Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 квітня 2020, питання №18340

Разрешение на выезд из страны для ребенка после развода

После развода нужно будет постоянно просить мужа давать разрешение, например, на выезд в Турцию, Египет и т.д. на отдых. Нельзяли например у нотариуса оформить бумагу, которую подпишет муж, что он не против, чтобы ребенок выезжал за пределы страны на отдых (не одноразово, а постоянно)?

Відповіді юристів (3)

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    уточняйте у нотариуса или в судебном порядке - но есть еще варианты -

    "нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска - заявы - обращайтесь - контакты можете найти в Нете"

    Змисла Марта
    Змисла Марта 4 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Доброго вечора, Наталя !

    Нещодавно вступили зміни в законодавство щодо виїзду дитини за кордон.

    Так, згідно ч. 5 ст. 157 СК України той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, крім того з батьків, до якого застосовуються заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною та про усунення перешкод у побаченні з дитиною, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк, що не перевищує одного місяця, з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей, та у разі, якщо йому відомо місце проживання іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, інформує його шляхом надсилання рекомендованого листа про тимчасовий виїзд дитини за межі України, мету виїзду, державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

    З аналізу наведеної норми вбачається, що для виїзду дитини за кордон - нотаріальна згода другого не потрібна за умови:

    • Термін бажаної поїздки не буде перевищувати одного місяця.
    • Той із батьків, який планує поїздку, має підтверджене рішенням суду або висновком органів опіки та піклування місце проживання дитини разом з ним;
    • Мета поїздки є: лікування, навчання, участь дитини у різних змаганнях, фестивалях, олімпіадах, певних наукових, мистецьких, туристичних заходах або просто відпочинок дитини за кордоном.
    • Щодо того з батьків, який бажає тимчасово виїхати з дитиною за кордон немає виконавчого провадження про примусове усунення перешкод у спілкуванні дитини з другим із батьків.
    • Направлено лист до другого із батьків з повідомленням про тимчасовий виїзд дитини за межі України із зазначенням мети виїзду, держави прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

    Варто звернути увагу, що має бути документ, який підтверджує мету поїздки, державу прямування та строк із зазначенням точної дати виїзду та повернення.

    Хоча на практиці при перетині кордону необхідний обов’язково лише нотаріально посвідчене рішення суду або висновок органу опіки та піклування про визначене місце проживання дитини з тим із батьків з яким дитина перетинає кордон та документи, які підтверджують, що термін поїздки не перевищує одного місяця (наприклад, квитки на повернення назад).

    Якщо у Вас виникнуть певні запитання, звертайтесь на мою електронну адресу: martazmysla@ukr.net - буду рада Вам допомогти !

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Добрый день.

    Если у вас нет решения суда или опекунского совета о том, что ребёнок проживает с вами, что даёт вам право не брать разрешения бывшего мужа на выезд ребёнка, то ваш бывший муж может обратиться к нотариусу и подписать заявление - разрешение на выезд ребёнка заграницу (указать перечень стран для посещения , хоть весь мир) сроком на несколько лет (нотариусы делают даже на пять лет такой документ).

    Хорошего дня.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України