Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 13 травня 2020, питання №19375 150₴

Как приватизировать участок?

Здравствуйте, у меня такой вопрос. Моему отцу в наследство передали его родители земельный участок в черте города (24 сотки), он не приватизированный , отец свое право на приватизацию использовал ранее. Можно ли ему этот участок приватизировать?Благодарю за ответ!

Відповіді юристів (37)

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    надо знать целевое назначение участка, поскольку граждане Украины имеют право на получение в собственность различных земель и для обслуживания домовдадентя и для ведения садоводства и для личного сельского хозяйства и прочее все эти участки по одному разу может гражданин Украины получить. Если на землю конкретного целевого назначения право на приватизацию использовано, то нет, надо искать другие варианты.

    • Роман Клієнт 4 роки тому
      Для своего жилья ( постройки дома ).
      • Тимченко Анастасия Александровна
        Тимченко Анастасия Александровна 4 роки тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

        Моему отцу в наследство передали его родители земельный участок в черте города (24 сотки), он не приватизированный , отец свое право на приватизацию использовал ранее.

        А каким образом родители передали участок? Если он получил по наследству, то земельный участок уже находился в частной собственности и не подлежит приватизации.

        • Роман Клієнт 4 роки тому

          После смерти деда в 1996 году бабушка оформила на себя участок , а 1998 году бабушка написала заявление в погорода). льзование отцу(моему) - 10 соток , в 2001 год после смерти бабушки отец мой, унаследовал 13.5 соток ,а в 2015 году подавал документы на получение кадастрового номера ,но отцу отказали из-за того,что ранее использовал право приватизации и присвоения кадастрового номера это право использовал на участок за чертой города.

          • Тимченко Анастасия Александровна
            Тимченко Анастасия Александровна 4 роки тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

            в 2001 год после смерти бабушки отец мой, унаследовал 13.5 соток

            Какие у вас на сегодняшний день есть документы на данный участок (на бабушку или на отца)? Акт пожизненного наследственного владения или госакт о праве собственности?

            • Роман Клієнт 4 роки тому

              Розпоряжение на использование 10 соток из 24 соток , и разрешения строительства на этих же 10 сотках , а на остальные 14 соток есть наследство от матери

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Здравствуйте, Роман!

        Если Вашему отцу по наследству передали его родители земельный участок в черте города (24 сотки), то он может быть только в его собственности, иначе не возможно передать наследство и принять наследство, поэтому в таком случае при наличии документов о праве собственности, то приватизировать его не нужно!

        Какие есть документы о принятии наследства и в целом на это земельный участок?

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню можу повідомити наступне, як людина,котра має відношення до представницьких органів місцевого самоврядування( За прикладом вирішення земельних питань у Сумській міській раді):

    1. Перш за все визначившись з цільовим призначенням зем.ділянки, надаєте до органу місцевого самоврядування уповноваженого вирішувати земельні питання перелік документів( клопотання про надання земельної ділянки- у власність , оренду, чи постійне користування) зазначаєте в ньому наступну інформацію: цільове призначення ділянки , розмір в гектарах , адресу місця розташування до числа земель якої територіальної громади вона зарахована , вся ця інформація про порядок надання зем. ділянок зазначена у Земельному Кодексі України з ст.121 вказані порядок та підстави. До клопотання додаєте копію паспорта , або іншого документа , що засвідчує громадянство України, графічний матеріал на зем. ділянку на якому зазначають Ваше ПІБ повністю ( його можна взяти викопіюванням з кадастрової карти України). Вказані документи надаєте до органу МС уповноваженого займатись зем. питаннями(зазвичай це структурний підрозділ міської ради) - документи можна подавати через ЦНАП( Центр надання адмін. послуг у Вашому місті чи районі) вони самостійно направлять документи до уповноваженого органу МС.).Інформацію стосовно земельних ділянок та їх власників Вам повинні надати у цьому ж органі це їх прямий обов язок.

