Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 01 травня 2020, питання №18377 450₴

Вирубка лісу на орендованій землі, законно чи ні?

Держгеокадастр надав в оренду ділянку державної власності на котрій виріс ліс, на даний момент орендар займається вирубкою та викорчовуванням даного лісу, хоча в договорі про оренду жодного згадування стосовно лісу нема, також не відомо чи в держгеокадастрі відомо про цей ліс, оскільки насадження молоді і на кадастровій карті їх не видно.
Кадастрові номери земельних ділянок:
5621282100:02:007:0810
5621282100:02:007:0111
Договір оренди та факт вирубки на фото тут: https://m.imgur.com/a/H5vXckB
Чи має право орендар вирубувати дані назадження? Якщо ні, то що в даному випадку можна зробити для того, щоб вирубку припинити?

Відповіді юристів (9)

    Ковальчук Владимир
    11.1%

    Да орендатор имеет право вырубить деревья и использовать землю по целевому назначению товарное производство. К землям лесохозяйственного назначения не отностся земли, занятые, в частности, полезащитными лесными полосами на землях сельскохозяйственного назначения (новый п. «г» ч. 2 ст. 55 ЗК). И несмотря на то что полезащитные полосы покрыты лесной растительностью, которая присуща землям лесохозяйственного назначения, они исключаются из состава лесных земель. Следовательно, такие земли относятся к несельскохозяйственным землям сельхозназначения (п. «б» ч. 2 ст. 22 ЗК). Предоставление в аренду полезащитных полос осуществляется без проведения аукциона (ч. 2 ст. 134 ЗК). Кроме того, они не включаются в земли, которые подлежат распределению между собственниками земельных долей (паев) в порядке ст. 141 Закона № 899, а должны быть переданы безвозмездно в коммунальную собственность территориальной громады села, поселка, города, на территории которой они расположены (ч. 4 ст. 7, ч. 7 ст. 141 Закона № 899) Земли надо использовать по целевому назначению и никаких нарушений здесь нет.

    Савченко Олександр
    22.2%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Так, вирубка дерев на орендованій землі - законна.

    Адже їх наявність перешкоджає ефективному використанню землі за її цільовим призначенням.

    А відповідно до пункту 1 Договору земельна ділянка передається в оренду cаме для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

    Звичайно, наявність дерев унеможливлює господарювання на цій землі згідно предмету договору.

    Навпаки, орендар зобов’язаний розчистити землю, бо ж вона виділена виключно під сільськогосподарську діяльність.

    Якщо орендар цього не зробить, то за таку бездіяльність його навіть може очікувати адміністративна відповідальнсть. Бо, згідно з чинним законодавством, занедбана заліснена земельна ділянка використовується не за цільовим призначенням.

    При цьому, залишки рубки слід спалити до того, як настане пожежонебезпечний період. Тобто, різні вершки, гілля та чагарники не повинні лежати на полі.

    Відповідно до пункту 3.1.10 Правил пожежної безпеки в лісах України, затверджених наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 № 278 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0328-05) забороняється розміщувати горючі матеріали ближче ніж за 100 м від стіни хвойного лісу, 50 м – мішаного, та 20 м – листяного. Якщо таке порушення зафіксоване, то посадовими особами може бути складено протокол та притягнено орендаря до адміністративної відповідальності.

    Залишки рубки необхідно спалити, але тільки не в пожежонебезпечний період.

    Звичайно, якщо Ви вважаєте, що ця особа порушує законодавство та умови договору оренди державної землі, можете направати скаргу на його дії (з усіма наявними у Вас доказами вирубки) в Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області.

    Таку скаргу можна оформити та подати онлайн (за посиланням - http://rivnenska.land.gov.ua/napysaty-zvernennia/).

    Термін розгляду звернень громадян визначено статею 20 Закону України «Про звернення громадян».

    Всього доброго.

