Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 26 квітня 2020, питання №17792 150₴

Виплати молодим вчителям в дикреті

Чи маю я право отримати виплати молодому вчителю 21000, якщо у мене стаж менше 10 років і я вийшла в дикрет 3 січня 2020 року?
Місцеве управління освіти у виплаті відмовили, запропонували у вересні вийти з дикрету щоб отримати кошти.
І чи будуь ці виплати взагалі у звязку з карантином?

Відповіді юристів (11)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Молоді вчителі зі стажем до десяти років, яким мали до кінця 2020 доплатити по 21 тис. грн, тимчасовоне отримають цих нарахувань. Про це 22 квітня, 2020 року під час брифінгу повідомила в. о міністера освіти і науки України Любомира Мандзій.

    Відповідно до змін до бюджету, одноразову допомогу молодим вчителям тимчасово призупинили. Однак її можуть відновити наступного року.

    Нормативне регулювання є наступним:

    Постанова КМУ № 1028 від 15 листопада 2019 року «Про виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти», якою передбачено здійснення грошової допомоги молодим учителям у 2020 році.

    Зокрема, виплату отримають вчителі закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років.

    Метою виплат є покращення соціального захисту шкільних вчителів.

    Розмір виплати становитиме десятикратний прожитковий мінімум для працездатних осіб, установлений на 1 січня 2020 року (прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2020 року становить 2102 грн, .).

    Виплата допомоги здійснюватиметься за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

    Постанова Кабінету Міністрів набирає чинності 1 січня 2020 року.

    Додам , що Ваша відпустка в зв язку з вагітністю та пологами(декрет) не має жодного впливу на порядок виплати в подальшому.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Добрий день, Тетяна!

    Постановою Кабінету Міністрів України № 1028 від 15 листопада 2019 року «Про виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти» передбачено у 2020 році виплату допомоги у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2020 року, вчителям закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років.

    https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-viplatu-dopomogi-v...

    На виконання зазначеної вище постанови Уряд постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 року № 179 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти» затвердив Порядок та умови надання цієї субвенції.

    Актом затверджено механізм розподілу коштів з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників.

    Одноразова виплата вчителю становитиме 21 020 грн, що еквівалентно десяти прожитковим мінімумам для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року. Кошти виплачуватимуться вчителям за основним місцем роботи у закладі освіти.

    Відповідно до абзацу третього Порядку та умов надання цієї субвенції «на отримання допомоги мають учителі, які станом на 1 січня 2020 року працювали на посаді вчителя та мали стаж педагогічної роботи до 10 років включно, а також мають педагогічне навантаження у 2020 році і продовжують обіймати посаду учителя під час виплати допомоги».

    Відповідно до пункту 3 Порядку субвенція спрямовується на виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти з метою покращення їх соціального захисту.

    Якщо станом на 1 січня 2020 року особа перебуває на посаді вчителя, має педагогічне навантаження і продовжує обіймати посаду вчителя, відповідна виплата для неї закладена у Державному бюджеті України.

    Згідно з абзацом третім пункту 3 Порядку «на отримання допомоги мають учителі, які станом на 1 січня 2020 року працювали на посаді вчителя та мали стаж педагогічної роботи до 10 років включно, а також мають педагогічне навантаження у 2020 році і продовжують обіймати посаду учителя під час виплати допомоги».

    Якщо станом на 1 січня 2020 року особа перебуває у декретній відпустці, а отже, не має педагогічного навантаження у 2020 році, одна з умов одержання коштів не дотримується.

    Таким чином, виплата одноразової допомоги для цієї особи не передбачена в Державному бюджеті України на 2020 рік.

    Якщо станом на 1 січня 2020 року особа працювала на посаді вчителя та мала педагогічне навантаження, а пішла після 1 січня 2020 року у декретну відпустку, то виплата одноразової допомоги для неї передбачена в Державному бюджеті України на 2020 рік.

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Доброго дня.

    Постановою Кабінету Міністрів України № 1028 від 15 листопада 2019 року «Про виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1028-2019-%D0%BF) передбачено у 2020 році виплату допомоги у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2020 року, вчителям закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років.

