Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 21 квітня 2020, питання №17264 100₴

Абонантська плата договору про надання послуг з поводженням з побутовими відходами.

Відповідно до постанови КМУ від 21 серпня 2019 року № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальним договором» для розрахунку граничного розміру плати за абонентське обслуговування береться - законодавчо встановлений на відповідну дату розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, гривень.
Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у 2020 році має різні значення в залежності від соціальних і демографічних груп населення. Як на мене мені підходить група «особи, які втратили працездатність» так як я пенсіонер.
Для створення договору, з комунальним підприємством, про надання послуг з поводження з побутовими відходами в розрахунок абонентської плати беруть «загальний показник» прожиткового мінімуму.
Підкажіть будь ласка, який показник прожиткового мінімуму в даному прикладі треба застосовувати?

Відповіді юристів (6)

    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про прожитковий мінімум" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/966-14), ст.1:

    "...Прожитковий мінімум визначається нормативним методом у розрахунку на місяць на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:...".

    Пост.КМУ від 21 серпня 2019 року № 808 "Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальним договором" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/808-2019-%D0%BF):

    "1....Пмін - законодавчо встановлений на відповідну дату розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, гривень;...".

    У постанові КМУ №808 прямо застосовано вид прожиткового мінімуму, передбачений Законом "Про прожитковий мінімум" - "на одну особу", тобто "загальний показник". Тому, як я вважаю, загальний показник прожиткового мінімуму застосовано комунальним підприємством правомірно і належно.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі!

    Відповідно до вимог Закону України "Про прожитковий мінімум":

    Стаття 1. Основні положення.

    Прожитковий мінімум - вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування (далі - набір продуктів харчування), а також мінімального набору непродовольчих товарів (далі - набір непродовольчих товарів) та мінімального набору послуг (далі - набір послуг), необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

    Прожитковий мінімум визначається нормативним методом у розрахунку на місяць на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:...

    осіб, які втратили працездатність.

    До осіб, які втратили працездатність, відносяться особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку, особи, які досягли пенсійного віку, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, та непрацюючі особи, визнані особами з інвалідністю в установленому порядку.

    Стаття 3. Принципи формування наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг.

    4. До набору послуг включаються житлово-комунальні, транспортні, побутові послуги, послуги зв'язку, закладів культури, освіти, охорони здоров'я та інші.

    Набір послуг формується уповноваженими центральними органами виконавчої влади у сферах надання відповідних послуг.

    визначення житлово-комунальних послуг (по водопостачанню, теплопостачанню, газопостачанню, електропостачанню, водовідведенню, утриманню та експлуатації житла та прибудинкових територій, сміттєзбиранню, утриманню ліфтів) виходячи із соціальної норми житла та нормативів споживання зазначених послуг;...".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ru/966-14

    На виконання вимог пункту 6 частини першої статті 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) 21.08.2019 Урядом прийнято постанову №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами» (далі – Постанова № 808).

    Згідно з вимогами Закону, який введено в дію з 01.05.2019, співвласникам багатоквартирних будинків надано право вибору моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг та, відповідно, вибору виду договору про надання комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу).

    При цьому встановлено, що у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не оберуть одну з моделей організації договірних відносин, визначених частиною першою статті 14 Закону, та/або не дійдуть згоди з виконавцем про розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, між виконавцем відповідної комунальної послуги та кожним співвласником укладатиметься індивідуальний договір про надання комунальної послуги з особливостями, визначеними частиною сьомою статті 14 Закону.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19

    Згідно до Закону України "Про бюджет України на 2020 рік":

    Стаття 7. Установити у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2020 року - 2027 гривень, з 1 липня - 2118 гривень, з 1 грудня - 2189 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:...

    осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2020 року - 1638 гривень, з 1 липня - 1712 гривень, з 1 грудня - 1769 гривень".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-20

    Таким чином, Ви маєте право укласти індивідуальний договір з комунальним підприємством про надання послуг з поводження з побутовими відходами, поклавши в розрахунок абонентської плати прожитковий мінімум як особи, яка втратила працездатність.

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Рекомендую Вам надіслати комунальному підприємству письмове (електронне) звернення із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством ваших прав та інтересів, а саме укласти індивідуальний договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами, установивши граничний розмір плати за абонентське обслуговування у відповідності до законодавчо встановленого на відповідну дату розміру прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність.

    Указати, що Ви є пенсіонером (досягли встановленого законом пенсійного віку), можна навіть прикріпити до звернення копію паспорта та пенсійного посвідчення.

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80):

    Стаття 5. Вимоги до звернення

    Звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об’єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

    Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

    Звернення може бути усним чи письмовим.

    Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

    Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

    Стаття 20. Термін розгляду звернень громадян

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну.

    Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

    Всього доброго.

    Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Дмитро, Ви маєте право укласти індивідуальний договір з комунальним підприємством про надання послуг з поводження з побутовими відходами, поклавши в розрахунок абонентської плати прожитковий мінімум як особи, яка втратила працездатність.

    Рекомендую письмово звернутися до облуговуючої організації з заявою.

    Заяву слід аргументвати Законом України "Про бюджет України на 2020 рік", а саме: Статтею 7, згідно якої установлено у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2020 року - 2027 гривень, з 1 липня - 2118 гривень, з 1 грудня - 2189 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:... осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2020 року - 1638 гривень, з 1 липня - 1712 гривень, з 1 грудня - 1769 гривень".

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Дмитро!

    Вам треба подавати претензію адміністрації комунального підприємства.

    Згідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Ви маєте право скласти разом з працівниками комунального підприємства акт-претензію.

    Якщо є питання звертайтеся.

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до Закону України "Про бюджет України на 2020 рік":

    Стаття 7. Установити у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2020 року - 2027 гривень, з 1 липня - 2118 гривень, з 1 грудня - 2189 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:...

    для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2020 року - 1638 гривень, з 1 липня - 1712 гривень, з 1 грудня - 1769 гривень".

    Враховуючи сказане Ви маєте право укласти індивідуальний договір з комунальним підприємством про надання послуг з поводження з побутовими відходами, поклавши в розрахунок абонентської плати прожитковий мінімум як особи, яка втратила працездатність.

    Вам необхідно звернутися з письмовою заявою до комунального підприємства в порядку ст.11 ЗУ Про звернення громадян в якій просити про здійснення перерахунку так як Ви є особою , що втратила працездатність та бажання укласти індивідуальний договір та разом з представниками комунального підприємства скласти акт - претензію про перерахунок платежів відповідно фактичного споживання.

    Заяву направити рекомендованим листом на адресу підприємства з описом вкладення та повідомленням про вручення, про результати розгляду Вас мають письмово повідомити на вказану адресу у 15 -ти денний термін , а у разі складності питання не пізніше ніж у 30 -ти денний термін.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України