у мікрофінансових установах (МФО), якщо у Вас такий випадок вважаю за необхідне Вас попередити про деякі нюанси. При кредитуванні у МФО найбільшими проблемами є неймовірні відсотки (понад 650% річних) та агресивна підприємницька практика з боку МФО (погрози, дзвінки рідним, смс про виїзну групу і тд).

    Що стосується відсотків.

    Відповідно до ст. 21 Закону України «Про споживче кредитування»

    споживач, який порушив своє зобов`язання щодо повернення кредиту та процентів за ним, має відшкодувати позикодавцю завдані цим збитки відповідно до закону з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

    У договорах про споживчий кредит пеня за невиконання зобов`язання щодо повернення кредиту та процентів за ним не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу.

    Сукупна сума неустойки (штраф, пеня), нарахована за порушення зобов`язань споживачем на підставі договору про споживчий кредит, не може перевищувати половини суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.

    Таким чином, загальний розмір пені, що підлягає сплаті за договором, не може перевищувати розмір, встановлений законодавством України, отже не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшим за 15 відсотків суми простроченого платежу. Договором про надання позики передбачена відповідальність відповідача за несвоєчасне виконання зобов`язань у вигляді пені; штраф не передбачений.

    Положення про 50% передбачено також ЗУ Про захист прав споживачів»

    Відповідно до п.5 ч.3 ст.18 Закону несправедливими є умови договору кредитування про:

    "встановлення вимоги щодо сплати споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад п'ятдесят відсотків вартості продукції) у разі невиконання ним зобов'язань за договором;"

    Таким чином, загальна сума неустойки (пеня + штрафы) не може перевищувати 50% початкового тіла кредиту.

    Це означає, що якщо Ви отримали 5000 грн. кредиту ніхто не має права від вас вимагати більше 7500 грн. та застосовувати 650% річних.

    Що стосується агресивної підприємницької діяльності МФО.

    У разі погроз з боку працівників МФО на Вашу адресу та адресу Ваших родичів Ви маєте звертатись до органів поліції, посилаючись на ст.182 «Порушення недоторканності приватного життя»; ст.189 «Вимагання»; ст.353 «Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи»; ст.355 «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань»; ст.356 «Самоправство».

    Що стосується інших структур, які розглядають скарги на дії МФО.

    Це, по-перше регулятор Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг. У разі порушення Ваших прав , зокрема, вимагання сплатити більше ніж 50% тіла кредиту, Ви маєте в першу чергу звернутись до Нацкомфінпослуг. Завжди зберігайте квитанції про оплату кредиту та під час звернення до Нацкомфінпослуг прикладайте їх копії.

    Інші державні органи, як розглядають скарги по кредитам з МФО.

    Органів Міністерства внутрішніх справ із заявами про скоєння кримінального правопорушення за статтями 182, 189, 353, 355, 356 та ін. КК України; прокуратура; Державна інспекції України з питань захисту прав споживачів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (щодо питань захисту персональних даних);суд, громадські правозахисні організації.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    10%

    Продажа проблемных долгов коллектором осуществляется кредитными учреждениями при просрочке платежей по займу в 90 дней и более, если иное не прописано в договоре между банком и его клиентом.

    Чтобы избежать передачи кредита в компанию по взысканию задолженности клиент может:

    Связаться с сотрудниками финансового учреждения, в котором был взят займ и объяснить причину, по которой не оплачен очередной платеж.Обратиться в банк с заявлением на реструктуризацию кредита с целью уменьшения ежемесячного платежа.

    В случае передачи задолженности другому финансовому учреждению для клиента важно подтвердить факт перехода его задолженности к другому лицу.Важно! Довольно часто коллекторскими компаниями представляются мошенники, получившие базу заемщиков банка незаконными методами. Любые выплаты таким людям не имеют отношения к погашению долга. Подобные действия являются актом мошенничества, и караются согласно ст. 190 Уголовного кодекса Украины.Законность перехода прав требования по кредитной задолженности подтверждает факторинговый договор между финансовым учреждением в котором был получен кредит и коллекторской компанией. Также клиент может обратиться в банк, в котором оформлял займ и уточнить информацию о передачи своего долга в стороннюю организацию.Важно! Если коллекторы отказываются предоставить документы, подтверждающие правомерность истребования долга с клиента, их действия могут оцениваться как мошеннические.Согласно ч.2 ст. 517 Гражданского Кодекса Украины заемщик обладает правом не выполнять свои финансовые обязательства до тех пор, пока не получит доказательство перехода права взыскания задолженности в другую компанию.Важно! Законов официально регламентирующих деятельность коллекторов в Украине не существует, поэтому для защиты от неправомерных действий таких компаний используются нормы Уголовного Кодекса.Основным законным методом взыскать задолженность в Украине является обращение в суд, однако для коллекторских агентств такие действия не выгодны также, как и для банков, к тому же судебные слушанья могут затягиваться на годы. Блокируйте тел и не ведите никаких бесед

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Ілона, можете обрати консультацію як найбільш корисну.............................................................................................................................................................................................................

    Сергеев Артем
    5%
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Здравствуйте. Если нужна помощь в составлении документов в полицию - обращайтесь.

    "Стаття 129. Погроза вбивством

    1. Погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози, -

    карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Те саме діяння, вчинене членом організованої групи або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років."

    и

    "Стаття 355. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років."

    Царьов Роман  Валерійович
    5%
    Царьов Роман Валерійович 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 21 рік досвіду

    Обращайтесь в Полицию с заявлением по статье 355 Уголовного кодекса Украины. Больше не берите трубку, и внесите все телефоны в черный список. Также подайте жалобу на действия работника руководству компании и приложите запись разговора. Напишите им письменное заявление и пошлите по почте, что у Вас тяжелое материально положение в связи с карантином вызванным инфекцией Короновируса, просите их реструкторизировать Вашу задолженность. Также в своем заявлении попросите их прислать Вам по почте письменный ответ на Ваше заявление в установленные сроки действующим законодательством Украины.

    Відповідно до Статті 355 КК України. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    На указанные действия, в порядке ст.ст.60, 214 УПК Украины, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 УК Украины и от принуждении к выполнению гражданско-правовых обязательств по ст.355 УК Украины, а если имеет место угроза убийством, то и по ст.129 УК Украины.

    См. Уголовный процессуальный кодекс Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    См. Уголовный кодекс Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Также, Вы имеете право подать иск в суд о защите чести и достоинства, о возмещении морального ущерба.

    В период карантина, кредиторы не имеют право насчитывать пеню и штрафные санкции.

    По поводу долга, Вы имеете право просить реструктуризацию долга.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально.

    Удачи Вам!

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України