    На виконання зазначеної вище постанови Уряд постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 року № 179 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти» затвердив Порядок та умови надання цієї субвенції (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/179-2020-%D0%BF).

    Згідно з абзацом третім пункту 3 Порядку «на отримання допомоги мають учителі, які станом на 1 січня 2020 року працювали на посаді вчителя та мали стаж педагогічної роботи до 10 років включно, а також мають педагогічне навантаження у 2020 році і продовжують обіймати посаду учителя під час виплати допомоги».

    Якщо станом на 1 січня 2020 року особа перебуває у декретній відпустці, а отже, не має педагогічного навантаження у 2020 році, одна з умов одержання коштів не дотримується. Таким чином, виплата одноразової допомоги для цієї особи не передбачена в Державному бюджеті України на 2020 рік.

    Якщо станом на 1 січня 2020 року особа працювала на посаді вчителя та мала педагогічне навантаження, а пішла після 1 січня 2020 року у декретну відпустку, то виплата одноразової допомоги для неї передбачена в Державному бюджеті України на 2020 рік.

    Отже, якщо 1-2 січня Ви ще працювали в школі та мали педагогічне навантаження, то виплата одноразової допомоги для Вас передбачена.

    Якщо ж станом на 1-2 січня Ви вже не працювали в школі (можливо перебували в іншій відпустці), то відповідно не маєте педагогічного навантаження у 2020 році, і виплата одноразової допомоги для Вас не передбачена. У такому випадку Вам дійсно необхідно у вересні вийти з декретної відпустки.

    При цьому слід додати, що у зв'язку з карантином 21000 грн для молодих вчителів в оновлений бюджет не заклали. Але обіцяють повернути цю виплату, коли бюджет ще раз оновлять після закінчення карантину.

    Тому, наразі взагалі важко сказати чи отримують вчителі цю виплату у 2020 році.

    Всього доброго. Пишіть, якщо будуть додаткові питання..

    • Тетяна Клієнт 4 роки тому

      Я працювала з вересня 2019 і до 2го січня 2020 року. Всі ці виписки теж читала, але так і не зрозуміло чи маю, чи ні я право на виплату. Можливо у вас помилка 1-2 січня?

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

        Так, була описка, вже виправив.

        Якщо Ви працювали хоча б один день у 2020 році (01 чи 02 січня) - то у Вас вже є педагогічне навантаження у цьому році, а тому відповідно виконані всі умови для отримання цієї виплати, і виходити з відпустки непотрібно.

        Однак, на жаль, наразі цю виплату з бюджету прибрали, а тому необхідно чекати закінчення карантину.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Если ничего не поменяется - должны получить - вопрос когда

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1028-2019-%D0%...

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/179-2020-%D0%B...

    ПОРЯДОК ТА УМОВИ надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти у 2020 році

    1. Ці Порядок та умови визначають механізм надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти (далі - субвенція) у 2020 році.

    2. Головним розпорядником субвенції є МОН.

    Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.

    3. Субвенція спрямовується на виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти з метою покращення їх соціального захисту (далі - допомога).

    Допомога виплачується в розмірі десяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що установлений на 1 січня 2020 року.

    На отримання допомоги мають право вчителі, які станом на 1 січня 2020 р. працювали на посаді вчителя та мали стаж педагогічної роботи до 10 років включно, а також мають педагогічне навантаження у 2020 році і продовжують обіймати посаду вчителя під час виплати допомоги.

    До стажу педагогічної роботи зараховується час роботи, який враховується під час встановлення надбавки за вислугу років, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 р. № 78 “Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України “Про освіту”, частини першої статті 25 Закону України “Про загальну середню освіту”, частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України “Про позашкільну освіту” (Офіційний вісник України, 2001 р., № 5, ст. 184).

    4. Допомога виплачується вчителям виключно за їх основним місцем роботи у закладі загальної середньої освіти одноразово і в повному розмірі незалежно від обсягу педагогічного навантаження. Черговість виплати допомоги визначається розпорядниками субвенції за місцевими бюджетами у межах затвердженого кошторису та відповідно до помісячного розпису асигнувань.

