Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 травня 2020, питання №19275

Відстрочка від армії.

Ситуація наступна: 19 років, офіційно працевлаштований, навчаюсь заочно. Мати - пенсіонер. Батько - інвалід першої групи (підгрупа Б). Чи можу я отримати відстрочку від армії?

Відповіді юристів (2)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12), ст.17:

    "2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;".

    Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15), ст.1:

    "У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого статтею 26 цього Закону пенсійного віку, або особи з інвалідністю,...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%BF):

    "...Критерії встановлення інвалідності...

    27...До підгрупи Б I групи інвалідності належать особи з високим ступенем втрати здоров'я, який спричиняє значну залежність від інших осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій і часткову нездатність до виконання окремих елементів самообслуговування.

    Критеріями встановлення підгрупи Б I групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє втрату можливості самостійного задоволення з допомогою технічних засобів і за умови відповідного облаштування житла більшості життєво необхідних фізіологічних та побутових потреб.".

    Ви маєте, як я вважаю (так пишу, тому що моя думка, позиція не є вирішальною, але Ваші обставини відповідають вимогам закону), підстави та право на відстрочку від строкової військової служби. Подайте на ім'я військового комісара заяву (під реєстрацію її вручення в канцелярії військомату на Вашому екземплярі заяви, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення) про надання Вам відстроки від строкової військової служби на підставі п.1) ч.2 ст.17 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", а саме у зв'язку з утриманням та доглядом непраздатної за віком матері та батька з інвалідністю І групи підгрупи "Б" як особи з високим ступенем втрати здоров'я, який спричиняє значну залежність від інших осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій і часткову нездатність до виконання окремих елементів самообслуговування. До заяви додайте копії пенсійного посвідчення матері та посвідчення інваліда батька. У випадку відмови у заяві або залишення її без уваги та відповіді, подайте скаргу на ім'я обласного віськового комісара.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу:

    "19 років, офіційно працевлаштований, навчаюсь заочно. Мати - пенсіонер. Батько - інвалід першої групи (підгрупа Б). Чи можу я отримати відстрочку від армії"?

    - Может быть отсрочка от призыва на срочную воинскую службу, если в справке мсэк в отношении отца указано, что он нуждается в уходе, при подаче заявления в военкомат, с необходимыми копиями документов.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально.

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України