Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 08 травня 2020, питання №19110 150₴

Подделка водительского удостоверения

Здравствуйте. В феврале этого года решил заняться получением водительского удостоверения. В интернете нашел сайт который обещал получение удостоверения в кратчайшие сроки и 100% легальность. В частной переписке с представителем этого сайта я еще раз спросил о легальности документа на что получил положительный ответ. После этого я передал фото паспорта,инн и скан фотографии для изготовления водительского удостоверения. Через 10 дней пришла посылка с водительским удостоверением в отделение новой почты. При детальном изучении удостоверения, у меня возникли сомнения в его подлинности и я отказался от получения. Во время осмотра я сделал несколько фотографий. В тот же день, посредством электронной почты я отправил эти фото в сервисный центр МВД. На что получил ответ о поддельном удовлетворении. Спустя два месяца меня вызвал участковый и взял объяснения по этому поводу.

Вопрос: Чем мне грозит эта ситуация и как себя вести при возможном последующем вызове в полицию?

Спасибо.

Відповіді юристів (13)

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 27 років досвіду

    Надеюсь этими правами не успели воспользоваться?изготовитель фальшиво го удостоверения из Вашего города? Ранее права получали? Очень мало информации, чтобы что-то советовать. Неизвестно, что Вы участковому в пояснения написали.

    • Кирилл Клієнт 4 роки тому

      Нет не успел, я их даже с почты не забрал. Права ранее не получал. Изготовитель в соседнем городе. Участковому рассказал все как есть, что увидев признаки подделки отказался от получения и оставил удостоверение на почте.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Якщо Ви не користувалися підробленим водійським посвідченням, то відповідно не вчинили нічого незаконного.

        Тому не хвилюйтеся, Вам нічого не загрожує. У цій ситуації підстав для притягнення Вас до кримінанальної відповідальності немає.

        Скоріш за все Вас викликали у якості свідка для дачі показань.

        Стаття 2. Підстава кримінальної відповідальності (КК України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n14):

        1. Підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом.

        2. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

        3. Ніхто не може бути притягнений до кримінальної відповідальності за той самий злочин більше одного разу.

        Всього доброго.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Доброй ночи!

        Положительным в данной ситуации, что произошла с Вами есть не только не использование Вами поддельного удостоверения водителя, а и отсутствие самого удостоверения водителя, которое является поддельным, так как если открывается уголовное дело, то именно этот документ, является вещественным доказательством, каких-либо противоправных действий, а виду того, что его нет, то можно говорить об отсутствии основного доказательства.

        Кроме того, что я указывал, Вы возьмите на вооружение позициб того, что Вы потерпевший в данной ситуации, что в отношении Вас совершили мошенничество, так как Вас обманули, потомучто Вы заплатили денежные средства фактически не за что, а мошенник первоначально знал, что документ поддельный и его целью было - обогатиться за Вас счёт, корыстный мотив, а умыселтна завладение Вашими денежными средствами, путём мошенничества.

        Поэтому, Вы ещё с целью своей защиты в будущем от полиции по данной ситуации и для того, чтобы привлечь к уголовной ответственности мошенника, вернуть заплаченные Вами денежные средства, рекомендую Вам подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела в отношении этого лица о мошенничестве по статье 190 УК Украины, а результат такого дела -это излечение из Единого реестра досудебных расследований.

        Будут вопросы обращайтесь.

        Удачи Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    86.7%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброй ночи!

    Если Вы не использовали это поддельное удостоверение водителя, то в Ваших действиях не будет состава преступления, в частности части 4 статьи 358 Уголовного кодекса Украины (Использование поддельного документа).

    В полиции, не нужно говорить, что Вы переслали копии документов, для получения удостоверения водителя и хотели получить настоящее удостоверение водителя, ведь для его получения нужно пройти установленную законодательством процедуру: медицинское обследование, тесты, вождение, так как при накрутке могут сказать, что Вы способствовали в качестве пособника (часть 5 статьи 27 УК Украины) такой подделке документов по статье 358 УК Украины.

    На допрос Вы можете пойти с адвокатом.

    В принципе, проблем быть у Вас не должно, так как сотрудники полиции неохотно этим хотят заниматься.