    2. Після того, як Ваші документи погодять у органі МС їх відправлять на погодження постійної комісії міської ради з земельних питань, як тільки вони надійдуть на комісію зазначену , Ви власноруч пишите заяву на ім я голови вказаної комісії (вказуєте ту інформацію , що була в клопотанні з проханням рекомендувати Вашій міській раді відповідній надати Вам дозвіл на розробку проекту землеустрою.(Ця процедура займає тривалий час, тому за цей період Ви знаходите оргагізацію в якій Вам готові розробити такий проект(на платній основі), звертаєтесь до них з заявою на такі послуги вони(геодезист) виконує Вам всі роботи( робить зйомку на місцевості, проект , направляє документи на перевірку) процедура теж тривала та потрібне рішення міської ради з печаткой прийняте на сесії про надання згоди на розробку проекту землеустрою, тільки в такому випадку можна звертатись за сами проектом.

    3. Після того , як у Вас в руках буде проект землеустрою ділянки , Ви знову пишите заяву на вказану постійну комісію , додаєте проект землеустрою з проханням рекомендувати міській раді надати зем. длянку у Власність, оренду , чи постійне користування ( графічний матеріал є важливим на всіх стадіях).

    4 В результаті Ви отримаєте рішення міської ради про надання у власність , оренду чи ін. формі земельну ділянку , зможете розпочати бізнес чи інше.

    5. Якщо своє право на безоплатну приватизацію було використано , то приватизація проходить на платній основі , або на ту особу котра не використала своє право з числа родичів.

    Можу надати контакти землевпорядника для консультації , але вона платна навіть на консультування - від 100 грн.

    Зразки документів теж в наявності.

    Діючий помічник - консультант депутата Сумської міської ради інформ. за посиланням https://smr.gov.ua/uk/miska-vlada/miska-rada/deput...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Моему отцу в наследство передали - неприватизированный участок - неприватизированный участок без дома не может перейти по наследству

    -

    • Роман Клієнт 4 роки тому

      Дом и хоз постройки есть.После смерти деда в 1996 году бабушка оформила на себя участок , а 1998 году бабушка написала заявление в погорода). льзование отцу(моему) - 10 соток , в 2001 год после смерти бабушки отец мой, унаследовал 13.5 соток ,а в 2015 году подавал документы на получение кадастрового номера ,но отцу отказали из-за того,что ранее использовал право приватизации и присвоения кадастрового номера это право использовал на участок за чертой города

      • Тимченко Анастасия Александровна
        Тимченко Анастасия Александровна 4 роки тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

        Если отец унаследовал, он должен был получить свидетельство о праве на наследство. Это правоустанавливающий документ и приватизировать ничего не надо. Поэтому отказ в выдаче вытяга из ДЗК с реестровым номером - необоснованый. Какой у отца документ на землю?

        • Роман Клієнт 4 роки тому
          Розпоряжение на использование 10 соток из 24 соток , и разрешения строительства на этих же 10 сотках , а на остальные 14 соток есть наследство от матери.
    Ковальчук Владимир

    Передали в наследство .Участок какие документы на него Он был в користуванни?Он входил в наследство которое вы приняли ?это очяень важно.Если участок по наследству то его не надо преватизировать. Офрормлен ли участок? есть кадастровый.?Это важно.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Моему отцу в наследство передали его родители земельный участок в черте города (24 сотки), он не приватизированный - Ви в цьому впевнені (а саме що земля неприватизована) ?

    Адже, якщо на ділянку не було оформлено право власності, то ваш батько успадкував саме право вимагати приватизації такої земельної ділянки.

    Які саме документи нотаріус видав вашому батьку на цю земельну ділянку?

    Адже, якщо ділянка не була приватизована, то нотаріус не міг видати йому свідоцтва про право на спадщину на відповідну земельну ділянку.

    У даному випадку нотаріус міг видати лише постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (видачі свідоцтва про право на спадщину на відповідну земельну ділянку)

    У Перехідних положеннях Земельного Кодексу України визначено, у разі коли спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно до ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено у завершені процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовом про визнання права на завершення приватизації та одержання державного акту про право власності на землю на ім’я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

    Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

    Таким чином, неприватизована земельна ділянка входять до складу спадкового майна лише у разі виконання спадкодавцем за життя активних дій та вимог законодавства щодо приватизації земельної ділянки, а також неможливості завершити процедуру приватизації та реєстрації за собою права власності на землю у зв`язку зі смертю.

    Тобто, необхідно знати чи була розпочата приватизація за життя спадкоємця (вашого дідуся).

    Якщо так, тоді необхідно звертатися до суду з позовом про визнання відповідного права в порядку спадкування – права на завершення приватизації та одержання документа, що посвідчує право власності на землю на ім’я спадкоємця.

