Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

21 квітня 2020, питання №17241 300₴

Возврат средств за тур Срочно

Здравствуйте, ситуация такая тур заброниван на 8 мая ,внесены 30% аванса,но как мы знаем в стране карантин и вряд-ли кто куда полетит, звонили турагентство и требовали полную оплату до 22числа то есть завтра. Но все равно никто никуда не полетит и они об этом знают,предлагают полную оплату и перенос даты,но опять же если отель или тур подоражет то нужно будет ещё платить. Возврат 30% процентов делать не хотят говорят забудьте об этих деньгах. В общем можно что сделать желательно вернуть деньги, договор не удается прикрепить , свяжитесь пожалуйста вышлю договор с агеством

Відповіді юристів (5)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Добрый день, направьте договор для анализа. Карантина будет продлен до 12.05 или даже до 24.05 . 22.04 или 23.04 будет рассматривать на сессии , но точно середина мая месяца будем на карантине, поэтому естественно вы даже вылететь не сможете. Это просто турагентство не хочет возвращать деньги. Почта lyubovkostyuk@gmail.com

    • Ирина Клієнт 4 роки тому

      Договор на почте! Тур агентство требует решить ситуацию до завтрашнего дня.

      Даже не знаю что делать в этой ситуации, жду ответа, ситуация щипитильная и как на мой взгляд не простая можно в принципе вернуть денежные средства?!

      • Малик Олександр Володимирович
        100%
        Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

        Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

        Ірина, добрий вечір! Вам слід письмово звернутися до туроператора із заявою про розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин (виникнення епідемічної ситуації внаслідок поширення територією України та країнами світу коронавірусу та скасування авіаперевезень).У разі, якщо туроператор відмовиться розірвати договір в повернути кошти потрібно буде звернутися до нього з вимогою про досудове врегулювання спору. Можу написати Вам заяву-вимогу в туроператор має повернути кошти.

        З повагою, Олександр Малик

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Необхідно ознайомитися з умовами договору, який Ви уклали з туроператором (прикріпіть його)

    Вам необхідно письмово звернутися до туроператора із заявою про розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин (виникнення епідемічної ситуації внаслідок поширення територією України та країнами світу коронавірусу та скасування авіаперевезень).

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran3222#n3222):

    Стаття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

    1. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

    Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

    2. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний,

    3. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору.

    ЗУ "Про туризм" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80):

    Стаття 20. Договір на туристичне обслуговування

    Якщо під час виконання договору на туристичне обслуговування туроператор не в змозі надати значну частину туристичного продукту, щодо якого відповідно до договору на туристичне обслуговування сторони досягли згоди, туроператор повинен з метою продовження туристичного обслуговування вжити альтернативних заходів без покладення додаткових витрат на туриста, а в разі потреби відшкодувати йому різницю між запропонованими послугами і тими, які були надані.

    Наразі туроператор не надав Вам жодної послуги, а тому повинен відшкодувати всю суму, яку Ви йому сплатили.

    Крім того, сторонами договору є дві особи - Ви та туроператор.

    Відповідно до умов договору туроператор надає туристичний продукт і послуги туроператора розглядаються сукупно, а не окремо.

    ЗУ "Про туризм" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80):

    Стаття 1. Визначення термінів

    Туристичний продукт - попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов'язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об'єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо).

    Тобто, якщо туроператор не може надати Вам весь комплекс туристичних послуг (туристичний продукт) у зв'язку з настанням форс-мажору, то він також повинен повернути Вам всю суму.

    Якщо не вийде домовитися з оператором у досудовому порядку (шляхом надсилання претензії), для повернення коштів за відповідним договором необхідно буде звертатися до суду.

    Всього доброго. Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Ірина, добрий вечір! Вам слід письмово звернутися до туроператора із заявою про розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин (виникнення епідемічної ситуації внаслідок поширення територією України та країнами світу коронавірусу та скасування авіаперевезень).У разі, якщо туроператор відмовиться розірвати договір в повернути кошти потрібно буде звернутися до нього з вимогою про досудове врегулювання спору.

    З повагою, Олександр Малик


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України