    Уголовный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 27. Види співучасників

    1. Співучасниками злочину, поряд із виконавцем, є організатор, підбурювач та пособник.

    ...

    5. Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати злочинця, знаряддя чи засоби вчинення злочину, сліди злочину чи предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати чи збути такі предмети, або іншим чином сприяти приховуванню злочину".

    Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

    1. Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут -

    караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Складання чи видача працівником юридичної особи незалежно від форми власності, який не є службовою особою, складання чи видача приватним підприємцем, аудитором, експертом, оцінювачем, адвокатом, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем або іншою особою, яка здійснює професійну діяльність, пов’язану з наданням публічних чи адміністративних послуг, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов'язків, підроблення з метою використання або збуту посвідчень, інших офіційних документів, що складені у визначеній законом формі та містять передбачені законом реквізити, виготовлення підроблених офіційних печаток, штампів чи бланків з метою їх збуту або їх збут чи збут завідомо підроблених офіційних ддокументів, що складені у визначеній законом формі та містять передбачені законом реквізити, виготовлення підроблених офіційних печаток, штампів чи бланків з метою їх збуту або їх збут чи збут завідомо підроблених офіційних документів, у тому числі особистих документів особи, -

    караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    4. Використання завідомо підробленого документа -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    Примітка. Під офіційним документом у цій статті та статтях 357 і 366 цього Кодексу слід розуміти документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи - докази у правозастосовчій діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв'язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити".

    В связи с этим, обратите внимание на Уголовный процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    Главное, что Вы их не забрали на почте и соответственно не начали использовать.

    При наличии вопросов, обращайтесь и если нужна помощь обращайтесь.

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброї ночі.

    Якщо Ви не користувалися підробленим водійським посвідченням, то відповідно не вчинили нічого незаконного.

    Тому не хвилюйтеся, Вам нічого не загрожує. У цій ситуації підстав для притягнення Вас до кримінанальної відповідальності немає.

    Скоріш за все Вас викликали у якості свідка для дачі показань.

    При цьому пам'ятайте, якщо Вас викликатимуть до поліції знову, Ви маєте право скористатись правовою допомогою адвоката.

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#n4363):

    Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

    У разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідставним засудженням.

    Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

    Засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду.

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Слідчий може викликати Вас на допит , як свідка згідно норм ст. 133 КПК України, але за правилами він має це робити за допомогою офіційно оформлених повісток на бланку, яку мають Вам вручити під підпис( у ній вказано назву органу підставу виклику , адресу , контакти уповноваженої особи посаду підпис та прізвище ім я.

    Якщо Ви не скористалися вказаним підробним документом, то у Ваших діях немає ознак злочину , навпаки Ви можете звернутися з заявою про вчинення кримінального правопорушення - Шахрайства та вказати на особу , яка розповсюджує підробні документи державного зразка - це вже є Кримінальним злочином за ч. 4 ст.358 КК України.

    На даному етапі Ви знаходитесь у статусі свідка лише з подальшою можливою зміною статусу на - потерпілого( у разі подання відповідної заяви про злочин.)

    Рекомендую, оформити договір на представництво інтересів адвокатом або скористатися послугою безоплатна правова допомога Вам нададуть вільного адвоката для представництва.(у Вашому регіоні).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий ранок.

    Відповідно до ст. 358 ККУ - Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут -

    караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Складання чи видача працівником юридичної особи незалежно від форми власності, який не є службовою особою, складання чи видача приватним підприємцем, аудитором, експертом, оцінювачем, адвокатом, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем або іншою особою, яка здійснює професійну діяльність, пов’язану з наданням публічних чи адміністративних послуг, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов'язків, підроблення з метою використання або збуту посвідчень, інших офіційних документів, що складені у визначеній законом формі та містять передбачені законом реквізити, виготовлення підроблених офіційних печаток, штампів чи бланків з метою їх збуту або їх збут чи збут завідомо підроблених офіційних документів, у тому числі особистих документів особи, -

    караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    4. Використання завідомо підробленого документа -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    Тобто, добре, що Ви таке підробне посвідчення не використовували, оскільки, в такому випадка могли до Вас застосувати ч. 4.