    Всього доброго.

    Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Ковальчук Владимир

    Если есть дом и постройки то право собственности дает право и на землю.13.5 сотки Уже приватизированы бабушкой они так и перешли по наследству 10 соток что вы пишите вы не можете приватизировать это ОСГ я так понял.Если в отца есть право собственности на дом то он может приватизировать и этот участок если он уже получил в безоплатную приватизацию то эту землю можете приватизировать вы отец может отказаться от использования этой землей .Но целевое назначение не будет под застройку только ОСГ.Более подробно найдите нас в инете и звоните поможем решить ваш вопрос Ага понятно отец может отказаться от использования и передать своим детям для приватизиции если сам уже не может .Акт на постоянное использование есть или решение сельсовета только?

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 4 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Розпоряжение на использование 10 соток из 24 соток , и разрешения строительства на этих же 10 сотках , а на остальные 14 соток есть наследство от матери

    Опять таки не понятно. Вы можете конкретно написать какие документы на какие участки? Наследство оформлено? И что такое распоряжение на использование? - я такого документа не знаю

    • Роман Клієнт 4 роки тому

      Извините , к сожалению нет при себе всех документов, как будут все документы при себе , хотелось с вами связаться и прийти к выводу. Спасибо

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Романе, необхідно дивитися всі наявні документи на землю.

        Без цього відповісти на ваше питання неможливо.

        Якщо потрібна допомога, звертайтесь через мій профіль.

        Всього доброго !!!

      • Ковальчук Владимир

        Оставьте заявку на консультацию вам перезвонит юрист компании по земельным вопросам и вас проконсультирует Спасибо Без документов которые у вас есть трудно что то сказать.Если есть решение о выделение земли в пользование то можно приватизировать.

      • Костромина Виктория
        Костромина Виктория 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

        не имея полного расклада - сложно что то рекомендовать

      • Костромина Виктория
        Костромина Виктория 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

        не зная точно ситуации и не видя документов - очень сложно дать ответ и рекомендации

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    Відповідно до ст. 1216 ЦКУ - Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

    Згідно з ст. 1225 ЦКУ - Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

    Тобто, якщо Ваш батько отримав у спадщину певний земельний участок - це є вже його власність та приватизація не потрібна. Також зверніть увагу, що разом із будинком переходить право власності й на землю.

    Якщо є участок, який не перебуває у власності батька та він її не може приватизувати (втратив вже право на безоплатну приватизацію) є варіант або купівлі такох ділянки або щоб Ви безоплатно отримали її.

    Роман Клієнт 4 роки тому
    Извините , к сожалению нет при себе всех документов, как будут все документы при себе( в пятницу в первую половину дня) , хотелось с Вами связаться и прийти к выводу. Спасибо!
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Роман!

    Для того, щоб встановити юридичний стан цієї земельної ділянки, чи перебувала її частина у власності, чи ні, рекомендую скористатись Публічною кадастровою картою України(https://map.land.gov.ua/kadastrova-karta).

    Скоріше за все дана земельна ділянка, передана була Вашим родичам у тимчасове користування.

    Якщо відсутні документи про прийняття спадщини, документи щодо права власності на земельну ділянку, то Вам треба особисто звертатися для приватизації земельної ділянки за слідуючим алгоритмом дій.

    Так, порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами із земель державної або комунальної власності передбачений Розділом IV Земельного кодексу України.

    Закон надає громадянам можливість отримати безоплатно землі наступних розмірів:

    • для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
    • для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
    • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
    • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
    • для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
    • для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

    Привабливим для громадян є те, що Законом передбачена одноразова можливість передачі земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищезазначених норм по кожному виду використання. Тобто, ви можете приватизувати шість земельних ділянок різного цільового призначення з вищезазначеного переліку.

    Наступним етапом є підготовка клопотання в порядку ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу України та подання його:

    • до сільської , селищної, міської ради – щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту;
    • до районної державної адміністрації – щодо земель державної власності поза межами населених пунктів;
    • до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі - Держгеокадастр) та його територіальних органів – щодо земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів). Перелік цих органів, їх контактні дані ви можете знайти, перейшовши за посиланням https://land.gov.ua/info/terytorialni-orhany-derzhheokadastru/.