    Кирюшин Артем Андреевич
    5.6%

    Добрый день. В данном случае арендатор действует незаконно даже с учетом того, что данные деревья могут быть самосевом, а не полезащитной полосой и очевидно, что его действия подпадают под состав преступления, предусмотренного ст 246 УК Украины.

    По положениям ст. 10 Закона Украины «О растительном мире» только собственник земельного участка может осуществлять порубку леса на без специального разрешения.

    Реокмендую по данному факту обратиться в полицию с заявлением и в случае бездействия полиции обжаловать такое бездействие следственному судье в порядке ст. 303 УПК Украины.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    11.1%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    Вирубка орендарем є незаконною.

    Оскільки, відпвідно до ст. 69 Лісового кодексу України - Спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно. Спеціальний дозвіл на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування видається органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства.

    Згідно з ст. 10 ЗУ "Про рослинний світ" - Спеціальне використання природних рослинних ресурсів здійснюється за дозволом юридичними або фізичними особами для задоволення їх виробничих та наукових потреб, а також з метою отримання прибутку від реалізації цих ресурсів або продуктів їх переробки.

    Тобто, для вирубки лісу необхідно отримувати спеціальний дозвіл від власника такої земельної ділянки.

    АЛЕ, є також й виключення:

    ст. 10 вищевказаного Закону - Не потребують дозволу на спеціальне використання природних рослинних ресурсів:користувачі (в тому числі орендарі) земельних ділянок, які їм надано для цільового призначення (ведення селянського (фермерського) господарства, особистого підсобного господарства, колективного садівництва, городництва, сінокосіння, випасання худоби), за винятком використання ними дикорослих судинних рослин, мохоподібних, водоростей, лишайників, а також грибів, види яких занесені до Червоної книги України, та природних рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України.

    Крикун Сергій  Павлович
    11.1%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Во-первых, "самосев" не предусмотрен в диспозиции ст.246 УК Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14), земельный участок за земельными угодьями, согласно договора, является пашней, т.е. относится к категории сельскохозяйственного, а не лесохозяйственного назначения, т.е. состав ст.246 УК отсутсствует.

    Во-вторых, согласно Земельного кодекса Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14):

    ст.95 - "1. Землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право:

    а) самостійно господарювати на землі;

    б) власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур, на вироблену продукцію;

    в) використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, ліси, водні об'єкти, а також інші корисні властивості землі;...";

    ст.96 - "1. Землекористувачі зобов'язані:

    а) забезпечувати використання землі за цільовим призначенням...

    ґ) підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі;

    д) своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом;..".

    Как я считаю, действия арендатора правомерные и законные.

    Малик Олександр Володимирович
    16.7%
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Ознайомившись з наданими кадастровими номерами та вашою ситуацією вцілому, зазначаю, що вирубка дерев на орендованій землі - законна, оскільки їх наявність перешкоджає ефективному використанню землі за її цільовим призначенням, враховуючи, що дані земельні ділянки призначені для ведення господарства, що вбачається з кадастрової карти.

    Натомість, у разі, яккщо ви вважаєте, порушуються умови договору оренди державної землі, слід надіслати скаргу, додавши докази вирубки та обгрунтувати її незаконність в Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області поштою або ж в електронному варіанті за посиланням http://rivnenska.land.gov.ua/napysaty-zvernennia/

    Гончаренко Константин
    5.6%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно уточнити у Дергеокадастрі, що саме, згідно договору оренди Ви маєте право пустити під вирубку, а які рослини мають залишитись на території лісгоспу - умови оренди земельної ділянки мають бути зазначені у договорі, а також об єкти розташовані на ній.( згідно акту приймання -передачі об єкту оренди.)

    Згідно зі ст. 4 Лісового кодексу України полезахисні лісосмуги (ПЗЛС) належать до лісів.

    Виходячи з вимог ст. 69 Лісового кодексу України, для проведення будь-якої рубки у лісі необхідно одержати спеціальний дозвіл - лісорубний квиток.