    На данний час, можливо сказати, що у Ваших діях відсутній склад злочину.

    На допит краще йти із адвокатом.

    Також пам'ятайте, що віповідно до ст. 63 Конституції України - Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Уголовный кодекс Украины (УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Статья 45. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям

    Особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.".

    Уголовный процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    "Стаття 286. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності

    1. Звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

    2. Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

    3. Перед направленням клопотання до суду прокурор зобов’язаний ознайомити з ним потерпілого та з’ясувати його думку щодо можливості звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності.

    4. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання."

    Но это изложена вторая стадия. Первая стадия состоит в Вашей причастности, как я, в отличие от пояснений коллег, считаю, в совершении действий по основаниям приведенной коллегами ст.358 УК (подделка документов), а именно по соучастию как заказчик - точнее, согласно ст.27 УК как подстрекатель:

    "1. Співучасниками злочину, поряд із виконавцем, є організатор, підбурювач та пособник....

    4. Підбурювачем є особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину.".

    Вы знали о осознавали незаконность получения этого документа в таком виде, что получение водительского удостоверения требует прохождения учебы, медкомиссии, практического вождения, экзамена при этом, в установленном порядке и условиях.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Он не может быть подстрекателем, а может быть пособником (часть 5 статьи 27 УК Украины) такой подделке документов по статье 358 УК Украины., как я выше указал, так как исходя из информации то, есть сайт в интернете, котрый занимается такими вопросами по изготовлению удостоверений водителя, как говорится на постоянной основе и был ещё до обращения клиента к представителям такого сайта, он же их не уговаривал и тем более не заставлял, склонял к подделке, поэтому не он их подстрекал к таким действиям по подделке документов, а они сами этим скорее всего давно занимаются, но он своими действиями мог выступить в роли пособника, так как способствовал совершению ними подделки документов - удостоверения водителя, а именно: предоставил копии своих личных документов: паспорта, ИНН, фото (п.5 ч.1 ст.27, ст.358 УК Украины).

      Уголовный кодекс Украины:

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

      "Стаття 27. Види співучасників

      1. Співучасниками злочину, поряд із виконавцем, є організатор, підбурювач та пособник.

      ...

      5. Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати злочинця, знаряддя чи засоби вчинення злочину, сліди злочину чи предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати чи збути такі предмети, або іншим чином сприяти приховуванню злочину".

      Но и это ещё нужно доказать, так как самого поддельного документа нет!!!

    Чапурина Светлана Ивановна
    13.3%
    Чапурина Светлана Ивановна 4 роки тому

    Адвокат, м. Одеса, 17 років досвіду

    Добрый день. Оснований для привлечения Вас к уголовной ответственности у полиции - нет. Состава уголовного правонарушения по подделке и использованию поддельного документа у Вас нет. При допросе у следователя должны вести себя спокойно. На вопросы следователя отвечать без каких либо предположение или Ваших домыслов, догадок. Ваш ответ должны содержать в себе информацию только ту, которую вы знаете и видели, а не предполагали или догадывались. Единственное, что неприятно из данной ситуации это то, что Вас придется немного потерпеть, так как Вас буду вызывать в полицию для проведения следственных действий (допрос). Если у Вас есть какой-либо страх или неуверенность при общении с сотрудниками полиции, то Вы можете обратиться к адвокату, чтобы адвокат принимал участие в всех следственных действиях, которые будут проводиться с Вашим участием.

    Спасибо за вопрос, желаю Вам удачи.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго дня! Підстав для притягнення до кримінальної відповідальності немає. У даному випадку вам можуть викликати та допитати в якості свідка. Також ви можете подати заяву, що відносно вас вчинено шахрайство і ви є потерпілим у даному випадку.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Підстав для притягнення вас до кримінальної відповідальності немає (якщо ви не користувались посвідченням)

    Звісно шансів повернути сплачених вами коштів також немає.

    Але рекомендую вам зіграти на випередження та подати заяву до поліції зразок https://protocol.ua/ua/yak_pravilno_podati_zayavu_v_politsiyu_pro_vchinennya_zlochinu/. ви убезпечите себе та змінене свій статус свідка на потерпілого


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України