    У клопотанні необхідно зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Також, до клопотання обов’язково додаються:

    1. Графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. Процес викопіювання графічних матеріалів та їх вартість передбачена Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 та Законом України «Про Державний земельний кадастр".

    2. Погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);

    3. У разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства необхідно також подати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

    Даний перелік додатків до клопотання є вичерпним, зокрема Земельним кодексом України передбачено, що суб’єктами передачі земельних ділянок у власність громадянам забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені ст. 118 Земельного кодексу України.

    Після того, як відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування отримав та зареєстрував ваше клопотання, він зобов’язаний розглянути його у місячний строк і надати або відмовити в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Підстави для відмови у наданні такого дозволу передбачені ч. 3 ст. 123 Земельного кодексу України.

    У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то Ви, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку, маєте право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повинні повідомити відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

    Таким чином, в ст. 118 Земельного кодексу України закріплено право громадянина замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу та жодним чином не позбавляє його права на отримання від уповноваженого органу після спливу місячного строку дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або вмотивованої відмови у його наданні, а також права на судовий захист у випадку неможливості реалізації права на отримання відповідного дозволу (бездіяльності суб'єкта владних повноважень) або відмови у його наданні після спливу місячного строку.

    Після погодженого проекту землеустрою його також необхідно затвердити в органах місцевого самоврядування. Така процедура триває протягом двох тижнів з дня отримання погодженого проекту землеустрою. Результатом такого затвердження є прийняття рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність, що передбачено ч. 9 ст. 118 Земельного кодексу України. Дуже часто органи місцевого самоврядування відмовляють громадянам у передачі земельної ділянки у власність на даній стадії, однак Земельним кодексом України передбачено право що така відмова може бути оскаржена в суді.

    4. І останнім кроком для отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку. Для цього вам необхідно звернутись до державного реєстратора в ЦНАП або нотаріуса в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням земельної ділянки.

    Для державної реєстрації права власності на земельну ділянку, права на яку набуваються шляхом передачі земельних ділянок у власність із земель державної або комунальної власності, подається:

    • заява на проведення реєстраційних дій;
    • паспорт та ідентифікаційний код;
    • рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування
    • про передачу земельної ділянки у власність;
    • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
    • квитанція про сплату адміністративного збору у розмірі 210 грн. 20 коп. (станом на 2020 рік).

    Подати таку заяву ви можете особисто, або через уповноваженого представника.

    Строк розгляду заяви державним реєстратором складає 5 робочих днів.

    Також державний реєстратор на підставах, визначених в ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» може відмовити у реєстрації права власності на земельну ділянку.

    Отже, етапами безоплатного отримання земельної ділянки є:

    1. визначення із цільовим призначення, розміром земельної ділянки;
    2. подання клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в порядку ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу України;
    3. отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки/відмову в наданні дозволу.
    4. укладання договору із землевпорядниками та замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у разі, якщо відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не надав дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану
    5. відмову у його наданні;
    6. повідомлення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про замовлення розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу;
    7. погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
    8. затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та отримання рішення про надання земельної ділянки у власність;
    9. державна реєстрація права власності на земельну ділянку.

    Використанні нормативно-правові акти та офіційні джерела:

    1. Земельний кодекс України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14

    2. Закон України «Про Державний земельний кадастр»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3613-17

    3. Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15

    4. Закон України «Про землеустрій»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/858-15

    Якщо є запитання звертайтеся, разом з наявними у Вас документами на земельну ділянку.

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    укажите конкретно что за документы на 10 соток и на 14 соток

    а лучше обратитесь лично к юристу с документами

    • Роман Клієнт 4 роки тому

      Добрый день.

      Хотелось бы продолжить диалог, так как документы на руках.

      1) На 13 соток имеется- Свідоцтво про право на спадщину .

      2) На 10 соток имеется- Рішення про передачу в приватну власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування індивідуального житлового будинку.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день! Якщо нотаріус видав витяг з Державного реєстру речових прав, в якому вказано власника, приватизувати земельну ділянку не потрібно.

    Витяг з Державного реєстру права власності на нерухоме майно та свідоцтво про спадщину за законом або заповітом видає нотаріус.

    Роман Клієнт 4 роки тому

    Добрый день.

