Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 17 квітня 2020, питання №16944

Не платет зп пока я в армии

1)фирма часная оформлен бессрочный договор на минимальную зп (должен он выплачивать зп пока я в армии) 2)моя часть договора осталась у владельца фирмы(знаю что у пенсионному фонде налоги идут)
3)директор отказывается платить минимальную зп что прописана в договоре (если в суд то выиграть дело можно)

Відповіді юристів (2)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08), ст.119:

    "...За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову....".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14), ст.175:

    "1. Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, -

    карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про військові комісаріати" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-2013-п):

    "9. Військові комісаріати відповідно до покладених на них завдань:...

    забезпечують згідно із законодавством соціальний і правовий захист військовослужбовців, військовозобов’язаних і резервістів, призваних на збори, ветеранів війни та військової служби, пенсіонерів та членів їх сімей;...

    розглядають звернення військовослужбовців, працівників та членів їх сімей, а також громадян з питань, що належать до компетенції військових комісаріатів, а також ведуть прийом громадян, які звертаються із зазначених питань, видають необхідні довідки та інші документи;...

    14. Військовий комісар відповідає за: ...

    проведення роботи із соціального і правового захисту підлеглих військовослужбовців та членів їх сімей, призваних на збори військовозобов’язаних і резервістів, ветеранів війни та військової служби, пенсіонерів та членів їх сімей;...".

    Во-первых, направьте руководителю Вашей фирме заявление (заказным письмом с уведомлением о вручении - составьте свой экземпляр заявления, прикрепите к нему почтовый чек заказного отправления) о нарушении требования КЗоТ по выплате зарплаты во время Вашей службы, о неотложной (в течение недели) выплате задолженности зарплаты на Вашу карту (укажите банковские реквизиты карты), предупредите в случае невыплаты зарплаты возбудить вопрос об уголовной ответственности руководителя за это нарушение согласно ст.175 УК Украины.

    Во-вторых, подайте по команде рапорт на имя Вашего районного военного комиссара о содействии и помощи по вопросу нарушения невыплаты Вам зарплаты с изложением сведений о названии, местонахождения фирмы и его руководителя со ссылкой на приведенные выше положения Положения о военных комиссариатах (тавтология вынужденная).

    В-третьих, в случае игнорирования фирмой (руководителем) Вашего заявления, подайте по команде рапорт на имя военного прокурора с ходатайством о привлечении руководителя фирмы к уголовной ответственности.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу:

    "1)фирма часная оформлен бессрочный договор на минимальную зп (должен он выплачивать зп пока я в армии) 2)моя часть договора осталась у владельца фирмы(знаю что у пенсионному фонде налоги идут)

    3)директор отказывается платить минимальную зп что прописана в договоре (если в суд то выиграть дело можно)"?

    - Действия работодателя незаконные. Рекомендую подать жалобу в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования.

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України