    Спеціальний дозвіл видається власниками лісів або постійними лісокористувачами у встановленому порядку також на проведення інших рубок та робіт, пов’язаних і не пов’язаних із веденням лісового господарства. Оскільки у користуванні чи власності у фермерських чи інших сільськогосподарських підприємств ці лісосмуги не перебувають, правових підстав на вирубку вони не мають. Також Держлісгоспи не мають права видавати лісорубні квитки на проведення рубок у ПЗЛС, що не передані їм у постійне користування.

    Тому, перед тим як проводити рубку необхідно з’ясувати в сільській раді правовий статус лісосмуги та земельної ділянки, на якій вона розташована. Можливо, насадження перебувають у постійному користуванні райагролісгоспу чи держлісгоспу, котрі зобов’язані здійснювати догляд за ними. У такому випадку рекомендуємо направити на адресу цього підприємства письмове звернення з проханням провести рубку. На прохання сільськогосподарського підприємства лісгосподарське підприємство повинно вирішити питання про організацію рубки на відповідних ділянках. У разі відмови від проведення рубки має обґрунтувати своє рішення.

    Якщо лісосмуга ні за ким не закріплена, не перебуває у постійному користуванні, розташована на землях запасу, за межами населеного пункту, то її власником залишається держава.

    Якщо умови договору порушуються на Ваш погляд то Ви маєте право надіслати орендодавцю претензію з доказами виявлених порушень.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    Виходячи з вимог ст. 69 Лісового кодексу України, для проведення будь-якої рубки у лісі необхідно одержати спеціальний дозвіл - лісорубний квиток.

    Спеціальний дозвіл видається власниками лісів або постійними лісокористувачами у встановленому порядку також на проведення інших рубок та робіт, пов’язаних і не пов’язаних із веденням лісового господарства. Оскільки у користуванні чи власності у фермерських чи інших сільськогосподарських підприємств ці лісосмуги не перебувають, правових підстав на вирубку вони не мають. Також Держлісгоспи не мають права видавати лісорубні квитки на проведення рубок у ПЗЛС, що не передані їм у постійне користування.

    Тому, перед тим як проводити рубку необхідно з’ясувати в сільській раді правовий статус лісосмуги та земельної ділянки, на якій вона розташована. Можливо, насадження перебувають у постійному користуванні райагролісгоспу чи держлісгоспу, котрі зобов’язані здійснювати догляд за ними. У такому випадку рекомендуємо направити на адресу цього підприємства письмове звернення з проханням провести рубку. На прохання сільськогосподарського підприємства лісгосподарське підприємство повинно вирішити питання про організацію рубки на відповідних ділянках. У разі відмови від проведення рубки має обґрунтувати своє рішення.

    Якщо лісосмуга ні за ким не закріплена, не перебуває у постійному користуванні, розташована на землях запасу, за межами населеного пункту, то її власником залишається держава. До речі, саме так і буває у більшості випадків, та в дійсності це означає, що за такі насадження відповідальності ніхто не несе. Також не встановлено, хто може проводити у цих випадках заготівлю деревини під час рубок, сплачувати збір за використання лісових ресурсів, освідчувати рубки тощо. Практика цих рубок, що сформувалась у різних регіонах країни, може різнитись. Іноді ця процедура чітко визначена на місцевому рівні та вирішується шляхом звернення у дозвільний центр. Однак єдиного підходу, через відсутність нормативних актів, поки що не вироблено.

    Лісовим законодавством не визначено, хто має видавати лісорубні квитки на здійснення рубок у полезахисних смугах, що не надані у користуванняЗгідно з існуючою практикою, керуючись вимогами ст. 1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», ст. 8 Лісового кодексу України, п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, ст. 373 Цивільного кодексу України, видачею спеціальних дозволів на рубку в полезахисних лісосмугах займаються районні державні адміністрації. Тобто, державні адміністрації або уповноважені нею органи мають право видавати лісорубний квиток зацікавленим особам.