    Хотелось бы продолжить диалог, так как документы на руках.

    1) На 13 соток имеется- Свідоцтво про право на спадщину .

    2) На 10 соток имеется- Рішення про передачу в приватну власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування індивідуального житлового будинку.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Роман!

    1) На 13 соток имеется- Свідоцтво про право на спадщину, поэтому приватизировать этот участок не нужно.

    2) На 10 соток имеется- Рішення про передачу в приватну власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування індивідуального житлового будинку, поэтому по этому вопросу нужно заниматься приватизацией земельного участка.

    • Роман Клієнт 4 роки тому
      Такая вот ситуация , мой отец использовал право приватизации ранее. Так как ранее использовал право на приватизацию на участок вне города , а этот участок о котором идёт речь находится в черте города. Вопрос:) Какими способами ему приватизировать эти 10 соток ? Благодарю за ответ!
      • Ковальчук Владимир

        Участок вне города с каким целевым назначение? Участки с разным целевым можно.Перезвоните наши специалисты вас проконсультируют .Нет смысла тут что то писать.Вы не можете дать информацию та что нужна для решения вопроса.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Здравствуйте, Роман!

        1) На 13 соток имеется- Свідоцтво про право на спадщину, поэтому приватизировать этот участок не нужно.

        2) На 10 соток имеется- Рішення про передачу в приватну власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування індивідуального житлового будинку, поэтому по этому вопросу нужно заниматься приватизацией земельного участка.

        Если отец использовал право на приватизацию земельного участка, в связи именно со строительством жилого дома, значит ему может быть отказано в приватизации данного земельного участка.

        По закону каждый украинец имеет право на бесплатное получение земельных участков в собственность в пределах норм, определенных Земельным кодексом, но только один раз именно по каждому из указанных видов использования.

        Поэтому Вам необходимо, учитывая что есть такое решение, то пройти всю процедуру для получения права на приватизацию данного земельного участка, а именно:

        "Так, порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами із земель державної або комунальної власності передбачений Розділом IV Земельного кодексу України.

        Закон надає громадянам можливість отримати безоплатно землі наступних розмірів:

        • для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
        • для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
        • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
        • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
        • для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
        • для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

        Привабливим для громадян є те, що Законом передбачена одноразова можливість передачі земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищезазначених норм по кожному виду використання. Тобто, ви можете приватизувати шість земельних ділянок різного цільового призначення з вищезазначеного переліку.

        Наступним етапом є підготовка клопотання в порядку ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу України та подання його:

        • до сільської , селищної, міської ради – щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту;
        • до районної державної адміністрації – щодо земель державної власності поза межами населених пунктів;
        • до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі - Держгеокадастр) та його територіальних органів – щодо земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів). Перелік цих органів, їх контактні дані ви можете знайти, перейшовши за посиланням https://land.gov.ua/info/terytorialni-orhany-derzhheokadastru/.

        У клопотанні необхідно зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Також, до клопотання обов’язково додаються:

        1. Графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. Процес викопіювання графічних матеріалів та їх вартість передбачена Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 та Законом України «Про Державний земельний кадастр".

        2. Погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);

        3. У разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства необхідно також подати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

        Даний перелік додатків до клопотання є вичерпним, зокрема Земельним кодексом України передбачено, що суб’єктами передачі земельних ділянок у власність громадянам забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені ст. 118 Земельного кодексу України.

        Після того, як відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування отримав та зареєстрував ваше клопотання, він зобов’язаний розглянути його у місячний строк і надати або відмовити в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Підстави для відмови у наданні такого дозволу передбачені ч. 3 ст. 123 Земельного кодексу України.

        У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то Ви, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку, маєте право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повинні повідомити відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

        Таким чином, в ст. 118 Земельного кодексу України закріплено право громадянина замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу та жодним чином не позбавляє його права на отримання від уповноваженого органу після спливу місячного строку дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або вмотивованої відмови у його наданні, а також права на судовий захист у випадку неможливості реалізації права на отримання відповідного дозволу (бездіяльності суб'єкта владних повноважень) або відмови у його наданні після спливу місячного строку.