    5. Відповідні місцеві ради мають право передавати субвенцію як міжбюджетний трансферт іншим місцевим бюджетам згідно із законодавством.

    У разі коли вчитель у 2020 році перейшов працювати на посаду вчителя до іншого закладу загальної середньої освіти і допомогу не отримав, допомога йому виплачується за рахунок міжбюджетного трансферту, переданого місцевим бюджетом, якому планувалася ця виплата, до місцевого бюджету, за яким фінансується заклад загальної середньої освіти, до якого перейшов вчитель.

    6. Казначейство перераховує субвенцію відповідно до Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 р. № 1132 (Офіційний вісник України, 2010 р., № 96, ст. 3399; 2015 р., № 7, ст. 161), і Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого Мінфіном.

    Видатки на виплату допомоги плануються та здійснюються за кодом економічної класифікації видатків 2730 “Інші виплати населенню”.

    Органи Казначейства перераховують на підставі платіжних документів, підготовлених обласними, Київською міською держадміністраціями, субвенцію на рахунки бюджетів міст обласного значення, обласних бюджетів, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад, відкриті в органах Казначейства.

    7. Відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про отримані (створені) оборотні і необоротні активи, а також відкриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов’язань в органах Казначейства та операції, пов’язані з використанням субвенції, здійснюються в установленому законодавством порядку.

    8. Обласні та Київська міська держадміністрації подають щокварталу до 10 числа наступного місяця МОН звіт про використання субвенції.

    9. МОН інформує щокварталу до 20 числа наступного місяця Мінфін про використання субвенції.

    10. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання субвенції, а також контроль за її цільовим витрачанням здійснюються в установленому законодавством

    Тимофеева Юлия Андреевна
    100%
    Тимофеева Юлия Андреевна 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Добрий день.

    Відповідно до Постанови КМ України №1028 від 15.11.2019 року «Про виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти» Кабінет Міністрів України постановив здійснити у 2020 році виплату допомоги у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня 2020 р., вчителям закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років.

    Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01 січня 2020 року становить 2102 грн., а отже виплата має дорівнювати 21020 грн.

    Порядок та умови здійснення такої виплати затверджено Постановою КМ України №179 від 03.03.2020 року «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти». Відповідно до затвердженого КМ України Порядку на отримання допомоги мають право вчителі, які станом на 1 січня 2020 р. працювали на посаді вчителя та мали стаж педагогічної роботи до 10 років включно, а також мають педагогічне навантаження у 2020 році і продовжують обіймати посаду вчителя під час виплати допомоги.

    Допомога виплачується вчителям виключно за їх основним місцем роботи у закладі загальної середньої освіти одноразово і в повному розмірі незалежно від обсягу педагогічного навантаження. Черговість виплати допомоги визначається розпорядниками субвенції за місцевими бюджетами у межах затвердженого кошторису та відповідно до помісячного розпису асигнувань.

    Таким чином, на здійснення виплати не впливає обсяг педагогічного навантаження, хоча передбачена наявність такого навантаження (тобто будь-який обсяг педагогічної роботи протягом 2020 року) і не впливає факт знаходження у відпусці в зв’язку з вагітністю та пологами, оскільки на час відпустки за Вами зберігається посада. Також не встановлено, що виплата може залежати від встановлення карантину. Проте така виплата повинна бути передбачена у державному бюджеті як субвенція місцевим бюджетам з державного бюджету.

    Разом з тим, наразі субвенція місцевим бюджетам з державного бюджету на виплату вищезазначеної допомоги молодим вчителям не закладена до державного бюджету України і наразі не передбачена Законом України «Про державний бюджет України на 2020 рік». Отже поки що така виплата молодим вчителям здійснена не буде. Однак, оскільки до Закону України "Про Державний бюджет України" вноситимуть зміни, у тому числі, за результатами закінчення карантину та визначення подальшого економічного розвитку, така виплата може бути в майбутньому виплачена молодим вчителям, як і передбачалось раніше.