    Сільська рада може звернутись до райдержадміністрації з клопотанням про видачу лісорубного квитка на проведення рубок одразу в декількох лісосмугах. Оскільки районна адміністрація не має фахівців з лісового господарства, тому обстеження і відведення лісової ділянки у рубку догляду може виконати держлісгосп, у зоні діяльності якого розташовані лісосмуги. В цьому випадку з лісгоспом укладається договір про надання послуг. Якщо в райдержадміністрації в штаті є агролісомеліоратор, вимітку дерев у рубку проводить він. У процесі відводу лісосмуг повинен брати участь фахівець державного управління з охорони навколишнього природного середовища. Матеріальну оцінку лісосіки та заповнення лісорубного квитка здійснює лісгосп. Квиток видається, як правило, на відповідну сільську раду.

    На підставі матеріалів відведення (польової переліскової відомості, акту обстеження, переліково-оцінювальної відомості тощо) райдержадміністрація підписує заповнений лісорубний квиток, ставить власну печатку. Одночасно сплачується збір за спеціальне використання лісових ресурсів, що обраховується у квитку (так звана «попенна плата»). На підставі лісорубного квитка зацікавлена особа (за угодою з сільською радою) організовує рубку. Лісосічні роботи належать до робіт з підвищеної небезпекою, тому для їх проведення виконавець повинен мати дозвіл, що видається територіальним управлінням Держпромгірнагляду.

    Після закінчення рубки фахівці лісгоспу на підставі договору перевіряють місце рубки, про що складається відповідний акт.

    Стосовно розчищення орендованих ділянок ріллі, що перебувають у сільгоспобігу, однак заросли самосівом уздовж лісосмуги. У цьому випадку не радимо здійснювати вирубку навіть на орендованих землях (ріллі), які заросли самосівом. Краще, щоб ці деревця вимітили при відведенні ділянки лісосмуги, та їх вирубка була охоплена лісорубним квитком. По-перше Ви не є власником цих земель. Згідно зі ст. 10 Закону України «Про рослинний світ» тільки власник земельної ділянки може здійснювати на своїй ділянці вирубку дерев без спеціального дозволу. По-друге при здійснені рубки можуть бути помилково вирубані дерева, що належать до ділянки лісосмуги.

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Так, вирубка дерев на орендованій землі - законна.

    Адже їх наявність перешкоджає ефективному використанню землі за її цільовим призначенням.

    А відповідно до пункту 1 Договору земельна ділянка передається в оренду cаме для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

    Звичайно, наявність дерев унеможливлює господарювання на цій землі згідно предмету договору.

    Навпаки, орендар зобов’язаний розчистити землю, бо ж вона виділена виключно під сільськогосподарську діяльність.

    Якщо орендар цього не зробить, то за таку бездіяльність його навіть може очікувати адміністративна відповідальнсть. Бо, згідно з чинним законодавством, занедбана заліснена земельна ділянка використовується не за цільовим призначенням.

    При цьому, залишки рубки слід спалити до того, як настане пожежонебезпечний період. Тобто, різні вершки, гілля та чагарники не повинні лежати на полі.

    Відповідно до пункту 3.1.10 Правил пожежної безпеки в лісах України, затверджених наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 № 278 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0328-05) забороняється розміщувати горючі матеріали ближче ніж за 100 м від стіни хвойного лісу, 50 м – мішаного, та 20 м – листяного. Якщо таке порушення зафіксоване, то посадовими особами може бути складено протокол та притягнено орендаря до адміністративної відповідальності.

    Залишки рубки необхідно спалити, але тільки не в пожежонебезпечний період.

    Звичайно, якщо Ви вважаєте, що ця особа порушує законодавство та умови договору оренди державної землі, можете направати скаргу на його дії (з усіма наявними у Вас доказами вирубки) в Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області.

    Таку скаргу можна оформити та подати онлайн (за посиланням - http://rivnenska.land.gov.ua/napysaty-zvernennia/).

    Термін розгляду звернень громадян визначено статею 20 Закону України «Про звернення громадян».

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України