        Після погодженого проекту землеустрою його також необхідно затвердити в органах місцевого самоврядування. Така процедура триває протягом двох тижнів з дня отримання погодженого проекту землеустрою. Результатом такого затвердження є прийняття рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність, що передбачено ч. 9 ст. 118 Земельного кодексу України. Дуже часто органи місцевого самоврядування відмовляють громадянам у передачі земельної ділянки у власність на даній стадії, однак Земельним кодексом України передбачено право що така відмова може бути оскаржена в суді.

        4. І останнім кроком для отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку. Для цього вам необхідно звернутись до державного реєстратора в ЦНАП або нотаріуса в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням земельної ділянки.

        Для державної реєстрації права власності на земельну ділянку, права на яку набуваються шляхом передачі земельних ділянок у власність із земель державної або комунальної власності, подається:

        • заява на проведення реєстраційних дій;
        • паспорт та ідентифікаційний код;
        • рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування
        • про передачу земельної ділянки у власність;
        • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
        • квитанція про сплату адміністративного збору у розмірі 210 грн. 20 коп. (станом на 2020 рік).

        Подати таку заяву ви можете особисто, або через уповноваженого представника.

        Строк розгляду заяви державним реєстратором складає 5 робочих днів.

        Також державний реєстратор на підставах, визначених в ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» може відмовити у реєстрації права власності на земельну ділянку.

        Отже, етапами безоплатного отримання земельної ділянки є:

        1. визначення із цільовим призначення, розміром земельної ділянки;
        2. подання клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в порядку ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу України;
        3. отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки/відмову в наданні дозволу.
        4. укладання договору із землевпорядниками та замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у разі, якщо відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не надав дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану
        5. відмову у його наданні;
        6. повідомлення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про замовлення розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу;
        7. погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
        8. затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та отримання рішення про надання земельної ділянки у власність;
        9. державна реєстрація права власності на земельну ділянку.

        Використанні нормативно-правові акти та офіційні джерела:

        1. Земельний кодекс України

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14

        2. Закон України «Про Державний земельний кадастр»

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3613-17

        3. Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15

        4. Закон України «Про землеустрій»

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/858-15

        Якщо є запитання звертайтеся, разом з наявними у Вас документами на земельну ділянку.

        Успіхів Вам!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        По поводу 10 соток:

        Так, как отец использовал право на приватизацию земельного участка, в связи именно со строительством жилого дома, значит ему может быть отказано в приватизации данного земельного участка, так как только один раз именно по каждому из указанных видов использования, вне зависимости от нахождения земельного участка а черте города или за нею.

        Поэтому Вам необходимо, учитывая что есть такое решение, то пройти всю процедуру для получения права на бесплатную приватизацию данного земельного участка.

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 4 роки тому

      Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

      Доброго дня.

      1) Так як на цю земельну ділянку є свідоцтво про право на спадщину, її приватизувати непотрібно.

      2) На кого саме видано рішенння про передачу в приватну власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування індивідуального житлового будинку?

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Роман!

    1) На 13 соток имеется- Свідоцтво про право на спадщину, поэтому приватизировать этот участок не нужно.

    2) На 10 соток имеется- Рішення про передачу в приватну власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування індивідуального житлового будинку, поэтому по этому вопросу нужно заниматься приватизацией земельного участка.

    Если отец использовал право на бесплатную приватизацию земельного участка, в связи именно со строительством жилого дома, значит ему может быть отказано в приватизации данного земельного участка.

    По закону каждый украинец имеет право на бесплатное получение земельных участков в собственность в пределах норм, определенных Земельным кодексом, но только один раз именно по каждому из указанных видов использования.

    По общему правилу приватизация земли является бесплатной. Однако в случае, если человек хочет приватизировать несколько участков одного целевого назначения или выйти за рамки бесплатной приватизации (земельный участок более установленных норм), то за такую приватизацию придется заплатить.

    В противном случае, Вам необходимо, учитывая что есть такое решение, то пройти всю процедуру для получения права на приватизацию данного земельного участка, а именно:

    "Так, порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами із земель державної або комунальної власності передбачений Розділом IV Земельного кодексу України.

    Закон надає громадянам можливість отримати безоплатно землі наступних розмірів:

    • для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
    • для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
    • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
    • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
    • для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
    • для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

    Привабливим для громадян є те, що Законом передбачена одноразова можливість передачі земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищезазначених норм по кожному виду використання. Тобто, ви можете приватизувати шість земельних ділянок різного цільового призначення з вищезазначеного переліку.

