Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 27 квітня 2020, питання №17927 100₴

Человек отказывается от моих услуг ежедневного ухода за ним

Добрый день! Меня зовут Лариса. Я в течении 15 лет смотрю за пожилым человеком. Составлять договор она отказывалась много раз, составлено только завещание на квартиру. Теперь, этот пожилой человек хочет отказаться от моих услуг. НА сегодняшний день ей 89.5 лет. Что мне предпринимать? Спасибо!!!

Відповіді юристів (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Лариса!

    Якщо спілкування, не дає результату, то Ви маєте право звернутися з заявою до суду для встановлення юридичного факту догляду за данною особою.

    Так, відповідно до ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

    Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.95 р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

    Відповідно ст. 315 ЦПК України визначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку та частиною другою даної норми передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    Як докази можуть бути надані: Акти ЖЕК, ОСББ; заяви з поясненнями від сусідів, Ваших та її знайомих; чеки на витратити на придбання продуктів харчування, придбання товарів, речей, одягу для вказаної особи; щодо представництва її інтересів при отриманні її пенсії тощо.

    Після отримання позитивного рішення суду, Ви можете повернутися до даної розмови з цією особою, щ наданням рішення суду.

    Для Вас кращий варіант, це не заповіт, а договор дарування, посвідчений нотаріально, або хоча б договір довічного утримання, з правом отримання у власність цієї квартири по закінченню догляду, посвідчений нотаріально.

    Якщо особа буде згідна, то нотаріуса можна запросити і до їх місця проживання.

    Крім того, якщо дана особа є інвалідом 1 групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, Ви маєте право на отримання зарахування до стажу роботи період догляду за цією особою.

    Відповідно до п. є ч. 3 ст. 56 «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується час догляду за інвалідом 1 групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

    Порядок встановлення часу догляду за інвалідом 1 групи, дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також таким пенсіонером встановлений п. 10 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 року, а саме зазначений час догляду встановлюється на підставі: акта обстеження фактичних обставин здійснення догляду; документів, що засвідчують перебування на інвалідності (для інвалідів I групи і дітей-інвалідів) і вік (для престарілих і дітей-інвалідів).

    Акт обстеження фактичних обставин здійснення догляду складається органами Пенсійного фонду на підставі відомостей, одержаних від органів управління житловим фондом, сільських, селищних Рад народних депутатів, опитування осіб, за якими здійснюється догляд, та їхніх сусідів, інших даних. Документами, які підтверджують перебування на інвалідності, можуть бути виписка із акта огляду медико-соціальної експертної комісії, медичні висновки, пенсійне посвідчення, посвідчення одержувача допомоги або довідка органів праці та соціального захисту населення або Пенсійного фонду та інші документи.

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    15%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    ві можете обратиться в суд за установлением факта ухода- но какой будет результат никто не знает

    завещание можно изменить

    у єтого человека дети есть?

    и по сути ві ничего больше не можете сделать - так как у вас не составлен договор - а помощь без такого договора - не имеет юрид последствий

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо ця людина Вам не є родичем, то утримувати Ви її не зобов язані - у кращому випадку за договором довічного утримання та догляду.(Якщо відмовляється то це її право , у разі якщо це одинока особа догляд за нею будуть здійснювати соціальні служби за заявою такої особи або інших осіб котрі повідомлять про таку особу до управління соц.захисту за місцем реєстрації чи проживання особи відповідно.

    Якщо ця особа є Вам родичем , та інших родичів які бажають надавати допомогу особі - немає.

    Ви можете звернутись до органів соц.захисту з заявою про бажання надавати вказані послуги особі - вказана допомога зараховуеться до трудового стажу.

    Це можливо в разі наявності рішення суду про визнання особи недієздатною.

    Поки такого рішення не має - особа вважається такою, що може відповідати за свої вчинки та приймати рішення про згоду чи відмову від послуг тих чи інших.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич
    15%
    Шишкин Алексей Юрьевич 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    у Вас сложная ситуция, с одной стороны это выглядит как ваша добровольная помощь пожилому одинокоиу человеку без претензий на какие либо правовые последствия, и это усматривается через отсутствие должного договора. Завещание вам не дает 100% гарантий, поскольку оно может быть отменено или изменено.

    Можно конечно обратиться в суд с заявлением об установлении факта досмотрю, но тут нужно сразу определиться с доказательствами. Их должно быть достаточно и они должны прямо подтверждать ваши расходы на оказание материальной помощи. Так же нужно позаботиться и о том как подтвердить ваши действия направленные на уход за пожилым человеком, это подтверждения из поликлиники, собеса, жека других учреждений которые вы возможно посещали.

    Если вы решите, что доказательств у вас достаточно только тогда рекомендую обращаться а суд.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    15%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий вечір.

    Для встановлення факту Вам потрібно бдуе звертатися до суду із позовом.

    п. 2 ч. 1ст. 315 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи про встановлення факту перебування особи на утриманні.

    ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    ч. 1 ст.76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

    Відповідно до статті 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

    Як вбачається з положень ч. 1ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

    Тобто, Вам необхідно буде надати відповідні докзи, що будуть підтвердженням того, що Ви здійснювали догляд за особою певний період. Можливо, це певні письмові документи, квитанції про оплату Вами послуг, товарів, заадрсою проживання особи, показання свідків...

    Сподіваюсь відповідь Вам допомогла та була корисною!

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго вечора! Ви можете не надавати допомогу, оскільки в разі зміни заповіту, Ви нічого не отримаєте.

    Якщо спроба укласти договір довічного найму марна, краще відмовитися від догляду, оскільки ви несете витрати.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Лариса. Главное, чтобы пожилой человек не отозвал завещание. Если бы был договор пожизненного содержания, было бы намного проще, там были бы прописаны все условия ухода, с так... старайтесь договориться и понять, а чем причина. Есть ли там ещё какие-то родственники?

    Царьов Роман  Валерійович
    Царьов Роман Валерійович 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 21 рік досвіду

    Кроме завещания (самый плохой вариант в Вашем случае), договора пожизненного содержания (чуть лучше чем завещание, но не очень хороший вариант для Вас), я посоветую Вам заключить с Вашей подопечной бабушкой НАСЛЕДСТВЕННЫЙ ДОГОВОР!!!! это что то между завещанием и договором пожизненного содержания, но лучше


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України