Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 травня 2020, питання №18742 100₴

Если я музыкант,могут ли меня перевести уборщиком

Я работаю во Дворце культуры главным хормейстером от угольной компании "Краснолиманская"(Донецкая обл.).Полгода нам нерегулярно выплачивают 2/3 зарплаты.А вчера меня поставили в известность,что хотят перевести на другой участок.Я музыкант Имеет ли право администрация перевести меня в техработники?Мы с семьей приняли участие в организации независимого профсоюза и сразу вот такие санкции!!((

Відповіді юристів (8)

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    на какую должность вас приняли и на какую вас хотят перевести? какое образование вы имеете ?

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі, Тетяна!

    Дії роботодавця є незаконними.

    Відповідно до ч. 1 ст. 32 КЗпП: "Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством".

    Переведення – це таке переміщення працівника, при якому змінюється виконувана робота (спеціальність, кваліфікація, підприємство або місцевість, де працівник раніше працював. Переведення на іншу постійну роботу, в установу, в іншу місцевість допускається тільки за згодою працівника.

    Обов’язок виконувати роботу, передбачену трудовим договором, все-таки за основу при визначенні кола обов’язків працівника береться саме спеціальність (посада). І коли вже визначена назва спеціальності (а також кваліфікація) чи посади, тоді обов’язки працівника уточнюються, вони можуть бути значно розширені порівняно з тим, як це нормативно встановлено щодо відповідної спеціальності (посади), а можуть бути і звужені.

    Право власника розширювати або звужувати коло обов’язків обмежене, для вирішенні питання є два варіанти:

    1. Отримати згоду працівника;
    2. За наявності підстав використовувати порядок, встановлений ч. 3 ст. 32 КЗпП, а саме: "У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці".

    Право власника переміщати працівника обмежене умовами трудового договору, у межах трудового договору переміщення можливе, за його межами воно буде протизаконним.

    Таким чином, дії роботодавця суперечать вимогам трудового законодавства.

    Ви маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці для проведення перевірки та вжиття заходів реагування до роботодавця.

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Відповідно до пункту 31 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 року № 9 переведення на іншу роботу означає доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором.

    Переведення на іншу роботу може бути як постійним, так і тимчасовим, у межах одного підприємства та переведення на інше підприємство, в іншу місцевість. Переведення працівників на іншу роботу за ініціативою роботодавця допускається лише за їхньою згодою.

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    Стаття 32. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці

    Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

    Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

    У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

    Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу.

    Стаття 33. Тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором

    Тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається лише за його згодою.

    Власник або уповноважений ним орган має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

    У випадках, зазначених у частині другій цієї статті, забороняється тимчасове переведення на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину з інвалідністю або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років без їх згоди.

    Стаття 34. Тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою

    Простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

    У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

    Гарантії, закріплені за такими переведеними працівниками:

    — робота за посадою (професією), на яку переводять працівника, не повинна бути протипоказана йому за станом здоров’я;

    — переведеним працівникам не можна установлювати випробувальний строк;

    — при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення (ч. 1 ст. 114 КЗпП).

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    "Стаття 31. Заборона вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором

    Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором." -

    выше коллегами приведены положения ст.ст.32-34 КЗоТ о перемещении работника с его согласия (ст.32), без его согласия (ст.33) для предотвращения и ликвидации обстоятельств, угрожающих здоровью и жизни людей (например, эпидемии) - в данном случае работа уборщиком не предотвратит эпидемию, во-вторых, уборщик бессилен перед эпидемией, т.е. перевод безосновательный и надуманный; что касается простоя (ст.34), то также карантин и эпидемия действует независимо от професии и должности работника, т.е перевод также безосновательный и незаконный;

    "Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними." -

    поэтому приказ о переводе является недействительным, а является средством и инструментом преследования за Вашу правозащитную деятельность;

    "Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника...

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору." -

    Вы имеете право подать заявление об увольнении по собственному желанию в связи с нарушением работодателем законодательства о труде с указанием даты увольнения по Вашему усмотрению (без предупреждения за 2 недели), при этом Вам должны выплатить выходное пособие в размере 3-месячного заработка (ст.44КЗоТ), при этом, в случае обращения в ЦЗ помощь по безработице подлежит выплате через месяц с момента увольнения. Также Вы вправе подать заявление/жалобу в Ваше областное управление Госслужбы по вопросам труда. Также по характеру перевода имеет место причинение морального вреда, возмещение которого предусмотрено ст.237-1 КЗоТ. Подайте на имя руководителя заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении) о восстановлении Вас на прежнем месте работы по трудовому договору (приказу о приеме на работу) под страхом принятия Вами приведенных мною мер в защиту своих прав.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий ранок.

    У Вашому випадку буде наявне переведення на іншу роботу.

    Переведення — це таке переміщення працівника, при якому змінюється виконувана робота (спеціальність, кваліфікація чи посада), підприємство (установа, організація) або місцевість, де працівник раніше працював.

    Відповідно до ч. 1 ст. 32 Кодексу законів про працю - Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

    Таким чином, перевести Вас можуть виключно за Вашою згодою.

    Згідно з ст. 32 - Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36цього Кодексу.

    Але, таке звільнення можливе, якщо на підприємстві змінилися істотні умови праці, а зберегти ті , котрі існували раніше - не можливо.

    Отже, перевести Вас можуть, але, тільки за Вашою згодою.

    Також, відповідно до ст. 113 Кодксу законів про працю - Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

    Згідно з ст. 34 Кодексу законів про працю - Простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

    У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

    Якщо у Вас наразі простой на підприємстві, за що Ви отримуєте 2/3 від окладу, то також можливе тимчасове переведення.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до законодавства переведення працівника на іншу роботу може бути тимчасовим або постійним. Ініціатором переведення може виступати як роботодавець, так і працівник. У разі якщо ініціатором виступає роботодавець, переведення на іншу роботу потребує згоди працівника - ч. 1 ст. 32 КЗпП.

    Ви можете або погодитися з запропонованим переведенням та підписати повідомлення про переведення або ж відмовитися від запропонованого переведення і тоді Ви підлягаєте звільненню шляхом скорочення за пунктом 6 статті 36 КЗпП України.

    Серед іншого КЗпП України ст. 31 передбачає , що: "Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором."

    Виходячі з суті питання робота музиканта жодним чином не може бути прирівняна до роботи технічного працівника , тому запропоноване переведення є необгрунтованим - виходячі з істотної різниці між виконуваними функціями.

    Ви маєте право оскаржити вказане рішення керівника та в разі не згоди вимагайте провести звільнення за процедурою скорочення штату звиплатою всіх належних Вам сум у день звільнення , або стягнення їх у судовому порядку в подальшому( повідомлення про переведення зберігайте, а також інші документи , як докази для суду.)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго дня! Переведення можливе лише за вашою згодою. Якщо ви свою згоду не надаєте, а роботодавець все ж переведе вас, його дії слід оскаржити до суду.

    ........................................................................

    Білогай Ігор Петрович
    100%
    Білогай Ігор Петрович 4 роки тому

    Юрист, м. Конотоп, 7 років досвіду

    Перевести працівника без його згоди на іншу роботу - неможливо, за винятком ситуації, коли здійснюється реорганізація установи, у такому випадку, Вас можуть або заільнити, або запропонувати іншу роботу, попередивши про це за два місяці та ознайомивши з документами про реорганізацію.

    Якщо Ви вважаєте, що подібні дії адміністрації є санкціями за профспілку, то такі дії можна кваліфікувати як мобінг, тобто тиск.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України