    Наступним етапом є підготовка клопотання в порядку ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу України та подання його:

    • до сільської , селищної, міської ради – щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту;
    • до районної державної адміністрації – щодо земель державної власності поза межами населених пунктів;
    • до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі - Держгеокадастр) та його територіальних органів – щодо земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів). Перелік цих органів, їх контактні дані ви можете знайти, перейшовши за посиланням https://land.gov.ua/info/terytorialni-orhany-derzhheokadastru/.

    У клопотанні необхідно зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Також, до клопотання обов’язково додаються:

    1. Графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. Процес викопіювання графічних матеріалів та їх вартість передбачена Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 та Законом України «Про Державний земельний кадастр".

    2. Погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);

    3. У разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства необхідно також подати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

    Даний перелік додатків до клопотання є вичерпним, зокрема Земельним кодексом України передбачено, що суб’єктами передачі земельних ділянок у власність громадянам забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені ст. 118 Земельного кодексу України.

    Після того, як відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування отримав та зареєстрував ваше клопотання, він зобов’язаний розглянути його у місячний строк і надати або відмовити в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Підстави для відмови у наданні такого дозволу передбачені ч. 3 ст. 123 Земельного кодексу України.

    У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то Ви, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку, маєте право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повинні повідомити відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

    Таким чином, в ст. 118 Земельного кодексу України закріплено право громадянина замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу та жодним чином не позбавляє його права на отримання від уповноваженого органу після спливу місячного строку дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або вмотивованої відмови у його наданні, а також права на судовий захист у випадку неможливості реалізації права на отримання відповідного дозволу (бездіяльності суб'єкта владних повноважень) або відмови у його наданні після спливу місячного строку.

    Після погодженого проекту землеустрою його також необхідно затвердити в органах місцевого самоврядування. Така процедура триває протягом двох тижнів з дня отримання погодженого проекту землеустрою. Результатом такого затвердження є прийняття рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність, що передбачено ч. 9 ст. 118 Земельного кодексу України. Дуже часто органи місцевого самоврядування відмовляють громадянам у передачі земельної ділянки у власність на даній стадії, однак Земельним кодексом України передбачено право що така відмова може бути оскаржена в суді.

    4. І останнім кроком для отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку. Для цього вам необхідно звернутись до державного реєстратора в ЦНАП або нотаріуса в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням земельної ділянки.

    Для державної реєстрації права власності на земельну ділянку, права на яку набуваються шляхом передачі земельних ділянок у власність із земель державної або комунальної власності, подається:

    • заява на проведення реєстраційних дій;
    • паспорт та ідентифікаційний код;
    • рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування
    • про передачу земельної ділянки у власність;
    • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
    • квитанція про сплату адміністративного збору у розмірі 210 грн. 20 коп. (станом на 2020 рік).

    Подати таку заяву ви можете особисто, або через уповноваженого представника.

    Строк розгляду заяви державним реєстратором складає 5 робочих днів.

    Також державний реєстратор на підставах, визначених в ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» може відмовити у реєстрації права власності на земельну ділянку.

    Отже, етапами безоплатного отримання земельної ділянки є:

    1. визначення із цільовим призначення, розміром земельної ділянки;
    2. подання клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в порядку ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу України;
    3. отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки/відмову в наданні дозволу.
    4. укладання договору із землевпорядниками та замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у разі, якщо відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не надав дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану
    5. відмову у його наданні;
    6. повідомлення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про замовлення розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу;
    7. погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
    8. затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та отримання рішення про надання земельної ділянки у власність;
    9. державна реєстрація права власності на земельну ділянку.

    Використанні нормативно-правові акти та офіційні джерела:

    1. Земельний кодекс України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14

    2. Закон України «Про Державний земельний кадастр»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3613-17

    3. Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15

    4. Закон України «Про землеустрій»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/858-15

    Якщо є запитання звертайтеся, разом з наявними у Вас документами на земельну ділянку.

    Успіхів Вам!

    • Роман Клієнт 4 роки тому

      Благодарю за ответ Ваш!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    есть варианты платной приватизации или подарить недострой\дом а участок идет автомат и кто то приватизирует


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України