    • Тетяна Клієнт 4 роки тому

      Дякую, за відповідь. У відмові мені як раз посилаються на цю постанову Постановою КМ України №179 від 03.03.2020 року «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти»., аргументуючи це тим що на момент виплати я в декреті і в школі не буду працювати. Чи правильно розумію, що вони помиляються і я маю право на виплату, але якщо в декрет я б вийшла до 2020 року, то не мала б права? Бо говорять, що всім декретчикам не виплачують, але в мене трохи інша ситуація.

      І чи можна якось правильно сформути лист, заяву и скаргу з вашою допомогою, та більш детально проконсультуватись? На платній основі

      • Тимофеева Юлия Андреевна
        Тимофеева Юлия Андреевна 4 роки тому

        Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

        Так, якщо би "декретна" відпустка почалась би до 01.01.2020 року, то права би на виплату допомоги Ви не мали б. Звісно звертайтесь. Допоможу зі складенням звернення. Якщо вже є письмова відмова, можете направити на електронну адресу j.a.t.1985@ukr.net або на вайбер 066-549-69-40

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Чи правильно розумію, що вони помиляються і я маю право на виплату, але якщо в декрет я б вийшла до 2020 року, то не мала б права? правильно

    обращайтесь проконсультирую и помогу составить заявление

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 31 рік досвіду

    По-перше, відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14) Ви, працючи за трудовим договором, підлягаєте обов'язковому соціальному страхуванню (ст.18), є застрахованою особою, в тому числі на період тимчасової непрацездатності (в тому числі по вагітності та пологам); тобто застраховані особи в період вагітності та пологів мають однакові права з працюючими особами - тобто вимога щодо необхідності педагогічного навантаження у пост. КМУ №179 "Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти" суперечить наведеному Закону про соціальне страхування.

    По-друге, у пост. КМУ №179 з одного боку відповідно до п.3:

    "На отримання допомоги мають право вчителі, які станом на 1 січня 2020 р. працювали на посаді вчителя та мали стаж педагогічної роботи до 10 років включно, а також мають педагогічне навантаження у 2020 році і продовжують обіймати посаду вчителя під час виплати допомоги.";

    з іншого боку відповідно до п.4:

    "Допомога виплачується вчителям виключно за їх основним місцем роботи у закладі загальної середньої освіти одноразово і в повному розмірі незалежно від обсягу педагогічного навантаження....".

    Тобто, як вбачається, пост. КМУ містить взаємовиключні умови.

    По-третє, відповідно до Бюджетного кодексу України (БК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2456-17), ст.4:

    "1. Бюджетне законодавство складається з:...

    3) закону про Державний бюджет України;

    4) інших законів, що регулюють бюджетні відносини, передбачених статтею 1 цього Кодексу;

    5) нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, прийнятих на підставі і на виконання цього Кодексу та інших законів України, передбачених пунктами 3 та 4 цієї частини статті;" -

    іншими словами, пост. КМУ №179 мала бути прийнята на виконання Законів з бюджетних відносин, при цьому, в Законі України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-20/ed20200418) мною не знайдено ні відомостей про надання субвенції щодо предмету питання, ні відомостей про відкликання цієї субвенції.

    По-п'яте, пост.КМУ №179 за своєю назвою ("...на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників...") має категорію "соцільного захисту", тоді як відповідно до ст.55 БК:

    "Захищеними видатками бюджету визнаються видатки загального фонду бюджету, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень.

    2. Захищеними видатками бюджету визначаються видатки загального фонду на: ...

    соціальне забезпечення..." -

    іншими словами, вже визначений у Законі України "Про державний бюджет України на 2020р." видаток про надання субвенції для виплати допомоги молодим вчителям, не може, не міг бути відкликаний,повернений, а його відликання, повернення є незаконним.

    По-шосте, відповідно до БК:

    ст.117 -"5) повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету - застосовується за порушення бюджетного законодавства, визначене пунктом 24 (щодо субвенцій та коштів, наданих одержувачам бюджетних коштів) частини першої статті 116 цього Кодексу, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;";

    ст.116 - "24) нецільове використання бюджетних коштів;" -

    іншими словами, повернення коштів субвенції в даному випадку здійснено без законної підстави, всупереч вимогам БК.

    Таким чином, відмова у виплаті допомоги молодим вчителям є незаконною і може бути оскаржена в судовому порядку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України